REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU AKTIVNOSTI U OKVIRU PROJEKTA "RAZVOJ KLASTERA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 12/2007)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava za realizaciju aktivnosti u okviru projekta "Razvoj klastera u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini", kao i obim sredstava za sprovođenje ovog Programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke 1. ovog Rešenja čini njegov sastavni deo.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU AKTIVNOSTI U OKVIRU PROJEKTA "RAZVOJ KLASTERA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI"

I

Sredstva za finansiranje aktivnosti u okviru projekta "Razvoj klastera u AP Vojvodini" planirana su Odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2007. godinu u okviru razdela 04 Pokrajinski sekretarijat za privredu, funkcionalna klasifikacija 410, Opšti ekonomski i komercijalni poslovi, pozicija 59 ekonomska klasifikacija 423 - usluge po ugovoru, u iznosu od 5.000.000,00 dinara, izvor finansiranja - Neutrošena sredstva od privatizacije iz prethodnih godina - 1400.

II

Sredstva iz tačke 1. ovog programa koristiće za:

1. Izrada strateškog dokumenta za razvoj klastera u AP Vojvodini - angažovanje grupe stručnjaka sa instituta (državnog fakulteta), iz oblasti industrije, organizacionih nauka, informacionih tehnologija, menadžmenta koji bi na osnovu svih prikupljenih podataka, napravljenih baza i mreža klastera, urađenih istraživanja i analiza, sačinili dokumenat koji bi bio smernica daljeg razvoja klastera u AP Vojvodini.

800.000 din

2. Edukacija putem seminara - Održavanje tri informativna seminara o klasterima (otvorenog tipa, jednodnevnih) do 30 učesnika po seminaru i do 3 predavača po seminaru

- Po jedan seminar u nekom od gradova u Sremu, Banatu i Bačkoj

- Izbor predavača za seminare - do tri predavača po seminaru

300.000 din

3. Stručno usavršavanje - angažovanje grupe stručnjaka iz oblasti organizacionih nauka, upravljanja projektima, upravljanja kvalitetom i sl. za održavanje dva stručna seminara namenjena menadžerima klastera (članovima klastera) - Upravljanje projektima, Upravljanje kvalitetom, Unapređenje procesa, Informacione tehnologije

- Troškovi organizovanja seminara za članice klastera

- Troškovi za rad angažovanih stručnjaka

600.000 din

4. Finansijska pomoć malim i srednjim preduzećima koja putem projekata započinju proces povezivanja (ili na tom principu već funkcionišu) i zajedničkog delovanja na principu zajedničkog proizvoda ili usluge, zajedničkog tržišta, zajednički ulažu u razvoj organizacione strukture, kadrova ili sl. Projekti bi trebali da obuhvate neke od sledećih elemenata:

- povezivanje proizvodnih, uslužnih preduzeća i institucija

- izrada baza podataka (proizvodi, usluge,...)

- razvoj zajedničkih proizvoda i usluga

- izrada zajedničkog "web portala"

- istraživanje novih tržišta

- razvoj zajedničkog menadžmenta i komunikacija među članicama i sl.

3.000.000 din

5. Usluge izrade promotivnog materijala i prezentacija, brošura, flajera i sl. koji će pomoći da se klasteri promovišu kao jedan od modela privrednog razvoja u AP Vojvodini, a takođe i promovišu postojeće i novoformirane klastere na međunarodnom tržištu.

300.000 din

III

Aktivnosti iz tačke 2. biće obavljene u skladu sa važećim zakonskim propisima i drugim aktima koji regulišu svaku aktivnost posebno.