ZAKLJUČAK

O NAČINIMA OKONČANJA JAVNIH KONKURSA ZA POPUNJAVANJE POLOŽAJA U DRŽAVNOJ UPRAVI

("Sl. glasnik RS", br. 57/2007)

I

Ovaj zaključak odnosi se na javne konkurse za popunjavanje položaja u ministarstvima, posebnim organizacijama i službama Vlade koji su započeti do stupanja na snagu Zakona o ministarstvima ("Službeni glasnik RS", broj 43/07), a nisu okončani postavljenjem nekog kandidata na položaj.

II

1. Ako je po oglašenom javnom konkursu za popunjavanje položaja izborni postupak završen i sačinjena lista kandidata za postavljenje na položaj (u daljem tekstu: lista kandidata), konkursna komisija dostaviće listu kandidata rukovodiocu organa u kome je doneto rešenje o popunjavanju položaja. Ako je rešenje o popunjavanju položaja doneto u organu kome je stupanjem na snagu Zakona o ministarstvima promenjen delokrug ili koji je ukinut - konkursna komisija dostavlja listu kandidata rukovodiocu onog organa u čiji su delokrug prešli poslovi položaja za koji je doneto rešenje o popunjavanju položaja i koji je nadležan da Vladi predloži kandidata za položaj.

2. Rukovodilac organa koji je primio listu kandidata može predložiti Vladi da na položaj postavi kandidata s liste kandidata pod sledećim uslovima: a) ako je novim pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u organu predviđen isti položaj kao i u organu u kome se položaj nalazio do stupanja na snagu Zakona o ministarstvima; b) ako je delokrug organizacione jedinice ili organa uprave u sastavu ministarstva kojim se s položaja rukovodi isti kao kad je doneto rešenje o popunjavanju položaja i v) ako su uslovi za rad na položaju isti kao u rešenju o popunjavanju položaja. Kad navedeni uslovi nisu ispunjeni, rukovodilac organa doneće rešenje o obustavljanju postupka popunjavanja položaja sprovođenjem javnog konkursa i rešenje će dostaviti Visokom službeničkom savetu i Službi za upravljanje kadrovima, koja će učesnike konkursa obavestiti o obustavljanju postupka. Posle toga, rukovodilac organa može doneti novo rešenje o popunjavanju položaja javnim konkursom ili predložiti Vladi postavljenje lica na osnovu člana 179. stav 2. Zakona o državnim službenicima.

3. Čak i kada su navedeni uslovi ispunjeni, rukovodilac organa koji je primio listu kandidata može predložiti Vladi postavljenje lica koje nije na listi kandidata, a na osnovu člana 179. stav 2. Zakona o državnim službenicima. U tom slučaju, smatraće se da je rukovodilac organa odlučio da ne predloži kandidata s liste kandidata, a Služba za upravljanje kadrovima obavestiće o tome sve učesnike javnog konkursa.

III

Ako je rukovodiocu organa po sprovedenom javnom konkursu dostavljena lista kandidata, a postavljenje je, posle stupanja na snagu Zakona o ministarstvima, izvršeno na osnovu člana 179. stav 2. Zakona o državnim službenicima - smatraće se da je rukovodilac organa odlučio da ne predloži nijednog kandidata s liste kandidata, a Služba za upravljanje kadrovima obavestiće o tome sve učesnike javnog konkursa.

IV

1. Javni konkursi za popunjavanje položaja za koje izborni postupak nije završen mogu da se nastave ako je novim pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u organu predviđen isti položaj, sa istim uslovima za rad na položaju i sa istim delokrugom organizacione jedinice ili organa uprave u sastavu ministarstva kojima se s položaja rukovodi, i ako rukovodilac organa odluči da se nastavi sprovođenje javnog konkursa.

2. Rukovodilac organa koji odluči da se nastavi sprovođenje javnog konkursa, o tome pismeno obaveštava Visoki službenički savet i Službu za upravljanje kadrovima. Ako, pak, rukovodilac organa odluči da se ne nastavi sprovođenje javnog konkursa, doneće rešenje o obustavljanju postupka popunjavanja položaja i rešenje će dostaviti Visokom službeničkom savetu i Službi za upravljanje kadrovima. Posle toga, on će predložiti Vladi postavljenje lica na osnovu člana 179. stav 2. Zakona o državnim službenicima.

V

Ovaj zaključak objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".