ODLUKA

O PRIVREMENOJ NADLEŽNOSTI ZA OSTVARIVANJE PRAVA IZ PENZIJSKOG I INVALIDSKOG OSIGURANJA ZA OSIGURANIKE I LICA SA PODRUČJA AP KOSOVO I METOHIJA

("Sl. glasnik RS", br. 36/2007)

Član 1

Ovom odlukom privremeno se menja nadležnost za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za osiguranike i lica sa područja AP Kosovo i Metohija, utvrđena Statutom i drugim opštim aktima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: Fond) i određuje privremena nadležnost, do stvaranja uslova za normalno funkcionisanje organizacionih jedinica Fonda na području AP Kosovo i Metohija, u skladu sa Statutom i opštim aktima Fonda.

Član 2

Rešenje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja po propisima Republike Srbije i međunarodnim sporazumima zaključenim sa republikama bivše SFRJ u prvom stepenu, za osiguranike i lica koja borave na području AP Kosovo i Metohija, a poslednje osiguranje je sa područja opština:

1) Priština, Kosovo Polje, Glogovac, Lipljan, Podujevo, Obilić i Novo Brdo, donosi Filijala Kraljevo;

2) Prizren, Suva Reka, Orahovac, Gora, Opolje, Peć, Klina, Dečani, Đakovica i Istok, donosi Filijala Čačak;

3) Gnjilane, Kosovska Kamenica, Vitina, Uroševac, Kačanik, Štimlje i Štrpce, donosi Filijala Vranje.

Član 3

O pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja po propisima Republike Srbije i međunarodnim sporazumima sa republikama bivše SFRJ u prvom stepenu, za osiguranike i lica koja su privremeno napustili područje AP Kosovo i Metohija i borave na području centralne Srbije i AP Vojvodina, odlučuju rešenjem filijale, prema mestu boravka.

O pravima iz stava 1. ovog člana, za osiguranike i lica koja su privremeno napustila područje AP Kosovo i Metohija i borave van Republike Srbije, odlučuju rešenjem Filijala za grad Beograd i Filijala Novi Sad.

Član 4

Po žalbi na rešenje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja po propisima Republike Srbije i međunarodnim sporazumima sa republikama bivše SFRJ odlučuje:

1) na rešenje doneto u službi direkcije Fonda u Prištini, Filijali Kosovska Mitrovica i filijalama iz člana 2. ove odluke, Direkcija Fonda;

2) na rešenje doneto u filijalama iz člana 3. ove odluke, Direkcija Fonda, odnosno direkcija Pokrajinskog Fonda u skladu sa ovlašćenjima iz opštih akata Fonda.

Član 5

Rešenje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja po međunarodnim ugovorima, kao i po međunarodnim ugovorima i međunarodnim sporazumima sa republikama bivše SFRJ, za osiguranike i lica sa područja AP Kosovo i Metohija donosi:

1) za osiguranike i lica koja borave na području AP Kosovo i Metohija, direktor sektora Direkcije Fonda, ili lice koje on ovlasti;

2) za osiguranike i lica koja su privremeno napustila područje AP Kosovo i Metohija i borave na teritoriji centralne Srbije i AP Vojvodina, odnosno van Republike Srbije, direktor sektora Direkcije Fonda, odnosno direktor sektora Direkcije Pokrajinskog fonda, ili lica koja oni ovlaste.

Član 6

Po žalbi na privremeno rešenje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja po međunarodnim ugovorima, izuzev međunarodnih ugovora sa bivšim republikama SFRJ, odlučuje:

1) za osiguranike i lica iz člana 5. stav 1. tačka 1), direktor Fonda, ili lice koje on ovlasti;

2) za osiguranike i lica iz člana 5. stav 1. tačka 2), direktor Fonda, odnosno direktor Pokrajinskog fonda, ili lica koja oni ovlaste.

Član 7

Administrativne i druge poslove u postupku ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za osiguranike i lica sa područja opština:

1) Priština, Kosovo Polje, Glogovac, Obilić, Lipljan i Podujevo, obavljaju ovlašćeni radnici Filijale Priština u kancelariji u Gračanici;

2) Prizren, Suva Reka, Orahovac, Gora, Opolje, Uroševac, Kačanik, Štimlje i Štrpce, obavljaju ovlašćeni radnici Službe Filijale Gnjilane u Uroševcu i Filijale Prizren u kancelariji u Štrpcu;

3) Peć, Klina, Dečani, Đakovica i Istok, obavljaju ovlašćeni radnici Filijale Peć, Službe filijale Peć u Đakovici u kancelariji u Goraždevcu;

4) Gnjilane, Kosovska Kamenica, Vitina i Novo Brdo, obavljaju ovlašćeni radnici Filijale Gnjilane u kancelarijama u Šilovu, Pasjanu i Ranilugu.

Član 8

Služba Direkcije Fonda u Prištini za korisnike prava sa područja AP Kosovo i Metohija koji borave van teritorije Republike Srbije, odlučuje u prvom stepenu u sledećim slučajevima:

1) prevođenje invalidskih penzija po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 27/92, 82/92, 28/95 i 12/96);

2) prevođenje penzija boraca NOR-a pre 9. septembra 1943. godine;

3) prestanka prava na zaštitni dodatak i utvrđivanja prava na najniži iznos penzije.

Služba direkcije Fonda u Prištini obavlja i poslove: pretraživanja i unosa iz baze skeniranih obrazaca M-4, pretraživanja i unosa podataka sa mikrofilma i CD, unosa podataka iz prijava podataka za matičnu evidenciju osiguranika sa teritorije AP Kosovo i Metohija i pretraživanja i unosa podataka u postupku kompletiranja predmeta za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i dostavljanja prikupljenih i unetih podataka filijali nadležnoj za donošenje rešenja.

Po nalogu Direkcije Fonda, Služba direkcije Fonda u Prištini može donositi, u određenim slučajevima, rešenja u prvom stepenu o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Služba direkcije Fonda u Prištini obavlja poslove isplate penzija, prikupljanja, unosa i ažuriranja podataka vezanih za isplatu za osiguranike i korisnike prava sa područja AP Kosovo i Metohija i odlučuje o privremenoj obustavi isplate i uspostavljanju isplate po ostvarenom pravu iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Služba direkcije Fonda u Prištini obavlja poslove koordinacije rada Filijale Kosovska Mitrovica i kancelarija iz člana 7. ove odluke.

Ostale poslove Službe direkcije Fonda u Prištini utvrđene Statutom i opštim aktima Fonda će preuzeti direkcija Fonda i direkcija Pokrajinskog Fonda.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu u roku od osam dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".