TARIFA

NAKNADA KOJE KORISNICIMA INTERPRETACIJE NAPLAĆUJE ORGANIZACIJA ZA KOLEKTIVNO OSTVARIVANJE PRAVA GLUMACA (PRAGUS)

("Sl. glasnik RS", br. 52/2007)

Član 1

Pojedini izrazi upotrebljeni u Tarifi imaju sledeća značenja:

- interpretator, u smislu zakona, jeste fizičko lice koje se lično angažuje na interpretaciji dela (muzičar, glumac, igrač, pantomimičar, pevač, dirigent);

- interpretacija, u smislu zakona, jeste duhovno dobro koje nastaje ličnim angažovanjem interpretatora (glumac, pantomimičar, igrač) prilikom zvučnog, odnosno vizuelnog ili zvučno-vizuelnog saopštavanja autorskog dela;

- interpretator, u smislu ove tarife, smatra se fizičko lice čija se interpretacija (glumac, pantomimičar, igrač) emituje ili javno saopštava.

Pod interpretacijom se, u smislu ove tarife, smatra interpretacija (glumac, pantomimičar, igrač) snimljena zvučno, odnosno vizuelno ili zvučno-vizuelno na analogni, odnosno digitalni način, audio, video, TV, filmskom tehnikom i postupkom ili kombinacijom tih postupaka i tehnika.

Pravo interpretatora (u daljem tekstu: glumac) na snimljenu interpretaciju nije ni na koji način ograničeno ugrađivanjem fonograma u videogram.

Repertoar PRAGUS-a (u daljem tekstu: repertoar) čine interpretacije:

1) domaćih glumaca, nosilaca srodnih prava, i njihovih naslednika koji su ugovorom ustupili svoja prava PRAGUS-u, u skladu sa članom 150. Zakona o autorskom i srodnim pravima (u daljem tekstu: Zakon);

2) domaćih glumaca, nosilaca srodnih prava, i njihovih naslednika, čija prava PRAGUS štiti u skladu sa članom 167. Zakona;

3) stranih glumaca, nosilaca srodnih prava, i njihovih naslednika čija prava štiti PRAGUS na osnovu bilateralnih ugovora u skladu sa članom 171. Zakona.

Korisnik je pravno ili fizičko lice koje na teritoriji Republike Srbije obavljajući svoju osnovnu ili dopunsku delatnost javno koristi repertoar PRAGUS.

Način korišćenja repertoara - korisnici su razvrstani u sledeće kategorije:

1) emitovanje - obuhvata radio i TV stanice (analogne i digitalne) uključujući satelitske programe, kablovske radio i TV stanice. Korišćenje repertoara za emitovanje interpretacije putem interneta ne obuhvata "download" koji je predmet posebnog ugovaranja između nosioca prava i korisnika;

2) javno saopštavanje (u daljem tekstu: saopštavanje) obuhvata korisnike koji obavljajući svoju delatnost koriste repertoar u objektima i prostorima u kojima se obavlja ta delatnost ili se na posredan način javno saopštavaju interpretacije (bioskopi, video i DVD klubovi, hoteli, restorani, tržni centri, sportske hale, stadioni, trgovine, prevozna sredstva, simultano saopštavanje preko telefona, interneta i dr.). Korišćenje repertoara za javno saopštavanje interpretacije putem interneta ne obuhvata "download" koji je predmet posebnog ugovaranja između nosioca prava i korisnika.

Obaveza plaćanja naknade za saopštavanje ne zavisi od načina korišćenja koje može biti direktno (korišćenjem uređaja za reprodukciju tonskih i video nosača) ili indirektno (korišćenjem radio i TV prijemnika i drugih uređaja za reprodukciju repertoara koji se emituje). Ustupljeno pravo je neisključivo pravo na korišćenje interpretacije u skladu sa odredbama ove tarife.

Ustupljeno pravo ne sadrži u sebi pravo korisnika da bez posebne pismene saglasnosti vlasnika, odnosno nosioca prava, koristi interpretaciju za:

- snimanje i emitovanje reklamnih poruka;

- povezivanje sa robnom markom;

- identifikaciju radio, odnosno TV stanice;

- izmena i adaptacija snimka (ovo ne isključuje pravo emitovanja dela snimka kao samostalne celine);

- promociju događaja koji nisu deo emitovanja;

- emitovanje kojim se može vršiti povreda moralnih prava interpretatora.

Ugovor je sporazum koji zaključuju PRAGUS i korisnik o neisključivom ustupanju prava korišćenja interpretacije sa repertoara, a kojim su bliže regulisani uslovi korišćenja repertoara, visina i način plaćanja naknade i prava i obaveze korisnika.

Prihod je ukupan prihod koji korisnik ostvari iskorišćavanjem predmeta zaštite (pretplata, sredstva dobijena iz budžeta Republike ili lokalne samouprave, prodaja reklamnog vremena i prostora, prodaja ulaznica, konzumacija jela i pića, rezervacija, kao i prihod od sponzora, donatora i sl.) bez ikakvih umanjenja.

Trošak je zbir svih napravljenih troškova koje korisnik ima obavljajući delatnost u okviru koje koristi repertoar bez obzira da li su plaćeni.

Član 2

Naknada naplaćena korisniku na osnovu ove tarife u skladu je sa odredbama čl. 114. i 115. Zakona.

Član 3

Korisnici repertoara dužni su:

1) da pribave dozvolu za korišćenje predmeta zaštite sa repertoara PRAGUS-a;

2) da redovno obaveštavaju PRAGUS o svim činjenicama koje su relevantne za obračun naknade koja se plaća prema tarifi;

3) da u slučaju spora između PRAGUS-a i korisnika oko visine naknade, korisnik plaća PRAGUS-u tarifom predviđeni iznos u poseban fond, koji se ne raspodeljuje nosiocima prava do pravosnažnog okončanja spora.

Za obaveze korisnika solidarno odgovaraju: lice koje koristi predmet zaštite, vlasnik, držalac i zakupac prostora u kojem je predmet zaštite korišćen, kao i organizator aktivnosti u kojoj je došlo do korišćenja predmeta zaštite.

Nepostojanje ugovora sa PRAGUS-om ne oslobađa korisnika obaveze da plaća naknadu i ispunjava ostale obaveze propisane Zakonom i ovom tarifom.

Član 4

Ako drugačije nije uređeno ovom tarifom osnovicu za obračun naknade čini ukupan prihod koji korisnik ostvaruje obavljajući delatnost u okviru koje koristi repertoar PRAGUS-a. Ako korisnik ne ostvaruje prihod osnovicu za obračun naknade čini trošak koji korisnik ima obavljajući delatnost u okviru koje koristi repertoar. Naknada se obračunava primenom procenta na osnovicu, prema odgovarajućem tarifnom broju.

Ako se prihodi, odnosno troškovi korisnika ne mogu pouzdano utvrditi ili je utvrđivanje prihoda, odnosno troškova ili srazmernosti tarifnog iznosa prihodima nerazumno teško, naknada se može odrediti u paušalnom iznosu.

Član 5

Ako ugovorom nije drugačije regulisano korisnik koji koristi repertoar (tarifna klasa 1, tarifni broj 1), a iznos naknade je utvrđen akontaciono, dužan je da do 15. januara naredne godine obavesti PRAGUS o prihodima iz prethodne godine iz PDV prijava, kako bi se utvrdio konačan iznos naknade za godinu u kojoj je korišćen repertoar. Korisnik je dužan da pored obaveze iz stava 1. ovog člana PRAGUS-u dostavi i bilans uspeha do 15. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Ako korisnik ne dostavi godišnji obračun za godinu u kojoj je imao akontaciono zaduženje, PRAGUS može za prethodni i naredni period utvrditi naknadu samostalno. Korisnik ima pravo osporavanja tako utvrđene naknade bez prava odlaganja plaćanja te naknade.

Član 6

Iznosi naknada u tarifi su iskazani bez poreza na dodatu vrednost i usklađuju se sa indeksom rasta cena na malo, prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Član 7

Korisnik koji povremeno koristi repertoar dužan je da PRAGUS-u dostavlja podatke o prihodu, odnosno trošku u roku od 15 dana od dana korišćenja repertoara PRAGUS-a.

Član 8

Korisnici iz tarifne klase 1. su dužni da u pismenom obliku dostavljaju PRAGUS-u podatke o korišćenom repertoaru sa nazivima i trajanjem dela, imenima interpretatora i to najkasnije do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Dostavljeni izveštaji služe kao kriterijum za raspodelu prikupljenih naknada.

Član 9

Korišćenje repertoara se ne naplaćuje kada se repertoar koristi u svrhu izvođenja nastave.

Član 10

Prema načinu korišćenja repertoara utvrđuju se sledeće tarifne klase:

Tarifna klasa 1.

 

EMITOVANJE INTERPRETACIJE

Tarifni broj 1.

Radio–difuzija

Naknada se plaća mesečno u vidu akontacije do konačnog godišnjeg obračuna u procentu od prihoda korisnika.

Reemitovanje programa druge radio, odnosno TV stanice smatra se posebnom radnjom emitovanjem.

1. Ustanove javnog radiodifuznog servisa:

RTV stanice

Ako ugovorom nije drugačije predviđeno naknada se plaća na sledeći način:

- 0,8% od prihoda ostvarenog prodajom reklamnog prostora i vremena,

- 0,5% od prihoda od pretplate,

- za emitovanje propagandnih poruka plaća se naknada u protivvrednosti 25 sekundi za svaki dan u mesecu, obračunato po najvišoj ceni jedne sekunde zvaničnog cenovnika RTV stanice.

Mesečni akontacioni iznos naknade je 150 hiljada bodova, do konačnog godišnjeg obračuna. Obračun će se vršiti na sledeći način: 30 bodova za svaki emitovani minut repertoara.

2. Komercijalne RTV stanice

RTV stanice

Ako ugovorom nije drugačije predviđeno RTV stanice plaćaju naknadu prema zastupljenosti repertoara PRAGUS-a, i to:

- do 50% učešća filmskog ili igranog programa:

- RTV stanica koja emituje program na području cele Republike plaća mesečni akontacioni iznos od 50 hiljada bodova do konačnog godišnjeg obračuna. Krajnji iznos se dobija plaćanjem 4 boda za svaki emitovani minut repertoara u toku obračunske godine,

- RTV stanica koja emituje program na području autonomne pokrajine plaća mesečni akontacioni iznos od 15 hiljada bodova do konačnog godišnjeg obračuna. Krajnji iznos se dobija plaćanjem 2 boda za svaki emitovani minut repertoara u toku obračunske godine,

- RTV stanica koja emituje program za područje beogradskog radiodifuznog regiona plaća mesečni akontacioni iznos od 7.5 hiljada bodova do konačnog godišnjeg obračuna. Krajnji iznos se dobija plaćanjem 1 boda za svaki emitovani minut repertoara u toku obračunske godine,

- RTV stanica koja emituje program radiodifuznog regiona (osim Beograda) plaća mesečni akontacioni iznos od 390 bodova do konačnog godišnjeg obračuna. Krajnji iznos se dobija plaćanjem 0.33 boda za svaki emitovani minut repertoara u toku obračunske godine,

- RTV stanica koja emituje program za lokalna područja plaća mesečni akontacioni iznos od 28 bodova do konačnog godišnjeg obračuna. Krajnji iznos se dobija plaćanjem 0.2 boda za svaki emitovani minut repertoara u toku obračunske godine;

- više od 50% učešća filmskog ili igranog programa - primenjuju se uslovi iz prethodnog stava, uvećani za 30%;

- za emitovanje propagandnih poruka plaća se naknada u protivvrednosti 25 sekundi za svaki dan u mesecu, obračunato po najvišoj ceni jedne sekunde zvaničnog cenovnika RTV stanice.

3. RTV stanice civilnog sektora

Plaćaju naknadu po posebnom sporazumu sa PRAGUS-om.

4. Emitovanje putem satelita i kablovsko emitovanje sopstvenog programa

Primenjuje se tarifa određena za zemaljsko emitovanje.

Tarifni broj 2.

Kablovsko reemitovanje

0,28 boda mesečno po domaćinstvu za reemitovanje do 10 radio i TV kanala.

0,56 boda mesečno po domaćinstvu za reemitovanje do 20 radio i TV kanala.

0,85 boda mesečno po domaćinstvu za reemitovanje do 30 radio i TV kanala.

1,13 boda mesečno po domaćinstvu za reemitovanje do 40 radio i TV kanala.

1,41 boda mesečno po domaćinstvu za reemitovanje do 50 radio i TV kanala.

0,02 boda mesečno po domaćinstvu za svaki dodatni kanal.

Tarifni broj 3.

Interaktivno emitovanje

1. Emitovanje interpretacija putem interneta

Naknada se plaća po posebnom sporazumu sa PRAGUS-om u zavisnosti od prihoda koji korisnik ostvaruje korišćenjem repertoara. Korisnik je dužan da dostavi popis korišćenog repertoara do petog u mesecu za prethodni mesec.

Tarifna klasa 2.

 

SAOPŠTAVANJE INTERPRETACIJE

Tarifni broj 1.

Bioskopi

Ako ugovorom nije drugačije predviđeno naknada za korišćenje repertoara iznosi 10 bodova po projekciji, najmanje 200 bodova mesečno.

PRAGUS tarifa je data u bodovima, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje repertoara dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme. Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane PRAGUS-a.

Tarifni broj 2.

Festivali

Naknada za korišćenje repertoara preko tonskih i video nosača i drugih uređaja za reprodukciju repertoara plaća se u iznosu 1 bod od potencijalnog broja gledalaca (odnosno broja sedišta). Naknada za korišćenje repertoara koji se koristi pre, u pauzi ili posle festivala plaća se u iznosu 0,25% od prihoda.

Tarifni broj 3.

Vojska Srbije

Naknada za korišćenje repertoara u službene svrhe Vojske Srbije (u kasarnama, garnizonima, na vojnim paradama i sl.) plaća se prema posebnom sporazumu sa PRAGUS-om. Ako se repertoar ne koristi u službene svrhe, naknada će se obračunati prema odgovarajućoj tarifnoj klasi, odnosno tarifnom broju ove tarife.

Tarifni broj 4.

Crkve i objekti religiozne namene

Naknada za korišćenje inerpretacije u crkvama i objektima religiozne namene plaća se prema posebnom sporazumu sa PRAGUS-om.

Tarifna klasa 3.

 

DAVANJE U ZAKUP PRIMERAKA INTERPRETACIJE

Tarifni broj 1.

Davanje u zakup primeraka interpretacije na videogramu

Naknada se plaća mesečno, u iznosu 5% od prihoda, odnosno 2.5% ako korisnik u isto vreme i na istom mestu iznajmljuje i video kasete sa filmovima. Korisnik je dužan da dostavi podatke o prihodu, do petog u mesecu za prethodni mesec. Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu u predviđenom roku, naknada se obračunava u iznosu od 4 boda po mogućem broju iznajmljenih videograma koji utvrđuje PRAGUS.

Tarifni broj 2.

DVD i video klubovi

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 2 boda za svaki iznajmljeni primerak interpretacije na DVD-u ili VHS.

Tarifna klasa 4.

 

POSEBNA NAKNADA

Posebnu naknadu od uvoza, odnosno prodaje tehničkih uređaja i nosača zvuka koji su podobni za takvo umnožavanje u svojstvu solidarnih dužnika plaćaju uvoznik i prodavac tehničkih uređaja, odnosno nosača zvuka.

Naknada za uređaje koji su podobni za umnožavanje fonograma plaća se mesečno u iznosu 1% od uvozne cene - cena po fakturi ino-dobavljača. Naknada za nesnimljene nosače plaća se mesečno, u iznosu 3% od uvozne cene - cene po fakturi ino-dobavljača. Korisnik koji se bavi uvozom uređaja pogodnih za umnožavanje fonograma, odnosno nesnimljenih nosača zvuka, dužan je da dostavlja izveštaje o uvozu do petog u mesecu za prethodni mesec. Ako korisnik ne dostavi podatke u predviđenom roku, naknada se obračunava prema izveštaju nadležnog organa koji vodi evidenciju o podacima koji su od značaja za utvrđivanje iznosa naknade (član 150. stav 5. Zakona), i to:

1) 160 bodova po uređaju,

2) 0.5 boda po nesnimljenom nosaču zvuka ili slike.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Vrednost boda iznosi 5 dinara.

Član 12

U slučaju zaključivanja ugovora sa korisnikom, umesto naknada iz ove tarife primenjuju se naknade utvrđene tim ugovorom.

Član 13

Ova tarifa naknada stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".