PRAVILNIK

O UPISU U REGISTRE KOMORE OVLAŠĆENIH REVIZORA, SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA REGISTARA

Na osnovu čl. 39. stav 1, 51. stav 1. tač. 5) i 6) Zakona o računovodstvu i reviziji ("Sl. glasnik RS", broj 46/2006), čl. 59, 60. i 61. Statuta Komore ovlašćenih revizora, Savet Komore ovlašćenih revizora na 4. sednici održanoj 02.02.2007. godine, donosi Pravilnik o upisu u registre komore ovlašćenih revizora, sadržini i načinu vođenja registara

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se upis u registre Komore ovlašćenih revizora (u daljem tekstu: Komora), sadržina i način vođenja registara, promene i brisanje izvršenog upisa u registre Komore.

II REGISTRI KOMORE

Član 2

Komora vodi sledeće registre članova Komore:

1. Registar preduzeća za reviziju;

2. Registar izdatih licenci ovlašćenim revizorima za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja (u daljem tekstu: Registar izdatih licenci);

3. Registar izdatih sertifikata za profesionalno zvanje "ovlašćeni interni revizor" (u daljem tekstu: Registar ovlašćenih internih revizora);

Pored registara iz stava 1. ovog člana, Komora vodi i sledeće registre za lica koja nisu članovi Komore:

1. Registar izdatih sertifikata za profesionalno zvanje "ovlašćeni revizor" (u daljem tekstu: Registar ovlašćenih revizora);

2. Registar nostrifikovanih profesionalnih zvanja koja su stečena u inostranstvu (u daljem tekstu: Registar nostrifikovanih profesionalnih zvanja).

Član 3

Preduzeće za reviziju, ovlašćeni revizor zaposlen u preduzeću za reviziju i ovlašćeni interni revizor, koji ispunjavaju uslove utvrđene Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Sl. glasnik RS", broj 46/2006 - u daljem tekstu: Zakon), postaju članovi Komore upisom u odgovarajući Registar iz člana 2, stava 1. ovog pravilnika.

Član 4

Registri Komore su javne knjige koje sadrže podatke u vezi sa upisom i brisanjem u određeni registar.

Registri Komore sadrže odvojen dosije za svako upisano lice u registar Komore.

Dosije iz stava 2. ovog člana sadrži dokaze na osnovu kojih je izvršen upis i brisanje upisa, dokaze o promenama podataka i sve druge dokaze dostavljene i sačinjene u postupku upisa ili brisanja iz Registra.

Komora vodi registre iz člana 2. ovog pravilnika u materijalnoj ili elektronskoj formi i objavljuje ih na sajtu Komore (obrasci registara od rednog broja 1 do 5, prilažu se uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo).

Savet Komore može vršiti izmene i dopune obrazaca iz stava 4. ovog člana.

Ažurirani registri vođeni u elektronskoj formi kopiraju se mesečno ili po potrebi, na dve elektronske medije i čuvaju se, jedna kod generalnog sekretara Komore, a druga kod zaposlenog u Sekretarijatu Komore koji je ovlašćen za vođenje registara.

Elektronsko vođenje i objavljivanje registara na sajtu Komore mora da obezbedi sigurnost i pouzdanost u zaštiti i čuvanju upisanih podataka.

Registri vođeni u materijalnoj formi i registri kopirani na elektronskom mediju, kao i dosijei iz stava 2. ovog člana, čuvaju se trajno.

Sekretarijat Komore izdaje potvrde i izvode iz registara Komore, na pisani zahtev lica koja su upisana u registre iz člana 2. ovog pravilnika i državnih organa za potrebe postupaka koje vode.

Član 5

Registar preduzeća za reviziju sadrži sledeće podatke:

1. Redni broj i datum upisa;

2. Puno poslovno ime i skraćeni naziv;

3. Sedište i adresa;

4. Pravna forma;

5. Poslovni telefon, faks, E-mail, web site;

6. MB;

7. PIB;

8. Zakonski zastupnik (ime i prezime, funkcija, ovlašćenje u prometu i JMBG);

9. Broj i datum rešenja Saveznog ministarstva finansija o izdatoj dozvoli za obavljanje poslova revizije, za preduzeća za reviziju koja su dobila dozvolu za rad u skladu sa Zakonom o reviziji računovodstvenih izveštaja ("Službeni list SRJ", br. 30/96, 74/99, 1/2000 i 71/2001);

10. Broj i datum rešenja Ministarstva finansija o izdatoj dozvoli za obavljanje poslova revizije;

11. Broj i datum rešenja Ministarstva finansija o upisu u Registar preduzeća za reviziju;

12. Broj i datum odluke Saveta Komore o upisu u Registar.

Član 6

Registar izdatih licenci, sadrži sledeće podatke:

1. Redni broj i datum upisa;

2. Ime, očevo ime i prezime;

3. Adresa prebivališta;

4. JMBG;

5. Dan, mesec, godina i mesto rođenja;

6. Državljanstvo;

7. Stepen i vrsta školske spreme;

8. Poslovni telefon i E-mail;

9. Puno poslovno ime i sedište preduzeća za reviziju u kome je zaposlen/a;

10. Broj i datum sertifikata ili rešenja Saveznog ministarstva finansija o sticanju profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor;

11. Broj i datum odluke Saveta Komore o izdavanju licence;

12. Datum važenja licence;

13. Broj i datum odluke Saveta Komore o upisu u Registar.

Član 7

Registar ovlašćenih internih revizora sadrži sledeće podatke:

1. Redni broj i datum upisa;

2. Ime, očevo ime i prezime;

3. Adresa prebivališta;

4. JMBG;

5. Dan, mesec, godina i mesto rođenja;

6. Državljanstvo;

7. Stepen i vrsta školske spreme;

8. Poslovni telefon i E-mail;

9. Broj i datum odluke Saveta Komore o izdavanju sertifikata za sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni interni revizor;

10. Broj i datum izdatog sertifikata Komore;

11. O ispunjenosti uslova kontinuiranog profesionalnog usavršavanja;

12. Broj i datum odluke Saveta Komore o upisu u Registar.

 

Član 8

Registar ovlašćenih revizora sadrži sledeće podatke:

1. Redni broj i datum upisa;

2. Ime, očevo ime i prezime;

3. Adresa prebivališta;

4. JMBG;

5. Dan, mesec, godina i mesto rođenja;

6. Državljanstvo;

7. Stepen i vrsta školske spreme;

8. Poslovni telefon i E-mail;

9. Broj i datum sertifikata ili rešenja Saveznog ministarstva finansija o sticanju profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor;

10. Broj i datum odluke Saveta Komore o izdavanju sertifikata za sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor;

11. Broj i datum izdatog sertifikata Komore;

12. Broj i datum odluke Saveta Komore o upisu u Registar.

Član 9

Registar nostrifikovanih profesionalnih zvanja sadrži sledeće podatke:

1. Redni broj i datum upisa;

2. Ime, očevo ime i prezime;

3. Adresa prebivališta;

4. JMBG;

5. Dan, mesec, godina i mesto rođenja;

6. Državljanstvo;

7. Stepen i vrsta školske spreme;

8. Poslovni telefon i E-mail;

9. Broj i datum odluke Saveta Komore o nostrifikaciji profesionalnih zvanja;

10. Naziv izdavaoca i nostrifikovane diplome ili druge isprave;

11. Broj i datum odluke Saveta Komore o upisu u Registar.

III ODLUČIVANJE O UPISU I BRISANJU IZ REGISTARA I PROMENA PODATAKA U REGISTRIMA KOMORE

Član 10

Upis i brisanje iz registara Komore vrši se na osnovu odluke Saveta.

Lica upisana u registre Komore dužna su da pisanim putem obaveste Komoru o svakoj promeni podataka koji se upisuju u registre, u roku od 8 dana od dana nastale promene, odnosno od dana prijema akta koji predstavlja osnov za nastalu promenu, uz dostavljanje odgovarajuće dokumentacije na osnovu koje se određena promena vrši.

Sekretarijat Komore vrši upis i brisanje iz registara na osnovu odluke Saveta Komore, a promenu podataka po izvršenim upisima u registrima Sekretarijat vrši na osnovu odluke Saveta i/ili obaveštenja upisanih lica iz prethodnog stava ovog člana.

Podatke koji su omaškom pogrešno i/ili nepotpuno upisani u registre Komore, ispraviće Sekretarijat odmah nakon njihovog uočavanja, ili na zahtev upisanog lica.

Odluke Saveta iz stava 1. ovog člana konačne su i protiv njih se može pokrenuti upravni spor.

IV UPIS U REGISTRE KOMORE

Član 11

Preduzeće za reviziju podnosi Sekretarijatu Komore zahtev za upis u Registar preduzeća za reviziju u pisanoj formi (Obrazac 6, koji se prilaže uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo). Uz zahtev za upis preduzeće za reviziju prilaže:

1. izvod iz Registra Agencije za privredne registre koji nije stariji od 30 dana;

2. statut ili osnivački akt, u skladu sa zakonom kojim se uređuju privredna društva;

3. overenu fotokopiju rešenja Saveznog ministarstva finansija o izdatoj dozvoli za obavljanje poslova revizije, za preduzeća za reviziju koja su dobila dozvolu za rad u skladu sa Zakonom o reviziji računovodstvenih izveštaja ("Službeni list SRJ", br. 30/96, 74/99, 1/2000 i 71/2001);

4. fotokopiju OP obrasca;

5. dokaz o uplati naknade za upis u Registar preduzeća za reviziju.

Nakon upisa u Registar preduzeće za reviziju dužno je da dostavi Komori:

1. overenu fotokopiju rešenja Ministarstva finansija o dozvoli za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja (u roku od 8 dana od dana prijema rešenja);

2. overenu fotokopiju rešenja Ministarstva finansija o upisu u Registar preduzeća za reviziju (u roku od 8 dana od dana prijema rešenja).

Savet Komore može vršiti izmene i dopune obrasca iz stava 1. ovog člana.

Član 12

Komora po službenoj dužnosti sprovodi postupak upisa ovlašćenog revizora zaposlenog u preduzeću za reviziju u Registar izdatih licenci, na osnovu odluke Saveta Komore o izdavanju licence ovlašćenom revizoru, a nakon dostavljanja dokaza o uplati naknade za upis u Registar izdatih licenci.

Pre donošenja odluke o upisu u Registar izdatih licenci, Sekretarijat vrši proveru da li je preduzeće za reviziju, u kome je ovlašćeni revizor zaposlen, registrovano na propisani način i da li je dobilo dozvolu za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja.

Član 13

Komora po službenoj dužnosti sprovodi postupak upisa ovlašćenih internih revizora u Registar ovlašćenih internih revizora, na osnovu odluke Saveta Komore o izdavanju sertifikata o sticanju profesionalnog zvanja ovlašćeni interni revizor, a nakon dostavljanja dokaza o uplati naknade za upis u Registar ovlašćenih internih revizora.

Član 14

Komora po službenoj dužnosti sprovodi postupak upisa ovlašćenih revizora u Registar ovlašćenih revizora, na osnovu odluke Saveta Komore o izdavanju sertifikata o sticanju profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor, a nakon dostavljanja dokaza o uplati naknade za upis u Registar ovlašćenih revizora.

Član 15

Komora po službenoj dužnosti sprovodi postupak upisa u Registar nostrifikovanih profesionalnih zvanja na osnovu odluke Saveta Komore donete po zahtevu za nostrifikaciju, a nakon dostavljanja dokaza o uplati naknade za upis u Registar nostrifikovanih profesionalnih zvanja.

V BRISANJE IZ REGISTARA KOMORE

Član 16

Brisanje iz registara članova Komore se vrši kada se steknu uslovi za prestanak članstva u Komori.

Član 17

Preduzeću za reviziju prestaje članstvo u Komori i briše se iz Registra preduzeća za reviziju, usled:

1. zahteva za istupanje iz članstva u Komori;

2. brisanja iz Registra kod Agencije za privredne registre;

3. oduzimanja dozvole za obavljanje delatnosti i brisanja iz Registra preduzeća za reviziju koji vodi Ministarstvo za finansije.

Član 18

Ovlašćenom revizoru zaposlenom u preduzeću za reviziju, prestaje članstvo u Komori i briše se iz Registra izdatih licenci, usled:

1. zahteva za istupanje iz članstva u Komori;

2. izvršenja disciplinske mere brisanja iz Registra Komore;

3. prestanka radnog odnosa na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom na poslovima revizije finansijskih izveštaja u preduzeću za reviziju;

4. oduzimanja licence;

5. neispunjavanja uslova iz 73. stav 4. Zakona;

6. smrti člana.

Član 19

Ovlašćenom internom revizoru prestaje članstvo u Komori i briše se iz Registra ovlašćenih internih revizora, usled:

1. zahteva za istupanje iz članstva u Komori;

2. izvršenja disciplinske mere brisanja iz Registra Komore;

3. smrti člana.

Član 20

Brisanje iz Registra ovlašćenih revizora vrši se:

1. na osnovu zahteva za brisanje iz Registra;

2. usled smrti lica upisanog u Registar;

Član 21

Brisanje iz Registara nostrifikovanih profesionalnih zvanja vrši se:

1. na osnovu zahteva za brisanje iz Registra;

2. u slučaju da se naknadno ustanovi da je nostrifikacija izvršena na osnovu neistinitih i netačnih podataka i dokumenata;

3. usled smrti lica upisanog u Registar.

Član 22

Zahtev za istupanje iz članstva u Komori, odnosno za brisanje iz registra Komore podnosi se u pisanoj formi.

Komora može pokrenuti postupak za brisanje iz registra Komore na osnovu sopstvenih saznanja i pribavljene dokumentacije.

Član 23

Primerak odluke o brisanju iz Registra preduzeća za reviziju i Registar izdatih licenci, Komora dostavlja Ministarstvu finansija.

VI VOĐENJE REGISTARA

Član 24

Vođenje registara Komore obuhvata radnje koje se odnose na rukovanje elektronskom bazom podataka registara, upis, brisanje i promenu podataka u registrima, rukovanje dokumentacijom priloženom u dosijeima, izdavanje potvrda i izvoda iz registara Komore u skladu sa ovim pravilnikom i aktima organa Komore.

Član 25

Registre Komore vodi Sekretarijat.

Elektronskoj bazi podataka i dosijeima registara pristupa zaposleni u Sekretarijatu koji je raspoređen na odgovarajućim poslovima u skladu sa Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova Sekretarijata Komore ovlašćenih revizora. Elektronskoj bazi podataka pristupa se primenom šifre koju određuje generalni sekretar Komore. Šifra za pristup elektronskoj bazi podataka registara, čuva se u zapečaćenom kovertu na način koji obezbeđuje sigurnost njenog čuvanja, odnosno čuvanja tajnosti šifre.

Lice iz stava 2. ovog člana dužno je da:

1. vodi registre i dosijea Komore u skladu sa ovim pravilnikom i aktima organa Komore;

2. da čuva tajnost šifre za pristup registrima;

3. sprovodi mere osiguranja i zaštite registara i dosijea od neovlašćenog pristupa;

4. vrši proveru ispravnosti elektronskog sistema vođenja Registara;

5. bez odlaganja obavesti generalnog sekretara o svim uočenim nepravilnostima kod vođenja registara i dosijea;

6. da sprovodi sve druge mere i radnje koje su neophodne za vođenje registara i dosijea Komore u skladu sa ovim pravilnikom i aktima Komore.

VII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva finansija, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na internet stranici Komore.

Data saglasnost Ministarstva finansija prilaže se uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.