PRAVILA
BEOGRADSKIH MUZIČKIH SVEČANOSTI - BEMUS-a

("Sl. list grada Beograda", br. 19/2007)

Član 1

Beogradske muzičke svečanosti - BEMUS (u daljem tekstu: BEMUS), stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, je međunarodni festival muzičkog i muzičko-scenskog stvaralaštva.

BEMUS se održava u Beogradu, jednom godišnje, u oktobru.

Član 2

Cilj BEMUS-a je prezentacija vrhunskih domaćih i inostranih muzičkih ostvarenja, čime se doprinosi razvoju i širenju muzičke umetnosti.

Član 3

Osnovno programsko opredeljenje BEMUS-a je predstavljanje dela najviših umetničkih vrednosti uz uvažavanje svih tendencija izražavanja i sadržajnih opredeljenja koja su saglasna ciljevima BEMUS-a.

Član 4

BEMUS nema status pravnog lica.

Član 5

BEMUS ima znak.

Znak BEMUS-a predstavlja stilizovani violinski ključ sa ispisanim tekstom: "Beogradske muzičke svečanosti".

O promeni i upotrebi znaka BEMUS-a odlučuje grad Beograd.

Član 6

Na promotivnim materijalima BEMUS-a obavezno je isticanje znaka BEMUS-a i grba grada Beograda.

Član 7

BEMUS ima Odbor i umetničkog direktora.

Odbor BEMUS-a ima predsednika i četiri člana koje imenuje Skupština grada Beograda na period od četiri godine.

Umetničkog direktora imenuje Skupština grada Beograda iz reda afirmisanih ličnosti iz oblasti kulture, na period od četiri godine.

Član 8

Odbor BEMUS-a utvrđuje: program manifestacije i iznos sredstava potrebnih za realizaciju tog programa (program i predračun troškova), određuje mesto, vreme i dužinu trajanja manifestacije, podnosi izveštaj gradonačelniku grada Beograda o održanoj manifestaciji sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa manifestacije, posećenosti, medijskoj kampanji i sl., vrši i druge poslove vezane za održavanje BEMUS-a.

Član 9

BEMUS predstavlja predsednik Odbora BEMUS-a ili lice koje on ovlasti, uz prethodnu saglasnost Grada Beograda.

Član 10

Umetnički direktor priprema i predlaže Odboru BEMUS-a koncepciju i program BEMUS-a, koncepciju posebnih i pratećih programa BEMUS-a, kao i konačni program BEMUS-a, daje sugestije pri izradi kataloga i drugih publikacija BEMUS-a i vrši druge poslove vezane za utvrđivanje programa BEMUS-a.

Član 11

Odbor BEMUS-a dostavlja program i predračun troškova BEMUS-a organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove kulture najkasnije do 1. jula tekuće godine za BEMUS koji će se održati u narednoj godini.

Član 12

Organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe BEMUS-a obavlja pravno lice kome obavljanje tih poslova, ugovorom na period od četiri godine, poveri Grad Beograd.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove kulture.

Nadzor nad obavljanjem poverenih poslova vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove kulture.

Član 13

Izveštaj o održanoj manifestaciji sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa manifestacije, posećenosti, medijskoj kampanji i sl., Odbor BEMUS-a dostavlja organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove kulture, najkasnije u roku od 60 dana od dana završetka BEMUS-a.

Član 14

Sredstva za održavanje BEMUS-a obezbeđuju se u budžetu grada Beograda, na osnovu sagledanog programa i predračuna troškova BEMUS-a, kao i ostalih potreba u oblasti kulture za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu grada Beograda.

Pored sredstava iz stava 1. ovog člana, Odbor BEMUS-a obezbeđuje sredstva za održavanje BEMUS-a i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 15

Ova pravila Beogradskih muzičkih svečanosti - BEMUS stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".