PRAVILNIK

O POSTUPKU I NAČINU VREDNOVANJA I KVANTITATIVNOM ISKAZIVANJU NAUČNOISTRAŽIVAČKIH REZULTATA ISTRAŽIVAČA

("Sl. glasnik RS", br. 35/2007)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se postupak i način vrednovanja i kvantitativno iskazivanje naučnoistraživačkih rezultata istraživača, postupak sticanja naučnih, odnosno istraživačkih zvanja, kao i reizbor u zvanje istraživača.

Član 2

Postupak sticanja naučnih, odnosno istraživačkih zvanja, kao i reizbor u zvanje, vrši se u skladu sa ovim pravilnikom i Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti ("Službeni glasnik RS", br. 110/05 i 50/06 - ispravka - u daljem tekstu: Zakon).

Član 3

Odluku o sticanju naučnog zvanja, odnosno odluku o reizboru u naučno zvanje donosi Komisija za sticanje naučnih zvanja, u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom.

Komisija za sticanje naučnih zvanja donosi odluku o sticanju naučnih zvanja, odnosno odluku o reizboru u zvanje, po pribavljenom mišljenju odgovarajućeg matičnog naučnog odbora.

Član 4

Pravo na sticanje naučnih, odnosno istraživačkih zvanja, kao i reizbor u zvanje imaju sva lica koja ispunjavaju uslove za obavljanje naučnoistraživačkog rada u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom, kao i nastavnici i saradnici visokoškolskih ustanova.

II ISTRAŽIVAČI I NAUČNA ZVANJA ISTRAŽIVAČA

Član 5

Poslove naučnoistraživačke delatnosti obavljaju lica koja ispunjavaju uslove propisane Zakonom, kao i nastavnici i saradnici visokoškolskih ustanova (u daljem tekstu: istraživači).

Član 6

U zavisnosti od ostvarenih rezultata u naučnoistraživačkom radu, istraživač može, u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom, steći istraživačko zvanje: istraživač–saradnik, i naučno zvanje: naučni saradnik, viši naučni saradnik i naučni savetnik.

Član 7

Zvanje istraživač-saradnik može steći lice koje je magistar nauka ili lice koje je upisalo doktorske, odnosno doktorske akademske studije, koje je prethodne nivoe studiranja završilo sa ukupnom prosečnom ocenom najmanje osam (8), bavi naučnoistraživačkim radom i ima objavljene i recenzirane radove.

Član 8

Zvanje naučni saradnik može steći istraživač koji ima akademski, odnosno naučni naziv doktora nauka i objavljene i recenzirane naučnoistraživačke rezultate: 1) monografije; 2) poglavlja u knjigama, odnosno članke u tematskim zbornicima radova; 3) naučne članke u časopisima vodećeg nacionalnog ranga; 4) tehnička rešenja; 5) patente; 6) naučne radove saopštene na naučnim skupovima, objavljene u celini ili izvodima; 7) naučne kritike i polemike, prikaze, prevode, odnosno leksikografske odrednice, i koji ukupnim naučnim radom pokazuje da je osposobljen za samostalan naučnoistraživački rad.

Član 9

Zvanje viši naučni saradnik može steći istraživač koji ima akademski, odnosno naučni naziv doktora nauka i objavljene i recenzirane naučnoistraživačke rezultate: 1) monografije međunarodnog i vodećeg nacionalnog ranga; 2) poglavlja u knjigama, odnosno članke u tematskim zbornicima radova međunarodnog i vodećeg nacionalnog ranga; 3) naučne članke u časopisima međunarodnog i vodećeg nacionalnog ranga; 4) tehnička rešenja; 5) patente; 6) naučne radove saopštene na naučnim skupovima međunarodnog i vodećeg nacionalnog ranga, objavljene u celini ili izvodima; 7) naučne kritike i polemike, prikaze, prevode, odnosno leksikografske odrednice, i koji kvalitetom naučnoistraživačkog rada doprinosi razvoju odgovarajuće naučne oblasti.

Član 10

Zvanje naučnog savetnika može steći istraživač koji ima akademski, odnosno naučni naziv doktora nauka i objavljene i recenzirane naučnoistraživačke rezultate: 1) monografije međunarodnog i vodećeg međunarodnog ranga; 2) poglavlja u knjigama, odnosno članke u tematskim zbornicima radova međunarodnog i vodećeg međunarodnog ranga; 3) naučne članke u časopisima međunarodnog i vodećeg međunarodnog ranga; 4) tehnička rešenja; 5) patente; 6) naučne radove saopštene na naučnim skupovima međunarodnog i vodećeg nacionalnog ranga, objavljene u celini ili izvodima; 7) naučne kritike i polemike, prikaze, prevode, odnosno leksikografske odrednice, koji je rukovodio projektima, i koji je kvalitetom naučnoistraživačkog rada ostvario značajan uticaj na razvoj odgovarajuće naučne oblasti.

III POSTUPAK STICANJA NAUČNIH I ISTRAŽIVAČKIH ZVANJA

Pravo podnošenja zahteva za sticanje naučnih i istraživačkih zvanja

Član 11

Svako lice koje ispunjava uslove propisane Zakonom može u odgovarajućoj naučnoistraživačkoj organizaciji (instituti i fakulteti) da podnese zahtev za pokretanje postupka za izbor u naučno, odnosno istraživačko zvanje.

Postupak za izbor u naučno, odnosno istraživačko zvanje, kao i reizbor u zvanje može pokrenuti i naučno, odnosno nastavno-naučno veće u naučnoistraživačkoj organizaciji u kojoj je kandidat za izbor u zvanje zaposlen.

Član 12

Postupak izbora u naučno, odnosno istraživačko zvanje pokreće se u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva za izbor u zvanje.

Zahtev za izbor u zvanje može podneti i lice koje u momentu podnošenja zahteva nije zaposleno u naučnoistraživačkoj organizaciji.

Zahtev za izbor u zvanje podnosi se naučnom, odnosno nastavno-naučnom veću naučnoistraživačke organizacije.

Postupak izbora u naučna zvanja

Član 13

Radi sprovođenja postupka za sticanje naučnog zvanja, naučno, odnosno nastavno-naučno veće, prilikom pokretanja postupka za izbor u zvanje, obrazuje komisiju od najmanje tri člana koji imaju naučno zvanje u naučnoj oblasti u kojoj kandidat stiče zvanje.

Članovi komisije ne mogu biti u nižem zvanju od zvanja u koje se bira kandidat.

Komisija je dužna da u roku od 30 dana od dana kada je obrazovana podnese naučnom, odnosno nastavno-naučnom veću izveštaj.

Komisija za pisanje izveštaja o kandidatu, imenovana od strane naučnog, odnosno nastavno-naučnog veća naučnoistraživačke organizacije, podnosi izveštaj veću koje ju je imenovalo, a koji sadrži:

- biografske podatke o kandidatu;

- kompletnu bibliografiju kandidata sa potpunim bibliografskim podacima, grupisanim prema kategorijama naučnog rada (koeficijenti R);

- jasnu naznaku od kada počinje period u kome se ocenjuje naučni opus kandidata za predloženo zvanje, tj. kada je kandidat biran u prethodno zvanje;

- kratku analizu radova koji kandidata kvalifikuju u predloženo zvanje;

- citiranost objavljenih radova;

- sve vidove angažovanja u rukovođenju naučnim radom;

- angažovanost u obrazovanju i formiranju naučnih kadrova;

- zaključak sa predlogom za odlučivanje naučnom, odnosno nadležnom veću;

- popunjen i potpisan rezime izveštaja.

Član 14

Izveštaj komisije učiniće se dostupnim javnosti na način utvrđen opštim aktom naučnoistraživačke organizacije, najmanje 30 dana pre donošenja odluke naučnog veća.

Član 15

Naučno, odnosno nastavno-naučno veće naučnoistraživačke organizacije, koje utvrđuje predlog za izbor u naučno zvanje, dužno je da utvrdi predlog o sticanju naučnog zvanja u roku 90 dana od dana kada je na sednici veća pokrenut postupak za izbor u naučno zvanje.

Član 16

Pravo da odlučuju o sticanju naučnog zvanja imaju istraživači koji su u istom ili višem naučnom zvanju u odnosu na zvanje u koje se bira kandidat.

Odluku o predlogu za izbor u naučno zvanje donosi naučno veće većinom od ukupnog broja članova naučnog veća koji imaju pravo da odlučuju o izboru u naučno zvanje.

Broj članova naučnog veća koji odlučuju o predlogu za izbor u naučno zvanje ne može biti manji od sedam članova naučnog veća.

Član 17

Odluku o predlogu za izbor u naučno zvanje, sa odgovarajućom dokumentacijom, naučno, odnosno nastavno-naučno veće naučnoistraživačke organizacije dostavlja odgovarajućem matičnom naučnom odboru i Komisiji za sticanje naučnih zvanja.

Naučnoistraživačka organizacija dostavlja odgovarajućem matičnom odboru i Komisiji za sticanje zvanja odluku o predlogu za izbor u naučno zvanje, uz zahtev za davanje mišljenja, odnosno zahtev za donošenje odluke za sticanje naučnog zvanja, sa odgovarajućom dokumentacijom:

- predlog odluke naučnog, odnosno nadležnog veća za sticanje naučnog zvanja kandidata;

- izvod iz zapisnika sa sednice naučnog, odnosno nadležnog veća, na kojoj je utvrđen predlog odluke za sticanje naučnog zvanja;

- izveštaj komisije obrazovane radi sprovođenja postupka za sticanje naučnog zvanja;

- diplomu o stečenom naučnom stepenu doktora nauka ili uverenje o odbranjenoj doktorskoj disertaciji;

- rešenje o izboru u prethodno zvanje (kod izbora u više zvanje);

- dokaz da je izveštaj bio dostupan naučnoj javnosti u roku predviđenom Zakonom;

- rezime izveštaja o kandidatu za sticanje naučnog zvanja.

U slučaju da zahtev ne sadrži kompletnu dokumentaciju, sekretar Komisije za sticanje naučnih zvanja i odgovarajućeg matičnog naučnog odbora, pismeno obaveštava podnosioca zahteva o nedostatku i zahteva dopunu dokumentacije u roku od sedam dana od dana kada je podnosilac zahteva dobio pisano obaveštenje.

Ako podnosilac zahteva u postavljenom roku ne dopuni zahtev, odgovarajući matični naučni odbor i Komisija za sticanje naučnih zvanja neće razmatrati zahtev za izbor u naučno zvanje, odnosno reizbor u zvanje.

Član 18

Odgovarajući matični naučni odbor dužan je da dostavi Komisiji za sticanje naučnih zvanja mišljenje o izboru u naučno zvanje kandidata u roku od 30 dana od dana prijema predloga odluke sa dokumentacijom, a Komisija je dužna da donese odluku u roku od 60 dana od dana prijema predloga odluke sa dokumentacijom.

Prilikom razmatranja predloga za sticanje naučnog zvanja, pored članova Komisije za sticanje naučnih zvanja, u raspravi učestvuju i predsednik ili član komisije koja je napisala izveštaj o kandidatu, kao i predstavnik odgovarajućeg matičnog naučnog odbora koji je dao mišljenje o naučnoistraživačkom radu kandidata.

Komisija donosi odluku o sticanju naučnog zvanja većinom od ukupnog broja članova.

Član 19

Ako je kandidat nezadovoljan odlukom Komisije, u roku od 15 dana po dobijanju odluke može da podnese žalbu Nacionalnom savetu za naučni i tehnološki razvoj.

Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj je dužan da u roku od 90 dana od dana prijema žalbe donese konačnu odluku o sticanju naučnog zvanja.

Postupak izbora u istraživačka zvanja

Član 20

Radi sprovođenja postupka za sticanje zvanja istraživač-saradnik, naučno, odnosno nastavno-naučno veće, prilikom pokretanja postupka za izbor u zvanje, obrazuje komisiju od najmanje tri člana koji imaju naučno zvanje u naučnoj oblasti u kojoj kandidat stiče zvanje.

Komisija je dužna da u roku od 30 dana od dana kada je obrazovana podnese naučnom veću izveštaj.

Član 21

Izveštaj komisije sadrži: biografske podatke, pregled stručnog i naučnog rada, ocenu stručnog i naučnog rada kandidata za prethodni izborni period, ocenu o tome da li su ispunjeni uslovi za sticanje zvanja, kao i predlog odluke naučnom, odnosno nastavno-naučnom veću za odlučivanje.

Izveštaj komisije učiniće se dostupnim javnosti na način utvrđen opštim aktom naučnoistraživačke organizacije, najmanje 30 dana pre donošenja odluke naučnog veća.

Član 22

Odluku o izboru u zvanje istraživač-saradnik donosi naučno, odnosno nastavno-naučno veće većinom od ukupnog broja članova naučnog veća.

Član 23

Naučno, odnosno nastavno-naučno veće dužno je da donese odluku o sticanju zvanja istraživač-saradnik u roku od 90 dana od dana kada je na sednici veća pokrenut postupak za izbor u to zvanje.

Ukoliko veće ne donese odluku o sticanju zvanja istraživač-saradnik u roku iz stava 1. ovog člana, lice koje se bira u zvanje može u roku od 15 dana da podnese prigovor nadležnom matičnom naučnom odboru.

Član 24

Nadležni matični naučni odbor je dužan da u roku od 30 dana od prijema prigovora prihvati, ili odbije prigovor.

Ako nadležni matični naučni odbor prihvati prigovor, obrazuje komisiju koja ponavlja postupak izbora u zvanje.

Nadležni matični naučni odbor donosi konačnu odluku o sticanju zvanja istraživač–saradnik iz stava 2. ovog člana, najkasnije 90 dana od dana prijema prigovora.

Član 25

Način sticanja zvanja istraživača sa visokom stručnom spremom koji nisu izabrani u zvanja iz stava 1, člana 69. Zakona, a rade na istraživačko-razvojnim poslovima, imaju objavljene naučne i stručne radove ili ostvarene rezultate u istraživačko-razvojnom radu ili patentom zaštićene pronalaske, uređuje se opštim aktom naučnoistraživačke organizacije.

Član 26

Izborom u naučno, odnosno istraživačko zvanje, istraživač stiče pravo upisa u Registar istraživača, u skladu sa Zakonom.

Ekvivalencija zvanja

Član 27

U obavljanju poslova naučnoistraživačke delatnosti, zvanja utvrđena zakonom kojim se uređuje oblast visokog obrazovanja odgovaraju zvanjima utvrđenim zakonom kojim se uređuje oblast naučnoistraživačke delatnosti.

Verifikacija naučnih zvanja utvrđena Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti za istraživače koji su stekli zvanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast visokog obrazovanja, vrši se na odgovarajućem matičnom naučnom odboru, na osnovu zahteva i dokumentacije koje odgovarajućem matičnom naučnom odboru dostavlja naučnoistraživačka organizacija.

U slučaju da verifikacija nije izvršena u skladu sa stavom 2. ovog člana, sticanje naučnog zvanja podleže proceduri koja je utvrđena ovim pravilnikom.

Trajanje zvanja i postupak reizbora

Član 28

Zvanje naučnog saradnika i višeg naučnog saradnika stiče se za period od pet godina, sa mogućnošću reizbora, a zvanje naučnog savetnika je trajno.

Zvanje istraživač-saradnik stiče se za period od tri godine, sa mogućnošću još jednog reizbora.

Stečena naučna, odnosno istraživačka zvanja, prestaju da važe izborom u više zvanje ili oduzimanjem zvanja.

Član 29

Istraživač sa naučnim, odnosno istraživačkim zvanjem, ili naučnoistraživačka organizacija u kojoj je istraživač zaposlen, pokreću postupak za sticanje višeg zvanja, odnosno reizbora, najmanje šest meseci pre isteka roka iz člana 86. st. 1-3. Zakona.

Postupak za sticanje višeg zvanja može se pokrenuti i ranije, na obrazložen zahtev naučnoistraživačke organizacije ili istraživača.

Član 30

Naučno, odnosno istraživačko zvanje može se oduzeti:

1) ako se saznaju nove činjenice, odnosno pojave dokazi iz kojih proizlazi da u trenutku izbora u zvanje kandidat nije ispunjavao uslove propisane ovim zakonom;

2) ako se utvrdi da naučni radovi na osnovu kojih je kandidat izabran u zvanje predstavljaju plagijat.

Postupak oduzimanja naučnog zvanja sprovodi Komisija, a postupak oduzimanja istraživačkog zvanja sprovodi nadležni matični naučni odbor.

Postupak oduzimanja zvanja može pokrenuti zainteresovano pravno ili fizičko lice.

Član 31

Lica koja su stekla naučnoistraživačka zvanja po Zakonu o naučnoistraživačkoj delatnosti ("Službeni glasnik RS", broj 52/93) zadržavaju to zvanje za period na koje su izabrana.

IV NAČIN VREDNOVANJA NAUČNOISTRAŽIVAČKIH REZULTATA ISTRAŽIVAČA

Član 32

Za svaku naučnu oblast utvrđuju se vrsta i minimum kvantitativno izraženih rezultata, kao i kriterijumi za ocenu kvaliteta naučnoistraživačkog rada, koji su potrebni za sticanje naučnog zvanja, odnosno reizbor u naučno zvanje.

Oblasti nauka su: prirodno-matematičke, tehničko-tehnološke, medicinske, biotehničke, društvene i humanističke nauke.

Član 33

Radi ujednačavanja kriterijuma za procenu naučne kompetentnosti kandidata koji se bira u zvanje, nauke su razvrstane u:

- prirodno-matematičke i medicinske (1)

- tehničko-tehnološke i biotehničke (2)

- društvene i humanističke (3)

V KVANTIFIKACIJA NAUČNOISTRAŽIVAČKIH REZULTATA ISTRAŽIVAČA

Vrste naučnoistraživačkih rezultata

Član 34

Vrste naučnih rezultata (R) iskazuju se kvantitativno na sledeći način:

Naziv grupe

Oznaka
grupe

Vrsta rezultata

R

vrednost

(1)

(2)

(3)

Naučne knjige i monografije (Prilog 1)

R10

Istaknuta naučna knjiga i monografija međunarodnog značaja.

R11

10

10

10

Naučna knjiga i monografija međunarodnog značaja

R12

7

7

7

Naučna knjiga i monografija nacionalnog značaja

R13

5

5

5

Poglavlja u knjigama i pregledni članci (Prilog 1)

R20

Poglavlje u knjizi; pregledni članak u vodećem časopisu,

R21

5

5

4

u tematskom zborniku radova, u monografiji, ili u ediciji posvećenoj određenim naučnim oblastima (kategorije R51)

 

 

 

 

Poglavlje u knjizi, pregledni članak u časopisu, u tematskom zborniku radova, u monografiji, ili u ediciji posvećenoj određenoj naučnoj oblasti.(kategor. R52)

R22

3

3

2

Poglavlje u knjizi, pregledni članak u časopisu, u tematskom zborniku radova, u monografiji, ili u ediciji posvećenoj određenoj naučnoj oblasti (kategor. R61)

R23

2

2

1

Tehnička rešenja (Prilog 1)

R30

Novi proizvod ili tehnologija uvedeni u proizvodnju, priznati programski sistem, nove genske probe na međunarodnom nivou (uz dokaz), Novo rešenje makroekonomskog problema, recenzovano i prihvaćeno na međunarodnom nivou (uz dokaz).

R31

4

4

4

Bitno poboljšani postojeći proizvod i tehnologija (uz dokaz), dostignuće u tehničkim naukama u zemlji (uz dokaz), Novo rešenje mikroekonomskog problema, recenzovano i prihvaćeno na nacionalnom nivou (uz dokaz)

R32

3

3

3

Prototip, nova metoda; softver, instrument, nova genska proba, mikroorganizmi (uz dokaz)

R33

2

2

-

Uređivanje kolektivne monografije, autorska izložba muzeja i arhiva, uređivanje časopisa međunarodnog značaja i vodećih nacionalnih časopisa, na godišnjem nivou (uz dokaze).

R34

2

2

2

Patenti

R40

Realizovani patent, soj, sorta i rasa na međunarodnom nivou

R41

7

7

-

Realizovani patent, soj, sorta i rasa.

R42

5

5

-

Objavljeni radovi međunarodnog značaja (Prilog 1)

R50

Rad u vodećem časopisu međunarodnog značaja I

R51-a

8

8

8

Rad u vodećem časopisu međunarodnog značaja II

R51-b

5

5

5

Rad u časopisu međunarodnog značaja

R52

3

3

3

Plenarno predavanje po pozivu na skupu međunarodnog značaja štampano u celini (dokaz - originalni poziv)

R53

3

3

3

Rad saopšten na skupu međunarodnog značaja štampan u celini.

R54

1

1

1

Objavljeni radovi nacionalnog značaja

R60

Rad u vodećem časopisu nacionalnog značaja.

R61

2

2

2

Rad u časopisu nacionalnog značaja

R62

1,5

1,5

1,5

Naučna kritika, polemika i naučni intervju objavljen u naučnom časopisu

R63

-

-

1

Uvodno predavanje na skupu nacionalnog značaja štampano u celini

R64

1,5

1,5

1,5

Rad saopšten na skupu nacionalnog značaja štampan u celini

R65

0,5

0,5

0,5

Autorski tabak leksikografske obrade naučnog izdanja rečnika ili enciklopedije

R66

-

-

1

Radovi objavljeni u izvodima

R70

Plenarno predavanje na skupu međunarodnog značaja štampano u izvodu

R71

1,5

1,5

1,5

Rad saopšten na skupu međunarodnog značaja štampan u izvodu

R72

0,5

0,5

0,5

Rad saopšten na skupu nacionalnog značaja štampan u izvodu.

R73

0,2

0,2

0,2

Disertacije i teze

R80

Odbranjena doktorska disertacija

R81

6

6

6

Odbranjena magistarska teza

R82

3

3

3

 

Definicije vrste naučnoistraživačkih rezultata

Član 35

Istaknuta monografija međunarodnog značaja jeste naučna knjiga recenzovana od strane poznatih inostranih naučnih radnika, objavljena od strane izdavača međunarodnog renomea, štampana na jednom od svetskih jezika i ima najmanje 10 autocitata iz kategorija: R51, R52 i R53;

Monografija međunarodnog značaja jeste naučna knjiga koja ima međunarodnu recenziju, štampana na jednom od svetskih jezika, izdata od strane renomiranog izdavača i ima najmanje 5 autocitata iz kategorija: R51, R52 i R53;

Monografija nacionalnog značaja jeste naučna knjiga koja je javno pozitivno ocenjena od strane priznatih naučnih radnika jedne zemlje i ima najmanje 15 autocitata;

Izuzetno, u kategoriju međunarodnog značaja mogu biti razvrstane monografije koje se odnose isključivo na nacionalnu problematiku u oblasti kulturno-istorijskih nauka, ako su visoko ocenjene od strane priznatih naučnih radnika, a po kvalitetu odgovaraju sličnim delima u drugim zemljama.

Za monografiju navedenu u spisku radova (istaknuta međunarodna, međunarodna, nacionalna) neophodno je Komisiji za sticanje zvanja i odgovarajućem matičnom naučnom odboru dostaviti originalni primerak ili fotokopiju dela, iz koga se može videti kog je ranga monografija. Ako je broj autora veći od tri, koeficijent R se deli sa n-2, gde je n - broj autora.

Zbornik radova sa naučnog skupa ne može se vrednovati kao monografija.

Međunarodni časopisi vrednuju se prema Science Citation Index-u (Journal Citation Report), odnosno prema kategorizaciji radova, verifikovanih od strane matičnih naučnih odbora Ministarstva nauke i zaštite životne sredine.

Vodeći međunarodni časopis I (R51-a) jeste časopis koji se nalazi u prvih 30% časopisa sa Liste SCI po kategorijama nauka/naučnih oblasti, odnosno disciplina.

Vodeći međunarodni časopis II (R51-b) jeste časopis koji se nalazi u sledećih 20% časopisa sa Liste SCI po kategorijama nauka/naučnih oblasti, odnosno disciplina.

Kategoriji R52 pripadaju preostalih 50% časopisa sa Liste SCI (prirodno-matematičke nauke, tehničko-tehnološke, medicinske i biotehničke nauke), odnosno časopis koji se izdaje u zemlji i koji ima međunarodnu redakciju sastavljenu od najmanje pet eminentnih naučnika iz sveta i ima međunarodnu recenziju, a izdaje ga međunarodna naučna institucija ili vodeća nacionalna institucija (društvene i humanističke nauke).

Matični naučni odbori u odgovarajućoj naučnoj oblasti, uz konsultacije i saglasnost Ministarstva nauke i zaštite životne sredine, mogu da dodaju nove časopise ili da izvrše korekciju liste časopisa u odgovarajućoj SCI listi u kategoriji R52, najviše do 5%, od broja časopisa u odgovarajućoj SCI listi.

Časopisi iz prethodnog stava mogu biti kategorisani samo u kategoriji R52. Za dodavanje ili korekciju liste časopisa, koriste se naučne liste časopisa koje izdaju vrhunska naučna društva i naučne institucije u odgovarajućim oblastima.

Vodeći nacionalni časopis (R61) je časopis, koji izdaje nacionalno naučno udruženje ili institucija, koji ima redakciju sastavljena od poznatih naučnih radnika, koji redovno izlazi, ima razmenu sa 10 zemalja u svetu, ima recenziju od dva eminentna recenzenta i ispunjava standarde propisane uslovima Narodne biblioteke Srbije (izvod i ključne reči na jednom od svetskih jezika, rezime na jednom od svetskih jezika ISBN i UDK broj, kategoriju rada).

Pregledni članak jeste članak koji obrađuje jedan naučni problem sa kritičkim osvrtom i ličnim doprinosom autora tom problemu i ima najmanje 10 autocitata. Ako je broj autora članka veći od tri, koeficijent R se deli sa n-2 gde je n - broj autora.

Za poglavlje u monografiji i pregledni članak navedeno u spisku radova (kategorije R21, R22 ili R23) neophodno je Komisiji za sticanje zvanja i odgovarajućem Matičnom naučnom odboru dostaviti originalni primerak ili fotokopiju dela, iz koga se može videti kog je ranga to delo.

Međunarodni naučni skup jeste naučni skup koji organizuje registrovano naučno udruženje ili registrovana naučna institucija, u zemlji ili inostranstvu, koji ima međunarodnu selekciju i recenziju odabranih radova i jedan od svetskih jezika za saopštavanje i publikovanje radova.

Nacionalni naučni skup jeste naučni skup koji organizuje nacionalno naučno udruženje ili registrovana naučna institucija, čiji organizacioni i programski odbor čine eminentni naučnici iz oblasti kojom se skup bavi, i koji objavljuje zbornik radova, i/ili zbornik rezimea radova.

Za tehnička rešenja i patente obavezno navesti:

- autore rešenja,

- naziv tehničkog rešenja,

- za koga je rešenje rađeno,

- ko rešenje koristi,

- godina kada je rešenje urađeno i ko ga je prihvatio - primenjuje,

- dokaze o korišćenju, odnosno primeni,

- podatke i dokaz o registraciji.

U kategoriju naučnih knjiga i monografija ne spadaju udžbenici.

Član 36

Na osnovu ukupne vrednosti koeficijenta R, utvrđuje se minimum kvantitativno izraženih rezultata za sticanje pojedinačnih naučnih zvanja, i to:

a) NAUČNI SARADNIK

(1)

(2)

(3)

R81
i

= 6

R81
i

= 6

R81
i

= 6

R10+R20+R30+R50+R61

= 7

R10+R20+R30+R50+R61

= 7

R10+R20+R50+R61+R62

= 7

od toga:
R51 + R52 najmanje


= 4

od toga:
R50 najmanje


= 3

i
R63-66 + R70 najmanje


= 3,5

Ostalo - najmanje

2.5

i
R62-66 + R70 najmanje


= 3

 

 

b) VIŠI NAUČNI SARADNIK

(1)

(2)

(3)

R10+R20+R30+R40+R50+R61

= 25

R10+R20+R30+R40+R50+R61

= 25

R10+R20+R50+R61+R62

= 25

od toga:
R51+R52 najmanje


=15

od toga:
R50 najmanje


= 10

od toga:
R10+R20+R50+ R61 najmanje


= 15

Ostalo

= 10

i
R62-66 + R70 najmanje


= 8

i
R63-66+R70 najmanje


= 5

v) NAUČNI SAVETNIK

(1)

(2)

(3)

R10+R20+R30+R40+R50+R61

= 40

R10+R20+R30+R40+R50+R61

= 40

R10+R20+R50+R61+R62

= 40

od toga:
R51+R52 najmanje


= 24

od toga:
R50 najmanje
i


= 16

od toga:
R10+R20+R50+R61
najmanje



= 20

Ostalo

= 16

R62-66 + R70 najmanje

= 10

i R63-66+R70 najmanje

= 7

Minimum kvantitativno izraženih rezultata pod b) i v) podrazumeva zbir poena postignutih nakon izbora u prethodno naučno zvanje.

Za reizbor u zvanje, kandidat je obavezan da u periodu za koji se reizabira obezbedi minimum kvantitativno izraženih rezultata kao i kada se bira prvi put u zvanje.

Član 37

Pored minimuma kvantitativno izraženih rezultata, Komisija za sticanje naučnih zvanja će pri odlučivanju o sticanju naučnog zvanja uzimati u obzir kvalitet naučnoistraživačkog rada kandidata. Kriterijumi za procenu kvaliteta naučnoistraživačkog rada su sledeći:

1. citiranost naučnih radova (bez autocitata) sa tačnim navođenjem publikacija u kojima se citiraju radovi kandidata (posebno iskazati citiranost u monografijama);

2. dokazanu sposobnost kandidata u rukovođenju zadacima, potprojektima ili projektima, posebno za zvanja viši naučni saradnik i naučni savetnik;

3. učešće u međunarodnoj saradnji, posebno za više naučne saradnike i naučne savetnike.

Za zvanje viši naučni saradnik potrebno je da je u okviru zadataka kojima je kandidat rukovodio urađena najmanje jedna magistarska teza.

Za zvanje naučni savetnik potrebno je da je u okviru zadataka na kojima je kandidat rukovodio urađeno najmanje dve magistarske teze, ili jedna doktorska disertacija.

Komisija za sticanje naučnih zvanja će u postupku donošenja odluke o sticanju naučnog zvanja analizirati i ukupan naučni doprinos kandidata kao koautora u radovima koje je realizovala grupa istraživača.

Ukoliko kandidat želi da preskoči, naučno zvanje mora ispuniti uslove i za preskočeno i za traženo zvanje pojedinačno.

U postupku sticanja višeg naučnog zvanja (posle završenog reizbora u prethodno naučno zvanje) vrednuju se rezultati postignuti od trenutka sticanja prethodnog naučnog zvanja, a ne od reizbora.

Član 38

Komisija za sticanje naučnih zvanja donosi odluku o sticanju naučnog zvanja na osnovu vrednovanja ukupnog naučnoistraživačkog rada kandidata, u skladu sa ovim pravilnikom.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 39

Ovaj pravilnik objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 40

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".