ODLUKA
O OTVARANJU, VOĐENJU I PRENOSU INDIVIDUALNIH RAČUNA ČLANOVA DOBROVOLJNOG PENZIJSKOG FONDA

("Sl. glasnik RS", br. 27/2006 i 60/2007)

1. Ovom odlukom bliže se uređuju postupak otvaranja i vođenja individualnih računa članova dobrovoljnog penzijskog fonda (u daljem tekstu: član fonda), način davanja izvoda s tih računa, vođenje evidencija o investicionim jedinicama članova fonda i davanje podataka iz tih evidencija, kao i prenos ovih računa iz jednog dobrovoljnog penzijskog fonda (u daljem tekstu: fond) u drugi fond.

2. Društvo za upravljanje fondom otvara individualni račun za člana fonda na osnovu zaključenog ugovora o članstvu u fondu, odnosno ugovora o penzijskom planu.

3. Individualni račun člana fonda naročito sadrži sledeće podatke:

1) o osnovu članstva u fondu:

- ugovor o članstvu, ili

- ugovor o penzijskom planu;

2) o obvezniku uplate koji je fizičko lice:

- ime i prezime, kao i očevo ime,

- mesto prebivališta i adresu,

- jedinstveni matični broj građana (JMBG), a za strano fizičko lice - i broj putne isprave i državljanstvo;

3) o obvezniku uplate koji je pravno lice:

- pun naziv, mesto i adresu sedišta,

- matični broj i poreski identifikacioni broj (PIB),

- ime i prezime ovlašćenog lica,

- ime i prezime lica za kontakt;

4) o članu fonda:

- ime i prezime, kao i očevo ime,

- mesto prebivalištva i adresu,

- JMBG, a za strano fizičko lice - i broj putne isprave i državljanstvo,

- datum sticanja svojstva člana,

- datum i osnov prestanka članstva,

- datum pristupanja člana u penzijski plan,

- datum istupanja člana iz penzijskog plana.

Individualni račun člana fonda može sadržati i podatke o korisniku programirane isplate, koja se isplaćuje u skladu s posebnim ugovorom o programiranim isplatama, i to: ime i prezime, kao i očevo ime, datum rođenja, mesto prebivališta i adresu, JMBG, a za strano fizičko lice - i broj putne isprave i državljanstvo.

4. Društvo za upravljanje fondom dužno je da svakodnevno i ažurno evidentira podatke na individualnom računu člana fonda, i to podatke o uplatama doprinosa, prinosima, naknadama i isplatama s tog računa.

Na individualnom računu člana fonda društvo za upravljanje fondom evidentira i broj i vrednost investicionih jedinica za tog člana.

Društvo za upravljanje fondom dužno je da individualne račune članova fonda vodi i čuva u formi elektronskog zapisa.

5. Ako društvo za upravljanje fondom primi uplatu doprinosa člana fonda o kome nema dovoljno informacija da bi ova uplata bila raspoređena na odgovarajući individualni račun, dužno je da sredstva po toj uplati prenese na poseban račun - račun za neraspoređene uplate, i da u najkraćem mogućem roku preduzme sve mere kako bi se identifikovao član fonda koji je izvršio tu uplatu, odnosno kako bi se sredstva s posebnog računa prenela na individualni račun člana fonda - s datumom uplate.

6. Društvo za upravljanje fondom vodi individualni račun člana fonda tako što broj investicionih jedinica i njihovu vrednost svakodnevno obračunava - na sledeći način:

     

1) 

penzijski doprinosi koje je uplatio član fonda ili obveznik uplate, kao i sredstva koja su preneta iz drugog fonda, dodaju se na stanje na individualnom računu člana fonda, a broj investicionih jedinica po toj transakciji izračunava kao decimalni broj (s pet decimala), dobijen deljenjem iznosa transakcije s vrednošću investicione jedinice koja je izračunata na način iz stava 2. ove tačke;

 

2)

sredstva koja se prenose drugom fondu, naknade transfera i isplaćena sredstva, oduzimaju se od stanja na individualnom računu člana fonda, a broj investicionih jedinica izračunava kao decimalni broj (s pet decimala) dobijen deljenjem iznosa transakcije s vrednošću investicione jedinice koja je izračunata na način iz stava 2. ove tačke.

Doprinosi iz stava 1. ove tačke koji su uplaćeni do 24,00 časa svakog radnog dana konvertuju se u investicione jedinice prema vrednosti investicione jedinice obračunatoj za taj dan.

7. Društvo za upravljanje fondom dostavlja članu fonda izveštaj, odnosno izvod s njegovog individualnog računa, sa svim promenama na tom računu, u roku koji je predviđen ugovorom o članstvu u fondu ili na zahtev člana fonda, kao i posle svake isplate u skladu sa ugovorom o programiranoj isplati.

Društvo za upravljanje fondom dužno je da izveštaje i izvode sa individualnih računa člana fonda dostavlja na adresu tog člana, ili na drugi ugovoreni način (na šalteru, faksom, elektronski, na adresu firme).

Društvo za upravljanje fondom dužno je da poštuje tajnost individualnog računa člana fonda i da informacije o tom računu daje samo članu fonda ili licu koje je član fonda za to ovlastio, kao i na zahtev suda ili drugog nadležnog organa.

8. Društvo za upravljanje fondom vodi evidenciju o investicionim jedinicama člana fonda i na osnovu te evidencije dostavlja mu izveštaje, koji sadrže:

     

1) 

podatke o obračunatom broju investicionih jedinica koji pripadaju tom članu fonda u toku perioda na koji se izveštaj odnosi;

 

2)

podatke o obračunu vrednosti investicione jedinice u toku perioda na koji se izveštaj odnosi;

 

3)

podatke o promeni akumuliranih sredstava na individualnom računu i realizovanoj stopi prinosa na individualnom računu tog člana fonda u toku perioda na koji se izveštaj odnosi.

9. Broj investicionih jedinica (N) iz tačke 8. stav 1, odredba pod 1, ove odluke izračunava se na kraju izveštajnog perioda - na sledeći način:

N(t) = N(t-1) + U(t)-I(t), pri čemu je

N (t) - broj investicionih jedinica,
t - posmatrani period,
U - ukupno povećanje broja investicionih jedinica,
I - ukupno smanjenje broja investicionih jedinica,
N(t-1) - broj investicionih jedinica u prethodnom periodu.

Ukupno povećanje broja investicionih jedinica (U) predstavlja zbir svih pojedinačnih povećanja broja investicionih jedinica na individualnom računu člana fonda u posmatranom periodu, nastalih na osnovu doprinosa obveznika uplate, prenosa sredstava iz drugog fonda i ostalih doprinosa.

Ukupno smanjenje broja investicionih jedinica (I) predstavlja zbir svih pojedinačnih smanjenja broja investicionih jedinica na individualnom računu člana fonda u posmatranom periodu, nastalih na osnovu prevremene isplate, jednokratne isplate, programirane isplate, prenosa sredstava u drugi fond i prenosa sredstava društvu za osiguranje za kupovinu anuiteta.

Način obračuna broja investicionih jedinica iz ove tačke dat je u Prilogu 1, koji je odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

10. Vrednost investicionih jedinica iz tačke 8. stav 1, odredba pod 2, ove odluke izračunava se na kraju izveštajnog perioda - na sledeći način:

V(t)=V(t-1)+ P(t)-R(t), pri čemu je

V(t) - ukupna vrednost investicionih jedinica,
t - posmatrani period,
P - ukupni prihodi u posmatranom periodu,
R - ukupni rashodi u posmatranom periodu,
V(t-1) - ukupna vrednost investicionih jedinica u prethodnom periodu.

Ukupni prihodi (P) predstavljaju zbir svih prihoda od investicija, realizovanih prihoda od investicija i dobitaka od investicija koji još nisu realizovani u posmatranom periodu.

Ukupni rashodi (R) predstavljaju zbir svih realizovanih gubitaka od investicija, gubitaka od investicija koji nisu realizovani i naknada za upravljanje fondom u posmatranom periodu.

Način obračuna vrednosti investicionih jedinica iz ove tačke dat je u Prilogu 2, koji je odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

11. Akumulirana sredstva iz tačke 8. stav 1, odredba pod 3, ove odluke izračunavaju se kao proizvod broja investicionih jedinica i vrednosti investicione jedinice u posmatranom periodu, pri čemu se stopa prinosa individualnog računa člana fonda iz te tačke izračunava na sledeći način:

Pr = 

(

TV(t) - TV (t - 1) - NT

)

 *100%, pri čemu je

 

D

 
   

TV(t - 1) +

S

(NT(d)*k)

   
     

d=1

     

Pr - stopa prinosa individualnog računa,
TV(t) - tržišna vrednost individualnog računa na kraju perioda,
TV(t-1) - tržišna vrednost individualnog računa na početku perioda,
NT - novčani tokovi (ukupne uplate - ukupne isplate), a

NT = BD -I, pri čemu je

I - suma svih isplata sa individualnog računa,
BD - bruto doprinosi fonda, a

k = (D-d)/D, pri čemu je

D - ukupan broj dana u periodu,
d - broj dana od početka perioda do dana isplate, odnosno uplate, a

NT(d) = BD(d) - I(d).

Način obračuna akumuliranih sredstava i stope prinosa iz ove tačke dat je u Prilogu 3, koji je odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

12. Izvod sa individualnog računa člana fonda sadrži podatke o isplatama, odnosno smanjenjima i ukupnim povećanjima s tog računa, izražen u broju investicionih jedinica i vrednosti akumuliranih sredstava.

Broj investicionih jedinica na dan sačinjavanja izveštaja, odnosno izvoda za člana fonda izračunava se kao količnik vrednosti uplate ili isplate i vrednosti investicione jedinice, i to na sledeći način:

N(t) = N(t-1) - N(i) - N(o) + N(p), pri čemu je

N (t) - broj investicionih jedinica,
t - tekući period,
N (t-1) - broj investicionih jedinica u prethodnom periodu,
i - isplate,
o - druga smanjenja,
p - ukupna povećanja.

Izvod sa individualnog računa člana fonda iz ove tačke dat je kao Prilog 4, koji je odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

13. Član fonda može akumulirana sredstva na svom individualnom računu preneti iz jednog fonda u drugi fond - zahtevom za prenos, koji se podnosi na obrascu koji je, kao Prilog 5, odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

Društvo za upravljanje fondom dužno je da članu fonda obezbedi obrazac iz stava 1. ove tačke, koji taj član može preuzeti u prostorijama tog društva ili preko njegovog sajta.

14. Društvo za upravljanje fondom koje primi zahtev za prenos individualnog računa u fond kojim to društvo upravlja (u daljem tekstu: društvo - primalac) dužno je da u neposrednoj saradnji s društvom za upravljanje fondom iz čijeg se fonda saldo prenosi (u daljem tekstu: društvo - uplatilac) proveri potpunost i tačnost informacija iz tog zahteva. Ako su informacije nepotpune, odnosno netačne, društvo - primalac dužno je da pribavi dodatne informacije.

Ako društvo - primalac prihvati zahtev iz stava 1. ove tačke, dostaviće podnosiocu zahteva na potpis ugovor o članstvu u fondu - radi njegovog zaključenja, odnosno dostaviće mu obaveštenje o odbijanju tog zahteva, sa obrazloženjem.

15. U roku od pet radnih dana od dana prijema potpisanog ugovora o članstvu u fondu, društvo - primalac je dužno da društvu - uplatiocu pošalje primerak zahteva iz tačke 14. ove odluke u kome je deo o prihvatanju potpisalo ovlašćeno lice društva - primaoca, kao i primerak potpisanog ugovora o članstvu. Društvo - uplatilac je dužno da, u skladu s članom 44. stav 2. Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima, izvrši prenos računa. Ovaj prenos smatra se završenim kad društvo - primalac otvori individualni račun u fondu kojim upravlja, na koji se prenose sredstva iz drugog fonda.

16. Prenos sredstava sa individualnog računa iz jednog fonda u drugi fond ne smatra se uplatom doprinosa.

17. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 1. aprila 2006. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni
Odluke o otvaranju, vođenju i prenosu individualnih računa članova dobrovoljnog penzijskog fonda

("Sl. glasnik RS", br. 60/2007)

2. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Prilog 1

Obračun
broja investicionih jedinica
za period _______________

 

Prilog 1

Naziv društva za upravljanje fondom   

 

 

Matični broj

 

 

 

 

 

 

Naziv fonda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ime i prezime člana fonda

 

 

JMBG

 

 

Broj računa individualnog računa

 

 

 

OBRAČUN

BROJA INVESTICIONIH JEDINICA

za period _______________

Transakcija

Datum

Iznos

Doprinos i
transakcioni
troškovi

Iznosi umanjeni
za troškove

Vrednost
jedinice

Broj investicionih jedinica (N)

Povećanja

Smanjenja

Ukupno

Broj investicionih jedinica u prethodnom periodu N(t-1)

 

Doprinosi članova
Doprinosi poslodavca
Ostali doprinosi
Transfer iz drugog fonda

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupna povećanja broja investicionih jedinica U

 

 

 

Prevremene isplate
Jednokratna isplata
Programirana isplata
Transfer u drugi fond
Transfer za kupovinu anuiteta

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupna smanjenja investicionih jedinica I

 

 

 

 

 

 

 

Ukupan broj investicionih jedinica N (t)

 

 

 

Prilog 2

Obračun
vrednosti investicionih jedinica
za period _______________

Prilog 2

Naziv društva za upravljanje fondom  

 

 

 

 

Matični broj

 

 

 

 

 

Naziv fonda

 

 

 

 

Ime i prezime člana fonda

 

 

 

 

JMBG

 

 

 

 

 

Broj računa individualnog računa 

 

 

OBRAČUN

VREDNOSTI INVESTICIONIH JEDINICA

za period _______________

Transakcija

Investiciona jedinica (V)

Prihod

Rashod

Ukupno

Ukupna vrednost investicionih jedinica u prethodnom periodu V (t-1)

 

Prihod od investicija
Realizovani dobitak od investicija
Dobitak od investicija koji još nije realizovan

 

 

 

Ukupni prihodi P

 

 

 

Realizovani gubici od investicija
Gubici od investicija koji još nisu realizovani
Naknada za upravljanje fondom

 

 

 

Ukupni rashodi R

 

 

 

Ukupna vrednost investicionih jedinica V(t)

 

 

 

Prilog 3

Akumulirana sredstva na individualnom računu i stopa prinosa
za period _______________

Prilog 3

Naziv društva za upravljanje fondom 

 

 

 

 

Matični broj

 

 

 

 

 

Naziv fonda

 

 

 

 

Ime i prezime člana fonda

 

 

 

 

JMBG

 

 

 

Broj računa individualnog računa

 

 

AKUMULIRANA SREDSTVA NA INDIVIDUALNOM RAČUNU I STOPA PRINOSA

za period _______________

Datum

Investiciona jedinica

Akumulirana
sredstva

broj N

vrednost V

 

Prethodni period (t-1)

 

 

 

Period izveštavanja (t)

 

 

 

 

Realizovana stopa prinosa na individualnom računu člana fonda Pr

 

 

 

Prilog 4

Izvod sa individualnog računa člana fonda
od _______________ do ________________

 

Prilog 4

Naziv društva za upravljanje fondom 

 

 

 

 

Matični broj

 

 

 

 

 

Naziv fonda

 

 

IZVOD SA INDIVIDUALNOG RAČUNA ČLANA FONDA
od _______________ do ________________

 

Ime i prezime člana fonda

 

 

 

 

JMBG

 

 

 

Broj računa individualnog računa

 

 

 

Vrednost
investicione
jedinice

Uplate ili isplate

Broj investicionih jedinica N

Vrednost
akumuliranih
sredstava

Povećanje ili smanjenje

Stanje

Stanje i datum prethodnog
izveštaja

 

 

 

 

 

Isplate

 

 

 

 

 

Druga smanjenja

 

 

 

 

 

Ukupna povećanja

 

 

 

 

 

Stanje

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 5

Zahtev za prenos sredstava

Prilog 5

ZAHTEV ZA PRENOS SREDSTAVA

Deo A

Zahtev člana fonda

Član fonda

Ime i prezime
Adresa
Mesto
Kontakt-telefon
Jedinstveni matični broj građana (JMBG)

 

Podaci o penzijskom fondu

Broj računa
Naziv penzijskog fonda

 

Podaci o društvu za upravljanje fondom

Naziv društva za upravljanje fondom
Adresa
Mesto
Broj telefona

 

Penzijski fond u koji se prenose sredstva

Naziv penzijskog fonda

 

Podaci o društvu za upravljanje fondom

Naziv društva za upravljanje fondom

 

Datum i potpis

Datum

 

Potpis člana fonda koji zahteva prenos sredstava

 

Ovlašćeno lice društva za upravljanje fondom koje je primilo zahtev

Ime i prezime

 

Potpis zakonskog zastupnika

 

Deo B

Prihvatanje odabranog penzijskog fonda

Ime i prezime ovlašćenog lica
Datum

 

Odbijanje zahteva

Osnov za odbijanje zahteva
Ime i prezime ovlašćenog lica

 

Potpis ovlašćenog lica