PRAVILNIK

O NAČINU PRIVATIZACIJE RADIO, ODNOSNO TELEVIZIJSKIH STANICA LOKALNIH I REGIONALNIH ZAJEDNICA

("Sl. glasnik RS", br. 51/2005 i 34/2007)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način privatizacije radio, odnosno televizijskih stanica lokalnih i regionalnih zajednica čiji su osnivači jedna ili više skupština opština ili skupština grada.

Član 2

Privatizacija radio, odnosno televizijskih stanica iz člana 1. ovog pravilnika vrši se na način kojim se obezbeđuje kontinuitet u proizvodnji i emitovanju programa.

Kontinuitet u proizvodnji i emitovanju programa iz stava 1. ovog člana obezbeđuje se u periodu koji ne može biti kraći od pet godina od dana zaključivanja ugovora o prodaji kapitala, u skladu sa dozvolom za emitovanje programa dobijenoj na javnom konkursu koji se sprovodi prema Zakonu o radiodifuziji.

Obezbeđivanje kontinuiteta u proizvodnji i emitovanju programa ne odnosi se na radio, odnosno televizijske stanice koje na javnom konkursu za izdavanje dozvola za emitovanje programa budu odbijene.

Član 3

Privatizacija radio, odnosno televizijskih stanica iz člana 1. ovog pravilnika vrši se u skladu sa propisima kojima se uređuje privatizacija, odnosno prodajom kapitala tih radio i televizijskih stanica putem javnog tendera ili putem javne aukcije.

Član 4

Državni kapital koji se u akcijama prenosi bez naknade zaposlenima u radio, odnosno televizijskim stanicama lokalnih i regionalnih zajednica, koje se privatizuju metodom javnog tendera, odnosno metodom javne aukcije, ne može biti veći od 15% kapitala koji se privatizuje.

Član 5

Prodaja kapitala radio, odnosno televizijskih stanica iz člana 1. ovog pravilnika vrši se svim zainteresovanim pravnim i fizičkim licima, osim licima iz člana 42. Zakona o radiodifuziji.

Ako je fizičko lice učesnik na aukciji, odnosno tenderu, u postupku privatizacije radio, odnosno televizijskih stanica iz člana 1. ovog pravilnika, to lice je dužno da dostavi overenu izjavu da se eventualnim izdavanjem dozvole za emitovanje programa neće ostvariti nedozvoljena medijska koncentracija, u smislu odredaba Zakona o radiodifuziji.

Izjavu iz stava 2. ovog člana za pravno lice prilaže i potpisuje direktor, odnosno lice ovlašćeno za zastupanje.

Član 5a

Po završenom nadmetanju, odnosno proglašenju najpovoljnije ponude, imalac dozvole za emitovanje programa dužan je da za promenu vlasničke strukture, pre potpisivanja ugovora o prodaji kapitala, pribavi saglasnost Republičke radiodifuzne agencije u skladu sa članom 41. stav 4. Zakona o radiodifuziji.

Član 6

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu privatizacije radio i/ili televizijskih stanica lokalnih i regionalnih zajednica ("Službeni glasnik RS", broj 95/2004).

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".