PRAVILNIK

O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA I ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA NJIHOV RAD ZA 2007. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 115/2006, 12/2007 - ispr., 30/2007, 38/2007, 39/2007 - ispr. i 65/2007)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi, kriterijumi i merila za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite (u daljem tekstu: ugovor) između Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički zavod), odnosno filijala i zdravstvenih ustanova, privatne prakse i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: davaoci zdravstvenih usluga) i za utvrđivanje naknade za njihov rad.

Iznos planiranih naknada za rad davaoca zdravstvenih usluga za 2007. godinu utvrđuje se Predračunom sredstava za 2007. godinu (u daljem tekstu: Predračun sredstava) kojim su obuhvaćena sredstva utvrđena Predračunom sredstava za period januar-mart 2007. godine i Predračunom sredstava za period januar-jun 2007. godine.

Predračun sredstava iz stava 2. ovog člana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 2

Uslovi za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga su:

1) da zdravstvena ustanova iz Plana mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže) ispunjava zakonom propisane uslove za rad;

2) da zdravstvena ustanova koja nije u Planu mreže i drugi oblik zdravstvene službe (u daljem tekstu: privatna praksa) ima rešenje Ministarstva zdravlja kojim je utvrđena ispunjenost uslova za početak rada i obavljanja zdravstvene delatnosti, odnosno za obavljanje određenih poslova zdravstvene delatnosti;

3) da je davalac zdravstvenih usluga upisan u registar kod nadležnog organa;

4) da u prethodne tri godine davaocu zdravstvenih usluga nadležna inspekcija nije izdala rešenje o zabrani rada, odnosno obavljanja delatnosti;

5) da u prethodnoj godini davaocu zdravstvenih usluga nije bilo zabranjeno obavljanje određenih poslova u okviru delatnosti;

6) da davalac zdravstvenih usluga ima radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica sa područja filijale na kojoj je sedište davaoca zdravstvenih usluga, odnosno radno vreme koje je usklađeno sa zdravstvenom službom na tom području;

7) da davalac zdravstvenih usluga samo van radnog vremena pruža usluge drugim korisnicima, vanstandardne usluge i usluge licima na lični zahtev.

Član 3

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga je i da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom zavodu, odnosno filijali na čijem području davalac zdravstvenih usluga ima sedište, ponudu u obliku plana rada za godinu za koju se zaključuje ugovor (u daljem tekstu: Plan rada) koji je usklađen sa Predračunom sredstava.

Plan rada sačinjava se po metodologiji za izradu plana rada zdravstvenih ustanova koju utvrđuje nadležna zdravstvena ustanova osnovana za teritoriju Republike koja obavlja delatnost javnog zdravlja.

Obim usluga iskazan u Planu rada ne može biti manji od obima izvršenih usluga u 2006. godini.

U okviru Plana rada iz stava 1. ovog člana posebno se iskazuje plan rada za period januar-mart 2007. godine, koji je usklađen sa Predračunom sredstava za period januar - mart 2007. godine i posebno plan rada za period januar-jun 2007. godine, koji je usklađen sa Predračunom sredstava za period januar-jun 2007. godine.

Član 4

Uslov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom je da zdravstvena ustanova donese program racionalizacije koji obuhvata:

1) nabavku lekova i medicinskih sredstava do nivoa optimalnih potreba, a u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke;

2) sprovođenje racionalne dijagnostike;

3) optimalne zalihe medicinskih sredstava, kao i lekova u skladu sa racionalnom farmakoterapijom u lečenju osiguranih lica;

4) mere za obezbeđivanje što višeg kvaliteta zdravstvene zaštite, uz maksimalno vođenje računa o korišćenju materijalnih i kadrovskih resursa;

5) mere za stalno praćenje potrošnje lekova, krvi i produkata od krvi i medicinskih sredstava po osiguranom licu;

6) vođenje evidencija izvršenih servisa i radova na opremi, kroz servisnu knjižicu o izvršenim radovima, zamenjenim delovima i garantnom roku;

7) vođenje evidencija o korišćenju vozila za prevoz bolesnika i ostalih vozila;

8) ostale mere racionalizacije koje definiše zdravstvena ustanova.

Zdravstvena ustanova ostvariće pravo na stimulativni deo naknade za rad, pod sledećim uslovima:

1) da ostvari plan rada za tekuću godinu;

2) da nije imala zahteva za povraćaj sredstava, u smislu člana 26. ovog pravilnika;

3) da nije imala nenamenskog trošenja sredstava, i

4) da nema neizmirene, a dospele obaveze na dan 31. decembra 2007. godine.

Član 5

Uslov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom je i da zdravstvena ustanova radi sprovođenja programa racionalizacije zaključi ugovor sa ovlašćenim ponuđačem kojeg izabere Republički zavod, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke, za nabavku:

1) citostatika sa Liste lekova (Lista C - lekovi sa posebnim režimom izdavanja);

2) lekova: eritropoetina, pegilovanog interferona alfa, interferona beta, lekova za lečenje od hemofilije;

3) vakcina;

4) pejsmejkera, kardioverter defibrilatora, stentova u karidologiji, valvula, graftova, ugradnog materijala u ortopediji;

5) materijala za dijalizu;

6) drugih lekova i medicinskih sredstava i pomagala, i

7) usluga osiguranja imovine i lica.

Izuzetno, ukoliko Republički zavod ne sprovede postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača radi javne nabavke lekova i medicinskih sredstava iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova može samostalno sprovesti postupak javne nabavke.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD PO PREDRAČUNU SREDSTAVA KAO OSNOVA ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 6

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou - domovima zdravlja, kriterijumi za utvrđivanje naknade za rad su:

1) ugovoreni broj radnika,

2) Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama ("Službeni glasnik RS", broj 106/06) (u daljem tekstu: Uredba o koeficijentima),

3) projekcija rasta cene rada i koeficijenata za zaposlene u zdravstvenim ustanovama za 2007. godinu,

4) dodatni koeficijenti (za dežurstvo, prekovremeni rad, minuli rad, pripravnost i druga prava) prema tipu zdravstvene ustanove, a u skladu sa Odlukom Upravnog odbora Republičkog zavoda od 21. jula 2006. godine,

5) troškovi prevoza na rad i sa rada utvrđeni na nivou Predračuna sredstava za 2006. godinu i uvećani za 8%.

Kriterijumi za utvrđivanje naknade domovima zdravlja za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal su prosečni troškovi po pregledu i po delatnostima zdravstvene zaštite.

Primenom kriterijuma iz stava 2. ovog člana utvrđen je udeo troškova za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal u strukturi cene pregleda koji predstavlja osnov za utvrđivanja naknade domovima zdravlja za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal.

Naknada za troškove energenata i ostale materijalne i ostale troškove utvrđena je na nivou Predračuna sredstava za 2006. godinu i uvećana za 8%.

U okviru naknade za ostale troškove filijala će zdravstvenim ustanovama iz ovog člana utvrditi i sredstva za tekuće održavanje opreme prema procentu učešća troškova održavanja u ostalim troškovima u 2006. godini. Osnov za utvrđivanje učešća su troškovi iz programa racionalizacije ostvarene u 2006. godini.

U okviru naknade za ostale troškove utvrđuju se i sredstva za zanavljanje potrošnih osnovnih sredstava koja se utvrđuju prema procentu učešća naknade za ostale troškove zdravstvene ustanove u ukupnoj naknadi za ostale troškove utvrđene Predračunom sredstava.

Pored naknada utvrđenih u ovom članu, zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, a koje u svom sastavu imaju stacionar, utvrđena je naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i ishranu pacijenata po kriterijumima koji su za ove namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa.

Domovima zdravlja koji imaju manji broj ugovorenih radnika u odnosu na normativ utvrđen Pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe ("Službeni glasnik RS", broj 43/06) (u daljem tekstu: Pravilnik), utvrđuje se stimulativni deo naknade. Stimulativni deo se utvrđuje kroz odnos potrebnog broja radnika koji je utvrđen Pravilnikom i stvarnog broja radnika.

Kriterijumi za zaključivanje ugovora za 2007. godinu sa ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou su:

1) naknada za rad po kriterijumima iz stava 1. ovog člana,

2) naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, prevoz i energente, ostale materijalne i ostale troškove, utvrđena je na nivou Predračuna sredstava za 2006. godinu, i uvećana:

- za lekove - 10%

- za sanitetski i medicinski potrošni materijal - 20%

- za prevoz i energente, ostale materijalne i ostale troškove - 8%.

Naknada za vakcine, po vrsti i količini, utvrđena je za zdravstvene ustanove primarnog nivoa na osnovu objedinjenog plana obavezne imunizacije kojeg utvrđuje zdravstvena ustanova koja obavlja poslove javnog zdravlja za područje Republike.

Kriterijum za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou i koja u svom sastavu ima apoteku, utvrđuje se ovim pravilnikom u poglavlju - Ugovaranje sa Apotekom.

Pored naknade za lekove, zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, biće obezbeđena sredstva po osiguranom licu za lekove oktreotid i lanreotid za medicinske indikacije neuroendokrini karcinom i tireotrofni i somatotrofni tumori hipofize, ukoliko se terapija pruža u toj zdravstvenoj ustanovi, a na osnovu prethodne saglasnosti filijale.

Član 7

Kriterijum za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz člana 6. ovog pravilnika je i okvirna vrednost, koju utvrđuje filijala, do koje lekari zdravstvene ustanove mogu propisivati lekove na recept i određena pomagala koja se izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Okvirna vrednost se utvrđuje na osnovu broja lekarskih recepata u 2006. godini i broja stanovnika koji gravitiraju toj zdravstvenoj ustanovi.

Ukoliko se u zdravstvenoj ustanovi propišu lekovi u vrednosti manjoj od okvirne za propisivanje lekova na lekarski recept, uz odgovarajuću i racionalnu farmakoterapiju, zdravstvenoj ustanovi po oceni filijale pripada 10% od iznosa planiranih, a neutrošenih sredstava na ime stimulacije.

Ukoliko se u zdravstvenoj ustanovi propišu lekovi u iznosu većem od okvirne vrednosti sredstava za propisivanje lekova na lekarski recept, zdravstvena ustanova je dužna da filijali dostavi obrazloženje o razlozima za propisivanje lekova iznad planiranih sredstava (po vrsti i količini lekova).

Ukoliko filijala ne prihvati razloge za propisivanje lekova na lekarski recept u iznosu većem od okvirne vrednosti, zdravstvena ustanova je dužna da sačini program mera racionalizacije za smanjenje propisivanja lekova, koji se izdaju na teret zdravstvenog osiguranja, za narednih šest meseci.

Filijala je obavezna da zdravstvenoj ustanovi dostavlja mesečni izveštaj o vrednosti propisanih, odnosno izdatih lekova i određenih pomagala u toj zdravstvenoj ustanovi.

U visini osporenih lekarskih recepata, filijala će vršiti umanjenje naknade za rad onoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj su propisani osporeni lekarski recepti.

Član 8

Kriterijum za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz člana 6. ovog pravilnika je i okvirna vrednost do koje lekari zdravstvene ustanove mogu upućivati osigurana lica u zavode za javno zdravlje radi pružanja zdravstvenih usluga iz oblasti mikrobiologije, parazitologije i virusologije.

Okvirnu vrednost sredstava iz stava 1. ovog člana, filijala utvrđuje prema broju stanovnika koji gravitira zdravstvenoj ustanovi koja upućuje osigurana lica u zavod za javno zdravlje za pružanje usluga iz stava 1. ovog člana.

Ukoliko zdravstvena ustanova upućivanjem osiguranih lica u zavode za javno zdravlje ostvari veću vrednost od okvirne vrednosti sredstava za usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije, zdravstvena ustanova je obavezna da filijali dostavi obrazloženje o razlozima povećanih troškova u odnosu na ugovorena sredstva.

Ukoliko filijala ne prihvati razloge iz obrazloženja, povećani troškovi iz oblasti mikrobiologije, parazitologije i virusologije padaju na teret sredstava zdravstvene ustanove koja je uputila osigurana lica.

Zavod za javno zdravlje je u obavezi da mesečno dostavlja filijali podatke o broju uputa po vrsti usluga i po zdravstvenim ustanovama.

Član 9

Kriterijumi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom i sekundarnom nivou, kao i za utvrđivanje naknade za rad za 2007. godinu su:

1) vrsta i obim stomatoloških usluga koje se pružaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, u skladu sa članom 41. Zakona o zdravstvenom osiguranju i opštim aktom o sadržaju i obimu prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participaciji za 2007. godinu;

2) kadrovi koji su potrebni za pružanje stomatoloških usluga iz tačke 1. ovog stava, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;

3) cene po Cenovniku stomatoloških usluga, koji utvrđuje Republički zavod.

Cene iz stava 1. tačka 3. ovog člana obuhvataju: naknadu za rad, troškove za medicinska sredstva, lekove i indirektne troškove po kriterijumima primenjenim za ustanove primarne zdravstvene zaštite, odnosno sekundarne zdravstvene zaštite.

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, naknada za rad i za ishranu pacijenata utvrđena je po kriterijumima za zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa, a naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ostale materijalne i ostale troškove, utvrđena je na nivou sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za 2006. godinu.

Zdravstvene ustanove iz stava 3. ovog člana, izvršene usluge na tercijarnom nivou fakturišu po cenama iz Cenovnika zdravstvenih usluga u zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Cenovnik).

Zdravstvenim ustanovama iz st. 1. i 3. ovog člana, pripada naknada u visini vrednosti ispostavljenih faktura za pružene stomatološke usluge osiguranim licima.

Zdravstvenim ustanovama kojima je Predračunom sredstava za stomatološko zdravstvenu zaštitu za 2007. godinu utvrđena naknada za organizovanje neprekidne hitne stomatološke zdravstvene zaštite u trajanju od 24 časa pripada tako utvrđena naknada, a koja ne zavisi od planiranog obima rada.

Član 10

Osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog nivoa za 2007. godinu su sredstva utvrđena Predračunom sredstava za 2006. godinu, i to za sledeće namene:

1) lekove u zdravstvenim ustanovama;

2) krv i krvne produkte;

3) sanitetski i medicinski potrošni materijal.

Naknada iz stava 1. tač. 1. i 3. ovog člana utvrđena je iznad sredstava za ove namene utvrđenih Predračunom sredstava za 2006. godinu kod onih zdravstvenih ustanova kod kojih je došlo do povećanja ili smanjenja kapaciteta, uvođenja novih medicinskih procedura i povećanja prosečne iskorišćenosti kapaciteta po grupacijama zdravstvenih ustanova.

Kriterijum za utvrđivanje naknade za implantate je izvršeni obim rada zdravstvene ustanove za period januar-septembar 2006. godine sveden na godišnji nivo uz obezbeđenje mesečnih zaliha prema obimu izvršenog rada i broja lica na listi čekanja.

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za dijalize i dijalizni materijal su prosečni mesečni broj dijaliza po pacijentu, broj lica na dijalizi i cene dijaliznog materijala po vrstama dijaliza utvrđene opštim aktom Republičkog zavoda, za eritropoetin 112 ampula na godišnjem nivou za 50% od ukupnog broja lica na dijalizi i nivo sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za 2006. godinu za ove namene.

Zdravstvena ustanova je obavezna da zavodu za javno zdravlje dostavi mesečni izveštaj o svakoj promeni lica na dijalizi za prethodni mesec.

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za lekove za hemofiliju i citostatike su broj osiguranih lica koji koriste ove lekove i utrošak tih lekova po osiguranom licu, koje određuje Centralna komisija za hemofiliju Ministarstva zdravlja.

Kriterijum za utvrđivanje naknade za ishranu pacijenata u zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog nivoa je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2006. godinu i uvećana za 7,5%.

Izuzetno, kriterijum za utvrđivanje naknade za ishranu pacijenata u klinikama i institutima koji se bave lečenjem dece, zbog specifičnosti ishrane dece - odojčadi, je cena za ishranu pacijenata utvrđena za 2007. godinu ostalim zdravstvenim ustanovama, uvećana za 12%.

Izuzetno, kriterijum za utvrđivanje naknade za ishranu pacijenata u specijalnim bolnicama za psihijatrijske bolesti koje nemaju sopstvenu proizvodnju hrane je cena ishrane pacijenata koja je za 2007. godinu utvrđena zdravstvenim ustanovama koje nemaju sopstvenu proizvodnju hrane, uvećana za 10%.

Član 11

Kriterijumi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz člana 10. ovog pravilnika kao i utvrđivanje naknade za rad za 2007. godinu su:

1) ugovoreni broj radnika,

2) Uredba o koeficijentima,

3) projekcija rasta cene rada i koeficijenata za zaposlene u zdravstvenim ustanovama za 2007. godinu,

4) dodatni koeficijenti (za dežurstvo, prekovremeni rad, minuli rad, pripravnost i druga prava) prema tipu zdravstvene ustanove, a u skladu sa Odlukom Upravnog odbora Republičkog zavoda od 21. jula 2006. godine,

5) troškovi prevoza na rad i sa rada utvrđeni na nivou Predračuna sredstava za 2006. godinu i uvećani za 8%,

6) ostali direktni i indirektan troškovi neophodni za izvršavanje ugovorenog plana rada.

U okviru naknade za ostale troškove filijale će utvrditi sredstva za tekuće održavanje opreme prema procentu učešća troškova održavanja u ostalim troškovima u 2006. godini. Osnov za utvrđivanje učešća su troškovi iz programa racionalizacije ostvareni u 2006. godini.

U okviru naknade za ostale troškove utvrđuju se i sredstva za zanavljanje potrošnih osnovnih sredstava koja se utvrđuju prema procentu učešća naknade za ostale troškove zdravstvene ustanove u ukupnoj naknadi za ostale troškove utvrđene Predračunom sredstava.

Kliničkim centrima koji iz objektivnih razloga ne mogu izvršiti određene zdravstvene usluge, utvrđuju se, u okviru ostalih troškova, sredstva za ugovore koje će klinički centri zaključiti sa drugim zdravstvenim ustanovama u 2007. godini.

Član 12

Za određene vrste zdravstvenih usluga koje će utvrditi Republički zavod i koje se pružaju na sekundarnom ili tercijarnom nivou zdravstvene delatnosti, u okviru ili preko ugovorene naknade, zdravstvenoj ustanovi prenosiće se sredstva po pružanju tih zdravstvenih usluga, a po cenama koje utvrdi Republički zavod.

Član 13

Pored ugovorene naknade, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se i sredstva za usluge pružene osiguranim licima sa liste čekanja iz oblasti kardiologije, kardiohirurgije, ortopedije i oftalmologije, izvršene iznad obima utvrđenog Planom rada, po cenama, odnosno naknadama koje utvrđuje Republički zavod, a u visini ispostavljene fakture po osiguranom licu.

Naknada za izvršene usluge iz stava 1. ovog člana, pružene osiguranim licima sa liste čekanja, čini naknadu iznad ugovorene naknade.

Član 14

Za izvršene usluge iz člana 13. ovog pravilnika iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se cena za izvršenu uslugu i to:

1) koronarografija-kateterizacija - 37.233,00 dinara,

2) revaskularizacija miokarda PTCA (bez uračunate cene stenta) - 111.997,00 dinara,

3) revaskularizacija miokarda koronarnim premošćenjem (bay-pass) - 223.448,00 dinara,

4) inplantacija valvule (bez uračunate cene valvule) - 252.193,00 dinara.

U iznos cena iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, krvi i krvnih derivata, sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala i bolesničkih dana sadržanih u strukturi cene.

Za usluge iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije, pored cena iz stava 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi priznaje se vrednost ugradnog materijala i to: stentova ili valvula, po cenama koje su utvrđene ugovorom zaključenim sa izabranim dobavljačem u postupku javne nabavke koju je sproveo Republički zavod.

Član 15

Za izvršene usluge iz člana 13. ovog pravilnika iz oblasti ortopedije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1) za ugradnju endoproteze kuka (cementne) - 28.583,00 dinara,

2) za ugradnju endoproteze kuka (bezcementne) - 30.149,00 dinara,

3) za ugradnju endoproteze kolena - 31.857,00 dinara,

4) za ugradnju unutrašnjeg fiksatora kičme (po tipu - Miami-Moss) - 91.656,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Za usluge ugradnje proteza, koje nisu sadržane u stavu 1. ovog člana, a izvršene su iznad obima utvrđenog Planom rada, priznaju se stvarni troškovi lekova, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala.

Za usluge iz oblasti ortopedije zdravstvenoj ustanovi pored naknade iz st. 1. i 3. ovog člana priznaje se vrednost implantata, a po cenama koje su utvrđene ugovorom zaključenim sa izabranim dobavljačem u postupku javne nabavke.

Član 16

Za izvršene usluge iz člana 13. ovog pravilnika iz oblasti oftalmologije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1) za ugradnju intraokularnih fleksibilnih sočiva - 18.000,00 dinara,

2) za ugradnju intraokularnih rigidnih sočiva - 11.000,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala i sočiva.

Član 17

Zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuje i naknada za zdravstvene usluge veštačke oplodnje i za asistiranu ljudsku reprodukciju, i to za:

1) Klasični metod veštačke oplodnje - IVF - 271.384,00 dinara;

2) Metod veštačke oplodnje - In vitro maturacija jajne ćelije - 285.676,00 dinara;

3) Metod veštačke oplodnje - ICSI - mikrofertilizacija - 287.174,00 dinara.

U iznos naknade za zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi: lekova, anestetika, hormona, medijuma, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Član 18

Zdravstvene usluge iz člana 14-17. ovog pravilnika fakturišu se po ceni, odnosno u visini naknade utvrđene ovim pravilnikom.

Član 19

Pored naknade utvrđene u čl. 10. i 11. ovog pravilnika, zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa pripadaju sredstva iznad ugovorene naknade po pruženoj zdravstvenoj usluzi osiguranim licima za lekove i medicinska sredstva potrebna po osiguranom licu i to za: transplantaciju bubrega, jetre i kostne srži, endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi, lekovi za decu do 18 godina koja su obolela od fenilketonurije, cistične fibroze, biološke terapije za lečenje dece obolele od poliartikularnog juvenilnog artritisa uzrasta od 4 do 26 godina života, kao i posle navršenih 26 godina života u slučaju kada je lečenje biološkom terapijom započeto pre navršenih 26 godina života, imatinib-mesilat za lečenje hronične mijeloidne leukemije, perkutanu vertebroplastiku, kao i za lekove za ambulantno lečenje osiguranih lica rezistentnih na klasične depo antipsihotike (risperidon injekcije sa produženim dejstvom).

Zdravstvenoj ustanovi tercijarnog nivoa pripadaju sredstva iznad ugovorene naknade za obezbeđivanje osiguranim licima medicinskog sredstva neinvazivnog ventilatora za lečenje u kućnim uslovima.

Član 20

Zdravstvenoj ustanovi koja pruži osiguranom licu zdravstvenu uslugu iz člana 14. ovog pravilnika, u slučaju akutnog infarkta miokarda, pripada naknada iznad ugovorene naknade po cenama iz ovog pravilnika, u skladu sa sprovedenom procedurom.

Član 21

Republički zavod može da zaključi poseban ugovor sa zdravstvenom ustanovom kojoj je Ministarstvo zdravlja dalo saglasnost za izvođenje "pilot projekta".

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje se na osnovu ocene i mišljenja Ministarstva zdravlja o sprovođenju "pilot projekta", a po kriterijumima koji se definišu u skladu sa elementima koji su utvrđeni u "pilot projektu" za tekuću godinu za koju se "pilot projekat" sprovodi.

Član 22

Ocenu o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa utvrđenom naknadom za rad daje filijala uz prethodno mišljenje nadležne zdravstvene ustanove koja obavlja zdravstvenu delatnost javnog zdravlja i Komore zdravstvenih ustanova.

Ocenu o usaglašenosti plana rada sa utvrđenom naknadom za rad zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja osnovane za teritoriju Republike, daje Republički zavod uz prethodno mišljenje Komore zdravstvenih ustanova.

Ocenu o usaglašenosti plana rada sa utvrđenom naknadom za rad zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja daje filijala, uz prethodno mišljenje zdravstvene ustanove osnovane za teritoriju Republike koja obavlja delatnost javnog zdravlja i Komore zdravstvenih ustanova.

Član 23

Po donošenju ocene o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa utvrđenom naknadom, filijala zaključuje ugovor.

Član 24

Sastavni deo ugovora za 2007. godinu je spisak ugovorenih radnika (u daljem tekstu: Spisak zaposlenih) u zdravstvenoj ustanovi.

Zdravstvena ustanova je obavezna da tokom godine filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavlja podatke o promenama u Spisku zaposlenih.

Spisak zaposlenih sadrži: ime i prezime radnika sa matičnim brojem, stručnu spremu, radno mesto na koje su raspoređeni za obavljanje poslova i zadataka u zdravstvenoj ustanovi po organizacionim jedinicama i službama, odnosno odeljenjima.

Promene u spisku ugovorenog broja zaposlenih iz stava 1. ovog člana vrše se isključivo uz saglasnost Komisije za racionalizaciju kadrova u zdravstvenim ustanovama koju obrazuje ministar nadležan za poslove zdravlja.

Sastavni deo ugovora za ustanove u kojima rade lekari ovlašćeni za propisivanje lekova na recept je ažuriran izvod iz Registra lekara koji imaju pravo propisivanja lekova na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 25

Sastavni deo ugovora sa zdravstvenom ustanovom je Lista čekanja sačinjena u skladu sa Objašnjenjem za praćenje kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama, broj 011-00-00018/04-03 od 7. aprila 2004. godine, koje je doneo ministar nadležan za poslove zdravlja, a koju zdravstvena ustanova dostavlja filijali do prvog u mesecu za taj mesec.

Član 26

Zdravstvena ustanova sa kojom je filijala zaključila ugovor o pružanju zdravstvene zaštite mora u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju (u daljem tekstu: Zakon) obezbediti potrebne lekove, medicinska sredstva, implantate i medicinsko-tehnička pomagala koja su utvrđena kao pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko filijala utvrdi da je zdravstvena ustanova, suprotno odredbama Zakona, naplatila od osiguranog lica zdravstvenu uslugu, zahtevala da sama nabavi lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo, naložiće zdravstvenoj ustanovi da osiguranom licu izvrši povraćaj sredstava za naplaćenu uslugu, nabavljeni lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo.

Zdravstvena ustanova ima pravo da podnese prigovor filijali u vezi naloga za povraćaj sredstava.

Ugovorena naknada zdravstvenoj ustanovi za 2007. godinu umanjiće se za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima.

Član 27

Ugovorena naknada zdravstvenoj ustanovi se umanjuje za iznos planiranog učešća u troškovima zdravstvene zaštite koji je predviđen Predračunom sredstava.

Zdravstvena ustanova je dužna da od osiguranog lica naplati iznos propisanog učešća u troškovima zdravstvene zaštite.

Član 28

Davaoci zdravstvenih usluga za izvršene zdravstvene usluge ispostavljaju filijali fakture, u skladu sa aktom za fakturisanje koji donosi Republički zavod.

Član 29

Zdravstvena ustanova je obavezna da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, koji su prouzrokovani upotrebom motornog vozila, nesprovođenjem mera bezbednosti i zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest), u tuči i dr., a u cilju pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom zavodu, u smislu odredbi Zakona.

Član 30

Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, dostavlja filijali Republičkog zavoda mesečni izveštaj o pruženim uslugama osiguranim licima, u skladu sa metodologijom planiranja za 2007. godinu, do petog u mesecu za prethodni mesec, na posebno propisanom obrascu. Mesečni izveštaj zdravstvena ustanova sačinjava na osnovu dnevnih evidencija po službama.

IV UGOVARANJE SA APOTEKOM

Član 31

Ugovaranje sa apotekom iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima svih osiguranih lica vrši se na osnovu procene broja i vrednosti realizovanih lekarskih recepata, broja i starosne strukture osiguranih lica koji gravitiraju toj apoteci.

Ugovorena naknada apoteci iz stava 1. ovog člana obuhvata:

1) cene lekova koje su utvrđene Pravilnikom o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;

2) troškove prometa na malo za izdate lekove na lekarski recept u iznosu 12% koji se obračunavaju na veleprodajnu cenu leka.

Izuzetno od stava 2. tačke 2) ovog člana za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije Republički zavod priznaje troškove prometa na malo od 6% na veleprodajnu cenu lekova.

Ugovorena naknada apoteci za izdata pomagala obuhvata i troškove prometa na malo za izdata pomagala u apoteci u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala.

Uz naknadu iz st. 2., 3. i 4. ovog člana, priznaje se i obračunati porez na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom o PDV.

Član 32

Apoteka je obavezna da obezbedi potrebnu količinu i asortiman lekova sa Liste lekova za osigurana lica Republičkog zavoda primenjujući načela ekonomičnosti i efikasnosti utvrđena zakonom kojim se uređuje zdravstveno osiguranje.

Član 33

Apoteka koja je zaključila ugovor sa filijalom obavezna je da ima informacioni sistem koji omogućava fakturisanje izdatih lekova i pomagala u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda.

Apoteka sa kojom je filijala zaključila ugovor, dužna je da obezbedi obradu lekarskih recepata i obrazaca za propisivanje pomagala koji omogućuju filijali Republičkog zavoda kontrolu ispravnosti izdavanja lekova i pomagala kao i fakturisanja sa odgovarajućim podacima po osiguranim licima, zdravstvenim ustanovama, lekarima, vrsti, poreklu, ceni leka i drugim podacima koje utvrdi Republički zavod.

Član 34

Ugovor sa apotekom iz Plana mreže I apotekom osnovanom kao zdravstvena ustanova u privatnom vlasništvu (u daljem tekstu: privatna apoteka) za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima svih osiguranih lica, zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Član 35

Apoteka je obavezna da prioritetno izda propisani lek na lekarskom receptu.

Izuzetno, u slučaju da apoteka ne raspolaže lekom propisanim na lekarski recept, apoteka može izdati drugi lek kao zamenu, istog generičkog sastava, iste ili niže cene, ako lekar izričito nije napisao da se izda samo propisani lek.

Apoteka je obavezna da vodi podatke o vrsti i količini lekova koje je izdala u skladu sa stavom 2. ovog člana i da o tome dostavlja filijali tromesečni izveštaj.

Član 36

Za lekove izdate na lekarski recept i određena pomagala, apoteka ispostavlja fakturu Republičkom zavodu preko filijale koja je utvrdila svojstvo osiguranom licu.

Uz fakturu iz stava 1. ovog člana dostavljaju se lekarski recepti i obrasci za propisivanje određenih pomagala.

Faktura se ispostavlja u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda.

U ispostavljenoj fakturi, iskazuje se i iznos participacije za izdate lekove sa Liste lekova i za taj iznos se umanjuje obaveza prema apoteci.

Član 36a

Filijala zaključuje ugovor o snabdevanju osiguranih lica lekovima sa Liste lekova i određenim pomagalima sa privatnom apotekom koju je, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke, Republički zavod izabrao kao najpovoljnijeg ponuđača.

Dodela ugovora o snabdevanju osiguranih lica lekovima i određenim pomagalima vrši se i pod uslovom da privatna apoteka:

1) ispunjava uslove za osnivanje i obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti predviđene Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, kao i uslove iz člana 2. ovog pravilnika;

2) obavlja farmaceutsku zdravstvenu delatnost u više ogranaka apoteke na teritoriji jedne ili više opština, kojom se obezbeđuje dostupnost ostvarivanja farmaceutske zdravstvene zaštite osiguranim licima;

3) za proteklu i tekuću godinu ima izmirene dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine u skladu sa propisima;

4) raspolaže neophodnim finansijskim i poslovnim kapacitetom.

Na privatnu apoteku sa kojom je zaključen ugovor, shodno se primenjuju odredbe čl. 31-36, izuzev člana 31. stav 1. ovog pravilnika.

V UGOVARANJE SA ZDRAVSTVENOM USTANOVOM KOJA OBAVLJA ZDRAVSTVENU DELATNOST SPECIJALIZOVANE REHABILITACIJE

Član 37

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost specijalizovane rehabilitacije (u daljem tekstu: RH centar) zaključuje filijala na čijem je području sedište RH centra, za pružanje usluga stacionarne specijalizovane rehabilitacije svim osiguranim licima kao i bolničkog lečenja.

Pored usluga iz stava 1. ovog člana filijala može ugovoriti pružanje i ambulantno-polikliničkih usluga koje se ne obezbeđuju po vrsti i obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području te filijale.

Član 38

Naknada za vršenje zdravstvenih usluga specijalizovane rehabilitacije utvrđena je na osnovu potrebnog broja b.o. dana za potrebe osiguranih lica po cenama koje utvrđuje Upravni odbor Republičkog zavoda, naknada za ambulantno-polikliničke usluge po cenama iz Cenovnika, a naknada za bolničko lečenje u zavisnosti od tipa bolnice po kriterijumima iz ovog pravilnika za sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Član 39

RH centar za izvršene usluge ispostavlja fakturu filijali koja je uputila osigurano lice na lečenje.

VI UGOVARANJE ZDRAVSTVENIH USLUGA SA OSTALIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Član 40

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcine i seruma i sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost transfuzije krvi i zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost sudske medicine, za zdravstvene usluge koje pružaju osiguranim licima koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama, zaključuje filijala na čijem području se nalazi zdravstvena ustanova za sva osigurana lica Republičkog zavoda.

Usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuju se prema Planu rada koji je sastavni deo ugovora.

Član 41

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 40. ovog pravilnika utvrđuje se za broj i vrstu usluga prema Planu rada zdravstvene ustanove, za zdravstvene usluge koje se pružaju osiguranim licima, po cenama iz Cenovnika.

Za izvršene usluge zdravstvena ustanova iz stava 1. ovog člana ispostavlja fakturu filijali koja je uputila osigurano lice, a kopiju računa dostavlja filijali na čijem je području sedište zdravstvene ustanove.

Član 42

Republički zavod zaključuje ugovor sa zdravstvenom ustanovom za:

1) izradu plana kontinuiranog snabdevanja i neophodnih zaliha vakcina i seruma protiv besnila;

2) koordinaciju rada sa antirabičnim jedinicama;

3) za usluge laboratorijske dijagnostike besnila.

VII UGOVARANJE SA ZDRAVSTVENOM USTANOVOM KOJA OBAVLJA DELATNOST JAVNOG ZDRAVLJA

Član 43

Sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost javnog zdravlja ugovor zaključuje filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove, i to za:

1) zdravstvene usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije;

2) zdravstvene usluge epidemiologije;

3) sprovođenje antirabične zaštite, obavezne imunizacije protiv hepatitisa B za eksponirana lica, nabavke i distribucije vakcina protiv gripa;

4) poslove i zadatke socijalne medicine.

Ugovorena naknada za usluge iz stava 1. tač. 1), 2) i 4) ovog člana utvrđuje se na osnovu procentualnog učešća pojedinih zdravstvenih usluga i delatnosti, koje su prioritetne za očuvanje zdravlja osiguranih lica, a do nivoa naknade utvrđene predračunom sredstava.

Ugovorena naknada za usluge iz stava 1. tačka 3) ovog člana utvrđena je na osnovu objedinjenog plana obavezne imunizacije koga utvrđuje zdravstvena ustanova koja obavlja poslove javnog zdravlja za područje Republike.

Zdravstvenoj ustanovi iz stava 1. ovog člana sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ugovorena naknada za 2007. godinu, utvrđuje se za:

1) plate za ugovoreni broj radnika sa stanjem na dan 31. decembra 2006. godine, u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srbije, 05 broj 02-4586/2003-001 od 17. jula 2003. godine;

2) troškove prevoza na rad i sa rada, i

3) troškove laboratorijskog materijala za usluge mikrobiologije.

Član 44

Zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja, za izvršene zdravstvene usluge ispostavlja fakturu filijali koja je uputila osigurano lice u tu zdravstvenu ustanovu.

Zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja, ispostavlja fakturu filijali za čije potrebe su izvršeni pojedinačni poslovi i zadaci utvrđeni u članu 43. stav 1. tačka 4. ovog pravilnika.

VIII UGOVARANJE SA USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 45

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala na čijem području je sedište te ustanove.

Član 46

Naknada za ustanovu socijalne zaštite utvrđuje se u visini sredstava utvrđenih Finansijskim planom za 2007. godinu, a do donošenja standarda kadrova potrebnih za pružanje zdravstvenih usluga iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima smeštenim u ustanovu socijalne zaštite.

Faktura se ispostavlja filijali koja je utvrdila svojstvo osiguranog lica smeštenog u toj ustanovi.

IX UGOVARANJE SA OSTALIM SUBJEKTIMA

Član 47

Republički zavod će, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke, izvršiti izbor ponuđača sa kojima će zaključiti ugovore za snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima u 2007. godini, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje pravo na pomagala, a do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom Republičkog zavoda.

Ponuđač sa kojim se zaključi ugovor obavezan je da osiguranom licu obezbedi medicinsko-tehničko pomagalo po utvrđenim standardima, kao i usluge održavanja utvrđene opštim aktom iz stava 1. ovog člana.

Član 48

Ponuđač iz člana 47. ovog pravilnika za izdata medicinsko-tehnička pomagala i izvršene usluge, ispostavlja fakturu filijali koja je utvrdila svojstvo osiguranog lica i overila obrazac za propisivanje pomagala.

X ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA KOJE NISU U PLANU MREŽE I SA PRIVATNOM PRAKSOM

Član 49

Filijala Republičkog zavoda može zaključiti ugovor o pružanju zdravstvenih usluga sa davaocima zdravstvenih usluga koji nisu u Planu mreže. Ugovor se može zaključiti za broj i vrstu zdravstvenih usluga koje se ne mogu obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže, uz mišljenje zdravstvene ustanove osnovane za teritoriju Republike koja obavlja delatnost javnog zdravlja i saglasnosti ministarstva nadležnog za poslove zdravlja.

Ugovor sa nosiocem zdravstvene službe iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga, koje utvrđuje Republički zavod ili za izvršenje programa za određeni broj usluga iskazanih po službama i organizacionim jedinicama, za potrebe osiguranih lica.

Član 50

Izuzetno od člana 49. stav 2. ovog pravilnika sa zavodom za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) utvrđuje se naknada za pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima na način utvrđen članom 6. stav 7. ovog pravilnika.

Član 51

ZZZR je dužan da plan rada usaglasi sa visinom naknade utvrđene ugovorom.

Usaglašenost plana rada sa ugovorenom naknadom ceni filijala na čijem je području sedište ZZZR uz mišljenje zdravstvene ustanove koja je osnovana za teritoriju Republike za obavljanje delatnosti javnog zdravlja i Komore zdravstvenih ustanova.

Član 52

Za potrebe osiguranih lica, filijala može zaključiti ugovor i sa privatnom praksom o propisivanju lekova sa Liste lekova, ali samo ukoliko privatna praksa pruža zdravstvenu zaštitu iz delatnosti doma zdravlja, odnosno obavlja određene poslove iz primarne zdravstvene zaštite.

Ugovor sa privatnom praksom iz stava 1. ovog člana, zaključuje se za propisivanje lekova iz oblasti: opšte medicine, ginekologije, pedijatrije i stomatologije.

Lekaru u privatnoj praksi sa kojom filijala zaključi ugovor iz stava 1. ovog člana, Republički zavod dodeljuje identifikacioni broj.

Filijala je u obavezi da prati i analizira potrošnju lekova propisanih od strane lekara u privatnoj praksi sa kojima je zaključen ugovor.

XI OBRAČUN PRIPADAJUĆE NAKNADE ZA IZVRŠENE ZDRAVSTVENE USLUGE

Član 53

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove, odnosno koja je zaključila ugovor sa zdravstvenom ustanovom, po isteku kalendarskog tromesečja kumulativno za protekli period od početka godine, kao i po isteku godine koji se utvrđuje kao konačan godišnji obračun.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) ocene izvršenja plana rada zdravstvenih usluga;

2) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept, ostalih preuzetih obaveza;

3) ostvarivanja Finansijskog plana Republičkog zavoda za godinu za koju su zaključeni ugovori;

4) izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana za prvo tromesečje i za devet meseci vrši se na osnovu parametara iz stava 2. tač. 2. i 3. ovog člana.

Ako zdravstvena ustanova nije izvršila ugovoreni obim zdravstvenih usluga, naknada se srazmerno umanjuje u narednom tromesečju.

Ukoliko filijala posle izmirenja utvrđenih obaveza raspolaže na podračunu slobodnim sredstvima, ta sredstva može uz saglasnost Direkcije Republičkog zavoda preneti zdravstvenoj ustanovi na svom području za sprovođenje zdravstvene zaštite za sve ugovorene namene osim za plate i prevoz, a konačnim godišnjim obračunom sa zdravstvenom ustanovom utvrđuje se ukupno pripadajuća naknada za pruženu zdravstvenu zaštitu osiguranim licima.

Saglasnost iz stava 5. ovog člana za filijale sa područja Autonomne pokrajine Vojvodine daje Pokrajinski zavod, o čemu obaveštava Direkciju Republičkog zavoda.

Konačnim godišnjim obračunom filijala utvrđuje ukupno pripadajuću naknadu zdravstvenim ustanovama i drugim davaocima zdravstvenih usluga za sprovođenje ugovora.

U toku godine Republički zavod, odnosno filijala može zdravstvenoj ustanovi u okviru ugovorene naknade po Predračunu sredstava, a prema dinamici ostvarenih prihoda, obezbediti sredstva putem avansa koji se pravda ispostavljenim računima za pružene zdravstvene usluge do obračunskog perioda iz člana 53. ovog pravilnika, a najkasnije po konačnom obračunu po ugovoru.

XII IZMENE UGOVORA

Član 54

Ugovorne strane imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu ugovora nakon izvršenog periodičnog obračuna.

Izuzetno, u slučajevima uvođenja novih metoda u lečenju i dijagnostici, izmene u kapacitetima i promene ugovorenog broja radnika, ugovorne strane mogu pokrenuti inicijativu za izmenu ugovora od trenutka nastanka promene, odnosno mimo perioda utvrđenog u stavu 1. ovog člana.

Član 55

Ako postupak za izmenu ugovora pokreće davalac zdravstvenih usluga, obrazloženu inicijativu dostavlja Filijali sa kojom je zaključio ugovor.

Filijala nakon izvršene analize osnovanosti podnetog zahteva za izmenu ugovora, inicijativu dostavlja Republičkom zavodu sa svojim obrazloženim mišljenjem i stavom.

Član 56

Inicijativu za izmenu ugovora razmatra Komisija za pripremu predloga za izmenu ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite (u daljem tekstu: Komisija), koju obrazuje direktor Republičkog zavoda.

Član 57

Ako Komisija oceni da je inicijativa davaoca zdravstvenih usluga osnovana, predlaže Upravnom odboru Republičkog zavoda da donese odluku o prihvatanju inicijative.

Ako Komisija oceni da inicijativa nije osnovana, obaveštava davaoca zdravstvenih usluga o razlozima odbijanja inicijative.

Ako Upravni odbor Republičkog zavoda, donese odluku o prihvatanju inicijative zaključuje se ugovor o izmeni ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite.

XIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 58

Za organizacione jedinice koje se u toku 2007. godine, odvajanjem ili podelom osnuju kao novi pravni subjekti, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Visina sredstava na godišnjem nivou za zdravstvene ustanove iz stava 1. ovog člana sadržana je u posebnom predračunu sredstava, koji predstavlja integralni deo Predračuna sredstava.

Pripadajuću naknadu, kao osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana, utvrdiće filijala po sprovedenom obračunu za period za koji se ugovara zdravstvena zaštita.

Član 59

Primenom uslova, kriterijuma i merila iz ovog pravilnika, zaključuju se ugovori za 2007. godinu, s tim da se za period januar-mart 2007. godine utvrđuju sredstva do visine sredstava utvrđenih Privremenim finansijskim planom Republičkog zavoda za period januar-mart 2007. godine, a za period januar-jun 2007. godine, sredstva do visine sredstava utvrđenih Privremenim finansijskim planom Republičkog zavoda za period januar-jun 2007. godine.

Rok za zaključivanje ugovora iz stava 1. ovog člana je 30 dana od dana početka primene ovog pravilnika.

Ukoliko davalac zdravstvenih usluga ne zaključi ugovor o pružanju zdravstvene zaštite do roka utvrđenog u stavu 2. ovog člana zdravstvenoj ustanovi i drugom davaocu zdravstvenih usluga iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja plaćaće se samo troškovi pruženih zdravstvenih usluga hitne medicinske pomoći, u skladu sa članom 183. stav 1. Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Član 60

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. januara 2007. godine.

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2007. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 30/2007)

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Predračun sredstava za period januar-decembar 2007. godine i Predračun sredstava za period januar-mart 2007. godine, koji su odštampani uz Pravilnik o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2007. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 115/06).

Član 13

Po dobijanju saglasnosti ministarstva nadležnog za poslove zdravlja, ovaj pravilnik objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2007. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 38/2007)

Član 7

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Predračun sredstava za period januar-decembar 2007. godine koji je objavljen uz Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2007. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 30/07).

Član 8

Po dobijanju saglasnosti ministarstva nadležnog za poslove zdravlja, ovaj pravilnik objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2007. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 65/2007)

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe Predračun sredstava za period januar-decembar 2007. godine i Predračun sredstava za period januar-jun 2007. godine koji su objavljeni uz Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2007. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 38/07).

Član 13

Po dobijanju saglasnosti ministarstva nadležnog za poslove zdravlja, ovaj pravilnik objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

 

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA PERIOD JANUAR-DECEMBAR 2007. GODINE

 

Naziv zdravstvene ustanove

Naknada za rad i ostali troškovi

Lekovi u ZU

Krv i produkti od krvi

Sanitetski medicinski i ostali ugradni materijal

Materijal za dijalizu i lekovi za bolesti krvi i krvotvornih organa

Ishrana bolesnika

Lekovi na RP i pomagala u apoteci

Participacija

Ukupna naknada umanjena za participaciju

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

001 DZ B TOPOLA

191.763

5.255

203

2.570

 

477

86.399

15.116

271.551

002 DZ M IĐOŠ

46.361

1.826

 

859

 

 

28.332

4.826

72.552

003 ZC SUBOTICA

1.297.023

95.528

12.638

94.436

40.631

22.161

 

21.493

1.540.924

005 AP SUBOTICA

 

 

 

 

 

 

328.745

46.024

282.721

Subotica

1.535.147

102.609

12.841

97.865

40.631

22.638

443.476

87.459

2.167.748

006 DZ ŽITIŠTE

71.237

2.830

 

1.323

 

 

37.352

6.657

106.085

007 DZ N BEČEJ

77.510

3.683

 

1.628

 

 

38.968

7.256

114.533

008 DZ SEČANJ

65.431

2.266

 

1.013

 

 

32.126

5.528

95.308

009 DZ S CRNJA

45.227

1.767

 

784

 

 

22.659

3.987

66.450

010 ZC ZRENJANIN

1.167.490

78.254

3.553

62.396

57.666

16.349

 

14.366

1.371.342

012 SP B ZRENJANIN

99.807

6.092

 

2.560

 

6.025

 

2.482

112.002

014 AP ZRENJANIN

 

 

 

 

 

 

356.320

49.885

306.435

Zrenjanin

1.526.702

94.892

3.553

69.704

57.666

22.374

487.425

90.161

2.172.155

015 DZ ADA

70.353

2.899

 

1.323

 

 

38.990

6.887

106.678

016 DZ KANJIŽA

120.563

3.616

 

1.628

 

 

52.369

9.107

169.069

017 DZ N KNEŽEVAC

79.850

3.143

449

1.524

 

3.254

21.026

4.875

104.371

018 DZ ČOKA

37.358

1.746

 

781

 

 

22.005

3.927

57.963

019 ZC SENTA

358.874

33.176

4.112

24.320

 

9.125

54.068

14.223

469.452

020 ZC KIKINDA

525.763

39.121

2.419

36.434

55.164

9.156

 

9.443

658.614

021 SP B N KNEŽEVAC

103.227

8.876

 

1.060

 

12.053

 

4.654

120.562

024 AP KIKINDA

 

 

 

 

 

 

142.993

20.019

122.974

Kikinda

1.295.988

92.577

6.980

67.070

55.164

33.588

331.451

73.135

1.809.683

025 DZ ALIBUNAR

93.507

3.166

 

1.378

 

 

45.958

7.907

136.102

026 DZ B CRKVA

78.873

2.552

 

1.128

 

 

41.813

7.100

117.266

027 DZ KOVAČICA

94.933

3.874

 

1.724

 

 

58.379

10.116

148.794

028 DZ KOVIN

115.670

5.045

 

2.273

 

 

67.215

11.840

178.363

029 DZ OPOVO

47.716

1.592

 

664

 

 

25.092

4.202

70.862

030 DZ PLANDIŠTE

53.389

1.579

 

721

 

 

30.602

5.074

81.217

031 ZC VRŠAC

459.866

42.414

1.869

24.336

33.149

9.033

112.643

25.049

658.261

032 ZC PANČEVO

1.228.294

93.910

10.594

74.200

81.998

21.666

 

19.215

1.491.447

033 SP B B CRKVA

96.777

8.785

 

3.529

 

8.843

 

3.103

114.831

034 SP B VRŠAC

295.330

24.424

 

1.265

 

33.848

 

13.961

340.906

035 SP B KOVIN

305.621

26.920

 

4.919

 

38.348

 

15.513

360.295

037 AP PANČEVO

 

 

 

 

 

 

316.911

44.368

272.543

Pančevo

2.869.975

214.261

12.463

116.137

115.147

111.738

698.613

167.448

3.970.886

038 DZ APATIN

157.924

5.766

 

2.441

 

 

72.544

12.654

226.021

039 DZ KULA

179.089

6.503

 

2.834

 

 

119.261

20.026

287.661

040 DZ ODŽACI

155.279

4.947

 

1.922

 

1.061

83.272

14.751

231.730

041 ZC SOMBOR

1.154.667

98.684

8.399

72.918

55.201

26.794

 

18.839

1.397.824

043 AP SOMBOR

 

 

 

 

 

 

255.760

35.806

219.954

Sombor

1.646.959

115.900

8.399

80.115

55.201

27.855

530.837

102.076

2.363.190

044 DZ BAČ

53.340

2.466

 

1.160

 

 

25.510

4.797

77.679

045 DZ B PALANKA

222.604

8.054

 

3.600

34.274

 

123.110

21.337

370.305

046 DZ B PETROVAC

42.286

2.361

 

1.073

 

 

27.891

5.089

68.522

047 DZ BEOČIN

60.505

2.441

 

977

 

 

28.196

4.963

87.156

048 DZ BEČEJ

153.854

6.405

 

2.706

 

 

70.562

12.889

220.638

049 DZ ŽABALJ

85.253

4.327

 

1.754

 

 

42.091

7.777

125.648

050 DZ SRBOBRAN

59.138

2.847

 

1.265

 

 

33.235

5.980

90.505

051 DZ TEMERIN

77.193

3.806

 

1.676

 

 

56.314

9.743

129.246

052 DZ TITEL

44.582

2.400

 

1.130

 

 

30.584

5.483

73.213

053 DZ N SAD

1.136.441

45.132

 

17.873

 

 

 

20.770

1.178.676

054 ZC VRBAS

511.963

33.137

4.281

33.978

20.431

8.190

103.325

22.067

693.238

056 ZZ REUM N SAD

68.880

337

 

140

 

6.556

 

1.086

74.827

058 ONKOLOGIJA N SAD

484.436

221.125

6.185

64.414

 

18.867

 

3.707

791.320

059 INST PL BOL N SAD

510.215

88.190

5.890

58.461

 

22.900

 

4.840

680.816

060 INST KVB N SAD

568.531

97.064

19.890

483.581

 

16.829

 

3.025

1.182.870

061 INST ZZ DECE I OML N SAD

611.738

73.327

9.893

55.443

6.966

27.711

 

 

785.078

062 STOMAT KL N SAD

61.912

918

 

2.455

 

909

 

 

66.194

063 KC N SAD

2.263.459

397.081

69.234

362.686

91.554

47.504

 

20.678

3.210.840

064 ZZZ RADNIKA N SAD

29.788

1.212

 

704

 

 

 

789

30.915

065 ZZZ STUDENATA N SAD

43.270

2.430

 

791

 

 

 

 

46.491

067 AU N SAD

 

 

 

 

 

 

859.118

120.277

738.841

Novi Sad

7.089.388

995.060

115.373

1.095.867

153.225

149.466

1.399.936

275.297

10.723.018

068 DZ INĐIJA

178.416

7.007

 

3.138

 

 

92.790

16.505

264.846

069 DZ PEĆINCI

77.239

3.413

 

1.504

 

 

36.019

6.600

111.575

070 DZ RUMA

216.992

8.747

 

3.824

 

530

121.831

21.468

330.456

071 DZ S PAZOVA

216.911

10.000

 

4.280

 

 

97.215

18.353

310.053

072 DZ ŠID

135.400

5.423

 

2.276

 

 

69.943

12.491

200.551

073 ZC S MITROVICA

895.466

58.081

4.028

60.342

82.173

15.526

 

12.696

1.102.920

077 AP S MITROVICA

 

 

 

 

 

 

206.951

28.973

177.978

Sr. Mitrovica

1.720.423

92.671

4.028

75.364

82.173

16.056

624.749

117.086

2.498.378

078 DZ BOGATIĆ

113.172

4.452

 

1.912

 

 

 

2.061

117.475

079 DZ LJUBOVIJA

75.929

3.205

 

1.561

 

959

 

1.697

79.957

080 ZC LOZNICA

881.577

74.690

9.149

36.120

45.026

17.508

 

15.190

1.048.880

081 ZC ŠABAC

1.270.167

98.329

8.965

68.864

65.210

22.741

 

21.198

1.513.078

084 AU LOZNICA

 

 

 

 

 

 

238.273

33.358

204.915

085 AU ŠABAC

 

 

 

 

 

 

385.389

53.954

331.435

Šabac

2.340.846

180.676

18.114

108.457

110.236

41.208

623.662

127.458

3.295.741

086 DZ UB

73.414

4.555

 

2.104

 

 

 

2.397

77.676

087 ZC VALJEVO

1.199.668

95.481

11.196

74.599

75.459

24.754

 

18.854

1.462.303

088 AU VALJEVO

 

 

 

 

 

 

364.892

51.085

313.807

089 DZ LAJKOVAC

59.766

2.866

 

1.070

 

 

 

1.145

62.557

Valjevo

1.332.848

102.902

11.196

77.773

75.459

24.754

364.892

73.481

1.916.343

092 ZC SMEDEREVO

840.911

64.010

6.182

54.246

53.646

14.531

 

13.521

1.020.005

093 OB S PALANKA

402.723

30.600

3.282

21.138

48.021

11.426

 

5.197

511.993

094 AP S PALANKA

 

 

 

 

 

 

102.179

14.305

87.874

095 AU SMEDEREVO

 

 

 

 

 

 

324.163

45.383

278.780

096 DZ V PLANA

148.962

5.966

 

2.719

 

 

 

3.128

154.519

097 DZ S PALANKA

189.758

7.447

 

3.485

 

 

 

3.900

196.790

Smederevo

1.582.354

108.023

9.464

81.588

101.667

25.957

426.342

85.434

2.249.961

098 DZ V GRADIŠTE

78.407

3.501

 

1.416

 

 

 

1.540

81.784

099 DZ ŽAGUBICA

68.439

1.944

 

917

 

 

 

946

70.354

100 ZC POŽAREVAC

1.230.179

75.833

4.936

60.785

102.866

15.649

 

17.743

1.472.505

101 ZC PETROVAC

252.992

18.692

561

9.105

 

4.237

 

4.670

280.917

103 AU POŽAREVAC

 

 

 

 

 

 

424.531

59.434

365.097

Požarevac

1.630.017

99.970

5.497

72.223

102.866

19.886

424.531

84.333

2.270.657

104 DZ KRAGUJEVAC

589.939

24.667

 

10.316

 

 

 

12.006

612.916

105 DZ BATOČINA

54.410

1.735

 

784

 

 

 

815

56.114

106 DZ KNIĆ

50.127

2.243

 

1.070

 

 

 

1.131

52.309

107 DZ LAPOVO

33.702

1.169

 

534

 

 

 

588

34.817

108 DZ RAČA

49.958

2.030

 

976

 

 

 

1.042

51.922

109 DZ TOPOLA

82.893

3.408

 

1.541

 

 

 

1.758

86.084

110 ZC ARANĐELOVAC

328.443

19.191

717

15.069

 

4.540

 

5.530

362.430

111 ZZZR ZASTAVA

161.942

3.636

 

2.492

 

 

 

4.194

163.876

113 KC KRAGUJEVAC

1.634.628

326.489

11.663

264.550

49.128

42.158

 

18.351

2.310.265

115 AU KRAGUJEVAC

 

 

 

 

 

 

709.185

99.286

609.899

116 AP ARANĐELOVAC

 

 

 

 

 

 

118.598

16.604

101.994

Kragujevac

2.986.042

384.568

12.380

297.332

49.128

46.698

827.783

161.305

4.442.626

118 DZ DESPOTOVAC

139.628

4.327

 

1.998

 

810

49.170

9.084

186.849

119 DZ SVILAJNAC

131.702

3.931

 

1.920

 

392

48.877

8.727

178.095

120 ZC ĆUPRIJA

838.847

60.289

4.127

59.861

80.107

18.391

87.819

23.398

1.126.043

121 ZC JAGODINA

592.094

41.920

2.919

34.154

 

9.048

182.367

34.667

827.835

123 ZC PARAĆIN

397.666

25.854

2.624

20.670

 

5.455

109.465

21.753

539.981

Jagodina

2.099.937

136.321

9.670

118.603

80.107

34.096

477.698

97.629

2.858.803

125 ZC BOR

815.998

54.866

2.620

43.557

30.238

12.408

 

11.537

948.150

126 ZC NEGOTIN

429.184

23.306

1.911

17.622

18.738

6.246

 

5.883

491.124

127 ZC KLADOVO

283.954

10.823

1.500

8.821

12.285

2.746

 

3.138

316.991

128 ONKOLOGIJA KLADOVO

39.051

12.831

 

2.839

 

2.191

 

931

55.981

129 AU BOR

 

 

 

 

 

 

357.006

49.981

307.025

Bor

1.568.187

101.826

6.031

72.839

61.261

23.591

357.006

71.470

2.119.271

130 DZ BOLJEVAC

68.561

1.863

 

917

 

 

 

946

70.395

131 ZC KNJAŽEVAC

299.941

14.313

472

11.390

 

3.632

 

4.564

325.184

132 ZC ZAJEČAR

705.928

51.421

3.265

68.717

32.039

14.224

 

11.138

864.456

135 AU ZAJEČAR

 

 

 

 

 

 

358.755

50.226

308.529

Zaječar

1.074.430

67.597

3.737

81.024

32.039

17.856

358.755

66.874

1.568.564

136 ZC UŽICE

2.702.964

184.167

20.784

175.660

84.096

40.554

 

42.344

3.165.881

140 AU UŽICE

 

 

 

 

 

 

675.793

94.611

581.182

Užice

2.702.964

184.167

20.784

175.660

84.096

40.554

675.793

136.955

3.747.063

141 ZC ČAČAK

1.313.913

92.330

5.514

96.606

52.943

19.572

 

21.554

1.559.324

142 ZC G MILANOVAC

423.059

27.533

1.059

21.989

 

6.159

 

5.824

473.975

145 AU ČAČAK

 

 

 

 

 

 

378.966

53.055

325.911

146 AP G MILANOVAC

 

 

 

 

 

 

125.329

17.546

107.783

Čačak

1.736.972

119.863

6.573

118.595

52.943

25.731

504.295

97.979

2.466.993

147 DZ RAŠKA

130.423

4.632

 

2.021

 

891

 

2.522

135.445

148 ZC N PAZAR

639.036

50.619

4.176

28.479

35.382

10.126

138.485

28.787

877.516

149 ZC KRALJEVO

1.286.049

92.306

9.720

76.601

76.512

22.054

 

21.041

1.542.201

154 AU KRALJEVO

 

 

 

 

 

 

461.460

64.604

396.856

155 DZ TUTIN

133.307

7.152

 

2.638

 

1.524

33.367

7.302

170.686

Kraljevo

2.188.816

154.709

13.896

109.739

111.894

34.595

633.312

124.256

3.122.705

156 DZ TRSTENIK

176.138

6.625

 

3.162

 

 

 

3.598

182.327

157 ZC KRUŠEVAC

1.454.152

95.640

6.357

53.705

84.954

21.761

 

21.122

1.695.447

160 AU KRUŠEVAC

 

 

 

 

 

 

502.417

70.338

432.079

161 DZ BRUS

81.434

2.671

 

1.282

 

467

 

1.690

84.164

Kruševac

1.711.724

104.936

6.357

58.149

84.954

22.228

502.417

96.748

2.394.017

162 DZ GADŽIN HAN

51.063

1.298

 

739

 

 

 

801

52.299

163 DZ DOLJEVAC

68.036

2.374

 

1.128

 

 

 

1.246

70.292

164 DZ SVRLJIG

71.171

2.068

 

1.050

 

 

 

1.246

73.043

165 DZ SOKOBANJA

82.545

2.505

 

1.323

 

 

37.786

6.718

117.441

166 DZ NIŠ

811.746

32.762

 

15.337

 

 

 

16.761

843.084

167 DZ MEROŠINA

62.009

2.104

 

977

 

 

 

1.016

64.074

168 DZ RAŽANJ

48.748

1.399

 

712

 

 

 

815

50.044

169 ZC ALEKSINAC

316.793

20.386

2.224

16.549

 

4.842

 

5.937

354.857

170 SP B TOPONICA

410.353

21.901

 

3.490

 

36.524

 

 

472.268

173 HMP NIŠ

277.151

6.157

 

1.176

 

 

 

 

284.484

174 ZZZ RADNIKA NIŠ

232.251

6.784

 

4.727

 

 

 

6.075

237.687

175 ZZZ STUDENATA NIŠ

21.576

1.635

 

440

 

 

 

 

23.651

176 ATD NIŠ

42.795

1.311

 

1.056

 

 

 

 

45.162

172 SP B OZREN

98.864

6.618

 

2.341

 

6.278

 

2.327

111.774

180 KC NIŠ

2.524.756

550.380

95.848

406.537

145.425

58.482

 

24.091

3.757.337

181 STOMATOLOGIJA NIŠ

131.627

1.968

1.500

2.576

 

909

 

 

138.580

183 AU NIŠ

 

 

 

 

 

 

973.941

136.352

837.589

Niš

5.251.484

661.650

99.572

460.158

145.425

107.035

1.011.727

203.385

7.533.666

184 DZ KURŠUMLIJA

100.022

3.913

 

1.755

 

796

 

2.022

104.464

185 DZ BLACE

68.177

1.875

 

919

 

 

 

916

70.055

186 ZC PROKUPLJE

725.603

44.613

1.715

32.147

36.760

11.494

 

11.132

841.200

188 AU PROKUPLJE

 

 

 

 

 

 

229.556

32.138

197.418

Prokuplje

893.801

50.401

1.715

34.821

36.760

12.290

229.556

46.208

1.213.136

189 DZ BELA PALANKA

80.729

1.888

 

899

 

 

32.490

5.565

110.441

190 ZC PIROT

813.515

44.939

4.681

54.305

43.118

10.895

 

11.258

960.195

192 AU PIROT

 

 

 

 

 

 

195.771

27.408

168.363

Pirot

894.244

46.827

4.681

55.204

43.118

10.895

228.261

44.231

1.238.999

193 DZ BOJNIK

56.883

2.097

 

1.015

 

 

 

1.084

58.911

194 ZC LESKOVAC

1.643.555

105.531

5.625

125.723

67.362

27.804

 

28.197

1.947.403

196 AU LESKOVAC

 

 

 

 

 

 

505.226

70.732

434.494

197 DZ LEBANE

103.900

3.733

 

1.696

 

 

 

1.784

107.545

Leskovac

1.804.338

111.361

5.625

128.434

67.362

27.804

505.226

101.797

2.548.353

199 ZC VRANJE

1.394.189

83.167

4.128

97.577

51.032

16.582

 

19.167

1.627.508

199a DZ VLADIČIN HAN

92.320

3.498

 

1.618

 

 

 

1.784

95.652

200 ZC SURDULICA

213.031

13.665

395

10.913

 

3.683

 

4.160

237.527

201 SP B SURDULICA

58.766

3.809

 

1.624

 

3.766

 

 

67.965

205 AU VRANJE

 

 

 

 

 

 

445.920

62.429

383.491

Vranje

1.758.306

104.139

4.523

111.732

51.032

24.031

445.920

87.540

2.412.143

206 DZ ZVEČAN

158.184

4.733

 

2.450

 

 

 

 

165.367

207 ZC K MITROVICA

1.596.881

49.311

3.252

26.538

12.635

5.306

 

 

1.693.923

208 AU K. MITROVICA

68.269

 

 

 

 

 

100.297

 

168.566

Kos. Mitrovica

1.823.333

54.044

3.252

28.988

12.635

5.306

100.297

 

2.027.855

210 DZ BARAJEVO

96.145

3.544

 

1.694

26.195

 

24.592

5.271

146.899

211 DZ VOŽDOVAC

443.832

19.813

 

8.729

 

 

 

10.438

461.936

212 DZ VRAČAR

245.061

7.291

 

3.316

 

 

 

4.091

251.577

213 DZ GROCKA

261.156

10.439

 

4.493

 

 

121.090

22.071

375.107

214 DZ ZVEZDARA

383.784

18.180

 

7.794

 

 

 

9.310

400.448

215 DZ ZEMUN

493.632

25.665

 

10.555

 

 

 

12.662

517.190

216 DZ LAZAREVAC

292.567

8.268

 

3.769

 

265

 

4.156

300.713

217 DZ MLADENOVAC

174.185

6.964

 

3.070

 

 

136.218

22.448

297.989

218 DZ N BGD

572.605

26.690

 

11.675

 

 

 

14.680

596.290

219 DZ OBRENOVAC

254.612

10.088

 

4.248

44.761

 

110.008

20.217

403.500

220 DZ PALILULA

545.349

21.210

 

9.144

 

 

 

10.640

565.063

221 DZ RAKOVICA

270.592

13.321

 

5.935

 

 

 

7.045

282.803

222 DZ S VENAC

206.780

5.843

 

2.623

 

 

 

3.100

212.146

223 DZ SOPOT

91.010

2.975

 

1.342

 

 

33.219

6.236

122.310

224 DZ S GRAD

354.405

7.199

 

3.200

 

 

13.561

5.788

372.577

225 DZ ČUKARICA

436.668

22.414

 

9.790

 

 

 

11.542

457.330

226 SP B MLADENOVAC

114.414

6.286

280

4.486

42.717

4.876

 

1.970

171.089

227 SP B CEREB PARALIZA BGD

147.995

802

 

1.078

 

4.818

 

 

154.693

228 NEONATOLOGIJA BGD

199.197

39.087

715

19.854

 

10.384

 

 

269.237

229 SVETI SAVA BGD

236.854

22.080

 

19.305

 

9.008

 

3.878

283.369

230 HMP BGD

588.705

5.384

 

1.769

 

 

 

 

595.858

231 GZ KOŽNO BGD

48.359

566

 

2.014

 

 

 

 

50.939

232 GZ GERONT

247.972

1.210

 

1.687

 

 

 

 

250.869

234 ATD BGD

155.513

3.223

 

5.656

 

 

 

 

164.392

235 NEFRO LAZAREVAC

82.297

1.118

874

4.403

81.971

2.213

 

450

172.426

236 ZZZ STUDENATA BGD

137.056

3.562

 

1.907

 

1.031

 

 

143.556

237 ZZZ MUP

110.098

1.786

 

1.409

 

 

24.424

6.240

131.477

239 PROTETIKA BGD

125.462

2.115

 

2.545

 

7.461

 

3.413

134.170

241 NARKOMANIJA BGD

114.241

1.954

 

735

 

3.430

 

698

119.662

242 GOVORNA PATOL BGD

68.463

60

 

 

 

995

 

 

69.518

243 BANJICA BGD

517.374

56.078

19.372

435.617

 

20.784

 

8.997

1.040.228

244 LAZA LAZAREVIĆ BGD

387.412

21.544

 

3.574

 

18.504

 

10.905

420.129

245 KVB DEDINJE

619.781

132.442

25.345

612.053

 

17.261

 

3.103

1.403.779

246 MAJKA I DETE BGD

718.944

115.355

5.662

57.368

854

17.926

 

 

916.109

247 MENTALNO BGD

249.132

5.767

 

8.815

 

10.407

 

2.017

272.104

248 ONKOLOGIJA BGD

684.299

492.491

6.530

84.393

 

14.346

 

5.616

1.276.443

249 REUMATOLOGIJA BGD

187.700

10.061

 

2.550

 

11.514

 

3.103

208.722

251 ZOTOVIĆ BGD

215.243

2.490

 

8.253

 

12.221

 

4.499

233.708

252 NEUROPS DECE BGD

88.757

678

 

635

 

3.515

 

 

93.585

253 DEČ KL BGD

517.235

100.375

15.368

66.672

17.159

14.478

 

 

731.287

254 GAK

522.126

42.050

9.005

31.179

 

15.981

 

5.305

615.036

255 STOMATOLOGIJA BGD

225.459

4.811

2.000

25.139

 

3.348

 

 

260.757

256 KBC B KOSA

680.717

122.125

17.415

139.324

 

12.377

 

5.771

966.187

257 KBC D MIŠOVIĆ

824.675

75.261

11.236

73.128

20.579

17.438

 

7.741

1.014.576

258 KBC ZEMUN

816.635

67.233

12.431

107.691

63.341

22.425

 

10.455

1.079.301

259 KBC ZVEZDARA

1.174.748

101.268

16.414

96.033

205.915

27.927

 

13.217

1.609.088

260 KCS

6.199.303

1.422.001

330.022

1.585.508

210.578

286.919

 

53.115

9.981.216

261 AU BGD

 

 

 

 

 

 

3.882.307

543.523

3.338.784

Beograd

22.128.548

3.071.167

472.669

3.496.157

714.070

571.852

4.345.419

863.711

33.936.171

351 ZC GNJILANE

378.361

7.154

 

1.259

 

 

 

 

386.774

350 AU GNJILANE

35.276

 

 

 

 

 

31.915

 

67.191

Gnjilane

413.637

7.154

 

1.259

 

 

31.915

 

453.965

380 DZ GRAČANICA

529.953

4.326

 

1.763

 

 

14.524

 

550.566

381 DZ DONJA GUŠTERICA

297.230

2.076

 

1.510

 

 

8.260

 

309.076

382 DZ KOSOVO POLJE

146.746

1.990

 

1.259

 

 

5.835

 

155.830

383 DZ OBILIĆ

192.069

1.682

 

923

 

 

4.060

 

198.734

384 DZ ŠTRPCE

280.455

3.038

 

1.913

 

 

8.858

 

294.264

385 KBC PRIŠTINA

1.715.838

4.774

 

4.638

 

2.714

2.137

 

1.730.101

Gračanica

3.162.290

17.886

 

12.006

 

2.714

43.674

 

3.238.570

SVEGA

78.769.697

7.578.157

879.373

7.302.863

2.576.259

1.502.796

17.634.968

3.483.456

112.760.657

 

Sledeći