STATUT
AKREDITACIONOG TELA SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 68/2007)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Akreditaciono telo Srbije osnovano je Odlukom o osnivanju Akreditacionog tela Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 96/06) za utvrđivanje kompetentnosti organizacija za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti.

Član 2

Akreditaciono telo Srbije (u daljem tekstu: Akreditaciono telo) je samostalna neprofitna organizacija.

Osnivač Akreditacionog tela je Republika Srbija za koju na osnovu zakonskog ovlašćenja osnivačka prava vrši Vlada (u daljem tekstu: osnivač).

Član 3

Akreditaciono telo je pravno lice koje se upisuje u sudski registar.

Član 4

Za obaveze u pravnom prometu sa trećim licima Akreditaciono telo odgovara celokupnom svojom imovinom.

Ako Akreditaciono telo ne može da ispuni obaveze iz svoje imovine ili ako bi ispunjenje obaveza iz imovine Akreditacionog tela ozbiljno ugrozilo njegov rad, za obaveze Akreditacionog tela odgovara osnivač.

Član 5

Akreditaciono telo ostvaruje saradnju sa drugim institucijama u oblasti infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji, sa ciljem usklađenog razvoja te oblasti.

Akreditaciono telo sarađuje sa ministarstvima i drugim organima državne uprave, nacionalnim institucijama u oblasti standardizacije i metrologije, organizacijama koje obavljaju poslove ocenjivanja usaglašenosti i etaloniranja, njihovim strukovnim udruženjima, udruženjima potrošača, kao i naučnim institutima i visokoškolskim ustanovama.

Saradnja iz st. 1. i 2. ovog člana ostvaruje se na način koji ne utiče na nezavisnost, nepristrasnost i integritet Akreditacionog tela.

Akreditaciono telo zastupa interese Republike Srbije u oblasti akreditacije na međunarodnom nivou i sa tim ciljem se povezuje i zaključuje sporazume sa srodnim organizacijama i učestvuje u radu evropskih i međunarodnih organizacija za akreditaciju.

II NAZIV I SEDIŠTE

Član 6

Akreditaciono telo posluje pod nazivom: Akreditaciono telo Srbije.

Skraćeni naziv Akreditacionog tela Srbije je: ATS.

Akreditaciono telo u poslovanju sa inostranstvom, pored naziva na srpskom jeziku, može da upotrebljava i naziv na engleskom jeziku: "Accreditation Board of Serbia".

Sedište Akreditacionog tela je u Beogradu.

III PEČAT I ZNAK

Član 7

Akreditaciono telo ima veliki i mali pečat i štambilj.

Pečati Akreditacionog tela su okruglog oblika u čijoj je sredini grb Republike Srbije.

Pečati Akreditacionog tela sadrže tekst: Republika Srbija, Akreditaciono telo Srbije – Beograd, koji je ispisan na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom.

Član 8

Veliki pečat ima prečnik 32 mm, a mali pečat 22 mm.

Veliki pečat se koristi za redovno poslovanje i overavanje isprava koje izdaje Akreditaciono telo, a mali za overavanje: pojedinačnih stranica iz tih isprava, izmena na ispravama, kao i personalnih dokumenata zaposlenih.

Ako postoji potreba za više pečata iste veličine, oni se označavaju rednim brojem.

Direktor uređuje način upotrebe i čuvanja pečata.

Član 9

Štambilji Akreditacionog tela su pravougaonog oblika, a tekst štambilja ispisan je na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom.

Sadržaj štambilja se propisuje posebnim aktom direktora.

Član 10

Akreditaciono telo ima svoj znak koji koristi kao logotip, a u formi simbola dodeljuje ga, kao znak akreditacije, akreditovanim organizacijama na korišćenje.

Znak iz stava 1. ovog člana registruje se kao intelektualna svojina Akreditacionog tela u Zavodu za intelektualnu svojinu.

IV DELATNOST

Član 11

Akreditaciono telo:

1) obavlja poslove akreditacije, i to: laboratorija za ispitivanje i laboratorija za etaloniranje; organizacija koje obavljaju poslove kontrolisanja (kontrolnih tela); sertifikacionih tela za sertifikaciju proizvoda i procesa, za sertifikaciju sistema menadžmenta i za sertifikaciju stručnih lica, kao i ocenjivača sistema EMAS;

2) vrši druga ocenjivanja i potvrđivanja kompetentnosti za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti, uključujući utvrđivanje ispunjavanja uslova za obavljanje ocenjivanja usaglašenosti u skladu sa tehničkim propisima;

3) učestvuje u radu evropskih i međunarodnih organizacija za akreditaciju, što uključuje bilateralnu saradnju sa drugim članicama tih organizacija i zastupanje srpskih interesa u skladu sa obavezama koje su preuzete međunarodnim ugovorima;

4) donosi i objavljuje Pravila akreditacije;

5) vodi registar akreditovanih organizacija i registar akreditovanih ocenjivača sistema EMAS;

6) organizuje i sprovodi obuku lica koja u ime i za račun Akreditacionog tela učestvuju u procesu akreditacije;

7) izdaje informatore i biltene iz oblasti akreditacije i organizuje promociju akreditacije u zemlji i inostranstvu;

8) obavlja i druge poslove, u skladu sa zakonom.

V FINANSIRANJE

Član 12

Sredstva za rad Akreditacionog tela obezbeđuju se iz:

1) sredstava ostvarenih naplatom troškova akreditacije;

2) budžeta Republike Srbije;

3) drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 13

Pod troškovima akreditacije podrazumeva se cena koju korisnici usluga plaćaju za izvršene usluge Akreditacionog tela, koja se određuje u skladu sa odlukom o visini troškova akreditacije.

Cena usluga koje Akreditaciono telo pruža korisnicima utvrđuje se ugovorom između Akreditacionog tela i korisnika, u skladu sa odlukom o visini troškova akreditacije.

Iznos sredstava za rad Akreditacionog tela koji se obezbeđuje iz budžeta Republike Srbije određuje se na osnovu poslova koji se utvrđuju programom i godišnjim planom rada.

Sredstva za članarinu Akreditacionog tela u evropskoj i međunarodnim organizacijama za akreditaciju obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije.

Pod sredstvima iz drugih izvora podrazumevaju se pokloni (donacije) i drugi prihodi ostvareni u skladu sa zakonom.

Pokloni (donacije) ne mogu se primati od pravnih i fizičkih lica koja koriste usluge Akreditacionog tela.

VI UNUTRAŠNJA ORGANIZACIJA

Član 14

Za obavljanje stručnih poslova u vezi sa akreditacijom i/ili drugim postupcima potvrđivanja kompetentnosti, u Akreditacionom telu se organizuje grupa poslova:

1) uspostavljanje i održavanje sistema akreditacije;

2) uspostavljanje i održavanje sistema ocenjivanja i potvrđivanja kompetentnosti za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti, uključujući utvrđivanje ispunjavanja uslova za obavljanje ocenjivanja usaglašenosti u skladu sa tehničkim propisima;

3) saradnja sa institucijama u Republici Srbiji po pitanjima akreditacije, odnosno utvrđivanja kompetentnosti;

4) saradnja sa evropskim i međunarodnim institucijama;

5) usklađivanje sistema akreditacije sa međunarodnim, evropskim i srpskim standardima;

6) sprovođenje postupaka akreditovanja i drugih postupaka utvrđivanja kompetentnosti.

Član 15

Za obavljanje poslova, koji su neophodni kao podrška grupi poslova iz člana 14. ovog statuta, u Akreditacionom telu se organizuje i grupa poslova:

1) administrativno-tehnički poslovi;

2) poslovi računovodstva;

3) kadrovski poslovi;

4) pravni poslovi;

5) poslovi promocije i odnosa s javnošću;

6) poslovi organizovanja obuke;

7) poslovi održavanja informacionog sistema.

Član 16

Za uspostavljanje i održavanje sistema menadžmenta u Akreditacionom telu, u skladu sa zahtevima standarda za rad akreditacionih tela, direktor može imenovati predstavnika rukovodstva za sistem menadžmenta – rukovodioca kvaliteta.

Član 17

Unutrašnja organizacija Akreditacionog tela bliže se uređuje aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, koji donosi direktor, uz saglasnost Upravnog odbora.

Zaposleni u Akreditacionom telu ostvaruju prava i obaveze iz radnog odnosa u skladu sa Zakonom o radu.

VII ODLUČIVANJE O AKREDITACIJI

Član 18

O akreditaciji se odlučuje kada se steknu uslovi za: dodelu akreditacije, potvrđivanje održavanja akreditacije, obnavljanje akreditacije, proširenje obima akreditacije, redukciju obima akreditacije, suspenziju akreditacije, produženje akreditacije ili ukidanje akreditacije.

Osnov za odlučivanje o akreditaciji iz stava 1. ovog člana jeste izveštaj o ocenjivanju tima proveravača i/ili izveštaj sačinjen u postupku razrešenja prigovora i/ili pisani zahtev akreditovane organizacije.

U postupku odlučivanja o akreditaciji učestvuju komisija za akreditaciju i direktor.

Član 19

Način obrazovanja komisija za akreditaciju, sastav tih komisija, način rada i postupak odlučivanja o akreditaciji iz člana 18. stav 1. ovog statuta, bliže se uređuju odlukom Upravnog odbora.

VIII ZASTUPANJE I PREDSTAVLJANJE

Član 20

Akreditaciono telo u zemlji i inostranstvu predstavlja i zastupa direktor, u okviru svojih ovlašćenja i delatnosti upisane u sudski registar.

Direktor u ime i za račun Akreditacionog tela zaključuje ugovore i preduzima druge pravne radnje.

U slučaju odsutnosti ili sprečenosti direktora, Akreditaciono telo zastupa i potpisuje zaposleni koga direktor ovlasti za zastupanje i potpisivanje u granicama datih ovlašćenja.

Direktor može ovlastiti zaposlenog ili drugo lice da u određenim poslovima i postupcima pred sudom ili drugim organima predstavlja ili zastupa Akreditaciono telo, s tim što se u punomoćju određuje obim, sadržina i trajanje datog ovlašćenja.

IX ORGANI

Član 21

Organi Akreditacionog tela su: Upravni odbor, Savet za akreditaciju, direktor i Nadzorni odbor.

Upravni odbor

Član 22

Upravni odbor utvrđuje poslovnu politiku Akreditacionog tela i prati njeno sprovođenje.

Upravni odbor ima predsednika i četiri člana koje imenuje i razrešava osnivač.

Dva člana Upravnog odbora predlaže Privredna komora Srbije iz redova akreditovanih organizacija.

Mandat predsednika i članova Upravnog odbora traje četiri godine, uz mogućnost ponovnog imenovanja.

Član 23

Upravni odbor:

1) donosi statut;

2) donosi plan i godišnji program rada;

3) donosi finansijski plan;

4) usvaja izveštaj o realizaciji godišnjeg programa rada;

5) usvaja finansijski izveštaj;

6) bira i razrešava članove Saveta za akreditaciju;

7) donosi odluku o pristupanju u članstvo i sklapanju bilateralnih i multilateralnih aranžmana sa drugim akreditacionim telima, odnosno regionalnim i međunarodnim organizacijama za akreditaciju;

8) odlučuje o korišćenju sredstava, u skladu sa zakonom;

9) odlučuje o raspolaganju imovinom veće vrednosti;

10) odlučuje o visini troškova akreditacije;

11) donosi Pravila akreditacije;

12) odlučuje o proširenju oblasti delovanja Akreditacionog tela, odnosno ustanovljavanju novih šema akreditacije;

13) daje saglasnost na akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta;

14) donosi poslovnik o radu upravnog odbora;

15) određuje zaradu direktora;

16) određuje kriterijume za obračun zarada zaposlenih, uključujući i cenu rada;

17) odlučuje o naknadama za rad u Savetu za akreditaciju;

18) donosi opšti akt o zaštiti životne sredine;

19) dodeljuje priznanja i nagrade;

20) obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom, odlukom i ovim statutom.

Odluke iz stava 1. tač. 1), 2), 3), 5) i 9) ovog člana Upravni odbor donosi uz saglasnost osnivača.

Član 24

Upravni odbor radi i odlučuje na sednicama.

Upravni odbor radi na sednici kojoj prisustvuje više od polovine ukupnog broja članova.

Upravni odbor odlučuje javnim glasanjem.

Odluka se smatra donetom kada se za nju izjasni većina od ukupnog broja članova.

O radu Upravnog odbora vodi se zapisnik.

Način rada Upravnog odbora bliže se uređuje Poslovnikom o radu Upravnog odbora.

Član 25

Predsednik i članovi Upravnog odbora imaju pravo na naknadu za rad u Upravnom odboru.

Mesečna naknada predsedniku i članovima Upravnog odbora iznosi jedna prosečna bruto plata u Republici Srbiji.

Savet za akreditaciju

Član 26

Savet za akreditaciju (u daljem tekstu: Savet) je stručno savetodavno telo Akreditacionog tela po pitanjima iz oblasti akreditacije.

Član 27

Savet čine predsednik i četiri člana koje bira i razrešava Upravni odbor.

U Savet se biraju istaknuti stručnjaci i naučni radnici iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti Akreditacionog tela, kao predstavnici zainteresovanih strana za akreditaciju.

Upravni odbor prethodno identifikuje zainteresovane strane za akreditaciju, utvrđuje kriterijume za izbor članova Saveta, a zatim upućuje poziv zainteresovanim stranama da podnesu predloge za izbor i imenovanje članova Saveta.

Po zaključenju poziva, Upravni odbor razmatra prispele prijave i vrši izbor i imenovanje predsednika i članova Saveta.

Mandat članova Saveta traje četiri godine, uz mogućnost ponovnog izbora za još jedan mandat.

Član 28

Savet:

1) daje stručna mišljenja u pogledu razvoja sistema akreditacije u Republici Srbiji;

2) daje inicijative za proširenje oblasti delovanja Akreditacionog tela, odnosno ustanovljavanja novih šema akreditacije;

3) daje mišljenje u vezi sa donošenjem Pravila akreditacije, na zahtev Upravnog odbora;

4) zauzima stavove po drugim stručnim pitanjima, a po zaduženju Upravnog odbora (tumačenje primene zahteva standarda za akreditaciju u pojedinim oblastima, upravljačke, strukturne i organizacione mere potrebne da se ostvari zastupljenost zainteresovanih strana u Akreditacionom telu, realizaciju prava i obaveza koji proističu iz bilateralnih i multilateralnih aranžmana kojima je pristupilo Akreditaciono telo).

Član 29

Način rada Saveta bliže se uređuje Poslovnikom o radu Saveta koji donosi Savet.

Direktor

Član 30

Direktor rukovodi radom i odgovara za zakonitost rada i poslovanja Akreditacionog tela.

Direktora imenuje i razrešava osnivač.

Mandat direktora traje pet godina, uz mogućnost ponovnog izbora.

Direktor ne može biti član Upravnog odbora, član Nadzornog odbora, kao ni član Saveta Akreditacionog tela.

Član 31

Direktor:

1) zastupa i predstavlja Akreditaciono telo;

2) organizuje i rukovodi radom Akreditacionog tela;

3) donosi akt o akreditaciji (akt o dodeljivanju akreditacije);

4) stara se o korišćenju sredstava Akreditacionog tela;

5) izvršava i sprovodi odluke Upravnog odbora;

6) predlaže i organizuje pripremu akata koje donosi Upravni odbor;

7) donosi akt o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, uz saglasnost Upravnog odbora;

8) predlaže godišnji finansijski plan;

9) predlaže godišnji izveštaj o poslovanju;

10) podnosi predlog Upravnom odboru za proširenje oblasti delovanja Akreditacionog tela, odnosno ustanovljavanje novih šema akreditacije;

11) predlaže Upravnom odboru politiku kvaliteta, utvrđuje merljive ciljeve kvaliteta u skladu sa politikom Akreditacionog tela i donosi Poslovnik o kvalitetu;

12) odlučuje o angažovanju stručnjaka za obavljanje pojedinih poslova iz nadležnosti Akreditacionog tela i sa njima zaključuje ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza;

13) raspoređuje zaposlene na određene poslove i radne zadatke;

14) daje punomoćje drugom licu za zastupanje u pravnom prometu;

15) utvrđuje ostvareni doprinos i radni učinak zaposlenih;

16) odlučuje o pravima i obavezama zaposlenih u vezi sa radnim odnosima zaposlenih, u skladu sa Zakonom o radu;

17) predlaže upravnom odboru pristupanje Akreditacionog tela u članstvo i sklapanje bilateralnih i multilateralnih aranžmana sa drugim akreditacionim telima, odnosno sa regionalnim i međunarodnim organizacijama za akreditaciju;

18) obavlja i druge poslove utvrđene zakonom.

Član 32

Za direktora može biti imenovano lice koje ispunjava sledeće uslove:

1) visoka stručna sprema;

2) državljanin Republike Srbije;

3) deset godina radnog iskustva;

4) pet godina radnog iskustva na poslovima akreditacije;

5) tri godine radnog iskustva na rukovodećim poslovima;

6) aktivno znanje engleskog jezika;

7) ostvarene rezultate u izgradnji infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji.

Nadzorni odbor

Član 33

Nadzorni odbor ima predsednika i dva člana koje imenuje i razrešava osnivač.

Jednog člana Nadzornog odbora predlaže Upravni odbor iz reda akreditovanih organizacija.

Drugog člana Nadzornog odbora predlaže direktor iz reda zaposlenih u Akreditacionom telu.

Mandat članova Nadzornog odbora traje četiri godine, uz mogućnost ponovnog izbora.

Član 34

Nadzorni odbor radi i odlučuje na sednicama.

Sednice nadzornog odbora saziva predsednik i rukovodi njegovim radom.

Nadzorni odbor odlučuje javnim glasanjem većinom glasova.

O radu nadzornog odbora i odlukama koje on donosi vodi se zapisnik.

Član 35

Nadzorni odbor:

1) vrši nadzor nad zakonitošću rada organa Akreditacionog tela;

2) pregleda izveštaje o poslovanju Akreditacionog tela i finansijski izveštaj i utvrđuje da li su sačinjeni u skladu sa zakonom i vrši kontrolu njihove verodostojnosti i usklađenosti sa zakonom i drugim propisima;

3) obavlja i druge poslove utvrđene zakonom.

Nadzorni odbor najmanje jedanput godišnje obaveštava osnivača o rezultatima izvršenog nadzora.

Član 36

Način rada i odlučivanja Nadzornog odbora bliže se uređuje Poslovnikom o radu koji donosi Nadzorni odbor.

Član 37

O naknadama za angažovanje u radu Nadzornog odbora odlučuje Upravni odbor, u skladu sa planom i godišnjim programom rada.

X JAVNOST RADA

Član 38

Rad Akreditacionog tela je javan.

Akreditaciono telo na primeren način obaveštava korisnike svojih usluga i druge zainteresovane strane o njihovim pravima, obavezama, postupku ostvarivanja prava i obaveza, o svom radu i delokrugu i o drugim podacima bitnim za javnost rada i odnosa sa korisnicima.

Sve informacije o radu Akreditacionog tela su javne izuzev informacija iz dokumenata Akreditacionog tela koji su u skladu sa zakonom, Statutom ili Pravilima akreditacije označeni kao poverljivi.

XI POVERLJIVOST PODATAKA

Član 39

Poverljivim se smatraju podaci i informacije, uključujući i dokumenta koja ih sadrže, do kojih Akreditaciono telo dolazi obavljanjem poslova u vezi sa akreditacijom organizacija, osim opštih podataka o akreditovanim organizacijama i obimu dodeljenih akreditacija.

Poverljivim se smatraju i oni dokumenti i podaci koji su proglašeni državnom, vojnom, poslovnom, strukovnom ili drugom tajnom.

Poverljivost se može utvrditi zakonom, podzakonskim aktima, opštim aktima Akreditacionog tela i ugovorima.

Zaposleni u Akreditacionom telu, lica iz organa Akreditacionog tela, kao i lica koja su ugovorno angažovana da obavljaju određene poslove u ime Akreditacionog tela, obavezni su da osiguraju poverljivost podataka i informacija do kojih dolaze pri obavljanju poslova za Akreditaciono telo.

Lica iz stava 4. ovog člana, osim članova Upravnog odbora i Saveta, potpisuju izjavu o poverljivosti.

Koji se podaci i informacije smatraju poverljivim i način postupanja sa njima bliže se uređuju aktom Upravnog odbora.

Član 40

Neovlašćeno otkrivanje poverljivih podataka i informacija iz člana 39. ovog statuta predstavlja težu povredu radne obaveze, odnosno za ugovorno angažovana lica osnov za raskid ugovora.

XII OPŠTI AKTI

Član 41

Opšti akti Akreditacionog tela su: Statut, pravilnici i odluke kojima se na opšti način uređuju određena pitanja.

Izmene i dopune ovog statuta, kao i drugih opštih akata, vrše se po postupku i na način koji je propisan za njihovo donošenje.

XIII ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Član 42

Akreditaciono telo svoju delatnost obavlja na način kojim se ne ugrožava životna sredina.

Mere i sredstva neophodne za zaštitu životne sredine utvrđuju se opštim aktom koji donosi Upravni odbor.

XIV DAN AKREDITACIJE

Član 43

Akreditaciono telo svake godine obeležava 28. juni kao Dan akreditacije, po datumu kada je 2000. godine dodeljena prva akreditacija u Republici Srbiji.

XV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 44

Ovaj statut po dobijanju saglasnosti Vlade objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.