TARIFNI SISTEM

ZA OBRAČUN ELEKTRIČNE ENERGIJE ZA TARIFNE KUPCE

("Sl. glasnik RS", br. 1/2007, 31/2007 i 50/2007)

Osnovne odredbe

Član 1

Ovim tarifnim sistemom za obračun električne energije za tarifne kupce (u daljem tekstu: tarifni sistem) određuju se tarifni elementi i tarifni stavovi za obračun cena električne energije za tarifne kupce, način izračunavanja cena po tarifnim stavovima, kao i kategorije i grupe tarifnih kupaca u zavisnosti od mesta predaje, načina merenja i drugih karakteristika prodate električne energije.

Član 2

Tarifni elementi su obračunske veličine tarifnog sistema na koje se raspoređuje maksimalno odobreni prihod energetskog subjekta koji obavlja delatnost trgovine na malo električnom energijom za potrebe tarifnih kupaca (u daljem tekstu: trgovac na malo).

Maksimalno odobreni prihod, u smislu stava 1. ovog člana, obuhvata opravdane troškove poslovanja trgovca na malo u regulatornom periodu i utvrđuje se primenom metode kontrole prihoda koji energetski subjekt ostvaruje obavljanjem delatnosti trgovine na malo električnom energijom za potrebe tarifnih kupaca. Maksimalno odobreni prihod se obračunava i raspoređuje na tarifne elemente u skladu sa Metodologijom za određivanje tarifnih elemenata za obračun cena električne energije za tarifne kupce - "Službeni glasnik RS" broj 68/2006 (u daljem tekstu: Metodologija).

Član 3

Cene električne energije za tarifne kupce se iskazuju po tarifnim stavovima utvrđenim ovim tarifnim sistemom, na osnovu kojih se obračunava prodata električna energija tarifnom kupcu (u daljem tekstu: prodaja električne energije), za obračunski period i utvrđuju se po tarifnim elementima za svaku kategoriju i grupu tarifnih kupaca.

Član 4

Primenom ovog tarifnog sistema, obračunava se prodata električna energija tarifnim kupcima kojima je mesto predaje na prenosnom ili distributivnom sistemu.

Tarifnim kupcima, u smislu ovog tarifnog sistema (u daljem tekstu: kupci), smatraju se:

1) kupci koji električnu energiju kupuju za sopstvene potrebe;

2) energetski subjekti za proizvodnju električne energije, kada kupuju električnu energiju za potrebe proizvodnje električne energije (isporuka preko transformatora opšte grupe);

3) energetski subjekti za proizvodnju električne energije, koji kupuju električnu energiju za napajanje pumpno akumulacionih postrojenja priključenih na prenosni sistem;

4) energetski subjekti za proizvodnju električne energije, koji kupuju električnu energiju za napajanje reverzibilnih hidroelektrana priključenih na prenosni sistem.

Kategorije i grupe kupaca

Član 5

Kategorije kupaca određuju se u zavisnosti od: nominalnog napona mreže sa koje se predaje električna energija, vrste mernih uređaja, odnosno načina merenja i drugih kriterijuma utvrđenih ovim tarifnim sistemom (u daljem tekstu: kategorije kupaca).

Kategorije kupaca su:

1) potrošnja na visokom naponu;

2) potrošnja na srednjem naponu;

3) potrošnja na niskom naponu;

4) široka potrošnja;

5) javno osvetljenje.

Član 6

U kategoriji Potrošnja na visokom naponu su kupci kojima je mesto predaje na prenosnoj ili distributivnoj mreži visokog napona - 110 kV ili višeg.

U kategoriji Potrošnja na srednjem naponu su kupci kojima je mesto predaje na distributivnoj mreži naponskog nivoa višeg od 1 kV, a nižeg od 110 kV.

U kategoriji Potrošnja na niskom naponu su kupci kojima je mesto predaje na distributivnoj mreži naponskog nivoa do 1 kV i kojima se preuzeta aktivna snaga, aktivna i reaktivna energija utvrđuju merenjem.

U kategoriji Široka potrošnja su kupci kojima je mesto predaje na distributivnoj mreži naponskog nivoa do 1 kV, kojima se aktivna snaga utvrđuje prema odobrenoj snazi priključka, u skladu sa ovim tarifnim sistemom, preuzeta aktivna energija utvrđuje merenjem, a reaktivna energija ne meri.

U kategoriji Javno osvetljenje su kupci koji električnu energiju koriste za osvetljenje ulica, trgova, tunela, pešačkih prolaza, parkova, puteva, istorijskih i drugih obeležja, uređaja za putnu signalizaciju i druga potrošnja za osvetljenje javnih površina i javnih objekata i kupci koji električnu energiju koriste za osvetljavanje reklamnih panoa, kojima se preuzeta aktivna energija utvrđuje merenjem ili obračunom prema vremenu preuzimanja, a aktivna snaga i reaktivna energija se ne mere.

Član 7

U kategoriji Široka potrošnja, u zavisnosti od načina merenja i uslova preuzimanja aktivne energije, utvrđuju se četiri grupe kupaca:

1) Potrošnja sa jednotarifnim merenjem;

2) Potrošnja sa dvotarifnim merenjem;

3) Upravljana potrošnja, kod kojih se sistemom za daljinsko upravljanje potrošnjom upravlja napajanjem električnom energijom kotlova za grejanje prostorija, TA peći i protočnih bojlera, na način kojim se napajanje može prekinuti u periodu od najviše dva puta od po tri časa dnevno, s tim što se između dva prekida mora obezbediti napajanje u trajanju od najmanje četiri časa;

4) Upravljana potrošnja sa posebnim merenjem, kod kojih se sistemom za daljinsko upravljanje potrošnjom upravlja napajanjem električnom energijom kotlova za grejanje prostorija, TA peći i protočnih bojlera, a preuzeta aktivna energija meri preko posebnog mernog uređaja. Električna energija se preuzima u trajanju od deset časova dnevno, od čega osam časova neprekidno, u vremenu koje određuje energetski subjekt za distribuciju električne energije, u skladu sa mogućnostima elektroenergetskog sistema. Ako je dnevna temperatura, merena u 7 h, minus 10°C ili niža u naseljenom mestu sa upravljanom potrošnjom, električna energija se dodatno isporučuje u trajanju od dva časa. Napajanje električnom energijom u trajanju od dodatna dva časa se mora obezbediti u periodu od 12 do 22 h.

Član 8

U kategoriji Široka potrošnja, u zavisnosti od namene potrošnje električne energije, utvrđuju se tri grupe kupaca:

1) Domaćinstvo, u kojoj su kupci koji električnu energiju koriste za potrebe domaćinstva u stanovima, stambenim zgradama i objektima za odmor, za potrebe osvetljavanja pripadajućih sporednih, ekonomskih objekata i garaža i prilaza tim objektima, kao i za pogon elektromotora i aparata u poljoprivrednim domaćinstvima;

2) Javna i zajednička potrošnja, u kojoj su kupci - ustanove koje je osnovala država, odnosno autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave u oblasti: obrazovanja, kulture, zdravstvene zaštite stanovništva, dečje zaštite, socijalne zaštite, zdravstvene zaštite životinja, potrošnja električne energije za napajanje zajedničkih uređaja i instalacija u stambenim zgradama, zajedničkim i sporednim prostorijama, kao i potrošnja za pogon uređaja i instalacija kućnih i zajedničkih seoskih vodovoda;

3) Ostala komercijalna potrošnja, u kojoj su kupci koji električnu energiju koriste za potrebe osvetljavanja i zagrevanja poslovnih objekata i poslovnih prostorija i pogon motora i aparata u tim objektima i prostorijama, pogon zajedničkih uređaja i instalacija u tim objektima i ostali potrošači iz kategorije Široka potrošnja, koji električnu energiju koriste za potrebe obavljanja privrednih i drugih delatnosti i druge potrebe, osim za namene iz tačke 1. i 2. ovog člana tarifnog sistema.

Član 9

U kategoriji Javno osvetljenje, u zavisnosti od namene potrošnje električne energije, utvrđuje se posebna grupa kupaca Svetleće reklame, kod kojih se električna energija koristi za osvetljavanje reklamnih panoa.

Tarifni elementi

Član 10

Tarifni elementi su:

1) "snaga";

2) "aktivna energija";

3) "reaktivna energija";

4) "merno mesto".

Član 11

Tarifni element "snaga" je godišnja suma mesečnih maksimalnih aktivnih snaga svih kupaca.

Mesečna maksimalna aktivna snaga jednog kupca iz kategorija Potrošnja na visokom naponu, Potrošnja na srednjem naponu i Potrošnja na niskom naponu, se posebno utvrđuje za svaki energetski objekat namenjen prenosu ili distribuciji električne energije - transformatorska stanica ili razvodno postrojenje (u daljem tekstu: objekat sistema) na koji je objekat kupca priključen. Mesečna maksimalna aktivna snaga za jednog kupca se utvrđuje merenjem srednje petnaestominutne aktivne snage tokom kalendarskog meseca.

Ako se jednom kupcu srednja petnaestominutna aktivna snaga meri na jednom mernom mestu, mesečna maksimalna aktivna snaga je jednaka najvećoj izmerenoj vrednosti.

Ako se jednom kupcu srednja petnaestominutna aktivna snaga meri na više mernih mesta u jednom objektu sistema ili na više mernih mesta u objektu kupca koji je priključen na jednu transformatorsku stanicu, mesečna maksimalna aktivna snaga je najveći zbir jednovremenih srednjih petnaestominutnih aktivnih snaga izmerenih na svim mernim mestima na istom naponskom nivou, ako su ostvarene tehničke mogućnosti za utvrđivanje tog zbira.

Ako jedan kupac električnu energiju preuzima iz više trafostanica 10/0,4 kV/kV koji se napajaju iz iste transformatorske stanice 35/10 kV/kV, mesečna maksimalna aktivna snaga je najveći zbir jednovremenih srednjih petnaestominutnih aktivnih snaga izmerenih na svim mernim mestima u trafostanicama 10/0,4 kV/kV na istom naponskom nivou, ako su ostvarene tehničke mogućnosti za utvrđivanje tog zbira.

Za električnu vuču u železničkom saobraćaju, mesečna maksimalna aktivna snaga je najveći zbir jednovremenih srednjih petnaestominutnih aktivnih snaga izmerenih na svim mernim mestima na prenosnom sistemu, ako su ostvarene tehničke mogućnosti za utvrđivanje tog zbira.

Za električnu vuču u gradskom saobraćaju, mesečna maksimalna aktivna snaga je najveći zbir jednovremenih srednjih petnaestominutnih aktivnih snaga izmerenih na svim mernim mestima na distributivnom sistemu istog energetskog subjekta, ako su ostvarene tehničke mogućnosti za utvrđivanje tog zbira.

Kupcima iz kategorije Široka potrošnja, aktivna snaga se obračunava za kalendarski mesec, po pravilu, prema odobrenoj snazi - vršnom opterećenju utvrđenom odobrenjem za priključenje kupca na sistem, odnosno elektroenergetskom saglasnošću. Ako su, u skladu sa propisom kojim se uređuju uslovi isporuke električne energije, kupcu iz kategorije Široka potrošnja, na njegov zahtev, ugrađeni automatski osigurači manje nazivne snage - struje od odobrene, snaga se obračunava prema nazivnoj struji ugrađenog automatskog osigurača, množenjem nazivne struje sa 0,23 za monofazni priključak, a sa 0,69 za trofazni priključak.

Snaga se izražava u kilovatima (kW).

Član 12

Tarifni element "aktivna energija" je ukupna aktivna energija koja se godišnje prodaje kupcima.

Aktivna energija jednog kupca je suma aktivnih energija koje su izmerene na svim mernim mestima tokom obračunskog perioda u okviru iste kategorije i grupe kupaca.

Aktivna energija se izražava u kilovatčasovima (kWh).

Član 13

Tarifni element "reaktivna energija" je ukupna reaktivna energija koja se godišnje isporučuje kupcima iz prenosnog i distributivnog sistema.

Reaktivna energija jednog kupca je suma reaktivnih energija koje su izmerene na svim mernim mestima tokom obračunskog perioda u okviru iste kategorije i grupe kupaca.

Reaktivna energija se izražava u kilovatčasovima (kvarh).

Član 14

Tarifni element "merno mesto" je ukupan broj mernih mesta na kojima se kupcima meri prodata električna energija.

Tarifni stavovi

Član 15

Tarifni stavovi se utvrđuju za svaki od tarifnih elemenata iz člana 10. ovog tarifnog sistema.

Tarifni stavovi se utvrđuju po kategorijama i grupama kupaca.

Član 16

Za tarifni element "snaga" se utvrđuju dva tarifna stava:

1) "obračunska snaga";

2) "prekomerno preuzeta snaga".

Tarifni stav "obračunska snaga", za kupce iz kategorija Potrošnja na visokom naponu, Potrošnja na srednjem naponu i Potrošnja na niskom naponu se primenjuje na iznos mesečne maksimalne aktivne snage, ako je mesečna maksimalna aktivna snaga manja ili jednaka odobrenoj snazi - vršnom opterećenju utvrđenom odobrenjem za priključenje kupca na prenosni ili distributivni sistem, odnosno elektroenergetskom saglasnošću (u daljem tekstu: odobrena snaga).

Ako je mesečna maksimalna aktivna snaga veća od odobrene snage, na iznos odobrene snage se primenjuje tarifni stav "obračunska snaga", a na iznos razlike mesečne maksimalne i odobrene snage se primenjuje tarifni stav "prekomerno preuzeta snaga".

Za kupce iz kategorije Široka potrošnja utvrđuje se jedan tarifni stav: "obračunska snaga", koji se primenjuje na odobrenu snagu, u skladu sa članom 11. ovog tarifnog sistema.

Član 17

Za tarifni element "aktivna energija", u zavisnosti od načina merenja, doba dana preuzimanja električne energije i namene potrošnje električne energije, utvrđuju se tarifni stavovi:

1) "viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju";

2) "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju";

3) "jednotarifno merenje";

4) "aktivna energija - javna rasveta";

5) "aktivna energija - svetleće reklame".

Član 18

"Viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" se primenjuje na iznos aktivne energije koju kupci preuzimaju iz sistema tokom obračunskog perioda, po pravilu u vremenu od 7 do 23 h svakog dana.

"Niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" se primenjuje na iznos aktivne energije koju kupci preuzimaju iz sistema tokom obračunskog perioda, po pravilu u vremenu od 0 do 7 h i od 23 do 24 h svakog dana.

Radi obezbeđivanja uravnoteženog rada sistema i sprečavanja preopterećenja uređaja i opreme, doba primene tarifnih stavova za aktivnu energiju na pojedinim delovima distributivnog sistema se može odrediti i u drugom periodu dana, pod uslovom da doba primene "nižeg dnevnog tarifnog stava za aktivnu energiju" počinje između 22 i 24 h i traje neprekidno osam časova.

U slučaju iz stava 3. ovog člana, energetski subjekt za distribuciju električne energije o svim promenama blagovremeno obaveštava kupce putem sredstava javnog informisanja ili na drugi pogodan način, a najkasnije 24 časa pre pomeranja vremena primene tarifnih stavova za aktivnu energiju.

Član 19

Za tarifne kupce iz kategorije Široka potrošnja, tarifni stavovi za aktivnu energiju utvrđuju se i u zavisnosti od količine, namene i načina potrošnje aktivne energije:

1) "tarifni stav za racionalnu potrošnju";

2) "tarifni stav za umerenu potrošnju";

3) "tarifni stav za veliku potrošnju".

Član 20

"Tarifni stav za racionalnu potrošnju" obuhvata mesečnu potrošnju do 350 kWh (u daljem tekstu: zelena zona).

"Tarifni stav za umerenu potrošnju" obuhvata mesečnu potrošnju preko 350 kWh do 1600 kWh (u daljem tekstu: plava zona).

"Tarifni stav za veliku potrošnju" obuhvata mesečnu potrošnju preko 1600 kWh (u daljem tekstu: crvena zona).

Tarifni stavovi iz st. 1, 2. i 3. ovog člana primenjuju se na obračun utrošene aktivne energije u obračunskom periodu, tako što se tarifni stav za zelenu zonu primenjuje na količinu mesečno preuzete aktivne energije do 350 kWh, tarifni stav za plavu zonu primenjuje se na mesečno preuzetu aktivnu energiju preko 350 kWh do 1600 kWh, a tarifni stav za crvenu zonu primenjuje se na mesečno preuzetu aktivnu energiju preko 1600 kWh.

Za kupce iz kategorije Široka potrošnja - grupa kupaca Javna i zajednička potrošnja, tarifni stavovi iz st. 1. i 2. ovog člana primenjuju se na obračun preuzete aktivne energije u obračunskom periodu, tako što se tarifni stav za zelenu zonu primenjuje na količinu mesečno preuzete aktivne energije do 350 kWh, a tarifni stav za plavu zonu na mesečno preuzetu aktivnu energiju preko 350 kWh.

Mesečnom potrošnjom u smislu ovog člana, smatra se potrošnja aktivne energije u vremenskom periodu od 30 dana. Ukoliko je obračunski period duži ili kraći od 30 dana, mesečna potrošnja se utvrđuje srazmerno odnosu obračunskog perioda i perioda od 30 dana.

Član 21

Za kupce iz kategorija: Potrošnja na visokom naponu, Potrošnja na srednjem naponu i Potrošnja na niskom naponu, utvrđuju se dva tarifna stava za aktivnu energiju - "viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" i "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju."

Član 22

Za kupce iz kategorije Široka potrošnja - grupa kupaca Potrošnja sa dvotarifnim merenjem i grupa kupaca Upravljana potrošnja, utvrđuju se sledeći tarifni stavovi za aktivnu energiju:

1) "viši dnevni tarifni stav - zelena zona";

2) "niži dnevni tarifni stav - zelena zona";

3) "viši dnevni tarifni stav - plava zona";

4) "niži dnevni tarifni stav - plava zona";

5) "viši dnevni tarifni stav - crvena zona";

6) "niži dnevni tarifni stav - crvena zona".

Za kupce iz kategorije Široka potrošnja - grupa kupaca Potrošnja sa jednotarifnim merenjem, utvrđuju se sledeći tarifni stavovi za aktivnu energiju:

1) "jednotarifno merenje - zelena zona";

2) "jednotarifno merenje - plava zona";

3) "jednotarifno merenje - crvena zona".

Za kupce iz kategorije Široka potrošnja - grupa kupaca Upravljana potrošnja sa posebnim merenjem, na iznos aktivne energije koju kupci preuzimaju iz sistema tokom obračunskog perioda se primenjuju:

1) "niži dnevni tarifni stav - zelena zona";

2) "niži dnevni tarifni stav - plava zona";

3) "niži dnevni tarifni stav - crvena zona".

Član 23

Za kupce iz kategorije Javno osvetljenje, utvrđuju se tarifni stavovi za aktivnu energiju bez obzira na doba dana u kome se energija preuzima: "aktivna energija - javna rasveta" i "aktivna energija - svetleće reklame".

Za kupce iz kategorije Javno osvetljenje - grupa kupaca Svetleće reklame, na iznos aktivne energije koju kupci preuzimaju iz sistema tokom obračunskog perioda se primenjuje tarifni stav - "aktivna energija - svetleće reklame", a za sve ostale kupce iz ove kategorije tarifni stav - "aktivna energija - javna rasveta".

Član 24

Za tarifni element "reaktivna energija" se utvrđuju dva tarifna stava:

1) "reaktivna energija";

2) "prekomerno preuzeta reaktivna energija".

Ako je faktor snage za obračunski period veći ili jednak 0,95, tarifni stav "reaktivna energija" se primenjuje na iznos izmerene reaktivne energije.

Ako je faktor snage za obračunski period manji od 0,95, tarifni stav "reaktivna energija" se primenjuje na iznos reaktivne energije koja odgovara faktoru snage 0,95, a tarifni stav "prekomerno preuzeta reaktivna energija" se primenjuje na iznos prekomerno preuzete reaktivne energije. Prekomerno preuzeta reaktivna energija je pozitivna razlika stvarno preuzete reaktivne energije i reaktivne energije koja odgovara faktoru snage 0,95.

Član 25

Za tarifni element "merno mesto" se utvrđuje tarifni stav "naknada za merno mesto".

Način izračunavanja cena po tarifnim stavovima i njihovi relativni odnosi

Član 26

Cene po tarifnim stavovima za prodaju električne energije za sve kupce u okviru iste kategorije i grupe kupaca jednake su na celoj teritoriji Republike Srbije.

Član 27

Cene po tarifnim stavovima "obračunska snaga" za kategorije kupaca Potrošnja na visokom naponu, Potrošnja na srednjem naponu, Potrošnja na niskom naponu i Široka potrošnja, utvrđuju se prema ceni po tarifnom stavu "obračunska snaga" za kategoriju Potrošnja na visokom naponu, koja se utvrđuje kao cena po baznom tarifnom stavu kojoj se dodeljuje koeficijent 1, a prema sledećim relativnim odnosima:

1) "obračunska snaga" za kategoriju Potrošnja na visokom naponu

1,000

2) "obračunska snaga" za kategoriju Potrošnja na srednjem naponu

1,200

3) "obračunska snaga" za kategoriju Potrošnja na niskom naponu

1,450

4) "obračunska snaga" za kategoriju Široka potrošnja

0,065

Cene po tarifnim stavovima za snagu se izražavaju u dinarima po kW.

Osnov za utvrđivanje cene po baznom tarifnom stavu čini 19% maksimalno odobrenog prihoda trgovca na malo utvrđenog u skladu sa Metodologijom.

Obračunska vrednost godišnje sume planiranih mesečnih maksimalnih aktivnih snaga kupaca iz stava 1. ovog člana se izračunava kao zbir umnožaka planirane godišnje sume mesečnih maksimalnih aktivnih snaga po svakoj od kategorija kupaca i broja koji označava relativni odnos za tarifni stav za odgovarajuću kategoriju kupaca.

Cena po baznom tarifnom stavu se izračunava kao količnik dela maksimalno odobrenog prihoda trgovca na malo obračunatog u skladu sa stavom 3. ovog člana i obračunske vrednosti godišnje sume planiranih mesečnih maksimalnih aktivnih snaga obračunate u skladu sa stavom 4. ovog člana.

Član 28

Relativni odnos cena po tarifnim stavovima "obračunska snaga" i "prekomerno preuzeta snaga" je 1:2.

Cena po tarifnom stavu "prekomerno preuzeta snaga" se određuje na osnovu cene po tarifnom stavu "obračunska snaga" za odgovarajuću kategoriju kupaca primenom relativnog odnosa iz stava 1. ovog člana.

Član 29

Cene po tarifnim stavovima za aktivnu energiju za kategorije kupaca Potrošnja na visokom naponu, Potrošnja na srednjem naponu i Potrošnja na niskom naponu, utvrđuju se prema ceni po tarifnom stavu "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" za kategoriju Potrošnja na visokom naponu, koja se utvrđuje kao cena po baznom tarifnom stavu kojoj se dodeljuje koeficijent 1, a prema sledećim relativnim odnosima:

1) tarifni stavovi za aktivnu energiju za kategoriju kupaca Potrošnja na visokom naponu

 

- "viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju"

3,00

- "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju"

1,00

2) tarifni stavovi za aktivnu energiju za kategoriju kupaca Potrošnja na srednjem naponu

 

- "viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju"

3,30

- "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju"

1,10

3) tarifni stavovi za aktivnu energiju za kategoriju kupaca Potrošnja na niskom naponu

 

- "viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju"

4,35

- "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju"

1,45

Cene po tarifnim stavovima za aktivnu energiju se izražavaju u dinarima po kWh.

Osnov za utvrđivanje cene po baznom tarifnom stavu čini 25% maksimalno odobrenog prihoda trgovca na malo utvrđenog u skladu sa Metodologijom.

Obračunska vrednost godišnje sume aktivne energije planirane za preuzimanje od strane kupaca iz stava 1. ovog člana se izračunava kao zbir umnožaka planirane godišnje sume aktivne energije koju kupci preuzimaju tokom primene svakog od tarifnih stavova i broja koji označava relativni odnos za odgovarajući tarifni stav.

Cena po baznom tarifnom stavu se izračunava kao količnik dela maksimalno odobrenog prihoda trgovca na malo obračunatog u skladu sa stavom 3. ovog člana i obračunske vrednosti planirane godišnje sume aktivne energije obračunate u skladu sa stavom 4. ovog člana.

Član 30

Cene po tarifnim stavovima za aktivnu energiju za kategoriju kupaca Široka potrošnja se utvrđuju prema ceni po tarifnom stavu "niži dnevni tarifni stav-zelena zona", koja se utvrđuje kao cena po baznom tarifnom stavu kome se dodeljuje koeficijent 1, a prema sledećim relativnim odnosima:

1) "viši dnevni tarifni stav - zelena zona"

4,00

2) "niži dnevni tarifni stav - zelena zona"

1,00

3) "jednotarifno merenje - zelena zona"

3,50

4) "viši dnevni tarifni stav - plava zona"

6,00

5) "niži dnevni tarifni stav - plava zona"

1,50

6) "jednotarifno merenje - plava zona"

5,25

7) "viši dnevni tarifni stav - crvena zona"

12,00

8) "niži dnevni tarifni stav - crvena zona"

3,00

9) "jednotarifno merenje - crvena zona"

10,50

Osnov za utvrđivanje cene po baznom tarifnom stavu čini 50% maksimalno odobrenog prihoda trgovca na malo utvrđenog u skladu sa Metodologijom.

Obračunska vrednost godišnje sume aktivne energije planirane za preuzimanje od strane kupaca iz stava 1. ovog člana se izračunava kao zbir umnožaka planirane godišnje sume aktivne energije koju kupci preuzimaju tokom primene svakog od tarifnih stavova i broja koji označava relativni odnos za odgovarajući tarifni stav.

Cena po baznom tarifnom stavu se izračunava kao količnik dela maksimalno odobrenog prihoda trgovca na malo obračunatog u skladu sa stavom 2. ovog člana i obračunske vrednosti godišnje sume aktivne energije obračunate u skladu sa stavom 3. ovog člana.

Član 31

Za kupce iz kategorije Široka potrošnja - grupa kupaca Upravljana potrošnja, cene po tarifnim stavovima za aktivnu energiju: "viši dnevni tarifni stav - plava zona", "niži dnevni tarifni stav - plava zona", "viši dnevni tarifni stav - crvena zona" i "niži dnevni tarifni stav - crvena zona" se određuju množenjem odgovarajućih cena po tarifnim stavovima, utvrđenih saglasno članu 30. ovog tarifnog sistema, sa koeficijentom 0,85.

Član 32

Cene po tarifnim stavovima za aktivnu energiju za kategoriju kupaca Javno osvetljenje se utvrđuju prema ceni po tarifnom stavu "aktivna energija - javna rasveta", koja se utvrđuje kao cena po baznom tarifnom stavu kome se dodeljuje koeficijent 1, a prema sledećim relativnim odnosima:

1) "aktivna energija - javna rasveta"

1,0

2) "aktivna energija - svetleće reklame"

1,5

Osnov za utvrđivanje cene po baznom tarifnom stavu čini 1,5% maksimalno odobrenog prihoda trgovca na malo utvrđenog u skladu sa Metodologijom.

Obračunska vrednost godišnje sume aktivne energije planirane za preuzimanje od strane kupaca iz stava 1. ovog člana se izračunava kao zbir umnožaka planirane godišnje sume aktivne energije koju preuzimaju kupci na koje se primenjuju tarifni stavovi i broja koji označava relativni odnos za odgovarajući tarifni stav.

Cena po baznom tarifnom stavu se izračunava kao količnik dela maksimalno odobrenog prihoda trgovca na malo obračunatog u skladu sa stavom 2. ovog člana i obračunske vrednosti godišnje sume aktivne energije obračunate u skladu sa stavom 3. ovog člana.

Član 33

Cene po tarifnim stavovima za reaktivnu energiju za kategorije kupaca Potrošnja na visokom naponu, Potrošnja na srednjem naponu i Potrošnja na niskom naponu, utvrđuju se prema ceni po tarifnom stavu "reaktivna energija" za kategoriju Potrošnja na visokom naponu, koja se utvrđuje kao cena po baznom tarifnom stavu kome se dodeljuje koeficijent 1, a prema sledećem relativnom odnosu:

1) "reaktivna energija" za kategoriju Potrošnja na visokom naponu

1,0

2) "reaktivna energija" za kategoriju Potrošnja na srednjem naponu

2,1

3) "reaktivna energija" za kategoriju Potrošnja na niskom naponu

4,6

Cene po tarifnim stavovima za reaktivnu energiju se izražavaju u dinarima po kvarh.

Osnov za utvrđivanje cene po baznom tarifnom stavu čini 1,5% maksimalno odobrenog prihoda trgovca na malo utvrđenog u skladu sa Metodologijom.

Obračunska vrednost godišnje sume reaktivne energije planirane za preuzimanje od strane kupaca iz stava 1. ovog člana se izračunava kao zbir umnožaka planirane godišnje sume reaktivne energije po svakoj od kategorija kupaca i broja koji označava relativni odnos za tarifni stav za odgovarajuću kategoriju kupaca.

Cena po baznom tarifnom stavu se izračunava kao količnik dela maksimalno odobrenog prihoda trgovca na malo obračunatog u skladu sa stavom 3. ovog člana i obračunske vrednosti godišnje sume reaktivne energije obračunate u skladu sa stavom 4. ovog člana.

Član 34

Relativni odnos cena po tarifnim stavovima "reaktivna energija" i "prekomerno preuzeta reaktivna energija" je 1:2.

Cena po tarifnom stavu "prekomerno preuzeta reaktivna energija" se određuje na osnovu cene po tarifnom stavu "reaktivna energija" za odgovarajuću kategoriju kupaca, primenom relativnog odnosa iz stava 1. ovog člana.

Član 35

Cena po tarifnom stavu "naknada za merno mesto" za sve kategorije kupaca se utvrđuje u jednakom iznosu za kalendarski mesec.

Osnov za utvrđivanje cene po tarifnom stavu "naknada za merno mesto" čini 3% maksimalno odobrenog prihoda trgovca na malo utvrđenog u skladu sa Metodologijom.

Cena po tarifnom stavu "naknada za merno mesto" izračunava se kao jedna dvanaestina količnika maksimalno odobrenog prihoda trgovca na malo obračunatog u skladu sa stavom 2. ovog člana i ukupnog broja svih mernih mesta na kojima se kupcima meri preuzeta električna energija.

Cene po tarifnom stavu "naknada za merno mesto" se izražavaju u dinarima po mernom mestu.

Način obračuna i naplate

Član 36

Prodata električna energija se obračunava na osnovu cena po tarifnim stavovima za obračunski period.

Kupcima iz člana 4. tačka 2. ovog tarifnog sistema, prodata električna energija se obračunava prema cenama po tarifnim stavovima za aktivnu energiju za odgovarajuću kategoriju kupaca, zavisno od naponskog nivoa mesta predaje električne energije.

Kupcima iz člana 4. tačka 3. ovog tarifnog sistema, prodata električna energija se obračunava prema cenama po tarifnim stavovima za aktivnu i reaktivnu energiju, za odgovarajuću kategoriju kupaca, zavisno od naponskog nivoa mesta predaje električne energije.

Kupcima iz člana 4. tačka 4. ovog tarifnog sistema, prodata električna energija se obračunava prema ceni po tarifnom stavu "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" za kategoriju kupaca Potrošnja na visokom naponu, koja je pomnožena koeficijentom 0,85.

Obračunski period je, po pravilu, kalendarski mesec.

Ako se u toku obračunskog perioda promene cene po tarifnim stavovima, električna energija se obračunava primenom do tada važećih i novih cena, srazmerno broju dana njihovog važenja u obračunskom periodu.

Član 37

Način merenja, obračunski period, kao i način obračuna i naplate prodate električne energije, uređuju energetski subjekt i kupac, u skladu sa zakonom, propisima o uslovima isporuke električne energije, pravilima o radu prenosnog i distributivnog sistema, izdatim odobrenjem za priključenje na prenosni i distributivni sistem i ovim tarifnim sistemom.

Posebne odredbe za obračun

Član 38

U slučaju prekida isporuke električne energije objektu kupca zbog poremećaja u elektroenergetskom sistemu, pri obračunu mesečne maksimalne aktivne snage se neće uzimati u obzir postignuta opterećenja u prva tri časa nakon uspostavljanja normalne isporuke električne energije, ako su ostvarene tehničke mogućnosti za utvrđivanje tog opterećenja.

Ako su prekid u isporuci električne energije i/ili ograničenje snage trajali duže od 24 časa neprekidno zbog poremećaja u elektroenergetskom sistemu ili usled kvara na postrojenjima kupca prouzrokovanog višom silom, mesečna maksimalna aktivna snaga se utvrđuje tako što se izmerena mesečna maksimalna aktivna snaga smanji za sumu razlika te snage i najveće preuzete aktivne snage izmerene u toku prekida i/ili ograničenja, ponderisanih odgovarajućim faktorom trajanja prekida, odnosno ograničenja, koji predstavlja količnik trajanja prekida, odnosno ograničenja i kalendarskog meseca, izraženih u časovima.

Kupcu će se kao mesečna maksimalna aktivna snaga obračunati izmerena najveća preuzeta aktivna snaga u vremenu trajanja ograničenja snage, ako je ta snaga veća od najveće snage izmerene izvan vremena trajanja prekida, odnosno ograničenja.

Član 39

Ako se, u skladu sa propisom kojim se uređuju uslovi isporuke električne energije, na zahtev kupca iz kategorije Široka potrošnja, zamene glavni topljivi osigurači automatskim osiguračima ili izvrši zamena automatskih osigurača automatskim osiguračima nazivne snage - struje koja je manja ili jednaka odobrenoj, snaga se obračunava prema nazivnoj struji ugrađenog automatskog osigurača, množenjem nazivne struje sa 0,23 za monofazni priključak, a sa 0,69 za trofazni priključak.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, utvrđena snaga se primenjuje od narednog meseca, u odnosu na mesec u kojem je izvršena ugradnja, odnosno zamena automatskih osigurača.

Prelazne i završne odredbe

Član 40

Za objekte kupaca iz kategorije Široka potrošnja koji nemaju odobrenu snagu, u smislu člana 11. ovog tarifnog sistema, smatra se da im je odobrena snaga 17,25 kW, za trofazni priključak, odnosno 5,75 kW, za monofazni priključak, kao snaga koja odgovara nazivnoj struji osigurača od 25 A po fazi.

Član 41

Za objekte postojećih kupaca iz kategorija Potrošnja na visokom naponu, Potrošnja na srednjem naponu i Potrošnja na niskom naponu koji nemaju odobrenu snagu, odobrenom snagom se, u smislu ovog tarifnog sistema, smatra srednja vrednost tri najveće maksimalne mesečne aktivne snage tog kupca koje su ostvarene tokom 2005. i 2006. godine ili u nekom drugom periodu, ako je to za kupca povoljnije, utvrđene u skladu sa članom 11. ovog tarifnog sistema.

Član 42

U periodu do 30. juna 2008. godine, za objekte kupaca iz kategorije Široka potrošnja - grupa kupaca Domaćinstvo čija je odobrena snaga, u smislu čl. 11. i 40. ovog tarifnog sistema, jednaka ili veća od 11,04 kW i jednaka ili manja od 17,25 kW za trofazni priključak, za obračun aktivne snage se utvrđuje vrednost od 11,04 kW.

Član 43

Kupcima iz člana 4. tačka 2. ovog tarifnog sistema do kod kojih ne postoje uslovi za registrovanje utrošene aktivne energije u zavisnosti od doba dana isporuke električne energije, u smislu člana 18. st. 1. i 2. ovog tarifnog sistema, do stvaranja uslova za registrovanje dvotarifnog merenja, prodata električna energija se obračunava primenom cene za "viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" na 67% izmerene aktivne energije i primenom cene za "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" na 33% izmerene aktivne energije.

Član 44

Danom početka primene ovog tarifnog sistema prestaje da važi Odluka o tarifnom sistemu za prodaju električne energije ("Službeni glasnik RS" br. 24/01, 58/01, 61/01, 18/02, 37/02, 65/03, 73/04, 98/04 i 56/05).

Član 45

Ovaj tarifni sistem, po dobijanju saglasnosti Vlade, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, a primenjivaće se od 1. septembra 2007. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Tarifnog sistema za obračun električne energije za tarifne kupce

("Sl. glasnik RS", br. 31/2007)

Član 2

Ova odluka o izmeni Tarifnog sistema za obračun električne energije za tarifne kupce, po dobijanju saglasnosti Vlade, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja.