ODLUKA
O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU DAVANJA SAGLASNOSTI ZA OSNIVANJE ILI STICANJE PODREĐENOG DRUŠTVA BANKE

("Sl. glasnik RS", br. 60/2007)

1. Ovom odlukom propisuju se bliži uslovi i način davanja banci saglasnosti Narodne banke Srbije za osnivanje ili sticanje podređenog društva u Republici Srbiji ili inostranstvu (u daljem tekstu: saglasnost).

Podređena društva banke mogu biti samo lica u finansijskom sektoru definisana članom 2. Zakona o bankama (u daljem tekstu: zakon).

Podređena društva banke iz stava 2. ove tačke mogu biti zavisna ili pridružena društva banke u smislu zakona.

2. Banka koja osniva, odnosno stiče podređeno društvo podnosi Narodnoj banci Srbije pismeni zahtev za dobijanje saglasnosti.

Uz zahtev iz stava 1. ove tačke, banka dostavlja Narodnoj banci Srbije:

1) odluku svog nadležnog organa o osnivanju, odnosno sticanju podređenog društva;

2) podatak o učešću koje će banka imati u podređenom društvu;

3) podatke o kvalifikaciji, iskustvu i poslovnoj reputaciji lica predloženog u organe upravljanja podređenog društva (poslovna biografija lica i preporuka direktora pravnog lica kod koga je predloženo lice zaposleno ili direktora pravnog lica s kojim to lice poslovno sarađuje);

4) predlog programa aktivnosti podređenog društva banke za period od tri godine u kome se naročito navode poslovi kojima će se podređeno društvo baviti, očekivani izvori sredstava, ciljna grupa klijenata, plan širenja poslova i organizacione mreže, kao i projekcija bilansa stanja i bilansa uspeha za godinu u kojoj se podređeno društvo osniva;

5) projekciju uticaja podređenog društva na poslovanje banke za period od tri godine, izrađenu na osnovu predloga programa aktivnosti podređenog društva iz odredbe pod 4 ovog stava;

6) predlog procedura za upravljanje rizicima, procedura unutrašnje kontrole i unutrašnje revizije, na nivou banke i njenog podređenog društva, odnosno bankarske grupe;

7) podatke o svim pravnim i fizičkim licima koja će imati učešće u podređenom društvu (poslovno ime, sedište i delatnost pravnog lica, vlasnička struktura tog lica, ime i adresa fizičkog lica, visina učešća, kratak prikaz njihovih poslovnih aktivnosti u prethodne tri godine);

8) drugu dokumentaciju za koju Narodna banka Srbije zaključi da je potrebna.

3. Banka koja stiče podređeno društvo, pored dokumentacije propisane tačkom 2. ove odluke, Narodnoj banci Srbije podnosi i:

1) izveštaje o reviziji finansijskih izveštaja podređenog društva za prethodne dve godine i finansijske izveštaje tog društva za najmanje jedan period tekuće godine;

2) podatke o tome da li to podređeno društvo ima vlasništvo, odnosno učešće u nekom drugom pravnom licu, i od kada, koliki je apsolutni i procentualni iznos njegovog vlasništva, odnosno učešća u kapitalu drugog pravnog lica prema stanju na dan koji prethodi danu podnošenja zahteva za dobijanje saglasnosti.

4. Za osnivanje, odnosno sticanje podređenog društva u Republici Srbiji, i to davaoca finansijskog lizinga, društva za osiguranje, odnosno društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom, banka nije dužna da dostavi podatke, odnosno dokumentaciju iz tačke 2. stav 2, odredbe pod 3, 4 i 7, ove odluke.

5. Narodna banka Srbije daje saglasnost ako proceni:

- da osnivanje, odnosno sticanje podređenog društva neće ugroziti finansijsko stanje banke;

- da je izloženost banke rizicima u poslovanju u skladu s propisanim;

- da su pokazatelji poslovanja na konsolidovanom nivou u propisanim okvirima;

- da banka poseduje sistem organizacije, upravljanja, odlučivanja, unutrašnje kontrole i informacione tehnologije koji omogućavaju adekvatno upravljanje rizicima u poslovanju bankarske grupe;

- da je struktura bankarske grupe transparentna u meri propisanoj Zakonom;

- da osnivanje, odnosno sticanje podređenog društva u Republici Srbiji ne dovodi do povrede konkurencije na način propisan Zakonom;

- da postoji odgovarajuća saradnja Narodne banke Srbije s regulatornim telom države u inostranstvu u kojoj banka osniva, odnosno stiče podređeno društvo.

6. O zahtevu iz tačke 2. ove odluke, Narodna banka Srbije donosi rešenje - u roku od 30 dana od dana prijema urednog zahteva.

7. Banka koja je dobila saglasnost za osnivanje, odnosno sticanje podređenog društva kao pridruženog, radi sticanja tog društva kao zavisnog - Narodnoj banci Srbije podnosi zahtev za dobijanje saglasnosti i dokumentaciju iz tač. 2. i 3. ove odluke.

Saglasnost iz stava 1. ove tačke, Narodna banka Srbije daje pod uslovima i na način propisan ovom odlukom.

8. Odredbe ove odluke primenjuju se i na davanje banci prethodne saglasnosti Narodne banke Srbije za sticanje kvalifikovanog učešća, u smislu zakona kojim se uređuje tržište hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata.

9. Propisana dokumentacija koja se dostavlja u skladu sa ovom odlukom dostavlja se u originalu ili u overenoj kopiji, i ne može biti starija od šest meseci.

Dokumentacija iz stava 1. ove tačke mora biti na srpskom jeziku, a ako je na stranom jeziku - uz original ili overenu kopiju dokumenta dostavlja se i njegov prevod na srpski jezik, koji je overio sudski tumač.

10. Podnosilac zahteva iz ove odluke dužan je da, u smislu te odluke, pored propisane dokumentacije, Narodnoj banci Srbije dostavi i dokaz da je uplatio naknadu propisanu odlukom kojom se utvrđuje jedinstvena tarifa po kojoj se naplaćuju naknade za usluge koje vrši Narodna banka Srbije, kao i dokaz o uplati republičke administrativne takse u skladu sa zakonom kojim se uređuju republičke administrativne takse.

11. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".