ODLUKA

O OBEZBEĐIVANJU SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE POTREBA U OBLASTI SPORTA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 27/2005, 5/2006, 22/2006 i 25/2007)

 

I OPŠTA ODREDBA

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način obezbeđivanja sredstava za finansiranje potreba u oblasti sporta, finansiranje sportskih organizacija i saveza sa teritorije Grada Novog Sada, programa i projekata u oblasti sporta, organizacija i održavanje sportskih takmičenja i manifestacija od značaja za Grad Novi Sad (u daljem tekstu: Grad), kao i druga pitanja u oblasti sporta.

II NAČIN OBEZBEĐIVANJA SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE POTREBA U OBLASTI SPORTA

Član 2

Za finansiranje potreba Grada u oblasti sporta sredstva se obezbeđuju u budžetu Grada Novog Sada (u daljem tekstu: budžet Grada), i to putem dotacija i subvencija.

III NAČIN FINANSIRANJA SPORTSKIH ORGANIZACIJA I SAVEZA

Član 3

Sportske organizacije mogu ostvariti dotacije iz budžeta Grada, ako su upisane u registar kod nadležnog organa i ako svoje aktivnosti obavljaju na nivou Grada, preko granskih saveza čiji su članovi.

Sportske organizacije dotacije iz budžeta Grada mogu izuzetno da ostvare preko gradske uprave nadležne za oblast sporta (u daljem tekstu: gradska uprava), ukoliko nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi da se granski savez formira.

Član 4

Sportske organizacije dostavljaju granskom savezu, čiji su članovi, program svojih redovnih aktivnosti za period od godinu dana.

Program iz stava 1. ovog člana sadrži: redovne aktivnosti koje će se u toku godine obavljati, podatke o planiranim ukupnim prihodima prema izvorima finansiranja, podatke o planiranim ukupnim rashodima prema namenama i druge podatke bitne za aktivnost sportske organizacije.

Član 5

Granski savez objedinjuje programe iz člana 4. ove odluke, sačinjava jedinstven program sportske grane, uključujući i svoje aktivnosti i iskazuje ukupno potrebna sredstva za njegovu realizaciju.

Program iz stava 1. ovog člana dostavlja se gradskoj upravi u rokovima utvrđenim uputstvom za izradu budžeta Grada.

Član 6

Sportske organizacije iz člana 3. stav 2. ove odluke program svojih redovnih aktivnosti dostavljaju neposredno gradskoj upravi, u istim rokovima kao i granski savezi.

Član 7

Gradska uprava posebnim aktom uređuje kriterijume i merila za ocenu programa sportskih grana.

Ocenu programa na osnovu kriterijuma i merila iz stava 1. ovog člana vrši Komisija koju obrazuje gradska uprava i čiji članovi se imenuju iz reda istaknutih sportskih stručnjaka, sportista i predstavnika sportskih organizacija.

Nakon izvršene ocene gradska uprava sačinjava predlog za finansiranje sportske grane za period od jedne godine.

Član 8

Dotacije obezbeđene u budžetu Grada prenosiće se granskim savezima ili neposredno sportskim organizacijama iz člana 3. stav 2. ove odluke na osnovu zaključka Gradonačelnika Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik) i ugovora zaključenog sa gradskom upravom.

Granski savez će u skladu sa obezbeđenim dotacijama prenositi sredstva sportskim organizacijama.

Ako granski savez ne prenese sredstva sportskoj organizaciji, dotacije će se odmah obustaviti.

IV FINANSIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA U OBLASTI SPORTA

Član 9

U oblasti sporta finansiraće se programi i projekti za koje se oceni da su od značaja za Grad i to putem javnog konkursa.

Javni konkurs iz stava 1. ovog člana raspisuje gradska uprava, uz saglasnost Gradonačelnika.

Za dotacije iz budžeta Grada mogu da konkurišu sportske i druge organizacije.

Član 10

Pre sprovođenja javnog konkursa gradska uprava, u skladu sa obezbeđenim dotacijama utvrđuje u skladu sa zakonom, sportske aktivnosti i sadržaje za čiju realizaciju će se javni konkurs sprovesti i rokove za raspisivanje javnog konkursa.

Prioritetne sportske aktivnosti koje će se finansirati putem programa i projekta su:

- školska sportska takmičenja,

- takmičarski sport,

- rekreativni sport i

- rad sa mladim sportskim talentima.

Član 11

Pravilnik kojim se uređuje način i postupak sprovođenja javnog konkursa iz člana 9. stav 1. ove odluke donosi Gradonačelnik.

V ORGANIZACIJA I ODRŽAVANJE SPORTSKIH MANIFESTACIJA OD ZNAČAJA ZA GRAD

Član 12

Stalna sportska manifestacija od značaja za Grad za koju se sredstva obezbeđuju u budžetu Grada je izbor sportiste godine Grada Novog Sada.

Način i postupak organizacije i održavanje stalne sportske manifestacije iz stava 1. ovog člana, urediće se posebnim aktom koji donosi Gradonačelnik.

Ostale sportske manifestacije finansiraće se u zavisnosti od njihovog značaja za Grad i mogućnosti budžeta Grada, o čemu odlučuje Gradonačelnik na predlog gradske uprave.

Sredstva iz stava 3. ovog člana prenosiće se organizatorima sportskih manifestacija na osnovu ugovora koji zaključuju sa gradskom upravom.

VI KORIŠĆENJE SPORTSKIH OBJEKATA

Član 13

Sportske objekte i prostore namenjene za fizičku kulturu (u daljem tekstu: sportski objekti) Javnog preduzeća "Sportski i poslovni centar Vojvodina" u Novom Sadu (u daljem tekstu: Javno preduzeće) mogu da koriste sve sportske organizacije i građani.

Skupština Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Skupština Grada), može da omogući sportskim organizacijama korišćenje sportskih objekata Javnog preduzeća, bez naknade tako što će Javnom preduzeću umesto naknade obezbediti deo sredstava za tekuće održavanje sportskih objekata.

Sredstva iz stava 2. ovog člana će se obezbediti u budžetu Grada za svaku godinu i koristiće se u skladu sa programom tekućih subvencija koji donosi Skupština Grada.

Raspored i vreme korišćenja sportskih objekata bez naknade utvrđuje gradska uprava.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Gradska uprava doneće akt iz člana 7. stav 1. ove odluke u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".