ODLUKA

O NAKNADAMA ODBORNIKA, ČLANOVA RADNIH TELA I ODBORNIČKIH GRUPA U SKUPŠTINI GRADA

("Sl. list grada Niša", br. 5/2005, 67/2005 i 26/2007)

 

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se pravo odbornika na naknadu putnih troškova, naknadu za vršenje odborničke funkcije, pravo člana radnog tela skupštine na naknadu i način finansiranja odborničkih grupa.

Član 2

Odbornik u Skupštini grada ima pravo na:

- naknadu troškova prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju,

- naknadu troškova za službeno putovanje u zemlji i inostranstvu,

- naknadu za vršenje odborničke funkcije (odbornička naknada).

Član radnog tela ima pravo na naknadu za prisustvo i rad na sednici radnog tela Skupštine grada.

Član 3

Odbornik u Skupštini grada ima pravo na naknadu troškova prevoza do visine cene mesečne karte za prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada.

Član 4

Naknada troškova za službeno putovanje u zemlji i inostranstvu pripada odborniku kada, po službenom zadatku, na osnovu izdatog putnog naloga, treba da obavi određeni posao za potrebe Skupštine ili radnog tela Skupštine čiji je član.

Član 5

Obračun i isplata naknade troškova odborniku za službeno putovanje u zemlji i inostranstvu utvrđuje se u skladu sa odlukom, kojom se reguliše naknada za službena putovanja u zemlji i u inostranstvo za izabrana lica u organima grada.

Član 6

Odbornik ima pravo na naknadu za vršenje odborničke funkcije (odbornička naknada) i to:

1. u mesečnom paušalnom iznosu,

2. za prisustvo i rad na sednici Skupštine grada.

Član 7

Mesečna paušalna naknada utvrđuje se:

- za šefa odborničke grupe u iznosu od 7500,00 dinara;

- za zamenika šefa odborničke grupe u iznosu od 6875,00 dinara;

- za odbornika u iznosu od 6250,00 dinara.

Član 8

Naknada za prisustvo i rad na sednici Skupštine grada pripada odborniku u iznosu od 5% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Odbornik koji ne prisustvuje sednici Skupštine grada, nema pravo na naknadu iz stava 1. ovog člana.

Član 8a

Naknada za prisustvo i rad na sednici radnog tela Skupštine grada pripada članu radnog tela u iznosu od 2,5% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Član radnog tela koji ne prisustvuje sednici radnog tela Skupštine grada, nema pravo na naknadu iz stava 1. ovog člana.

Član 9

Sredstva koja se obezbeđuju za finansiranje političkih stranaka, koje imaju odbornike u Skupštini grada, određuju se na nivou od 0,1 % budžeta grada (umanjenog za transfere od drugih nivoa vlasti).

Sredstava iz stava 1. ovog člana, u visini od 30%, raspoređuju se u jednakim iznosima političkim strankama koje imaju odbornike u Skupštini grada, a ostatak sredstava od 70% srazmerno broju odborničkih mesta.

Član 10

Tehnički sekretar, koji za potrebe odborničke grupe obavlja administrativno-tehničke i druge poslove, ostvaruje prava iz radnog odnosa na određeno vreme, za koje je obrazovana odbornička grupa koja ga je angažovala, a najduže do isteka mandata odbornika u Skupštini grada.

O pravima i obavezama iz radnog odnosa tehničkog sekretara odlučuje Administrativni odbor Skupštine grada, uz prethodno mišljenje šefa odborničke grupe.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".