ODLUKA
O DAVANJU U ZAKUP NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 3/2003, 4/2003, 1/2005 i 11/2007)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi, način i postupak davanja u zakup javnog građevinskog zemljišta i ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini, na teritoriji grada Kragujevca.

Član 2

Neizgrađeno javno građevinsko zemljište i ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini, na teritoriji grada Kragujevca može se dati u zakup na određeno vreme pod uslovima, na način i po postupku utvrđenim zakonom i ovom odlukom.

II USLOVI, NAČIN I POSTUPAK DAVANJA U ZAKUP NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

2.1. Uslovi davanja u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta

Član 3

Neizgrađeno javno građevinsko zemljište, na teritoriji grada Kragujevca može se dati u zakup na određeno vreme, do privođenja zemljišta planiranoj nameni.

Član 4

Neizgrađeno javno građevinsko zemljište daje se u zakup, pod uslovima, na način i po postupku utvrđenim zakonom i ovom odlukom, a u skladu sa Programom davanja u zakup na određeno vreme neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta.

Program iz stava 1. ovog člana donosi Gradonačelnik, na predlog Upravnog odbora JP "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca" (u daljem tekstu: Preduzeće).

Program iz stava 1. ovog člana sadrži oznaku i površinu zemljišta, namenu i veličinu objekta, urbanističke uslove za izgradnju objekta, vrste, delatnosti koje se mogu obavljati i sl.

Član 5

Lice kome je neizgrađeno javno građevinsko zemljište dato u zakup na određeno vreme dužno je da, pre zaključenja ugovora o zakupu, dostavi glavni projekat za izgradnju privremenog objekta i projekat rušenja tog objekta, sa predračunom troškova rušenja. Sredstva u visini predračuna troškova rušenja iz odobrenog projekta, pri zaključivanju ugovora o privremenom korišćenju zemljišta, deponuju se kod Preduzeća.

Ako vlasnik u roku utvrđenom ugovorom ne ukloni objekat, rušenje i odnošenje građevinskog materijala izvršiće organ Gradske uprave nadležan za poslove urbanizma i izgradnje iz sredstava depozita. Depozit se vlasniku vraća u celini ako sam ukloni objekat.

2.2. Uslovi davanja u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini

Član 6

Ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini može se dati u zakup, radi izgradnje, na određeno vreme, u trajanju do 99 godina, u skladu sa Programom davanja u zakup na određeno vreme neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini.

Program iz stava 1. ovog člana donosi Gradonačelnik, na predlog Upravnog odbora Preduzeća.

Program iz stava 1. ovog člana sadrži oznaku i površinu zemljišta, namenu i veličinu objekta, urbanističke uslove za izgradnju objekta, vrste delatnosti koje se mogu obavljati i sl.

2.3. Način i postupak davanja u zakup neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini

Član 7

Neizgrađeno javno građevinsko zemljište i ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini daje se u zakup javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda javnim oglasom.

Ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini, u skladu sa zakonom daje se u zakup i neposrednom pogodbom u slučaju:

1. izgradnje objekata za potrebe obavljanja poslova iz nadležnosti državnih organa i organizacija, organa i organizacija jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i organizacija koje obavljaju javnu službu koje posluju sredstvima u državnoj svojini, kao i drugih objekata u državnoj svojini;

2. davanje u zakup zemljišta vlasniku postojećeg objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, radi pribavljanja odobrenja za izgradnju, ako je izgradnja tog objekta u skladu sa uslovima predviđenim urbanističkim planom;

3. ispravke granica susednih katastarskih, odnosno građevinskih parcela.

Član 8

Postupak za davanje u zakup neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini (u daljem tekstu: neizgrađeno građevinsko zemljište) u skladu sa članom 7. ove odluke, sprovodi Komisija za sprovođenje postupka davanja u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju iz stava 1. ovog člana svojim aktom obrazuje Upravni odbor Preduzeća.

Imenovanje i razrešenje članova Komisije, kao i sastav i zadatak Komisije utvrđuje Upravni odbor Preduzeća aktom o obrazovanju Komisije.

Član 9

Upravni odbor Fonda raspisuje oglas za davanje u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: oglas) putem javnog nadmetanja ili prikupljanjem ponuda, u skladu sa Programom iz člana 4. odnosno člana 6. ove odluke, u zavisnosti da li se u zakup daje neizgrađeno javno građevinsko zemljište ili ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini.

Član 10

Oglas se javno objavljuje putem sredstava javnog informisanja.

Član 11

Oglas obavezno sadrži:

- oznaku da li se neizgrađeno građevinsko zemljište daje u zakup putem javnog nadmetanja ili putem prikupljanja ponuda;

- podatke o zemljištu koje se daje u zakup (broj parcele, površina, lokacija, namena zemljišta po planu, vrsta objekta koji se gradi i sl.);

- visinu depozita izraženu u procentima u odnosu na početnu cenu i rok za uplatu depozita u postupku javnog nadmetanja, odnosno za podnošenje ponuda u postupku prikupljanja ponuda;

- naziv i adresu organa kome se prijave, odnosno ponude podnose;

- početni (najniži) iznos zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta;

- vreme i mesto gde će se sprovesti postupak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanje ponuda;

- posebne napomene: da se ponude (ukoliko se sprovodi postupak prikupljanja ponuda) dostavljaju u zapečaćenim kovertama sa naznakom: "Ponuda, ne otvaraj", napomenu u pogledu obaveza lica, kome se daje u zakup neizgrađeno javno građevinsko zemljište u skladu sa odredbama člana 5. ove odluke, kao i druge napomene;

- početni (minimalni) rok trajanja zakupa i način plaćanja zakupnine;

- naziv organa koji sprovodi postupak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda;

- rok u kome će učesnici postupka biti obavešteni o rezultatima sprovedenog postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda.

Pored elemenata koje oglas obavezno mora da sadrži, u skladu sa stavom 1. ovog člana, oglas može da sadrži i druge elemente koji se odnose na uslove zakupa, zemljište koje je predmet zakupa i sl.

Član 12

Rok za uplatu depozita, odnosno podnošenje ponuda je osam dana od dana javnog oglašavanja oglasa u sredstvima javnog informisanja.

Član 13

Komisija je obavezna da u roku ne kraćem od osam dana, ni dužem od petnaest dana od dana javnog oglašavanja oglasa u sredstvima javnog informisanja pristupi javnom nadmetanju, odnosno javnom otvaranju ponuda, a što će biti precizirano samim oglasom.

Član 14

Visina depozita i početna (najniža) visina zakupnine određuje se na osnovu merila i kriterijuma utvrđenih Odlukom o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Početni (minimalni) rok za davanje zemljišta u zakup, način plaćanja zakupnine, kao i licitacioni korak utvrđuje Upravni odbor Preduzeća.

Član 15

Najpovoljnijim ponuđačem, odnosno ponudom, u smislu ove odluke smatra se ponuđač, odnosno ponuda koja sadrži najviši iznos zakupnine, najduži rok trajanja zakupa, najpovoljnije uslove plaćanja i najviši iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Ukoliko je više ponuđača ponudilo, učinilo identičnu ponudu u svim elementima utvrđenim stavom 1. ovog člana, najpovoljnijim ponuđačem smatra se onaj koji je prvi licitirao, odnosno čija je ponuda prva prispela.

A) Postupak javnog nadmetanja

Član 16

Predsednik Komisije koja sprovodi postupak javnog nadmetanja po otvaranju postupka javnog nadmetanja utvrđuje i zapisnički konstatuje

- imena lica, odnosno licitanata koja su podnela dokaz o uplaćenom depozitu,

- ko je od licitanata lično prisutan,

- ko od lica koja su prisutna, ima ovlašćenje, da u ime licitanta može da učini ponudu, odnosno da preduzima radnje u postupku javnog nadmetanja.

Lica koja nisu blagovremeno uplatila depozit neće moći da učestvuju u postupku javnog nadmetanja.

Član 17

O radu Komisije se vodi zapisnik.

U zapisnik se pored vremena sprovođenja, odnosno početka postupka, lica koja prisustvuju postupku i u kom svojstvu, unosi ceo tok postupka, a obavezno se konstatuju sve ponude i lica koja su ih učinila, kao i sve drugo što se dešavalo u toku postupka i što je od značaja za postupak koji je sproveden.

Član 18

Predsednik Komisije objavljuje početni iznos zakupnine i poziva učesnike da daju svoje ponude.

Svaki učesnik u javnom nadmetanju obavezan je da javno kaže iznos koji nudi i u ime kog ponuđača.

Nakon što zainteresovani učesnici učine ponude, predsednik Komisije, pita tri puta učesnike javnog nadmetanja, da li neko od učesnika daje ponudu sa većim iznosom od u tom momentu, najvećeg ponuđenog iznosa.

Ukoliko neko od učesnika ponudi veći iznos, od do tada ponuđenog postupak se nastavlja na način utvrđen stavom 3. ovog člana, sve dok učesnici javnog nadmetanja daju ponude sa iznosima većim, od onog koji sadrži poslednja učinjena ponuda.

Ukoliko posle trećeg poziva predsednika komisije niko od učesnika u javnom nadmetanju ne učini povoljniju ponudu, od poslednje učinjene ponude, predsednik Komisije javno konstatuje koji je najviši ponuđeni iznos i ime ponuđača.

Član 19

Ponuđač koji je učinio najpovoljniju ponudu, obavezan je da na poziv predsednika Komisije, odmah, potpiše izjavu da je ponudio najviši iznos zakupnine, sa naznakom visine ponuđenog iznosa zakupnine.

Ukoliko najpovoljniji ponuđač odbije da potpiše izjavu iz stava 1. ovog člana, predsednik Komisije obaveštava učesnike da se postupak javnog nadmetanja nastavlja i poziva učesnike da ponovo učine ponude.

Član 20

Kada najpovoljniji ponuđač potpiše izjavu iz člana 19. ove odluke, predsednik Komisije javno objavljuje da je postupak javnog nadmetanja završen i poziva sve učesnike javnog nadmetanja da potpišu zapisnik o toku postupka i u isti unesu svoje eventualne primedbe na tok postupka.

Predsednik Komisije obaveštava sve učesnike da će im u roku utvrđenim oglasom biti dostavljena Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Član 21

Komisija je obavezna da u roku od pet dana od dana kada je sproveden postupak javnog nadmetanja donese Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i istu dostavi učesnicima javnog nadmetanja.

Komisija o sprovedenom postupku javnog nadmetanja sačinjava izveštaj i dostavlja ga Upravnom odboru Preduzeća, u roku iz stava 1. ovog člana.

Član 22

Učesnici javnog nadmetanja imaju pravo da u roku od osam dana od dana prijema odluke iz člana 21. ove odluke, odnosno od dana kada je postupak sproveden, podnesu prigovor Upravnom odboru Preduzeća, na Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, odnosno na tok postupka.

Član 23

Upravni odbor Preduzeća obavezan je da u roku od sedam dana od dana prijema prigovora iz člana 22. ove odluke, prigovor razmotri i donese odluku.

Rešavajući po prigovoru Upravni odbor Preduzeća može

- da prigovor odbaci zbog neblagovremenosti ili ukoliko je izjavljen od strane neovlašćenog lica,

- da prigovor odbije kao neosnovan,

- da prigovor usvoji i poništi Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, odnosno poništi sprovedeni postupak.

Član 24

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača je pravosnažna, po proteku roka za prigovor ukoliko isti nije podnet, odnosno ukoliko je rešavajući po prigovoru Upravni odbor Preduzeća isti odbacio, odnosno odbio.

B) Postupak prikupljanja ponuda

Član 25

Komisija koja sprovodi postupak prikupljanja ponuda, u pogledu utvrđivanja prisutnosti ponuđača i lica ovlašćenih od strane ponuđača da učestvuju u postupku, postupa na način utvrđen članom 16. ove Odluke.

Član 26

O radu Komisije se vodi zapisnik.

U zapisnik se pored vremena sprovođenja, odnosno početka postupka, lica koja prisustvuju postupku i u kom svojstvu, unosi ceo tok postupka, a obavezno se konstatuje koliko je ponuda ukupno pristiglo, koliko neblagovremenih, koliko nepotpunih, (ako ih ima), koliko ponuda je otvoreno uz navođenje lica koja su ih podnela, kao i sve drugo što se dešavalo u toku postupka i što je od značaja za postupak koji je sproveden.

Član 27

Predsednik Komisije javno otvara prispele ponude uz navođenje lica koja su ponudu učinila i uslova koje sadrži ponuda.

Neblagovremene ponude se ne otvaraju, a nepotpune ponude se ne razmatraju.

Nakon otvaranja, javnog čitanja ponuda i njihovog zapisničkog konstatovanja, predsednik Komisije, javno objavljuje koja je ponuda najpovoljnija i ime ponuđača. Nakon toga javno oglašava da je postupak prikupljanja ponuda završen i poziva prisutne učesnike (ponuđače, odnosno lica ovlašćena od ponuđača da učestvuju u postupku) da potpišu zapisnik i u isti unesu eventualne primedbe na tok postupka.

Komisija je obavezna da u roku od pet dana od dana javnog otvaranja ponuda donese Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i istu dostavi učesnicima postupka.

Komisija o sprovedenom postupku, postupku prikupljanja ponuda sačinjava izveštaj i dostavlja ga, Upravnom odboru Preduzeća, u roku od pet dana od dana sprovođenja postupka.

U pogledu prava na podnošenje prigovora, rokova za podnošenje prigovora, nadležnosti za rešavanje po prigovoru, odlučivanja po prigovoru pravosnažnosti Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača primenjuju se odredbe ove odluke, koje se odnose na regulisanje ovih pitanja u postupku javnog nadmetanja.

2.4. Odluka i ugovor o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta

Član 28

Direktor Preduzeća, na osnovu pravosnažne Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača i neophodne dokumentacije za izradu Predloga odluke o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta, podnosi zahtev organu Gradske uprave nadležnom za imovinske poslove, da isti sačini i dostavi ga Gradonačelniku.

Gradonačelnik donosi Odluku o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Protiv ove odluke iz stava 2. ovog člana lice kome se neizgrađeno građevinsko zemljište daje u zakup, može podneti prigovor Gradonačelniku, u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Odluka iz stava 2. ovog člana je pravosnažna, po proteku roka za prigovor ukoliko isti nije podnet, odnosno ukoliko je rešavajući po prigovoru Gradonačelnik isti odbacio, odnosno odbio.

Član 29

Lice kome se neizgrađeno građevinsko zemljište daje u zakup zaključuje sa Preduzećem Ugovor o zakupu, u roku od 30 dana od dana donošenja odluke iz člana 28. ove odluke.

Ugovor iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o:

- građevinskoj parceli;

- nameni i veličini objekta;

- visini i načinu plaćanja zakupnine;

- roku trajanja zakupa;

- visini, roku i načinu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta;

- roku u kome zakupac treba da privede zemljište nameni;

- prava i obaveze u slučaju neizvršenja obaveza po osnovu Ugovora o zakupu;

- druga prava i obaveze vezane za zakup.

Ukoliko lice iz stava 1. ovog člana ne zaključi ugovor o zakupu Upravni odbor Preduzeća pokreće postupak za poništenje Odluke iz člana 28. ove odluke, pred nadležnim organima grada Kragujevca iz člana 28. stav 1. i 2. ove odluke.

Kada Gradonačelnik, poništi odluku iz člana 28. ove odluke Upravni odbor Preduzeća, raspisuje novi oglas za davanje u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta, u pogledu koga nije zaključen ugovor o zakupu.

Član 30

Ako je neizgrađeno građevinsko zemljište dato u zakup suprotno odredbama zakona i ove Odluke, učesnik javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda koji smatra da mu je na taj način povređeno pravo, može da podnese tužbu za poništaj ugovora o zakupu, nadležnom sudu u roku od osam dana od saznanja za zaključenje ugovora, a najkasnije u roku od 60 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu.

Član 31

Rok izgradnje, odnosno izvođenja radova na objektu, je 3 godine od dana donošenja Odluke o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Ako investitor u roku od 3 godine ne izgradi objekat, odnosno ne izvede radove, Preduzeće će pokrenuti postupak za poništaj Odluke iz stava 1. ovog člana i raskid ugovora o zakupu.

2.5. Davanje u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini neposrednom pogodbom

Član 32

Ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini, koje se daje u zakup i neposrednom pogodbom može se dati i bez naknade, ukoliko u finansiranju izgradnje objekta učestvuje Republika Srbije, odnosno grad Kragujevac, sredstvima iz budžeta.

Član 33

Zahtev za davanje u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini lica iz člana 7. stav 2. podnose nadležnoj gradskoj upravi za imovinu, a Odluku o davanju u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini neposrednom pogodbom bez naknade donosi Gradonačelnik.

Član 34

Lica iz člana 7. stav 2. Odluke kojima je pre dana stupanja na snagu ove Odluke, doneta Odluka o davanju u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini neposrednom pogodbom, a koja sa Preduzećem nisu zaključila Ugovor o davanju u zakup, a ispunjavaju uslove iz člana 32. ove Odluke, mogu nadležnoj gradskoj upravi za imovinu podneti zahtev za izmenu Odluke o davanju u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini neposrednom pogodbom, u skladu sa odredbama člana 32. ove Odluke.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 35

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta

("Sl. list grada Kragujevca", br. 11/2007)

Član 15

Ovlašćuje se Odbor za organizaciju i normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".