PRAVILA
BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA

("Sl. list grada Beograda", br. 19/2007)

Član 1

Beogradski džez festival (u daljem tekstu: festival), stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, međunarodni je festival džez stvaralaštva.

Festival se održava u Beogradu, jednom godišnje, u oktobru.

Član 2

Cilj festivala je prezentacija stvaralaštva vrhunskih domaćih i inostranih džez umetnika, čime se doprinosi razvoju i širenju džez muzike.

Član 3

Osnovno programsko opredeljenje festivala je predstavljanje džez muzike najviših umetničkih vrednosti uz uvažavanje svih tendencija u džez stvaralaštvu američkih, evropskih i domaćih autora i sadržajnih opredeljenja koja su saglasna ciljevima festivala.

Član 4

Festival nema status pravnog lica.

Član 5

Festival ima znak.

Znak festivala čine posebno dizajnirana slova - u latiničnoj i ćiriličnoj verziji - uz koje se dodaje godina održavanja manifestacije.

O promeni i upotrebi znaka festivala odlučuje Grad Beograd.

Član 6

Na promotivnim materijalima Festivala obavezno je isticanje znaka i grba grada Beograda.

Član 7

Festival ima Odbor i umetničkog direktora.

Odbor festivala ima predsednika i četiri člana koje imenuje Skupština grada Beograda na period od četiri godine.

Umetničkog direktora imenuje Skupština grada Beograda iz reda afirmisanih ličnosti iz oblasti kulture, na period od četiri godine.

Član 8

Odbor festivala utvrđuje: program manifestacije i iznos sredstava potrebnih za realizaciju tog programa (program i predračun troškova), određuje mesto, vreme i dužinu trajanja manifestacije, podnosi izveštaj gradonačelniku grada Beograda o održanoj manifestaciji sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa manifestacije, posećenosti, medijskoj kampanji i sl., vrši i druge poslove vezane za održavanje festivala.

Član 9

Festival predstavlja predsednik Odbora festivala ili lice koje on ovlasti, uz prethodnu saglasnost Grada Beograda.

Član 10

Umetnički direktor priprema i predlaže Odboru festivala koncepciju i program festivala, koncepciju posebnih i pratećih programa festivala, kao i konačni program festivala, daje sugestije pri izradi kataloga i drugih publikacija festivala i vrši druge poslove vezane za utvrđivanje programa festivala.

Član 11

Odbor festivala dostavlja program i predračun troškova festivala organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove kulture najkasnije do 1. jula tekuće godine za festival koji će se održati u narednoj godini.

Član 12

Organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe festivala obavlja pravno lice kome obavljanje tih poslova, ugovorom na period od četiri godine, poveri Grad Beograd.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove kulture.

Nadzor nad obavljanjem poverenih poslova vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove kulture.

Član 13

Izveštaj o održanoj manifestaciji sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa manifestacije, posećenosti, medijskoj kampanji i sl., Odbor festivala dostavlja organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove kulture, najkasnije u roku od 60 dana od dana završetka festivala.

Član 14

Sredstva za održavanje festivala obezbeđuju se u budžetu grada Beograda, na osnovu sagledanog programa i predračuna troškova festivala, kao i ostalih potreba u oblasti kulture za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu grada Beograda.

Pored sredstava iz stava 1. ovog člana, Odbor festivala obezbeđuje sredstva za održavanje festivala i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 15

Ova pravila Beogradskog džez festivala stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".