SPORAZUM
O MERILIMA, KRITERIJUMIMA I POSTUPKU ZA SMANJENJE BROJA ZAPOSLENIH U JAVNIM PREDUZEĆIMA KOMUNALNE DELATNOSTI, ČIJI JE OSNIVAČ GRAD BEOGRAD, USLED TEHNOLOŠKIH, EKONOMSKIH I ORGANIZACIONIH PROMENA

("Sl. list grada Beograda", br. 24/2006 i 19/2007)

Član 1

Ovim sporazumom utvrđuju se merila, kriterijumi, način sprovođenja postupka i stimulisanje zaposlenih za prestanak radnog odnosa izjašnjavanjem zaposlenog i davanjem saglasnosti za proglašenje tehnološkim viškom (u daljem tekstu: prestanak radnog odnosa) u javnim preduzećima komunalne delatnosti u Beogradu (u daljem tekstu: javna preduzeća) na osnovu člana 179. stav 1. tačka 9. Zakona o radu i osnov je za donošenje programa o tehnološkom višku javnih preduzeća.

Sporazum iz stava 1. ovog člana primenjivaće se do donošenja "Programa za rešavanje viška zaposlenih u procesu restrukturiranja, racionalizacije i priprema za privatizaciju javnih preduzeća, čiji je osnivač grad Beograd".

Član 2

Na principu izjašnjavanja i davanja saglasnosti zaposlenih za prestanak radnog odnosa u javnim preduzećima sprovodi se racionalizacija ukupnog broja zaposlenih u preduzeću i usklađivanje broja zaposlenih sa programom poslovanja javnih preduzeća, uz poštovanje profesionalne, kvalifikacione i starosne strukture zaposlenih sa potrebama procesa rada.

Član 3

Obaveza poslodavca u javnom preduzeću je da upozna zaposlene o uslovima, merilima i visini ukupne otpremnine na koje zaposleni imaju pravo po osnovu prestanka radnog odnosa.

Po obavljenom upoznavanju o pravima zaposlenih poslodavac sprovodi anketu o zainteresovanosti zaposlenih za prestanak radnog odnosa i donosi program na osnovu merila i kriterijuma iz ovog sporazuma. Poslodavac utvrđuje broj zaposlenih koje oglašava tehnološkim viškom na osnovu merila i kriterijuma iz ovog sporazuma na osnovu broja zaposlenih koji prihvataju uslove iz sporazuma.

Zaposlenom kome se utvrdi prestanak radnog odnosa mora se uručiti posebno rešenje na osnovu člana 179. stav 1. tačka 9. kojim se proglašava tehnološkim viškom i da mu po tom osnovu prestaje radni odnos.

Član 4

Korisnici sredstava namenjenih za otpremnine, na osnovu prestanka radnog odnosa, mogu biti svi zaposleni u javnim komunalnim preduzećima, čiji je osnivač Grad Beograd, a prioritet imaju zaposleni koji su stariji od 50 godina života i koji:

- ima najmanje 10 godina staža osiguranja u javnom preduzeću;

- ispunjava jedan od uslova za odlazak u penziju, zakonom propisan (godine staža osiguranja ili godine života) i da ima više od 18 meseci do sticanja i drugog uslova;

- u roku od godinu dana, od datuma proglašenja tehnološkim viškom, stiče jedan od uslova za odlazak u penziju;

- u roku do dve godine, od datuma proglašenja tehnološkim viškom, stiče jedan od uslova za odlazak u penziju;

- je invalid rada ili sa zdravstvenim stanjem zbog koga se ne može rasporediti na druge poslove.

Član 5

Zaposlenom koji se opredeli za prestanak radnog odnosa pripada otpremnina u visini zbira trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu za prvih deset godina provedenih u radnom odnosu i četvrtine zarade zaposlenog za svaku narednu navršenu godinu rada u radnom odnosu preko deset godina provedenih u radnom odnosu.

Zaposlenom čija je zarada ispod prosečno isplaćene zarade kod poslodavaca, osnovica za obračun pripadajuće otpremnine je prosečno isplaćena zarada zaposlenih kod poslodavca u prethodna tri meseca koja prethode mesecu u kojem se isplaćuje otpremnina.

Zaradom u smislu stava 1. i 2. ovog člana smatra se zarada zaposlenog ili poslodavca, koja sadrži porez i doprinose koji se plaćaju iz zarade, isplaćena u poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kojem se isplaćuje otpremnina.

Član 6

Zaposlenom kome se utvrdi prestanak radnog odnosa iznos otpremnine iz člana 5. ovog sporazuma uvećava se za:

- za 10 godina staža 20%

- od 11 do 15 godina staža 30%

- od 16 do 20 godina staža 40%

- od 21 do 25 godina staža 40%

- od 26 do 30 godina staža 40%

- od 31 do 35 godina staža 30%

- od 36 do 40 godina staža 20%

Član 7

Zaposleni kome poslodavac, posle isplate otpremnine iz čl. 5. i 6. ovog sporazuma, otkaže ugovor o radu zbog prestanka potrebe za njegovim radom, ima pravo da se prijavi Nacionalnoj službi za zapošljavanje i ostvaruje prava u skladu sa zakonima.

Član 8

Sredstva za isplatu otpremnina na osnovu merila i kriterijuma iz ovog sporazuma obezbeđuje osnivač i javno preduzeće. Sredstva budžeta grada Beograda za isplatu otpremnina uplaćuju se javnom preduzeću na osnovu odluke upravnog odbora javnog preduzeća o racionalizaciji zaposlenih kojom su zaposleni proglašeni tehnološkim viškom, na osnovu izjašnjenja zaposlenog da mu po tom osnovu prestaje radni odnos i spiska radnika sa utvrđenim iznosima otpremnina.

Član 9

O isplati sredstava za otpremnine iz budžeta grada Beograda vodi se evidencija u određenim gradskim organima uprave, a izveštaj o izvršenim isplatama u javnom preduzeću se dostavlja gradonačelniku grada Beograda preko određenog gradskog organa uprave najkasnije u roku od 30 dana od dana isplate otpremnina zaposlenima.

Određeni organ gradske uprave zatražiće povraćaj neiskorišćenih sredstava uplaćenih javnom preduzeću za isplatu otpremnina u slučaju da su međuvremenu nastale neplanirane okolnosti - odustajanje zaposlenog i slično.

Član 10

Masa zarada koja ostane po osnovu smanjenja broja zaposlenih raspodeljuje se tako da 50 % sredstava se zadržava u masi zarada poslodavca a 50 % se izdvaja, kao deo sredstava, u fond za otpremnine po osnovu rešavanja viška zaposlenih.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, masa sredstva koja se obračuna po osnovu smanjenja broja zaposlenih u celini se zadržava u masi zarada poslodavca počev od utvrđivanja mase zarada za mesec maj 2007. godine zaključno sa masom zarada za mesec decembar 2007. godine.

Javno preduzeće, na osnovu broja zaposlenih koji se opredele za prestanak radnog odnosa i u skladu sa mogućnostima, može dodatno stimulisati zaposlene jednokratnom isplatom novčanog iznosa.

Zaposlenom, koji u trenutku prestanka radnog odnosa ispunjava jedan od uslova za odlazak u penziju poslodavac je dužan da isplati stimulaciju koja ne može biti niža od tri prosečno isplaćene zarade kod poslodavca i jubilarnu nagradu za neprekidan rad u preduzeću u skladu sa kolektivnim ugovorom.

Upravni odbor javnog preduzeća određuje dodatnu stimulaciju iz stava 2. ovog člana posebnom odlukom na predlog direktora.

Član 11

Zaposlenom prestaje radni odnos danom isplate otpremnine i potpisivanjem rešenja o prestanku radnog odnosa.

Po prestanku radnog odnosa zaposlenog, javno preuzeće ne može vršiti popunjavanje radnog mesta prijemom novih radnika.

Član 12

Ovaj sporazum smatra se zaključenim kada ga zaključe osnivač i reprezentativni sindikati organizovani u komunalno - stambenoj delatnosti grada Beograda.

Član 13

Potpisnici sporazuma obavezni su da zaključe "Program za rešavanje viška zaposlenih u procesu restrukturiranja, racionalizacije i priprema za privatizaciju javnih preduzeća, čiji je osnivač grad Beograd". Programom će se urediti način, merila i kriteriji utvrđivanja i rešavanja viška zaposlenih, definisati mere i aktivnosti na tom planu, utvrditi instituti radno pravne zaštite zaposlenih, izvori sredstava za te namene, način odobravanja i njihovog korišćenja, kako bi se stvorio preduslov za donošenje odluka u skladu sa važećim propisima za javna preduzeća.

Član 14

U roku od trideset dana, po zaključivanju ovog sporazuma, formiraće se paritetna komisija od predstavnika reprezentativnih sindikata i grada Beograda za praćenje realizacije ovog sporazuma.

Član 15

Sporazum stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".