UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA O RASPODELI I KORIŠĆENJU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA OČUVANJE I ODRŽIVO KORIŠĆENJE BILJNIH GENETIČKIH RESURSA ZA HRANU I POLJOPRIVREDU ZA 2007. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 64/2007)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Program o raspodeli i korišćenju podsticajnih sredstava za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu za 2007. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Mere za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu (čuvanje i održavanje nacionalne i rezervne kolekcije u semenu, koje obuhvata čuvanje uzoraka nacionalne kolekcije u komorama i održavanje baze podataka nacionalne kolekcije, čuvanje uzoraka rezervne kolekcije u komorama i kontrolu kvaliteta i umnožavanje uzoraka nacionalne kolekcije u semenu, kao i čuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu, koje obuhvata čuvanje i održivo korišćenje kolekcionih zasada voća i vinove loze i čuvanje i održivo korišćenje kolekcija žitarica, industrijskog bilja, krmnog bilja, povrtarskih kultura i lekovitog bilja), uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu utvrđeni su programom iz člana 1. ove uredbe.

Član 3

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu imaju:

1) pravna i fizička lica koja se bave očuvanjem biljnih genetičkih resursa i koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 45/04, 139/04 i 71/05).

2) naučnoistraživačke i obrazovne institucije;

3) druga pravna lica koja se bave poslovima očuvanja biljnih genetičkih resursa.

Član 4

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu pravna i fizička lica ostvaruju na osnovu zahteva, koji se podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Član 5

Na osnovu zahteva iz člana 4. ove uredbe inspektor nadležan za poslove poljoprivrede izlazi na teren i sačinjava zapisnik za postojeće kolekcije, koji se dostavlja Ministarstvu i čini osnov za isplatu.

Član 6

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

PROGRAM
O RASPODELI I KORIŠĆENJU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA OČUVANJE I ODRŽIVO KORIŠĆENJE BILJNIH GENETIČKIH RESURSA ZA HRANU I POLJOPRIVREDU ZA 2007. GODINU

I

U 2007. godini izvršiće se sledeće mere za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu: čuvanje i održavanje nacionalne i rezervne kolekcije u semenu i čuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu.

II

Mere za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu obaviće se po sledećim aktivnostima, a prema dinamici priliva sredstava obezbeđenih za te namene, i to:

Red.
br.

Vrste mera

Ukupno/din.

I

Čuvanje i održavanje nacionalne i rezervne kolekcije u semenu

 

1.

Čuvanje uzoraka nacionalne kolekcije u komorama i održavanje baze podataka nacionalne kolekcije

 

2.

Čuvanje uzoraka rezervne kolekcije u komorama

 

3.

Kontrola kvaliteta i umnožavanje uzoraka nacionalne kolekcije u semenu

 

 

Ukupno za ove namene:

2.000.000

II

Čuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu

 

1.

Čuvanje i održivo korišćenje kolekcionih zasada voća i vinove loze

 

2.

Čuvanje i održivo korišćenje kolekcija žitarica, industrijskog bilja, krmnog bilja, povrtarskih kultura i lekovitog bilja

 

 

Ukupno za ove namene:

15.000.000

 

UKUPNO (I+II)

17.000.000

Predviđena podsticajna sredstva za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu za 2007. godinu iznose 17.000.000 dinara.