PRAVILNIK

O DOZVOLAMA I CENTRIMA ZA OBUKU PILOTA HELIKOPTERA

("Sl. glasnik RS", br. 56/2007)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se: vrste dozvola koje mogu steći piloti helikoptera, ovlašćenja koja se mogu upisati u te dozvole, kao i posebne autorizacije koje mogu steći imaoci tih dozvola; uslovi i postupak za sticanje, izdavanje, produženje i obnavljanje roka važenja dozvola, ovlašćenja i autorizacija; programi za stručnu obuku pilota helikoptera; programi za utvrđivanje i proveru njihove stručne obučenosti i uslovi koje moraju da ispune pravna lica koja obavljaju stručnu obuku pilota helikoptera.

Član 2

U pogledu uslova i načina sticanja, izdavanja, produžavanja i obnavljanja važenja dozvola pilota helikoptera, ovlašćenja i autorizacija primenjuju se Zahtevi zajedničkih vazduhoplovnih vlasti - JAR-FCL 2.

Član 3

Stručnu obuku pilota helikoptera mogu obavljati organizacije za letačku obuku (FTO) i organizacije za obuku za letenje na tipu vazduhoplova (TRTO) koje ispunjavaju uslove propisane u JAR-FCL 2 i koje su ovlašćene od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

Član 4

Stručna obuka za sticanje dozvola, ovlašćenja i autorizacija obavlja se prema programu koji je dat u JAR-FCL 2.

Član 5

Dozvole pilota helikoptera koje su izdate pre stupanja na snagu ovog pravilnika biće ponovo izdate u skladu sa odredbama ovog pravilnika, sa rokom važenja od pet godina. Ovlašćenja i autorizacije stečeni do dana stupanja na snagu ovog pravilnika važe do isteka roka važenja koji je u njima naveden.

Uverenja o osposobljenosti centara za obuku pilota helikoptera koja su izdata pre stupanja na snagu ovog pravilnika važe najduže šest meseci od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 6

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o dozvolama letačkog osoblja ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 30/2005) koje se odnose na dozvole privatnog, profesionalnog i transportnog pilota helikoptera.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".