PRAVILA
BEOGRADSKOG LETNJEG FESTIVALA - BELEF-a

("Sl. list grada Beograda", br. 19/2007)

Član 1

Beogradski letnji festival - BELEF (u daljem tekstu: BELEF) je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd.

BELEF je međunarodni festival umetničkog stvaralaštva koji se održava u Beogradu, jednom godišnje, u julu-avgustu.

Član 2

Cilj BELEF-a je predstavljanje i afirmacija domaćeg i inostranog umetničkog stvaralaštva - da pozorišnim, muzičkim, likovnim i drugim programima obogati kulturnu ponudu grada u letnjim mesecima dajući podršku beogradskim umetnicima za realizaciju inovativnih projekata i prikazujući izuzetna umetnička ostvarenja sa međunarodne scene.

Osnovno programsko opredeljenje BELEF-a je predstavljanje umetničkih dela koja su u relaciji sa gradom i životom u gradu, koja nastaju van etabliranih ustanova kulture i nisu deo stalnog repertoara, eksperimentišući sa formama umetničke i kulturne komunikacije (multimedijalnost, otvoreni prostori grada, animacioni projekti, radionice i sl.).

Član 3

BELEF nema status pravnog lica.

Član 4

BELEF ima znak.

Znak BELEF-a čine posebno dizajnirana slova - u latiničnoj i ćiriličnoj verziji - uz koja se dodaje godina održavanja manifestacije.

Član 5

Na promotivnim materijalima BELEF-a obavezno je isticanje znaka BELEF-a i grba grada Beograda.

Član 6

BELEF ima Odbor i umetničkog direktora.

Odbor ima predsednika i četiri člana koje imenuje Skupština grada Beograda na period od četiri godine.

Umetničkog direktora imenuje Skupština grada Beograda, na period od godinu dana, iz reda afirmisanih ličnosti iz oblasti kulture.

Član 7

Odbor BELEF-a utvrđuje: program manifestacije i iznos sredstava potrebnih za realizaciju tog programa (program i predračun troškova), određuje mesto, vreme i dužinu trajanja manifestacije, podnosi izveštaj gradonačelniku grada Beograda o održanoj manifestaciji sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa manifestacije, posećenosti, medijskoj kampanji i sl. i vrši druge poslove vezane za održavanje manifestacije.

Član 8

BELEF predstavlja predsednik Odbora BELEF-a ili lice koje on ovlasti, uz prethodnu saglasnost grada Beograda.

Član 9

Umetnički direktor priprema i predlaže Odboru BELEF-a koncepciju i program manifestacije, koncepciju posebnih i pratećih programa, kao i konačni program manifestacije, daje sugestije pri izradi kataloga i drugih publikacija manifestacije i vrši druge poslove vezane za utvrđivanje programa manifestacije.

Član 10

Odbor BELEF-a dostavlja program i predračun troškova BELEF-a organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove kulture, najkasnije do 1. jula tekuće godine za manifestaciju koja će se održati u narednoj godini.

Član 11

Organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe BELEF-a obavlja pravno lice kome obavljanje tih poslova, ugovorom na period od četiri godine, poveri Grad Beograd.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove kulture.

Nadzor nad obavljanjem poverenih poslova vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove kulture.

Član 12

Izveštaj o održanoj manifestaciji sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa manifestacije, posećenosti, medijskoj kampanji i sl. Odbor BELEF-a dostavlja gradonačelniku grada Beograda, najkasnije u roku od 60 dana od dana završetka BELEF-a.

Član 13

Sredstva za održavanje BELEF-a obezbeđuju se u budžetu grada Beograda na osnovu sagledanih programa i predračuna troškova svih manifestacija kao i ostalih potreba u oblasti kulture za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu grada Beograda.

Pored sredstava iz stava 1. ovog člana, Odbor BELEF-a obezbeđuje sredstva za održavanje manifestacije i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 14

Ova pravila Beogradskog letnjeg festivala - BELEF-a stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".