PRAVILNIK

O DISCIPLINSKOM POSTUPKU

Na osnovu čl. 54. stav 6. tačka 1) i 55. stav 7. tačka 1) Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/2006), čl. 17. st. 1. tačka 1, 23. stav 1. tačka 1, 33. stav 2. i 67. do 74. Statuta Komore ovlašćenih revizora, Skupština Komore ovlašćenih revizora na drugoj redovnoj sednici održanoj 19.02.2007. godine, donosi Pravilnik o disciplinskom postupku

Pokretanje postupka

Član 1

Protiv ovlašćenog revizora zaposlenog u preduzeću za reviziju i ovlašćenog internog revizora, člana Komore ovlašćenih revizora (u daljem tekstu: član Komore), koji svojim radnjama ili propuštanjem učini povredu dužnosti i ugleda revizorske profesije, Komora ovlašćenih revizora (u daljem tekstu: Komora) sprovodi disciplinski postupak za utvrđivanje postojanja disciplinskog prekršaja i disciplinske odgovornosti, kao i za donošenje disciplinske mere u skladu sa Statutom Komore i ovim pravilnikom.

Propuštanje može predstavljati osnov za vođenje disciplinskog postupka samo ako je postojala obaveza člana Komore na činjenje u skladu sa važećim propisima, Međunarodnim standardima revizije, Kodeksom etike za profesionalne računovođe, Statutom i aktima Komore.

Disciplinski postupak vodi Disciplinska komisija Komore.

Član 2

Povredom dužnosti i ugleda revizorske profesije iz člana 1. ovog pravilnika smatra se ako:

1. je upis u registre koje vodi Komora izvršen na osnovu neistinitih i netačnih podataka;

2. je pravosnažnom presudom utvrđeno da je član Komore počinio kažnjivo delo koje dovodi u pitanje njegov ugled za dalje obavljanje revizije;

3. član Komore nesavesno i nestručno obavlja poslove revizije, odnosno ne obavlja poslove u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/2006), Međunarodnim standardima revizije, Kodeksom etike za profesionalne računovođe, Statutom i aktima Komore;

4. član Komore ne ispunjava obaveze prema Komori iz člana 62. Statuta Komore.

Član 3

Prijavu za učinjeni disciplinski prekršaj mogu podneti članovi Komore, organi Komore, izuzev Disciplinske komisije, kao i drugi subjekti koji saznaju za učinjeni disciplinski prekršaj i počinitelja.

Prijava iz stava 1. ovog člana podnosi se Disciplinskoj komisiji. Po primljenoj prijavi Disciplinska komisija odlučuje o pokretanju i vođenju disciplinskog postupaka u skladu sa Statutom Komore i ovim pravilnikom.

Disciplinska komisija može tražiti dodatna objašnjenja i dokaze od podnosioca prijave i drugih subjekata ukoliko je to neophodno za odlučivanje po podnetoj prijavi.

Član 4

O podnetoj prijavi Disciplinska komisija obaveštava prijavljeno lice uz dostavljanje kopije prijave i priloženih dokaza, sa pozivom da se u roku 8 dana od prijema o prijavi izjasni u pisanoj formi.

Po prijemu izjašnjenja, ili protekom roka iz prethodnog stava ovog člana, Disciplinska komisija donosi zaključak o pokretanju disciplinskog postupka protiv prijavljenog lica ili odbacivanju prijave.

Disciplinska komisija će pokrenuti disciplinski postupak protiv prijavljenog lica (u daljem toku disciplinskog postupka: okrivljeni), ako na osnovu prijave, raspoloživih dokaza i činjenica postoji osnovana sumnja da je član Komore protiv koga je podneta prijava, svojim radnjama ili propuštanjem učinio povredu dužnosti i ugleda revizorske profesije.

Disciplinska komisija odbaciće prijavu ukoliko ista sadrži nedostatke zbog kojih po prijavi nije moguće postupati.

Zaključak iz stava 2. ovog člana Disciplinska komisija dostavlja prijavljenom licu i podnosiocu prijave, na koji žalba nije dopuštena.

Podnosilac prijave može u roku od 8 dana od prijema zaključka o odbačaju prijave uložiti prigovor Savetu Komore na osnovu člana 23. stav 1. tačka 22. Statuta Komore.

Vođenje postupka

Član 5

Disciplinska komisija je dužna da kod odlučivanja o pokretanju disciplinskog postupka i o disciplinskoj odgovornosti postupa hitno.

Član 6

U disciplinskom postupku održava se usmena rasprava na ročištima koja zakazuje Disciplinska komisija. Na raspravu se poziva okrivljeni, koji ima pravo da izloži svoju odbranu samostalno ili preko ovlašćenog zastupnika, usmeno na zapisnik, ili u formi pisane odbrane.

Usmena rasprava može da se održi i bez prisustva okrivljenog ako za to postoje opravdani razlozi, a prijavljeni je na raspravu uredno pozvan.

Disciplinska komisija na usmenoj raspravi može pozvati radi davanja izjave u postupku podnosioca prijave i druga lica, tražiti dostavljanje pisanih izjašnjenja, izvoditi dokaze i obavljati druge radnje koje su neophodne za utvrđivanje postojanja disciplinskog prekršaja i disciplinske odgovornosti.

Na ročištu za usmenu raspravu Disciplinska komisija vodi zapisnik.

Član 7

Disciplinska komisija vrši dostavljanje okrivljenom u disciplinskom postupku na adresu prebivališta preporučenom poštom sa povratnim recepisom ili na e-mail adresu iz odgovarajućeg registra Komore. Dostavljanje odluka i zaključaka u postupku Disciplinska komisija vrši preporučenom poštom sa povratnim recepisom.

Disciplinska komisija je dužna da dostavljanje i obaveštavanje u postupku vrši blagovremeno, tako da se licu kome je dostava upućena ostavi dovoljan rok za postupanje u zavisnosti od predmeta i sadržine dostave.

Član 8

Usmenu raspravu u disciplinskom postupku otvara i njome rukovodi predsednik Disciplinske komisije.

Predsednik Disciplinske komisije održava red tokom rasprave i ovlašćen je da u slučaju narušavanja reda udalji sa rasprave lice koje narušava red.

U slučaju odsutnosti predsednika, radom Disciplinske komisije predsedava potpredsednik Disciplinske komisije.

Član 9

U disciplinskom postupku analogno se primenjuju odgovarajuće odredbe zakona kojim se uređuje opšti upravni postupak, ako ovim pravilnikom nije drugačije određeno.

Odlučivanje

Član 10

O pitanjima koja se odnose na vođenje disciplinskog postupka, Disciplinska komisija odlučuje zaključkom, protiv koga nije dozvoljena žalba.

Član 11

O postojanju disciplinskog prekršaja i disciplinske odgovornosti, kao i o donošenju disciplinske mere za učinjeni prekršaj, Disciplinska komisija donosi odluku kojom se okrivljeni:

1. oglašava odgovornim i određuje dicsiplinska mera;

2. oslobađa odgovornosti za disciplinski prekršaj po prijavi.

Odluka iz stava 1. tačka 1. ovog člana, sadrži i odluku o troškovima postupka koje je član Komore protiv koga je postupak vođen dužan da plati u roku od 15 dana od konačnosti odluke.

Troškovi postupka obuhvataju paušalni iznos i stvarne troškove nastale u vođenju disciplinskog postupka. Paušalni iznos koji se uračunava u troškove svakog disciplinskog postupka, određuje Savet Komore.

Član 12

Za učinjeni disciplinski prekršaj iz člana 2. ovog pravilnika, okrivljenom se može izreći jedna od sledećih mera:

1. opomena;

2. javna opomena;

3. zabrana obavljanja poslova revizije, odnosno oduzimanje licence na period do godinu dana;

4. brisanje iz Registra Komore.

Mera opomene iz tačke 1. i 2. prethodnog stava izriče se za blaže povrede Zakona, zakonske i profesionalne regulative, Kodeksa etike za profesionalne računovođe, Statuta i akata Komore.

Mere iz stava 1. tačka 3. i 4. ovog člana mogu se izreći samo za teške povrede Zakona, zakonske i profesionalne regulative, Kodeksa etike za profesionalne računovođe, Statuta i akata Komore. Ove mere se izriču tako što se prvo primenjuje mera iz stava 1. tačka 3. ovog člana. Mera iz stava 1. tačka 4. ovog člana izriče se u slučaju da okrivljeni, nakon prestanka mere iz tačke 3, ponovo učini sličnu ili istu povredu u roku od dve godine od prestanka izrečene mere.

Protiv konačne odluke o izricanju mere iz stava 1. tač. 3. i 4. ovog člana, okrivljeni može pokrenuti upravni spor.

Član 13

Prilikom odmeravanja i izricanja disciplinske mere Disciplinska komisija uzima u obzir stepen utvrđene odgovornosti, težinu posledica povrede dužnosti i ugleda revizorske profesije, subjektivne i objektivne okolnosti pod kojima je povreda dužnosti izvršena, nastalu štetu, pobude, raniju kažnjavanost (samo u slučaju da ranije izrečena disciplinska mera nije izbrisana iz evidencije) i materijalne prilike učinioca.

Postupak po žalbi

Član 14

Na odluku Disciplinske komisije okrivljeni može podneti žalbu Savetu Komore u roku od 15 dana od dana dostavljanja prvostepene odluke. Savet je dužan da odluči po žalbi u roku od 30 dana od dana njenog prijema. U žalbi se mogu isticati nove činjenice i dokazi, ali je podnosilac žalbe dužan da obrazloži zbog čega ih nije izneo u prvostepenom postupku. Podneta žalba odlaže izvršenje prvostepene odluke.

Savet Komore može pozvati na sednicu na kojoj odlučuje po žalbi na odluku Disciplinske komisije okrivljenog, podnosioca prijave i druga lica, ukoliko oceni da je to neophodno za donošenje odluke po žalbi.

Savet Komore odlučujući po žalbi može žalbu odbiti, izmeniti odluku Disciplinske komisije, poništiti u celini ili delimično prvostepenu odluku i predmet vratiti Disciplinskoj komisiji na ponovni postupak i odlučivanje.

Evidencija

Član 15

Evidenciju o konačnim odlukama o izrečenim disciplinskim merama vodi Disciplinska komisija, a primerak odluke se odlaže u dosije okrivljenog koji se vodi uz odgovarajući registar.

Disciplinska komisija vodi evidenciju iz prethodnog stava u posebnom registru.

Evidencija iz stava 1. ovog člana nije javna i podaci iz ove evidencije mogu se dati samo na zahtev organa Komore i državnih organa za potrebe postupaka koji oni vode.

Disciplinska mera iz člana 12. stav 1. tačka 1. i 2. ovog pravilnika, briše se iz evidencije ako članu Komore ne bude izrečena nova disciplinska mera u naredne dve godine od konačno izrečene disciplinske mere upisane u evidenciju.

Disciplinska mera iz člana 12. stav 1. tačka 3. ovog pravilnika, briše se iz evidencije ako članu Komore ne bude izrečena nova disciplinska mera u naredne četiri godine od konačno izrečene disciplinske mere upisane u evidenciju.

Disciplinska mera iz člana 12. stav 1. tačka 4. ovog pravilnika, briše se iz evidencije nakon proteka četiri godine od izvršenog upisa.

Zastarelost

Član 16

Pokretanje Disciplinskog postupka zastareva u roku od 6 meseci od dana kada Disciplinska komisija sazna za učinjeni disciplinski prekršaj i počinitelja, a najkasnije u roku od godinu dana od dana učinjenog disciplinskog prekršaja.

Zastarelost ne teče dok disciplinski postupak nije moguće pokrenuti ili voditi zbog odsustva člana Komore ili iz drugih opravdanih razloga.

Izrečena disciplinska mera ne može se izvršiti kada protekne godinu dana od datuma konačnosti ili pravnosnažnosti odluke o izrečenoj disciplinskoj meri.

Član 17

Zastarevanje pokretanja disciplinskog postupka u okviru subjektivnog roka od šest meseci prekida se svakom radnjom nadležnog organa Komore koja se preduzima radi pokretanja disciplinskog postupka. Sa svakim prekidom zastarevanje počinje ponovo da teče.

Disciplinska komisija

Član 18

Disciplinsku komisiju čine: tri člana Komore, jedan predstavnik Ministarstva finansija i jedan predstavnik Ministarstva pravde (sa zajedničkim nazivom: članovi Disciplinske komisije), od kojih većinom glasova članovi Disciplinske komisije biraju predsednika i potpredsednika.

Član 19

Disciplinska komisija vodi usmenu raspravu i odlučuje u postupku ako u njenom radu učestvuje obična većina članova Disciplinske komisije (kvorum za rad i odlučivanje).

Ako se rasprava nije mogla održati zbog nedostatka kvoruma, na istom ročištu se zakazuje novo ročište za usmenu raspravu u najkraćem mogućem roku.

Disciplinska komisija donosi odluke običnom većinom glasova prisutnih članova.

Ukoliko su kod odlučivanja glasovi članova Disciplinske komisije jednako podeljeni odlučujući je glas predsedavajućeg Disciplinske komisije.

Završne odredbe

Član 20

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva finansija, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na internet stranici Komore.

Saglasnost Ministarstva finansija iz stava 1. ovog člana, prilaže se uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.