REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA IZRADU STUDIJE MREŽE PRIHVATNIH OBJEKATA NAUTIČKOG TURIZMA NA TISI U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 12/2007)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava za izradu Studije mreže prihvatnih objekata nautičkog turizma na Tisi u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, kao i obim sredstava za sprovođenje ovog Programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog Rešenja čini njegov sastavni deo.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA IZRADU STUDIJE MREŽE PRIHVATNIH OBJEKATA NAUTIČKOG TURIZMA NA TISI U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

I

Cilj Programa je izrada Studije mreže prihvatnih objekata nautičkog turizma na Tisi u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini kojom će se stvoriti uslovi za unapređenje receptivnog turizma u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, posebno u oblasti podizanja kvaliteta receptivne turističke ponude nautičkog turizma u AP Vojvodini.

Studija će utvrditi kriterijume za lokaciju prihvatnih objekata nautičkog turizma, definisati njihovu mrežu, kapacitet, kategorizaciju, i sl. imajući u vidu potrebe regiona i lokalnih samouprava. Izradom ove Studije obezbediće se uslovi za brži razvoj turizma, intenzivniju privrednu saradnju i lakšu komunikaciju Vojvodine kako u okviru regiona tako i sa susednim zemljama. Pored toga Studija će biti i sastavni deo neophodne dokumentacije za apliciranje na konkurse za dobijanje finansijskih sredstava iz programa koji podstiču prekograničnu saradnju kao i drugih institucija koje finansiraju nautički turizam.

Ova Studija će definisati optimalne lokacije na reci Tisi za izgradnju prihvatnih objekata nautičkog turizma i predstavljaće polazni stručni osnov za izgradnju nautičkih sidrišta, privezišta, turističkih pristaništa, marina i nautičko-turističkih centara. Organi lokalnih samouprava opština koje se nalaze na Tisi u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini iskazali su interes za izradom ovakve Studije, kao polazne stručne planske i urbanističke osnove za buduće investitore.

II

Sredstva za finansiranje izrade Studije mreže prihvatnih objekata nautičkog turizma na Tisi u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini planirana su Odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2007. godinu u okviru razdela 04-Pokrajinski sekretarijat za privredu, funkcionalna klasifikacija 410-Opšti ekonomski i komercijalni poslovi, ekonomska klasifikacija 424 - Specijalizovane usluge, 4249 - Ostale specijalizovane usluge u iznosu od 4.650.000,00 dinara iz izvora finansiranja 1400 - Neutrošena sredstva od privatizacije iz prethodnih godina.

III

Studija će biti izrađena sa aspekta generalne i regionalne koncepcije rešavanja izgradnje prihvatnih objekata nautičkog turizma na Tisi na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine. Sadržaj Studije obuhvatiće:

• utvrđivanje makrolokacijskih kriterijuma za izgradnju prihvatnih objekata nautičkog turizma,

• definisanje mreže makrolokacija prihvatnih objekata nautičkog turizma putem identifikacije prostorno i funkcionalno optimalnih makrolokacija,

• predlog mera i aktivnosti za realizaciju predloženih makrolokacija.

Ova Studija će predstavljati polazni stručni osnov za izradu potrebne planske, urbanističke i tehničke dokumentacije na osnovu koje se može pristupiti izgradnji prihvatnih objekata nautičkog turizma na Tisi na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Realizacija izrade Studije odvijaće se u tri faze: U prvoj fazi izvršiće se utvrđivanje makrolokacijskih kriterijuma sa aspekta prirodnih, stvorenih, organizacionih i institucionalnih preduslova. U drugoj fazi utvrdiće se predlog mreže makrolokacija a u trećoj fazi utvrdiće se predlog potrebnih mera i aktivnosti za realizaciju predložene mreže prihvatnih objekata nautičkog turizma na Tisi na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Verifikaciju Studije vršiće Komisija koju će obrazovati Pokrajinski sekretarijat za privredu.

Pokrajinski sekretar za privredu zaključiće Ugovor o izradi Studije mreže prihvatnih objekata nautičkog turizma na Tisi u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini sa ovlašćenom institucijom, kojim će se regulisati sva međusobna prava i obaveze ugovorenih strana.

IV

Isplata sredstava za realizaciju Programa vršiće se na teret sredstava Pokrajinskog sekretarijata za privredu.