UREDBA

O ŠTRAJKU POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

("Sl. glasnik RS", br. 71/2007)

Član 1

Ovom uredbom se bliže uređuje način organizovanja i sprovođenja štrajka (u daljem tekstu: prekid rada) policijskih službenika u Ministarstvu unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo), prema prirodi poslova i zadataka koji se u njemu obavljaju.

Član 2

Na organizovanje i sprovođenje prekida rada u Ministarstvu primenjuju se odredbe člana 135. Zakona o policiji.

Shodno vrsti i prirodi policijske delatnosti minimum procesa rada za vreme prekida rada obezbeđuje se radom najmanje 90% zaposlenih policijskih službenika u organizacionoj jedinici u kojoj se organizuje prekid rada.

Pod organizacionom jedinicom podrazumevaju se Direkcija policije, sektori i organizacione jedinice u njihovom sastavu.

Član 3

Organizator prekida rada dužan je da odluku o prekidu rada, koja sadrži vreme prekida rada i zahteve, kao i spisak policijskih službenika koji u njemu učestvuju istakne na oglasnoj tabli i dostavi starešini organizacione jedinice u kojoj se prekid rada organizuje, najmanje 10 dana pre prekida.

Odluku i spisak iz stava 1. ovog člana starešina organizacione jedinice u kojoj se organizuje prekid rada dostavlja direktoru policije.

Član 4

Zahtevi zbog kojih se prekid organizuje mogu se odnositi samo na zaštitu ekonomskih prava policijskih službenika: na rad, uslove rada, zaradu, higijensko tehničku zaštitu, odmor, odsustva, socijalno obezbeđenje i osiguranje i standard.

Član 5

U prekidu rada mogu učestvovati samo oni policijski službenici koji su radno angažovani, okupljanjem van radnih prostorija, u krugu organizacione jedinice u kojoj se prekid organizuje.

Policijski službenici smeju da učestvuju u prekidu rada isključivo bez naoružanja i druge službene opreme.

Prekid rada može da traje najduže 30 minuta.

Član 6

Policijski službenici koji učestvuju u prekidu rada ne smeju ni na koji način da ometaju obavljanje poslova, narušavaju jedinstvo komandovanja i subordinacije niti da ometaju i utiču na operativno delovanje i funkcionisanje svih linija rada u Ministarstvu.

U slučaju vanrednih zadataka zbog kojih je potrebno dodatno angažovanje policijskih službenika, prekid rada će biti odložen.

Na poziv neposrednog starešine policijski službenik koji učestvuje u prekidu rada dužan je da nastavi rad, ako je to potrebno radi zaštite života i bezbednosti ljudi ili hvatanja i privođenja nadležnom organu lica zatečenog u vršenju krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno sprečavanja i otkrivanja učinioca tog krivičnog dela.

Član 7

Za vreme prekida rada nije dozvoljeno ponašanje koje šteti ugledu službe, uzvikivanje protesta i parola i isticanje transparenata.

Za vreme prekida rada policijski službenici su dužni da poštuju Kodeks policijske etike.

Član 8

Samoinicijativno davanje izjava za javnost ili drugo javno istupanje kojima se vređaju druga lica, iznose neistine o radu Ministarstva i politički stavovi, nije dozvoljeno.

Član 9

Postupanje protivno odredbama ove uredbe predstavlja povredu službene dužnosti prema čl. 156. i 157. Zakona o policiji, i protiv policijskih službenika preduzimaće se mere radi utvrđivanja disciplinske odgovornosti.

Član 10

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".