ODLUKA
O JAVNIM PRIZNANJIMA GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 45/2007)

 

I UVODNE NAPOMENE

Član 1

Ovom odlukom ustanovljavaju se javna priznanja grada Niša i propisuju uslovi i postupak njihove dodele.

Član 2

Javna priznanja grada Niša su:

- NAGRADA GRADA NIŠA "11. JANUAR",

- NAGRADA "BRANKO MILJKOVIĆ"

- NAGRADA NAJBOLJIM STUDENTIMA,

- ZVANJE POČASNOG GRAĐANINA NIŠA,

- POVELJA ZAHVALNOSTI,

- BLAGODARNICA GRADA NIŠA "SVETI SAVA".

II NAGRADA GRADA NIŠA "11. JANUAR"

Član 3

Godišnja Nagrada grada Niša "11. januar" je najviše priznanje grada, koje se dodeljuje za izuzetna dostignuća kojima se afirmiše grad u privrednim, društvenim i drugim oblastima.

Član 4

Nagrada "11. januar" se može dodeliti fizičkom ili pravnom licu iz Niša, pojedinačno ili zajednički, bez obzira na vreme i prostor dostignuća.

Član 5

O dodeli Nagrade "11. januar" odlučuje Komisija za nagrade grada Niša, koju imenuje Skupština grada.

Komisija se sastoji od predsednika i četiri člana.

Mandat Komisije za nagrade identičan je mandatu saziva Skupštine koja je imenuje.

Član 6

Predsednik Skupštine grada je, po funkciji, predsednik Komisije za nagrade.

U sastav Komisije za nagrade imenuju se Gradonačelnik grada i predstavnici Univerziteta u Nišu, Eparhije niške i Vojske Srbije.

Rešenjem o imenovanju komisije imenuje se zamenik predsednika Komisije, koji je po funkciji zamenik predsednika Skupštine grada i zamenici članova Komisije, koji se imenuju iz iste strukture.

Član 7

Komisija donosi poslovnik kojim uređuje način svog rada i odlučivanja.

Član 8

Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nagrade objavljuje se u dnevnom listu i drugim medijima u Nišu.

Način i vreme dostavljanja predloga određuje Komisija za nagrade.

Predlog za dodelu nagrade može podneti svako fizičko ili pravno lice, kao i član Komisije za nagrade, uz obavezu sveobuhvatnog obrazloženja predloga.

Član 9

Komisija za nagrade, na osnovu primljenih predloga, donosi odluku o dodeli nagrade.

Odluka sa detaljnim obrazloženjem objavljuje se u dnevnom listu i drugim medijima grada.

Član 10

Nagrada "11. januar" se sastoji od diplome o dodeli nagrade i novčanog iznosa čiju visinu, primerenu uslovima vremena u kome se nagrada dodeljuje, na predlog Komisije za nagrade, utvrđuje Gradonačelnik grada.

Član 11

Nagradu "11. januar" uručuje Gradonačelnik na svečanoj sednici Skupštine, koja se za tu priliku saziva.

III NAGRADA "BRANKO MILJKOVIĆ"

Član 12

Godišnja nagrada "Branko Miljković" dodeljuje se autoru prvog izdanja najbolje knjige poezije objavljene na srpskom jeziku u prethodnoj godini i to povodom godišnjice rođenja preminulog pesnika Branka Miljkovića - 29. januara.

Član 13

Predlog za dodelu nagrade, na javni poziv objavljen u dnevnom listu i drugim medijima u Nišu, može podneti svako fizičko ili pravno lice.

Predlog mora da sadrži sveobuhvatno obrazloženje i uz predlog se prilažu primerci knjige poezije kojom se konkuriše za nagradu.

Predlozi se preko Niškog kulturnog centra podnose žiriju za dodelu nagrade, do kraja decembra meseca u godini za koju se nagrada dodeljuje.

Administrativno-tehničke i stručne poslove u vezi sa dodelom nagrade obavlja Niški kulturni centar.

Član 14

Skupština grada Niša imenuje pet članova žirija za dodelu nagrade, na period od dve godine, iz reda poznatih književnika i književnih kritičara, na predlog Gradonačelnika.

Član 15

Članovi žirija na konstitutivnoj sednici biraju predsednika žirija.

Žiri je samostalan u radu i odlučivanju.

Odluku o dodeli nagrade žiri donosi većinom glasova.

Član 16

Nagrada "Branko Miljković" se sastoji od Povelje o dodeli nagrade i novčanog iznosa.

Nagradu uručuje Gradonačelnik na prigodnoj svečanosti.

Novčani iznos nagrade, na predlog Komisije za nagrade grada Niša, utvrđuje Gradonačelnik.

Budžetom grada Niša se pored novčanog iznosa nagrade obezbeđuju naknade za rad i putni troškovi članova žirija, troškovi štampe i uručenja nagrade i drugi troškovi koji prate dodelu nagrade.

IV NAGRADA NAJBOLJIM STUDENTIMA

Član 17

Nagrada najboljim studentima je javno priznanje koje se dodeljuje najboljim studentima fakulteta Univerziteta u Nišu za postignut uspeh u toku studija.

Član 18

Nagrada se dodeljuje svake godine povodom 11. januara - Dana oslobođenja grada Niša od Turaka i uručuje je Gradonačelnik grada.

Član 19

Nagrada najboljim studentima se sastoji od diplome o dodeli nagrade, čiji izgled i tekst utvrđuje Komisija za podsticaj talentovanih učenika i studenata, i novčanog iznosa, čiju visinu, na osnovu raspoloživih sredstava u budžetu grada, uz saglasnost Gradskog veća, utvrđuje ista Komisija.

Novčani iznos nagrade jednak je za sve nagrađene studente.

Član 20

Fakulteti Univerziteta u Nišu predlažu najbolje studente fakulteta za nagradu.

Predlozi za nagradu, s pisanim obrazloženjem za svakog studenta fakulteta, dostavljaju se najkasnije do kraja novembra meseca tekuće godine Komisiji za podsticaj talentovanih učenika i studenata, preko uprave nadležne za obrazovanje.

Član 21

Ukoliko dva studenta istog fakulteta imaju isti prosek ocene, prednost ima kandidat:

a) koji je na višoj godini studija,

b) koji je svojim naučnim i stručnim radom postigao rezultate i priznanja u zemlji i inostranstvu.

Za nagradu može biti predložen student koji je, u godini koja prethodi godini u kojoj se uručuje nagrada, diplomirao ili dobio neku drugu nagradu za postignut uspeh.

Član 22

Nagrada se dodeljuje samo jednom studentu sa svakog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Član 23

Odluka o nagrađivanju najboljih studenata objavljuje se u medijima grada.

V ZVANJE POČASNOG GRAĐANINA NIŠA

Član 24

Zvanje počasnog građanina Niša dodeljuje se pojedincima, našim ili stranim državljanima, za dostignuća i dela koja znače izuzetan doprinos razvoju i opštem napretku našeg grada ili države, izgradnji humanih odnosa među ljudima, razvoju saradnje, prijateljskih, privrednih, kulturnih odnosa između njihovih gradova i grada Niša.

Član 25

Zvanje počasnog građanina Niša, u vidu diplome, dodeljuje Skupština grada na predlog Komisije za nagrade i uručuje je Gradonačelnik grada na svečan način.

VI POVELJA ZAHVALNOSTI

Član 26

Povelja zahvalnosti se dodeljuje stranim fizičkim i pravnim licima, za plodotvornu saradnju i doprinos afirmaciji grada Niša.

Član 27

Odluku o dodeli Povelje zahvalnosti donosi Gradonačelnik grada.

Povelju zahvalnosti Gradonačelnik grada uručuje uz prigodan poklon koji simbolizuje istorijske, tradicionalne, kulturne, turističke i druge specifičnosti grada.

Odluka o dodeli Povelje zahvalnosti objavljuje se u medijima grada.

VII BLAGODARNICA GRADA NIŠA "SVETI SAVA"

Član 28

Blagodarnica grada Niša "Sveti Sava" je priznanje grada, koje se dodeljuje za izuzetan doprinos u negovanju duhovnosti, vere, milosrđa i istine.

Član 29

Blagodarnica grada Niša "Sveti Sava" se može dodeliti pojedincu, udruženju ili pravnom licu.

Obrazložen predlog za dodelu blagodarnice Komisiji za nagrade može podneti svako fizičko i pravno lice.

Član 30

O dodeli blagodarnice grada Niša "Sveti Sava" odlučuje Skupština grada, uz prethodno mišljenje Njegovog preosveštenstva vladike niškog.

Blagodarnicu "Sveti Sava", koju čini povelja o dodeli blagodarnice, uručuje Gradonačelnik grada, 27. januara, na dan Svetog Save.

VIII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 31

Izgled i veličinu diplome i povelje, kao i bliže uslove i postupak za njihovu dodelu, u skladu sa ovom odlukom, uređuje Komisija za nagrade grada Niša, posebnim pravilnikom.

Član 32

Diploma i povelja, kao izraz javnog priznanja po ovoj odluci obavezno sadrži: ime i prezime, odnosno naziv dobitnika, kratko obrazloženje priznanja, simbol grada Niša, potpis Gradonačelnika, odnosno predsednika Skupštine grada ili ovlašćeno lice tela koje je nagradu dodelio, odgovarajući pečat, mesto i datum kada je odlučeno i druge elemente, što se određuje prilikom utvrđivanja njenog izgleda.

Član 33

Osnovni podaci o dobitnicima javnih priznanja po ovoj odluci, upisuju se u spomen - knjigu, čiji izgled i sadržinu određuje sekretar Skupštine grada, koji se stara o njenom vođenju i čuvanju.

Član 34

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o javnim priznanjima grada Niša ("Službeni list grada Niša", broj 15/95, 19/95, 22/97, 16/2000, 47/2000 i 97/2004).

Član 35

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".