ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA ADMINISTRATIVNOG PODRUČJA GRADA NIŠA 2007-2021

("Sl. list grada Niša", br. 28/2007)

Član 1

Pristupa se izradi Prostornog plana administrativnog područja grada Niša 2007-2021 (u daljem tekstu: Prostorni plan).

Član 2

Cilj donošenja Prostornog plana je utvrđivanje dugoročne koncepcije razvoja, organizacije, uređenja, zaštite i korišćenja područja; racionalno korišćenje i očuvanje poljoprivrednog zemljišta, vodnih i ostalih prirodnih resursa; razvoj, izgradnja i rekonstrukcija regionalnih infrastrukturnih sistema; razvoj mreža naselja, lokalnih infrastrukturnih sistema i objekata javnih službi; razvoj i razmeštaj sekundarnih i tercijalnih delatnosti na planskom području; obezbeđenje saobraćajne, ekonomske, socijalne i drugih oblika integracije planskog područja i šireg okruženja; zaštita i unapređenje životne sredine i nepokretnih kulturnih dobara.

Član 3

Područje Prostornog plana obuhvata teritorije gradskih opština: Mediana (10,7 km2), Palilula (117,3 km2), Pantelej (141,7 km2), Crveni Krst (181,5 km2) i Niška Banja (145,4 km2).

Ukupna površina obuhvaćena Prostornim planom iznosi 597,00 km2.

Područje Prostornog plana dato je na grafičkom prikazu koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Član 4

Nosilac izrade Prostornog plana je Uprava za planiranje i izgradnju, a stručni poslovi na izradi prostornog plana poveravaju se Javnom preduzeću Zavod za urbanizam Niš.

Član 5

Rok za izradu Prostornog plana je 16 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke (7 meseci za strategiju razvoja planskog područja, 8 meseci za predlog plana uključujući i javni uvid i jedan mesec za konačno elaboriranje).

Član 6

Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuje grad Niš - Uprava za planiranje i izgradnju.

Član 7

Predlog prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u prostorijama Uprave za planiranje i izgradnju, Niš, ulica Generala Tranijea br. 11a.

Član 8

Program za izradu Prostornog plana odštampan je uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".

Napomene

Program izrade Prostornog plana administrativnog područja grada Niša 2007-2021, koji je sastavni deo ove odluke, objavljen je u "Sl. listu grada Niša", br. 28/2007, str. 522-562.