ODLUKA
O IZRADI IZVEŠTAJA O STRATEŠKOJ PROCENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU OPŠTE OSNOVE GAZDOVANJA ŠUMAMA ZA GOLIJSKO ŠUMSKO PODRUČJE (2000-2009. GODINE)

("Sl. glasnik RS", br. 54/2007)

1. Donosi se Odluka o izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu (u daljem tekstu: Izveštaj o strateškoj proceni) Opšte osnove gazdovanja šumama za Golijsko šumsko područje (2000-2009).

2. Izveštaj o strateškoj proceni obuhvatiće ukupan prostor šumskog područja (opštine: Ivanjica, Čačak, Sjenica i Lučani), odnosno državne i privatne šume, zaštićena prirodna dobra i lovišta.

3. Razlog izrade Izveštaja o strateškoj proceni je utvrđivanje značaja realizacije opšte osnove na zaštitu i održivi razvoj prirodnog prostora u celini, a posebno na:

- zaštitu životne sredine šumskog područja,

- zaštitu i razvoj zaštićenih delova prirode,

- zaštitu, unapređenje, korišćenje i upravljanje prirodnim resursima (šume, zemljište, vode, flora, fauna, vazduh),

- klimu, staništa i biodiverzitet,

- kulturno-istorijsku baštinu i druge stvorene vrednosti.

4. Izveštajem o strateškoj proceni biće opisani, procenjeni i vrednovani značajni uticaji na životnu sredinu do kojih može doći implementacijom opšte osnove.

5. Koncepcija Izveštaja o strateškoj proceni biće zasnovana na planskoj, studijskoj, prostornoj i urbanističkoj dokumentaciji, kao i na rezultatima dosadašnjih istraživanja u oblasti planiranja i zaštite životne sredine.

6. Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Opšte osnove gazdovanja šumama za Golijsko šumsko područje sadržaće naročito:

- polazne osnove strateške procene;

- opšte i posebne ciljeve strateške procene i izbor indikatora;

- procenu mogućih uticaja upravljanja i korišćenja prirodnim resursima sa opisom mera predviđenih za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu;

- smernice za izradu strateških procena na nižim hijerarhijskim nivoima i procene uticaja projekata na životnu sredinu;

- program praćenja stanja životne sredine u toku sprovođenja plana (monitoring);

- prikaz načina odlučivanja;

- zaključke do kojih se došlo tokom izrade Izveštaja.

7. Nosilac izrade Izveštaja o strateškoj proceni je Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Srbijašume".

8. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove zaštite životne sredine, turizma i usluga, zaštitu spomenika kulture, energetike i rudarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od trideset dana od dana stupanja na snagu ove odluke raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga svog rada nosiocu izrade Izveštaja o strateškoj proceni.

9. Rok za izradu Izveštaja o strateškoj proceni je četiri meseca od dana stupanja na snagu ove odluke.

10. Sredstva za izradu Izveštaja o strateškoj proceni obezbediće Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Srbijašume".

11. Predlog Izveštaja o strateškoj proceni biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana, u zgradama skupština opština navedenih u članu 2. ove odluke.

12. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

13. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".