ODLUKA

O BROJU POSEBNIH SAVETNIKA MINISTARA I MERILIMA ZA NAKNADU ZA NJIHOV RAD

("Sl. glasnik RS", br. 51/2007 - prečišćen tekst)

1. Ovom odlukom određuje se broj posebnih savetnika svakog ministra i merila za naknadu za njihov rad.

2. Posebnog savetnika rešenjem imenuje ministar.

3. Ministar spoljnih poslova, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova, ministar finansija, ministar pravde, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, ministar za infrastrukturu, ministar rada i socijalne politike, ministar prosvete i ministar zdravlja - mogu imenovati po tri posebna savetnika.

Ministar rudarstva i energetike, ministar za telekomunikacije i informatičko društvo, ministar trgovine i usluga, ministar nauke, ministar zaštite životne sredine, ministar omladine i sporta, ministar za Kosovo i Metohiju i ministar kulture - mogu imenovati po dva posebna savetnika.

Ministar vera i ministar za dijasporu - mogu imenovati po jednog posebnog savetnika.

4. Posebni savetnici nisu u radnom odnosu u ministarstvu, već se njihova prava i obaveze uređuju ugovorom, prema opštim pravilima građanskog prava.

Naknada za rad posebnih savetnika zavisi od složenosti, značaja i obima njihovih poslova i od značaja oblasti za koju su zaduženi.

Naknada za rad posebnih savetnika ne može biti veća od iznosa koji se dobija množenjem neto osnovice i koeficijenta za obračun plate onog savetnika potpredsednika Vlade koji je u radnom odnosu u Vladi.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o broju posebnih savetnika ministara i merilima za naknadu za njihov rad obuhvata:

1. Odluku o broju posebnih savetnika ministara i merilima za naknadu za njihov rad ("Službeni glasnik RS", broj 117/05 - osnovni tekst), iz koje je izostavljena tačka 5, kojom je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu,

2. Odluku o izmeni i dopuni Odluke o broju posebnih savetnika ministara i merilima za naknadu za njihov rad ("Službeni glasnik RS", broj 47/07), iz koje je izostavljena tačka 2, kojom je dato ovlašćenje za utvrđivanje i dostavljanje na objavljivanje prečišćenog teksta Odluke o broju posebnih savetnika ministara i merilima za naknadu za njihov rad, kao i tačka 3, kojom je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu.