PRAVILNIK

O IZNOSU ČLANARINA I NAKNADA KOMORE OVLAŠĆENIH REVIZORA

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom reguliše se članski doprinos koji plaćaju članovi Komore ovlašćenih revizora (u daljem tekstu: Komora), naknade koje Komora naplaćuje, obveznici, način i rokovi plaćanja.

Iznosi izraženi u EUR u ovom pravilniku plaćaju se u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije koji važi na dan uplate.

II ČLANARINE

Obveznici članskog doprinosa

Član 2

Obveznici plaćanja članskog doprinosa su članovi Komore:

1) ovlašćeni revizori;

2) ovlašćeni interni revizori i

3) preduzeća za reviziju.

Članski doprinos za ovlašćene revizore i ovlašćene interne revizore

Član 3

Ovlašćeni revizori i ovlašćeni interni revizori upisani u registre Komore, plaćaju Komori članski doprinos u visini fiksnog godišnjeg iznosa od 150 EUR.

Članski doprinos iz stava 1. ovog člana plaća se jednokratno na tekući račun Komore, najkasnije do 31. marta tekuće godine, odnosno u roku od 30 dana od dana upisa u Registar Komore ovlašćenog revizora i ovlašćenog internog revizora, koji su u toku godine postali članovi Komore.

Preduzeća za reviziju mogu plaćati članski doprinos za svoje zaposlene ovlašćene revizore.

Pravna lica i preduzetnici mogu plaćati članski doprinos za svoje zaposlene ovlašćene interne revizore.

Plaćeni članski doprinos iz stava 1. ovog člana ne vraća se ovlašćenom revizoru i ovlašćenom internom revizoru koji je brisan iz odgovarajućeg registra Komore, odnosno preduzeću koje je platilo članski doprinos za svoje zaposlene.

Članski doprinos za preduzeća za reviziju

Član 4

Preduzeća za reviziju upisana u Registar Komore, plaćaju Komori članski doprinos u visini fiksnog godišnjeg iznosa od 1350 EUR i varijabilni godišnji članski doprinos u visini od 0,5% na osnovicu koju čini ostvareni poslovni prihod od usluga revizije preduzeća za reviziju za prethodnu kalendarsku godinu.

Članski doprinos iz stava 1. ovog člana uplaćuje se na tekući račun Komore kvartalno u tekućoj godini u srazmernim jednakim iznosima, najkasnije do isteka tekućeg kvartala.

Novoosnovano preduzeće za reviziju, koje je u toku prve godine poslovanja postalo član Komore, za tu godinu plaća akontaciju varijabilnog godišnjeg članskog doprinosa u visini od 0,5%, na osnovicu koju čine planirani poslovni prihodi od usluga revizije preduzeća za reviziju za tu godinu.

Naredne godine preduzeće za reviziju iz stava 3. ovog člana, utvrđuje konačan varijabilni godišnji članski doprinos u visini od 0,5% na osnovicu koju čine ostvareni poslovni od usluga revizije za prethodnu kalendarsku godinu. Ukoliko je iznos akontacije varijabilnog godišnjeg članskog doprinosa manji od iznosa konačnog varijabilnog godišnjeg članskog doprinosa, preduzeće za reviziju je dužno da razliku uplati na tekući račun Komore najkasnije do 31. marta tekuće godine. Ukoliko je iznos akontacije varijabilnog godišnjeg članskog doprinosa veći od iznosa konačnog varijabilnog godišnjeg članskog doprinosa, preduzeće za reviziju ima pravo na povraćaj više plaćenog dela akontacije, ili pravo na umanjenje za isti iznos varijabilnog godišnjeg članskog doprinosa za tekuću kalendarsku godinu.

Plaćeni članski doprinos iz stava 1. ovog člana ne vraća se preduzeću za reviziju koje je brisano iz Registra Komore.

Uz dokaz o uplati varijabilnog godišnjeg članskog doprinosa, preduzeće za reviziju je dužno da dostavi Komori izjavu zakonskog zastupnika u kojoj će biti naveden ukupan poslovni prihod preduzeća za reviziju ostvaren od usluga revizije u prethodnoj kalendarskoj godini, odnosno poslovni prihod od usluga revizije koji novoosnovano preduzeće za reviziju planira u tekućoj godini i kojom će biti potvrđeno pod potpunom odgovornošću da su dati podaci tačni.

III NAKNADE

Naknade za obuku za sticanje profesionalnih zvanja i usavršavanje

Član 5

(Brisan)

Naknade za polaganje ispita za sticanje profesionalnih zvanja

Član 6

Komora naplaćuje naknadu za polaganje ispita za sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor i ovlašćeni interni revizor u iznosu od 100 EUR po predmetu na ispitu.

Naknada za polaganje ispita iz stava 1. ovog člana plaća se pre polaganja ispita na tekući račun Komore.

Ostale naknade

Član 7

Naknada za upis u registre koje vodi Komora iznosi: za preduzeća za reviziju 500 EUR, a za fizička lica 100 EUR i plaća se jednokratno pre upisa u registar.

Naknada za upis promena u registrima Komore iznosi: za preduzeća za reviziju 50 EUR, a za fizička lica 10 EUR i plaća se jednokratno pre upisa promene u registar.

Naknada za izdavanje sertifikata i licenci iznosi 100 EUR.

Naknada za nostrifikaciju profesionalnih zvanja iznosi 1.000 EUR.

Naknada za izdavanje overenih izvoda i potvrda iz registara Komore, iznosi 10 EUR.

Naknada za obradu zahteva kojim se kandidat prvi put prijavljuje za polaganje ispita za sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor i ovlašćeni interni revizor u iznosi 10 EUR.

Naknada za obradu zahteva za izdavanje licence za rad na poslovima revizije finansijskih izveštaja i nostrifikaciju profesionalnog zvanja stečenog u inostranstvu, iznosi 20 EUR.

Naknada za podnošenje prigovora kandidata na rezultate ispita iznosi 10 EUR po predmetu.

Naknada za donošenje odluke o oslobađanju od polaganja predmeta iznosi 10 EUR po predmetu.

Naknada za izdavanje duplikata sertifikata i licence iznosi 100 EUR i plaća se pre njihovog dostavljanja.

Naknada iz stava 3, 4. i 5. plaćaju se pre dostavljanja odluke o izdavanju sertifikata i licence, odluke o nostrifikaciji, overenih izvoda i drugih potvrda koje izdaje Komora.

Obveznici naknada, dužni su da iste plate u roku od 8 dana od dana ispostavljanja fakture od strane Komore.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 8

U iznosima članarina i naknada po ovom pravilniku nije uračunat PDV.

Član 9

Na članarine i naknade koje ne budu plaćene Komori u rokovima propisanim ovim pravilnikom, obračunava se zatezna kamata u skladu sa Zakonom o visini stope zatezne kamate ("Službeni list SRJ", br. 9/01).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja saglasnosti Ministarstva finansija date na ovaj pravilnik u "Službenom glasniku RS".

Saglasnost Ministarstva finansija iz stava 1. ovog člana, prilaže se uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Nakon objavljivanja saglasnosti Ministarstva finansija date na ovaj pravilnik u "Službenom glasniku RS", ovaj pravilnik se objavljuje na internet stranici Komore.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o iznosu članarina i naknada Komore ovlašćenih revizora

Član 3

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva finansija, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na internet prezentaciji Komore.

Data saglasnost Ministarstva finansija prilaže se uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o iznosu članarina i naknada Komore ovlašćenih revizora

Član 5

Ovlašćuje se Sekretarijat Komore ovlašćenih revizora da utvrdi prečišćeni tekst ovog pravilnika.

Član 6

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva finansija, stupa na snagu osmog dana od dana njegovog objavljivanja na internet prezentaciji Komore.

Data saglasnost Ministarstva finansija prilaže se uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.