>
PRAVILNIK
O ZAMENI I IZOSTAVLJANJU (ANONIMIZACIJI) PODATAKA U SUDSKIM ODLUKAMA

Opšte odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način zamene i izostavljanje podataka u sudskim odlukama (u daljem tekstu: anonimizacija) koje se objavljuju na Internet stranici Vrhovnog kasacionog suda u okviru programa "Sudska praksa".

Sve odluke Vrhovnog kasacionog suda iz člana 30. stav 1. Zakona o uređenju sudova objavljuju se u celini na Internet stranici Vrhovnog kasacionog suda, ali se podaci o strankama, njihovim zastupnicima ili punomoćnicima, na osnovu kojih ih je moguće identifikovati, zamenjuju ili izostavljaju.

Član 2

Ne anonimiziraju se podaci o državnim organima, organima teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i javnim preduzećima.

Način anonimizacije

Član 3

U odlukama se anonimiziraju podaci koji se odnose na:

1. ime i prezime fizičkog lica

2. naziv i sedište pravnog lica, ustanova, udruženja, sindikata i sl.

3. adresa (boravišta, prebivališta, sedišta)

4. datum i mesto rođenja

5. JMBG - jedinstveni matični broj građana

6. PIB - poreski identifikacioni broj

7. broj lične karte, pasoša, vozačke dozvole, registarske oznake vozila, ili drugih ličnih dokumenata

8. E - mail ili WEB adresa

Anonimiziraju se izostavljanjem iz obrazloženja sudskih odluka pojedini dokazi koji predstavljaju službenu ili poslovnu tajnu i dokazi kojima se zadire u privatnost učesnika u postupku, a izostavljeni deo označava tačkicama (...) ili prekriva crnom bojom.

Član 4

Ne anonimiziraju se podaci o pravosudnim organima koji su po zakonu nadležni za preduzimanje radnji i postupanje, kao što su: naziv suda, broj predmeta, oznaka spisa, broj i datum donošenja odluke, sastav suda, imena sudija (predsednika veća i članova veća), zapisničara, naziv ostalih pravosudnih organa i podaci o identitetu njihovih predstavnika (javnih tužilaca i njihovih zamenika, republičkog javnog pravobranioca i njegovih zamenika), organi koji obavljaju policijske poslove i dr.

Ne anonimiziraju se sudske odluke za koje je po posebnim propisima odlučeno da se javno objave u sredstvima informisanja u izvornom tekstu.

Ne anonimiziraju se podaci o okrivljenim i osuđenim licima u sudskim odlukama donetim u predmetima ratnih zločina, organizovanog kriminala ili pranja novca.

Uputstvo o načinu anonimizacije

Član 5

Podaci se anonimiziraju izostavljanjem i zamenom - inicijalima i interpunkcijskim znacima, pa se tako:

1. Reči od kojih se sastoji ime i prezime zamenjuju inicijalima - velikim početnim slovima sa tačkom (Petar Petrović ~ P. P.), a ako ima više lica sa istim inicijalima uz svaki se dodaje redni broj - bez tačke (P. P. 1; P. P. 2...)

1. Nazivi pravnih lica, privrednih subjekata, udruženja i sl. zamenjuju velikim početnim slovom - inicijalom reči koja čini naziv i skraćenom oznakom oblika privrednog subjekta sa tačkama ("Sloga" AD ~ S. a.d.; Javno komunalno preduzeće "Beograd" ~ Javno komunalno preduzeće B.; Kompanija "Dunav osiguranje" ~ Kompanija D.o.;)

1. Adresa i mesto rođenja zamenjuju tako što se naziv mesta zamenjuje početnim velikim slovom iz naziva mesta sa tačkom, a ulica, broj i druge oznake izostavljaju. U slučaju da se naziv mesta sastoji iz više reči one se zamenjuju početnim slovima sa tačkama, a ako su za više mesta početna slova ista, razlikovanje se vrši dodavanjem rednih brojeva uz inicijale (Beograd ~ B.; Novi Sad ~ N.S.; Beograd, Bor ~ B.1, B.2)

1. E - mail i WEB adresa zamenjuju tačkicama (E-mail Petar Petrovic@pietro.co.yu ~ E - mail...; www.cet.co.yu ~ www...)

1. Jedinstveni matični broj građana naveden u tekstu sudske odluke zamenjuje oznakom ~ JMBG sa tačkicama (JMBG: 1112950567890 ~ JMBG...)

1. Brojevi ostalih ličnih dokumenata navedeni u tekstu sudske odluke izostavljaju s tim što se navodi vrsta dokumenta a broj zamenjuje tačkicama (lična karta broj L-111222 ~ lična karta...)

1. Podaci o registarskom broju vozila - brojčani deo registarske oznake zamenjuje tačkicama (BG 32 -41 ~ BG...)

1. Datum rođenja zamenjuje tačkicama (datum rođenja...; rođen...)

Član 6

Ovaj pravilnik/odluka o zameni i izostavljanju podataka u sudskim odlukama - anonimizaciji sudskih odluka, koje se objavljuju na Internet stranici Vrhovnog kasacionog suda u okviru programa "Sudska praksa", primenjivaće se od 01.06.2010. godine.