PRAVILNIK

O USLOVIMA ZA UČLANJENJE I PRESTANAK ČLANSTVA U KOMORI OVLAŠĆENIH REVIZORA

Na osnovu člana 54. stav 6. tačka 9) Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", br. 46/2006), čl. 17. stav 1. tačka 6. pod g) i 23. stav 1. tačka 5. pod g) Statuta Komore ovlašćenih revizora, Skupština Komore ovlašćenih revizora na drugoj redovnoj sednici održanoj 19.02.2007. godine, donosi Pravilnik o uslovima za učlanjenje i prestanak članstva u komori ovlašćenih revizora

Član 1

Preduzeće za reviziju, ovlašćeni revizor zaposlen u preduzeću za reviziju i ovlašćeni interni revizor, koji ispunjavaju uslove utvrđene Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Sl. glasnik RS", broj 46/2006 - u daljem tekstu: Zakon), postaju članovi Komore ovlašćenih revizora (u daljem tekstu: Komora), upisom u odgovarajući Registar Komore u skladu sa članom 59. stav 1. Statuta Komore.

Član 2

Preduzeće za reviziju upisuje se u Registar preduzeća za reviziju na osnovu odluke Saveta Komore pod uslovom da je registrovano kod Agencije za privredne registre za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja.

Preduzeće za reviziju koje je dobilo dozvolu za rad u skladu sa Zakonom o reviziji računovodstvenih izveštaja ("Službeni list SRJ", br. 30/96, 74/99, 1/2000 i 71/2001), pored ispunjavanja uslova iz stava 1. ovog člana, za upis u Registar preduzeća za reviziju mora da poseduje i rešenje Saveznog ministarstva finansija o izdatoj dozvoli za obavljanje poslova revizije.

Član 3

Ovlašćeni revizor, zaposlen u preduzeću za reviziju, upisuje se u Registar izdatih licenci ovlašćenim revizorima za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja, na osnovu licence koju izdaje Komora.

Član 4

Ovlašćeni interni revizor upisuje se u Registar izdatih sertifikata za profesionalno zvanje ovlašćeni interni revizor, na osnovu izdatog sertifikata Komore o profesionalnom zvanju ovlašćeni interni revizor.

Član 5

Brisanje iz registara članova Komore se vrši kada se steknu uslovi za prestanak članstva u Komori.

Član 6

Preduzeću za reviziju prestaje članstvo u Komori i briše se iz Registra preduzeća za reviziju usled:

1. zahteva za istupanje iz članstva u Komori;

2. brisanja iz Registra kod Agencije za privredne registre;

3. oduzimanja dozvole za obavljanje delatnosti i brisanja iz Registra preduzeća za reviziju koji vodi Ministarstvo finansija.

Član 7

Ovlašćenom revizoru, zaposlenom u preduzeću za reviziju, prestaje članstvo u Komori i briše se iz Registra izdatih licenci ovlašćenim revizorima za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja, usled:

1. zahteva za istupanje iz članstva u Komori;

2. oduzimanja licence;

3. smrti člana.

Član 8

Ovlašćenom internom revizoru prestaje članstvo u Komori i briše se iz Registra izdatih sertifikata za profesionalno zvanje ovlašćeni interni revizor, usled:

1. zahteva za istupanje iz članstva u Komori;

2. izvršenja disciplinske mere brisanja iz Registra Komore;

3. smrti člana.

Član 9

Preduzeća za reviziju i ovlašćeni revizori zaposleni u preduzećima za reviziju, koji su činili saziv prve konstitutivne Skupštine Komore i koji su navedeni u Odluci Skupštine broj 1, donetoj na prvoj konstitutivnoj sednici koja je održana 15.11.2006. godine, biće upisani u odgovarajući registar iz člana 59. stav 1. tač. 1. i 2. Statuta Komore, na osnovu podnetih Pristupnica za prvu konstitutivnu Skupštinu Komore ovlašćenih revizora i odluke Saveta Komore po zahtevu preduzeća za reviziju i ovlašćenog revizora zaposlenog u preduzeću za reviziju za upis u odgovarajuće registre Komore.

Član 10

Upis u registre članova Komore, sadržina i način vođenja registara, promene i brisanje izvršenog upisa iz registara, obrasci i dokumentacija neophodna za upis u registre, kao i druga pitanja od značaja za vođenje registara Komore, reguliše se pravilnikom koji donosi Savet Komore u skladu sa Zakonom, Statutom Komore i uslovima iz ovog pravilnika.

Član 11

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva finansija, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na internet stranici Komore.

Saglasnost Ministarstva finansija iz stava 1. ovog člana, prilaže se uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.