ODLUKA
O STICANJU I DAVANJU STANOVA U ZAKUP

("Sl. list grada Kragujevca", br. 5/2001, 1/2005 i 11/2007)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se sticanje stanova, način i postupak davanja stanova na kojima grad Kragujevac ima pravo korišćenja i upravljanja, otkup stanova, kao i način korišćenja sredstava dobijenih putem otkupa.

Član 2

Grad Kragujevac stanove na kojima je nosilac prava korišćenja i upravljanja daje u zakup i iste otuđuje putem otkupa.

Otkup stanova iz stava 1. ovog člana vrši se saglasno odredbama Zakona o stanovanju.

Stanovi iz stava 1. ovog člana daju se u zakup na neodređeno vreme.

Član 3

Sredstva od stanova prodatih putem otkupa upotrebiće se za sticanje, odnosno kupovinu stanova.

Odluku o izgradnji ili kupovini stana od sredstava stanova prodatih putem otkupa i drugih sredstava donosi Gradonačelnik, na predlog nadležne gradske uprave za imovinu grada.

Na osnovu ove Odluke Gradonačelnika, Ugovor o izgradnji, odnosno o kupovini zaključuje starešina Uprave nadležne za poslove imovine.

Član 3a

Sredstva od otkupa stanova izrađenih za potrebe raseljavanja kao i opredeljena budžetska sredstva za te namene, upotrebiće, u ime i za račun Grada, JP "Gradska stambena agencija" za izgradnju, odnosno kupovinu stanova za namene utvrđene odredbama ove Odluke.

Odluku o broju i strukturi stanova koji će se pribaviti iz sredstava iz stava 1. ovog člana donosi Gradonačelnik na predlog JP "Gradska stambena agencija".

Na osnovu odluke Gradonačelnika iz stava 2. ovog člana ugovore u ime i za račun Grada zaključuje direktor JP "Gradska stambena agencija".

II NAČIN I POSTUPAK DAVANJA STANOVA U ZAKUP

Član 4

Upražnjeni stanovi, stanovi stečeni izgradnjom ili kupovinom od sredstava stanova prodatih putem otkupa i stanovi kupljeni ili stečeni na drugi način, na kojima je grad Kragujevac nosilac prava korišćenja i upravljanja, daju se na korišćenje po osnovu zakupa na neodređeno vreme, za:

1. iseljavanje lica koja imaju stanarsko pravo na stanovima u svojini građana radi vraćanja tih stanova vlasnicima na korišćenje, za čije je preseljenje Grad dužan da obezbedi drugi stan;

2. rešavanje stambenih potreba boraca i ratnih invalida, civilnih invalida rata i članova porodica sa kojima je živeo poginuli učesnik oružanih akcija posle 17.8.1990. godine, koji nisu u radnom odnosu, pri čemu prioritet imaju deca poginulih učesnika oružanih akcija;

3. rešavanje stambenih potreba lica koje se iseljavaju iz nehigijenskih zgrada i stanova i zgrada sklonih padu;

4. rešavanje stambenih potreba lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđenju socijalne sigurnosti građana, a koja su nesposobna za rad i nemaju članove porodica koji su u radnom odnosu;

5. rešavanje stambenih potreba mladih naučnih radnika, umetnika, stručnjaka i deficitarnih kadrova, koji su neophodni Gradu.

Član 5

Grad radi rešavanja stambenih potreba lica iz čl. 4. ove Odluke obezbeđuje stanove, i to:

1. Za lica iz čl. 4. tačka 1. obezbeđuje se stan koji po veličini, udobnosti i mestu na kome se nalazi odgovara stanu iz kojeg se iseljava nosilac stanarskog prava, odnosno zakupac, odnosno da mu bitno ne pogoršava uslove stanovanja s tim što ovaj stan može da bude i manji, ako je odgovarajući u smislu Zakona o stanovanju.

2. Za sva ostala lica iz člana 4. i člana 6a ove Odluke obezbeđuju se stanovi u zavisnosti od potreba i mogućnosti Grada.

Licima iz čl. 4. tačka 4. ove Odluke stan se daje u zakup na obrazloženi predlog Centra za socijalni rad "Solidarnost" u Kragujevcu, na osnovu konačne rang liste koju sačinjava ta ustanova.

Član 6

Lica iz člana 4. i člana 6a ove Odluke, dužna su da uz zahtev prilože odgovarajuće dokaze za utvrđivanje osnova za rešavanje, i to:

1. Lica iz čl. 4. tačka 1. dostavljaju pravosnažna rešenja nadležnog organa.

1a Lica iz člana 4. tačka 3. dostavljaju: pravosnažna rešenja nadležnog organa o utvrđivanju zgrada ili stanova za nehigijenske ili sklone padu i pravni osnov korišćenja zgrade ili stana.

2. Lica iz člana 4. tačka 2. dostavljaju rešenja nadležnog Ministarstva kojim je utvrđen njihov status i potvrdu, odnosno uverenje Republičkog zavoda za tržište rada - Filijale u Kragujevcu o nezaposlenosti.

3. Lica iz čl. 4. tačka 4. dostavljaju rešenje Centra za socijalni rad "Solidarnost" u Kragujevcu kojim se utvrđuje pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i materijalnom obezbeđenju.

4. Lica iz člana 4. tačka 5. dostavljaju obrazloženi akt organa upravljanja preduzeća ili ustanove, da se radi o mladom naučnom radniku, umetniku, stručnjaku i deficitarnom kadru i da preduzeće ili ustanova nisu u mogućnosti da mu obezbede stan.

Lica iz člana 4. stav 1. tačka 5. ove Odluke dužna su da dostave i svoju overenu pismenu saglasnost da će vratiti stan na korišćenje u slučaju sporazumnog raskida radnog odnosa ili prestanka rada usled njihove krivice i to u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa.

Pored dokaza iz prethodnog stava uz zahtev se prilažu i dokazi o ličnom i bračnom stanju, dokaz da podnosilac zahteva kao i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju rešeno stambeno pitanje, odnosno kuću ili stan u vlasništvu na teritoriji grada Kragujevca, uverenje o kućnoj zajednici i dokaz o kretanju prebivališta.

Član 6a

Stanovi stečeni od sredstava otkupa stanova izrađenih za potrebe raseljavanja ili opredeljenih budžetskih sredstava za te namene, mogu se dati u zakup licima koja se iseljavaju iz zgrade ili stana koji se uklanjaju radi privođenja lokacije urbanističkoj nameni.

Licima koja imaju pravni osnov za korišćenje zgrade ili stana, odnosno koji su vlasnici ili zakupci na neodređeno vreme, a koje se uklanjaju radi privođenja lokacije urbanističkoj nameni, stan iz stava 1. ovog člana daje se u vlasništvo, odnosno u zakup na neodređeno vreme.

Licima koja bez pravnog osnova koriste zgradu ili stan koji se uklanjaju radi privođenja lokacije urbanističkoj nameni ili koja se iseljavaju iz nehigijenskih zgrada i stanova i zgrada sklonih padu, stanovi iz stava 1. ovog člana mogu se dati u zakup na određeno vreme, najduže do 5 godina, bez prava na zaključivanje ugovora o zakupu na neodređeno vreme, odnosno bez prava na otkup stana.

Zakup stana licima iz stava 3. ovog člana može se produžavati, po isteku roka od 5 godina, na periode ne duže od jedne godine, odnosno do rešavanja stambene potrebe.

III POSTUPAK DAVANJA STANOVA U ZAKUP

Član 7

Odluku o davanju stanova u zakup donosi Gradonačelnik na predlog nadležnog radnog tela koje će imenovati Gradonačelnik.

Odluku o davanju stanova licima iz člana 6a donosi Gradonačelnik na predlog JP "Gradska stambena agencija".

Odluku o određivanju lica koje ima pravo da nastavi sa korišćenjem stana u zakupu, donosi Gradonačelnik na predlog nadležne Gradske uprave za stambene poslove.

Član 8

Nadležni organi iz člana 7. ove Odluke, dužni su da vode računa o ličnim i porodičnim prilikama podnosioca zahteva, stepenu ugroženosti koja proizilazi iz stanja objekta i prioriteta utvrđenih članom 4. i članom 6a ove Odluke.

Član 9

Protiv akta Gradonačelnika može se uložiti prigovor Gradonačelniku u roku od 8 dana od dana prijema.

Odluka po prigovoru iz stava 1. ovog člana je konačna.

Član 10

Stručne i administrativne poslove za potrebe nadležnog radnog tela Gradonačelnika i Gradonačelnika obavlja nadležna gradska uprava za stambene poslove.

Nadležnoj gradskoj upravi iz stava 1. ovog člana podnose se zahtevi za rešavanje stambene potrebe licima iz člana 4. ove Odluke, a JP "Gradska stambena agencija" za lica iz člana 6a.

IV ZAKLJUČIVANJE UGOVORA O ZAKUPU STANA

Član 11

Ugovor o zakupu stana u ime zakupodavca zaključuje Javno stambeno preduzeće "Kragujevac".

Ugovore o zakupu stana iz člana 6a ove Odluke, u ime i za račun Grada, kao zakupodavca zaključuje JP "Gradska stambena agencija".

Zakupac stana je dužan da u roku od 30 dana od dana konačnosti rešenja zaključi Ugovor o zakupu stana.

Član 12

Stručne, administrativne i finansijske poslove, u ime i za račun Grada Kragujevca, kao zakupodavca, obavlja Javno stambeno preduzeće "Kragujevac", i to:

- zaključivanje Ugovora o zakupu stanova,

- vođenje evidencije stambenih zgrada i stanova na kojima je nosilac prava korišćenja i upravljanja grad Kragujevac i evidencije zakupaca stanova,

- utvrđivanje, obračun i naplata zakupnine,

- poslove vezane za primopredaju stanova, i

- druge poslove vezane za pružanje stambenih usluga.

Stručne, administrativne, finansijske i konsalting poslove utvrđene alinejama iz stava 1. ovog člana, u ime i za račun Grada, kao zakupodavca, za stanove, odnosno lica iz člana 6a ove Odluke obavlja JP "Gradska stambena agencija".

Član 13

Za obavljanje poslova iz člana 12. ove Odluke, Javnom stambenom preduzeću pripada naknada, iz prihoda ostvarenih od zakupa stanova u visini od 10%, a JP "Gradska stambena agencija" u visini od 5%.

Član 14

Ugovorena zakupnina predstavlja lokalni javni prihod koji se uplaćuje na žiro račun budžeta grada Kragujevca.

V POSTUPAK OTKUPA GRADSKIH STANOVA

Član 15

Zahtev za otkup stana podnosi se nadležnom organu Gradske uprave za imovinu gradu, u skladu sa Zakonom.

Ugovor iz prethodnog stava ovog člana zaključuje rukovodilac nadležnog organa Gradske uprave za imovinu grada.

Član 16

Utvrđivanje otkupne i ugovorne cene stana utvrđuje nadležni organ Gradske uprave za budžet i finansije.

Član 17

Određuje se nadležni organ Gradske uprave za imovinu grada da vodi evidenciju o prodatim stanovima, prati izvršenje ugovornih obaveza i daje inicijativu Javnom pravobranilaštvu radi preduzimanja pravnih radnji za slučaj neizvršenja obaveza.

Član 18

Određuje se da nadležni organ Gradske uprave za budžet i finansije vrši proveru zakonitog utvrđivanja otkupne cene stana u državnoj i društvenoj svojini na teritoriji grada Kragujevca i na osnovu pribavljenih podataka obaveštava Javnog pravobranioca u cilju preduzimanja odgovarajućih pravnih radnji.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Sa zakupcima koji imaju zaključen ugovor na određeno vreme do 5 godina, a ispunjavaju uslove iz ove Odluke za zakup na neodređeno vreme, zaključiće se ugovor o zakupu na neodređeno vreme.

Lica iz prethodnog stava dužna su da u roku od 60 dana od dana prijema pismenog obaveštenja, od strane nadležnog organa Gradske uprave za stambene poslove, podnesu zahtev radi zaključenja novog ugovora.

Član 20

Postupak za davanje stanova u zakup pokrenut pre stupanja na snagu ove Odluke nastaviće se po odredbama ove Odluke.

Član 21

Obavezuje se Javno stambeno preduzeće "Kragujevac", da odmah po stupanju na snagu ove Odluke, zaključi anekse Ugovora sa zakupcima stanova, u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 22

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o raspolaganju stanovima ("Službeni list grada Kragujevca" br. 7/97).

Član 23

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o sticanju i davanju stanova u zakup

("Sl. list grada Kragujevca", br. 11/2007)

Član 12

Ovlašćuje se Odbor za organizaciju i normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o sticanju i davanju stanova u zakup.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".