PRAVILNIK
O USLOVIMA I POSTUPKU POLAGANJA ISPITA ZA STICANJE PROFESIONALNOG ZVANJA OVLAŠĆENI REVIZOR I OVLAŠĆENI INTERNI REVIZOR

Na osnovu člana 54. stav 6. tačka 1) Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS" br. 46/2006), čl. 17. stav 1. tačka 1. i 23. stav 1. tačka 1. Statuta Komore ovlašćenih revizora, Skupština Komore ovlašćenih revizora na četvrtoj vanrednoj sednici održanoj 4.12.2007. godine, donosi Pravilnik o uslovima i postupku polaganja ispita za sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor i ovlašćeni interni revizor

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se uslovi koje mora ispunjavati lice da bi steklo pravo na polaganje ispita kod Komore ovlašćenih revizora (u daljem tekstu: Komora), za sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor i ovlašćeni interni revizor, postupak i način polaganja ispita, evidencija o polaganju ispita, kao i druga pitanja u vezi sa polaganjem ispita za sticanje profesionalnih zvanja.

Član 2

Ovlašćeni revizor je nezavisno profesionalno lice koje obavlja reviziju i odgovara za pravilnost obavljanja revizije, sastavljanje izveštaja o reviziji i izražavanje revizorskog mišljenja u skladu sa Međunarodnim standardima revizije i Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS" broj 46/2006 - u daljem tekstu: Zakon).

Pravo na polaganje ispita za sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor ima lice koje ispunjava sledeće uslove:

1. visoka školska sprema;

2. radno iskustvo stečeno u radnom odnosu na neodređeno ili određeno vreme, na poslovima eksterne revizije finansijskih izveštaja ili interne revizije u trajanju od tri godine, odnosno tri godine radnog iskustva kao rukovodilac na poslovima računovodstva;

3. aktivno znanje srpskog jezika (za strane državljane);

4. da nije osuđivano za krivična dela koja ga čine nedostojnim za obavljanje ovih poslova.

Ovlašćeni interni revizor je lice koje ima odgovarajuće profesionalno zvanje stečeno u skladu sa Zakonom.

Pravo na polaganje ispita za sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni interni revizor ima lice koje ispunjava sledeće uslove:

1. visoka školska sprema;

2. radno iskustvo stečeno u radnom odnosu na neodređeno ili određeno vreme, na poslovima eksterne revizije finansijskih izveštaja ili interne revizije u trajanju od tri godine, odnosno radno iskustvo u trajanju od pet godina na poslovima računovodstva;

3. aktivno znanje srpskog jezika (za strane državljane);

4. da nije osuđivano za krivična dela koja ga čine nedostojnim za obavljanje ovih poslova.

Inostrane diplome, kao dokaz o ispunjenosti uslova o sticanju visoke školske spreme, moraju da budu nostrifikovane u Republici Srbiji.

Član 3

Organizovanje polaganja ispita vrši Komisija za sprovođenje ispita, obuku i kontinuirano profesionalno usavršavanje Komore ovlašćenih revizora (u daljem tekstu: Komisija), a ispitivanje, odnosno ocenu uspeha kandidata po svakom predmetu na ispitu, vrše tri člana Komisije koji su izabrani u zavisnosti od struke ispitivača i ispitnog predmeta.

Provera znanja i odlučivanje o uspehu kandidata na ispitu, vrši se u skladu sa Odlukom o obrazovanju Komisije za sprovođenje ispita, obuku i kontinuirano profesionalno usavršavanje, Programom polaganja ispita za sticanje zvanja ovlašćeni revizor, Programom polaganja ispita za sticanje zvanja ovlašćeni interni revizor i ovim pravilnikom i Procedurom polaganja ispita propisanom u skladu sa članom 8. ovog pravilnika.

Član 4

Kandidat podnosi prijavu za polaganje ispita Sekretarijatu Komore, u roku od 15 dana od dana javnog oglašavanja poziva Komore za podnošenje prijava. Kandidat može da prijavi za polaganje u jednom ispitnom roku sve, ili deo propisanih predmeta na ispitu koje je obavezan da polaže za sticanje profesionalnog zvanja.

Kandidat je dužan da uz prijavu priloži dokaze o ispunjenosti uslova za polaganje ispita iz člana 2. ovog pravilnika.

Ukoliko podneta prijava ima određene nedostatke, Sekretarijat će o tome obavestiti kandidata i pozvati ga da u roku od 8 dana iste otkloni, sa upozorenjem da će prijava biti vraćena podnosiocu kao neuredna i da Komora neće postupati po prijavi, ako navedeni nedostaci u ostavljenom roku ne budu otklonjeni.

Neblagovremenu i neurednu prijavu Sekretarijat Komore vraća podnosiocu.

Član 5

Kandidat je obavezan da plati Komori naknadu za polaganje prijavljenih predmeta na ispitu, u roku od 5 dana od dostavljanja kandidatu predračuna Komore po ovom osnovu, u skladu sa Pravilnikom o iznosu članarina i naknada Komore ovlašćenih revizora.

Kandidat može odustati od polaganja prijavljenih predmeta u ispitnom roku, o čemu je dužan da obavesti Komisiju pet dana pre roka određenog za polaganje, u kom slučaju plaćena naknada iz stava 1. ovog člana ne vraća se kandidatu.

Član 6

Komisija određuje datum, vreme i mesto polaganja ispita, o čemu Sekretarijat Komore obaveštava kandidate isticanjem obaveštenja na internet stranici Komore najkasnije 15 dana pre zakazanog polaganja ispita.

Stručni ispit za sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor i ovlašćeni interni revizor polaže se u pisanoj formi izradom pisanog zadatka po svakom predmetu na ispitu. Kontrolu regularnosti izrade pisanog zadatka na ispitu vrši Komisija za kontrolu sprovođenja polaganja ispita u sastavu od tri člana, od kojih je jedan član iz reda Ispitne komisije, izabrane za predmet koji se polaže, drugi iz reda članova Saveta Komore i treći iz reda zaposlenih u Sekretarijatu Komore.

Član 7

Pre početka ispita Komisija za kontrolu sprovođenja polaganja ispita dužna je da utvrdi identitet kandidata uvidom u ličnu kartu ili drugu odgovarajuću ispravu kandidata.

Član 8

Proceduru polaganja ispita za sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor i ovlašćeni interni revizor, donosi Savet Komore na predlog Komisije, u skladu sa ovim pravilnikom. Kandidati polažu ispit po proceduri koja važi na dan polaganja.

Izmene i dopune procedure polaganja ispita mogu se vršiti najkasnije 15 dana pre zakazanog početka polaganja u ispitnom roku, do kada je Komora dužna da objavi na svojoj internet prezentaciji sve izvršene izmene procedure polaganja.

Član 9

Ako kandidat ne poštuje propisane procedure i koristi nedozvoljena sredstva na ispitu, Komisija za kontrolu sprovođenja polaganja ispita može isključiti kandidata sa polaganja.

Ukoliko se dogodi slučaj iz stava 1. ovog člana Komisija za kontrolu sprovođenja polaganja ispita dostavlja o tome izveštaj Savetu Komore, koji u zavisnosti od težine povrede procedure na ispitu može doneti odluku kojom će zabraniti kandidatu polaganje ispita do godinu dana, od dana učinjene povrede procedure.

Član 10

O sprovođenju ispita vodi se zapisnik koji sadrži podatke utvrđene Procedurom polaganja ispita iz člana 8. ovog pravilnika.

Zapisnik iz stava 1. ovog člana sačinjava se u dva primerka, od kojih se jedan dostavlja kandidatu, a drugi Sekretarijatu Komore, koji se, zajedno sa drugom ispitnom dokumentacijom, trajno čuvaju u posebnom omotu za svakog kandidata.

Član 11

Nakon položenog ispita za sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor, odnosno ovlašćeni interni revizor, Komora izdaje kandidatu sertifikat. O izdavanju sertifikata odlučuje Savet komore. Sertifikat potpisuje predsednik Saveta, a u odsutnosti predsednika sertifikat potpisuje potpredsednik Saveta.

Obrazac sertifikata iz stava 1. ovog člana propisuje Savet komore.

Član 12

Komora vodi evidenciju o polaganju ispita za sticanje profesionalnih zvanja u materijalnoj ili elektronskoj formi, koja se čuva trajno. Obrasce za vođenje evidencije o polaganju ispita utvrđuje Savet Komore.

Ažurirana evidencija vođena u elektronskoj formi kopira se i čuva na dve elektronske medije, jedna kod generalnog sekretara, a druga kod zaposlenog u Sekretarijatu koji je ovlašćen za vođenje registara Komore.

Član 13

Uspeh kandidata na ispitu po svakom predmetu i uspeh polaganja celokupnog ispita za sticanje profesionalnog zvanja, ocenjuje se opisno: položio ili nije položio.

Ispitne komisije vrednuju sa brojem bodova svako pitanje dato za polaganje određenog predmeta na ispitu, tako da ukupan mogući broj bodova bude 100. Kandidat je položio predmet na ispitu ukoliko tačnim odgovorima na pitanja ostvari najmanje 60% od ukupno mogućeg broja bodova.

Kandidat je položio stručni ispit za sticanje profesionalnog zvanja ukoliko je položio sve predmete koje je obavezan da položi u skladu sa Programom polaganja ispita za sticanje zvanja ovlašćeni revizor, odnosno Programom polaganja ispita za sticanje zvanja ovlašćeni interni revizor.

Član 14

Kandidat ima pravo da predmete na ispitu za sticanje profesionalnog zvanja koje nije položio, ili nije polagao, polaže u narednim ispitnim rokovima.

Ako do ispitnog roka u kome kandidat polaže ispit za sticanje profesionalnog zvanja na osnovu stava 1. ovog člana, dođe do promena akata Komore koje se odnose na polaganje ispita, kandidat je dužan da ispit polaže po propisanim uslovima koji važe na dan polaganja.

Član 15

Kandidat ima pravo da izvrši uvid u svoj ispitni zadatak u roku od 15 dana od prijema zapisnika o polaganju predmeta na ispitu, u prisustvu predstavnika Sekretarijata Komore.

Član 16

Kandidat ima pravo da uloži prigovor Savetu Komore na povredu postupaka koji je sproveden po prijavi i/ili na ispitu, u roku od 15 dana od dana učinjene povrede, ili prijema pisanog obaveštenja ili drugog akta u vezi sa prijavom i/ili ispitom.

U postupku odlučivanja po prigovoru, za ocenu njegove osnovanosti, Savet obrazuje posebnu komisiju.

Odluka Saveta Komore po prigovoru je konačna.

Član 17

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o uslovima i postupku polaganja ispita za sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor i ovlašćeni interni revizor, broj 15/07, od 19.2.2007. godine, koji je Skupština Komore donela na drugoj redovnoj sednici održanoj 19.2.2007. godine, na koji je Ministarstvo finansija dalo saglasnost rešenjem broj 011-00-00058/2007-16, od 6.3.2007. godine.

Član 18

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva finansija, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na internet stranici Komore.

Saglasnost Ministarstva finansija iz stava 1. ovog člana, prilaže se uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.