PRAVILNIK

O KONTINUIRANOM PROFESIONALNOM USAVRŠAVANJU

("Sl. glasnik RS", br. 38/2007)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se obaveza kontinuiranog profesionalnog usavršavanja ovlašćenih revizora kojima je izdata licenca i ovlašćenih internih revizora, u skladu sa međunarodnim smernicama i zahtevima za profesionalno osposobljavanje, Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/2006) i ovim pravilnikom.

Član 2

Ovlašćeni revizori koji poseduju licencu i ovlašćeni interni revizori, dužni su da u cilju održavanja i usavršavanja nivoa profesionalnog znanja, pohađaju stručne kurseve, seminare, predavanja i sl., u minimalnom trajanju od 45 časova u periodu od 2 godine za ovlašćene revizore i 4 godine za ovlašćene interne revizore, i to:

Ovlašćeni revizori koji poseduju licencu

1. Revizija 15 časova;

2. Računovodstvo 15 časova;

3. Poslovno pravo 6 časova;

4. Poresko pravo 6 časova;

5. Profesionalna etika 3 časa.

Ovlašćeni interni revizori

1. Revizija minimum 5 časova;

2. Računovodstvo minimum 5 časova;

3. Poslovno pravo minimum 3 časa;

4. Poresko pravo minimum 3 časa;

5. Profesionalna etika minimum 3 časa;

6. Upravljanje rizicima minimum 1 čas;

7. Prevare i pronevere minimum 1 čas;

8. Bankarstvo (po izboru);

9. Menadžment (po izboru);

10. IT (po izboru).

Ovlašćeni interni revizori po sopstvenom opredeljenju, uzimajući u obzir poslove koje obavljaju, određuju broj časova po predmetu, sa obavezom ispunjavanja ukupnog fonda časova i minimalnog broja časova po navedenim predmetima u stavu 1. ovog člana, kao i predmete po izboru.

Ovlašćenom revizoru koji poseduje licencu i ovlašćenom internom revizoru priznaje se kontinuirano profesionalno usavršavanje po određenom predmetu iz stava 1. ovog člana, bez pohađanja stručnih kurseva, seminara, predavanja i sl., ako je iz oblasti odnosnog predmeta objavio knjigu (za svaku godinu kontinuiranog profesionalnog usavršavanja priznaje se jedan autorski tabak iz objavljene knjige), ili najmanje dva rada u stručnom časopisu ili zborniku radova Simpozijuma.

Član 3

Ovlašćeni revizor kome je izdata licenca, dužan je da ostvari kontinuirano profesionalno usavršavanje u skladu sa ovim pravilnikom, u dvogodišnjim periodima počev od dana upisa u Registar izdatih licenci ovlašćenim revizorima za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja.

Ovlašćeni interni revizor kome je izdat sertifikat obavezan je da ostvari kontinuirano profesionalno usavršavanje u skladu sa ovim pravilnikom, u četvorogodišnjim periodima počev od dana upisa u Registar izdatih sertifikata za profesionalno zvanje ovlašćeni interni revizor.

Ovlašćeni revizori i ovlašćeni interni revizori su dužni da dostave Komori ovlašćenih revizora (u daljem tekstu: Komora), potvrdu o pohađanju kursa, seminara, predavanja i sl., overenu od strane organizatora, sa opisom i satnicom aktivnosti po oblastima iz člana 2. ovog pravilnika, kao dokaz o ispunjenosti uslova kontinuiranog profesionalnog usavršavanja.

Potvrda iz stava 3. ovog člana prilaže se i čuva u dosijeu Registra izdatih licenci ovlašćenim revizorima za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja i Registra izdatih sertifikata za profesionalno zvanje ovlašćeni interni revizor.

Član 4

Komora je dužna da organizuje odgovarajući broj časova kurseva, seminara i predavanja, čijim pohađanjem se ispunjava obaveza kontinuiranog profesionalnog usavršavanja u skladu sa uslovima iz ovog pravilnika.

Kontinuirano profesionalno usavršavanje organizuje i sprovodi Komisija za sprovođenje ispita, obuku i kontinuirano profesionalno usavršavanje (u daljem tekstu: Komisija), u skladu sa Odlukom o obrazovanju Komisije za sprovođenje ispita, obuku i kontinuirano profesionalno usavršavanje i ovim pravilnikom.

Zadatak Komisije je da blagovremeno organizuje i sprovodi kontinuirano profesionalno usavršavanje u skladu sa pravilima struke i ovim pravilnikom. O sprovođenju kontinuiranog profesionalnog usavršavanja odlučuje Savet Komore na predlog Komisije.

Predlog Komisije iz stava 3. ovog člana sadrži:

- nazive predmeta;

- imena predavača po predmetima ili oblastima;

- potreba za eksternim angažovanjem predavača;

- vremenski period održavanja kontinuiranog profesionalnog usavršavanja;

- druge podatke neophodne za sprovođenje kontinuiranog profesionalnog usavršavanja.

Član 5

Savet Komore utvrđuje visinu naknade za kurseve, seminare i predavanja koje organizuje Komora, čijim pohađanjem se ispunjava obaveza kontinuiranog profesionalnog usavršavanja u skladu sa uslovima iz ovog pravilnika.

Član 6

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva finansija, objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

Saglasnost Ministarstva finansija iz stava 1. ovog člana, prilaže se uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.