ZAKON
O UREĐIVANJU I DAVANJU NA KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. glasnik SRS", br. 32/68 i 51/71)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Građevinskim zemljištem u smislu ovog zakona smatra se zemljište, koje je regionalnim prostornim planom opštine ili urbanističkim planom odnosno odlukama koje te planove zamenjuju namenjeno za izgradnju.

Izgradnja na zemljištu iz stava 1. ovog člana može se vršiti samo ako je to zemljište uređeno na način određen ovim zakonom i propisima donetim na osnovu njega.

Član 2

Uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata pripremanje i opremanje građevinskog zemljišta.

Uređivanje građevinskog zemljišta vrši se prema programu koji donosi opštinska skupština (dalje: program uređivanja građevinskog zemljišta).

Kao uređeno građevinsko zemljište smatra se i neuređeno zemljište koje je obuhvaćeno programom uređivanja građevinskog zemljišta ako je obezbeđeno njegovo uređivanje uporedno sa izgradnjom objekata.

Član 3

Uređivanje građevinskog zemljišta vrši se u skladu sa materijalnim mogućnostima područja, urbanističkim značajem kompleksa koji se uređuje i drugim uslovima.

Član 4

U finansiranju uređivanja građevinskog zemljišta učestvuju: opština, komunalne radne organizacije, kao i drugi korisnici građevinskog zemljišta saglasno važećim propisima.

Program uređivanja građevinskog zemljišta sadrži i osnovne odnose o učešću subjekata iz stava 1. ovog člana u finansiranju uređivanja građevinskog zemljišta.

Član 5

Poslovi uređivanja i davanja na korišćenje građevinskog zemljišta u društvenoj svojini koje vrše komunalne radne organizacije ili druge radne organizacije kojima se ti poslovi poveravaju smatraju se poslovima od posebnog društvenog interesa.

Opštinska skupština može davati saglasnost ili potvrdu na akte radne organizacije iz stava 1. ovog člana koji se odnose na:

- upotrebu sredstava ostvarenih od davanja zemljišta na korišćenje;

- utvrđivanje troškova radova na uređivanju zemljišta;

- izvršenja propisa i drugih akata opštinske skupštine o uređivanju i davanju zemljišta na korišćenje;

- imenovanje direktora radne organizacije osnovane za uređivanje i davanje zemljišta na korišćenje.

II UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 6

Program uređivanja građevinskog zemljišta po pravilu, sadrži:

- zemljišta koja se uređuju;

- obim prethodnog pripremanja zemljišta i opremanja zemljišta komunalnim objektima i uređajima;

- izvore i način finansiranja uređivanja zemljišta komunalnim objektima i uređajima;

- redosled i rokove izvršenja programa;

- predračun sredstava za uređivanje zemljišta.

Član 7

Prethodno pripremanje građevinskog zemljišta obuhvata naročito:

- pribavljanje zemljišta i uređivanje imovinsko-pravnih odnosa;

- pripremne radove: geološko, geomehaničko i hidrološko ispitivanje zemljišta, izradu geodetskih podloga i elaborata, urbanističkih projekata, projekata komunalnih objekata i uređaja i sl.;

- asanacione radove (nasipanje i odvodnjavanje zemljišta, osiguranje klizišta, melioracione radove, raščišćavanje zemljišta od rastinja i deponija i dr.);

- raščišćavanje zemljišta od postojećih objekata i uređaja koje treba ukloniti.

Član 8

Opremanje građevinskog zemljišta obuhvata izgradnju komunalnih objekata (primarnih i sekundarnih) i uređaja za zajedničke i individualne potrebe.

III DAVANJE NA KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U DRUŠTVENOJ SVOJINI NA KOME OPŠTINA IMA PRAVO KORIŠĆENJA

Član 9

Građevinsko zemljište se daje na korišćenje na osnovu konkursa.

Uređeno građevinsko zemljište može se dati na korišćenje bez konkursa izuzetno za izgradnju objekata i uređaja koje odredi opštinska skupština.

Član 10

Opštinska skupština svojom odlukom propisuje uslove za davanje na korišćenje građevinskog zemljišta.

Član 11

Ugovor o davanju uređenog građevinskog zemljišta na korišćenje sadrži naročito: uslove za izgradnju, rok u kome će se izvršiti izgradnja i naknadu za korišćenje uređenog građevinskog zemljišta, a za zemljište koje se daje na korišćenje na osnovu konkursa, ugovor sadrži i uslove predviđene konkursom.

Član 12

Građevinsko zemljište iz stava 3. člana 2. ovog zakona može se davati na korišćenje društveno-pravnim licima samo za izgradnju: stambenih naselja ili stanova za tržište, za rekonkstrukciju naselja šireg obima kao i za izgradnju većih društvenih i privrednih objekata.

Građevinsko zemljište iz stava 3. člana 2. ovog zakona može se davati na korišćenje i građanima i to samo za izgradnju porodičnih stambenih zgrada na zemljišnim kompleksima koji su urbanističkim planom ili odlukom koja taj plan zamenjuje predviđeni za porodičnu stambenu izgradnju.

Član 13

Sredstva ostvarena od naknada za građevinsko zemljište dato na korišćenje mogu se koristiti samo za uređivanje građevinskog zemljišta.

 

Sredstva iz stava 1. ovog člana koriste se za uređivanje građevinskog zemljišta na području grada odnosno naseljenog mesta na kome su ta sredstva i ostvarena.

Član 14

Lica koja prema članu 4. stav 1. Zakona o određivanju građevinskog zemljišta u gradovima i naseljima gradskog karaktera ("Službeni list SFRJ", broj 5/68) i prema članu 61. stav 1. Zakona o eksproprijaciji ("Službeni list SFRJ", broj 11/68) imaju prvenstveno pravo korišćenja neizgrađenog građevinskog zemljišta (parcele) mogu podneti zahtev nadležnom organu za dobijanje na korišćenje te parcele u roku koji propiše opštinska skupština odlukom. Ovaj rok ne može biti kraći od šest meseci, a počinje teći od dana stupanja na snagu odluke kojom je taj rok određen.

Ako lice koje ima preče pravo korišćenja neizgrađenog građevinskog zemljišta ne podnese zahtev u propisanom roku ono gubi to pravo.

Član 15

Ako je kompleks građevinskog zemljišta u kome se nalazi parcela koja se ustupa na korišćenje ranijem sopstveniku uređen u skladu sa ovim zakonom, raniji sopstvenik učestvuje u troškovima uređivanja tog kompleksa srazmerno troškovima koji padaju na tu parcelu.

Visina troškova iz stava 1. ovog člana utvrđuje se ugovorom.

IIIa NAKNADA ZA KORIŠĆENJE GRADSKOG ZEMLJIŠTA

Član 15a

Za trajno korišćenje gradskog zemljišta opštinska skupština može propisati obavezu plaćanja naknada (u daljem tekstu: naknada za korišćenje gradskog zemljišta).

Naknada za korišćenje gradskog zemljišta može se upotrebiti samo za uređivanje i komunalno opremanje gradskog zemljišta.

Član 15b

Gradskim zemljištem u smislu člana 15a ovog zakona smatra se zemljište koje je u gradovima i naseljima gradskog karaktera na osnovu zakona određeno kao građevinsko zemljište.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, odlukom opštinske skupštine može se odrediti da se gradskim zemljištem smatra i drugo zemljište, ako je komunalno opremljeno i ako se nalazi u granicama područja obuhvaćenog urbanističkim planom ili odlukom koja taj plan zamenjuje.

Član 15v

Naknada za korišćenje gradskog zemljišta ne može se propisati za korišćenje gradskog zemljišta: za vojne svrhe; za zgrade stranih država koje služe za potrebe stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava i za stanovanje njihovog osoblja, pod uslovom reciprociteta; za zgrade međunarodnih i međudržavnih organizacija koje služe za potrebe tih organizacija i za stanovanje njihovog osoblja, pod uslovom reciprociteta; za zgrade međunarodnih i međudržavnih organizacija koje služe za potrebe tih organizacija i za stanovanje njihovog osoblja, ako međunarodnim sporazumom nije drukčije određeno; za zagrade i prostorije koje služe verskim zajednicama za vršenje njihove verske delatnosti, a koje su po Zakonu o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta izuzete od nacionalizacije.

Odlukom opštinske skupštine može se propisati da se i u drugim slučajevima ne plaća naknada za korišćenje gradskog zemljišta.

Član 15g

Naknada za korišćenje gradskog zemljišta se plaća prema jedinci površine zemljišta, odnosno prema površini izgrađenog korisnog prostora.

Član 15d

Propisom kojim se uvodi naknada za korišćenje gradskog zemljišta određuju se merila na osnovu kojih se u svakom pojedinom slučaju određuje visina naknade, zavisno od pogodnosti koje određeno zemljište pruža korisniku, kao što su: položaj zemljišta u naselju, saobraćajna povezanost, snabdevenost komunalnim objektima i uređajima, racionalnost korišćenja i druge okolnosti od značaja za korišćenje tog zemljišta.

Propisom iz stava 1. ovog člana može se gradsko zemljište kategorisati različito, prema pogodnostima koje ono pruža za određenu namenu korišćenja, tj. za stanovanje, za industriju ili za drugu poslovnu delatnost.

Član 15đ

Naknadu za korišćenje gradskog zemljišta plaća korisnik tog zemljišta.

Pod korisnikom gradskog zemljišta u smislu ovog zakona smatra se nosilac prava korišćenja i sopstvenik, odnosno nosilac stanarskog prava.

IV PRELAZNE ODREDBE

Član 16

Organizacije koje su osnovale opštinske skupštine po ovlašćenju iz člana 6. Zakona o uređivanju i korišćenju gradskog zemljišta ("Službeni glasnik SRS", br. 12/64) usaglasiće svoju organizaciju i poslovanje sa propisima iz ovog zakona u roku od godinu dana.

Član 17

Do donošenja programa uređivanja građevinskog zemljišta uređivanje i davanje na korišćenje građevinskog zemljišta vrši se po propisima opštine koji su važili do stupanja na snagu ovog zakona.

Član 17a

Propisi opštinskih skupština o doprinosu za korišćenje gradskog zemljišta primenjivaće se dok se ne usaglase sa odredbama člana 1. ovog zakona.

Usaglašavanje iz stava 1. ovog člana opštinska skupština dužna je da izvrši u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 18

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o uređivanju i korišćenju gradskog zemljišta ("Službeni glasnik SRS", broj 12/64).

Član 19

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Zakona o dopunama
Zakona o uređivanju i davanju na korišćenje građevinskog zemljišta

("Sl. glasnik SRS", br. 51/71)

Član 3

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o doprinosu za korišćenje gradskog zemljišta ("Službeni glasnik SRS", br. 48/68).

Član 4

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".