PRAVILNIK

O STRUČNOM USAVRŠAVANJU ZAPOSLENIH U SLUŽBI POVERENIKA ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA

("Sl. glasnik RS", br. 33/2007)

 

Deo prvi

Sadržina Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom se bliže uređuju ciljevi, zadaci, sadržina, obim i način finansiranja stručnog usavršavanja zaposlenih u Službi Poverenika za informacije od javnog značaja (u daljem tekstu: Služba Poverenika) kao i regulisanje međusobnih prava i obaveza povodom stručnog usavršavanja.

Deo drugi

Ciljevi i zadaci stručnog usavršavanja

Član 2

Stručno usavršavanje treba da pruži zaposlenima u Službi Poverenika, mogućnost kontinuiranog i profesionalnog razvoja, usvajanja znanja, sticanje veština, razvoj sposobnosti i talenta.

Organizovanjem i primenjivanjem određenih oblika i metoda stručnog usavršavanja obezbeđuje se sistematsko obnavljanje, upotpunjavanje, proširivanje i produbljavanje stručnih znanja zaposlenih i razvijanje njihovih stručnih sposobnosti u toku rada, u cilju modernizacije i unapređenja kvaliteta rada Službe Poverenika.

Član 3

Zaposleni u Službi Poverenika upućuju se na stručno usavršavanje ako su za vršenje zadataka i poslova potrebna specijalna znanja ili usavršavanja koja se ne mogu steći redovnim radom, kao i kada je to od interesa za uspešno izvršavanje određenih zadataka i poslova iz delokruga rada Službe Poverenika, a naročito u slučaju upoznavanja sa novom zakonskom regulativom, međunarodnim propisima, standardima i iskustvima, kao i u drugim okolnostima koje zahtevaju drugačiji i savremeniji način rada.

Sadržina i obim stručnog usavršavanja

Član 4

Zaposleni u Službi Poverenika imaju zakonsku obavezu da se stručno usavršavaju za radno mesto na koje su raspoređeni, kao i da učestvuju u drugim oblicima stručnog usavršavanja koji se organizuju u Službi Poverenika, odnosno na koje se upućuju u skladu sa odlukom Poverenika za informacije od javnog značaja (u daljem tekstu: Poverenik).

Član 5

Stručno usavršavanje zaposlenih u Službi Poverenika obezbeđuje se naročito:

1) praćenjem i proučavanjem, od strane zaposlenih, propisa, stručnih publikacija i drugih materijala u vezi sa delokrugom Poverenika, a posebno pitanja u vezi sa ostvarivanjem i unapređenjem prava na pristup informacijama od javnog značaja i zaštite i unapređenja ljudskih prava;

2) upućivanjem zaposlenih u Službi Poverenika na pohađanje stručnih predavanja, kurseva i seminara, studijskih putovanja, savetovanja i drugih stručnih skupova u zemlji i inostranstvu;

3) upućivanjem zaposlenih u Službi Poverenika na stručno usavršavanje putem specijalističkih studija, praktičnog rada ili drugog načina sticanja znanja u drugim državnim organima, fakultetima, institutima i dr. u zemlji i inostranstvu;

4) upućivanjem zaposlenih na kurseve stranih jezika i na usavršavanje veštine korišćenja raznih operativnih računarskih programa;

5) pohađanjem poslediplomskih studija radi sticanja stepena magistra ili doktora nauka, ako je magistratura, odnosno doktorat iz oblasti zadataka i poslova Službe Poverenika.

Način i postupak upućivanja na stručno usavršavanje

Član 6

Odluku o upućivanju zaposlenih u Službi Poverenika na stručno usavršavanje donosi Poverenik, na osnovu zahteva zaposlenog ili po sopstvenoj odluci, rukovodeći se godišnjim planom potreba organa i raspoloživih finansijskih sredstava.

Način finansiranja

Član 7

Sredstva za finansiranje stručnog usavršavanja zaposlenih u Službi Poverenika obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije i putem donacija.

Regulisanje međusobnih prava i obaveza

Član 8

Međusobna prava i obaveze zaposlenih i Službe Poverenika povodom stručnog usavršavanja uređuju se ugovorom Poverenika i zaposlenog.

Deo treći

Stupanje na snagu

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".