UREDBA

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA IZVOĐENJA GEOLOŠKIH ISTRAŽNIH RADOVA ZA 2007. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 71/2007)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se izvođenje geoloških istražnih radova iz oblasti: opštih geoloških istraživanja, hidrogeoloških istraživanja, inženjerskogeoloških istraživanja, istraživanja mineralnih sirovina i geoekoloških istraživanja.

Član 2

Geološki istražni radovi iz člana 1. ove uredbe vršiće se prema Programu izvođenja geoloških istražnih radova za 2007. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM

IZVOĐENJA GEOLOŠKIH ISTRAŽNIH RADOVA ZA 2007. GODINU

 

I UVOD

Osnovna geološka istraživanja obuhvataju: istraživanja razvoja, sastava i građe zemljine kore; utvrđivanje potencijalnosti područja u pogledu pronalaženja mineralnih sirovina do stepena istraženosti rezervi za C1 kategoriju; utvrđivanje stanja, svojstava i karakteristika stena i tla; utvrđivanje geotehničkih osobina tla za potrebe planiranja namene prostora i pogodnosti terena za izgradnju; istraživanja radi zaštite životne sredine, kao i izradu geoloških karata.

Finansijska sredstva za sprovođenje ove uredbe obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2007. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 58/07), razdeo 23 Ministarstvo zaštite životne sredine, funkcija 560 Zaštita životne sredine neklasifikovana na drugom mestu, ekonomska klasifikacija 424 - specijalizovane usluge, gde su u okviru ukupno odobrenog iznosa od 593.537.000,00 dinara za realizaciju Programa izvođenja geoloških istražnih radova za 2007. godinu opredeljena sredstva u iznosu od 60.000.000,00 dinara.

U 2007. godini planirano je izvođenje geoloških istražnih radova koje će obuhvatiti:

1) opšta geološka istraživanja (izrada, digitalizacija i štampanje geoloških karata);

2) osnovna geološka istraživanja geoloških resursa (hidrogeološka istraživanja, inženjerskogeološka istraživanja, istraživanja metaličnih mineralnih sirovina, istraživanja nemetaličnih mineralnih sirovina i istraživanja energetskih mineralnih sirovina);

3) izradu studija iz oblasti geoekologije.

II OPŠTA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

U 2007. godini, u okviru opštih geoloških istraživanja, planira se nastavak istraživanja uz digitalizaciju pripremljenih listova geoloških karata, što podrazumeva nov pristup istraživanju, korišćenjem svih dostupnih podataka dobijenih izradom tematske geološke karte (TGK), istraživanjem energetskih, nemetaličnih i metaličnih mineralnih sirovina, inženjerskogeoloških i hidrogeoloških istraživanja.

1. Geološka karta Srbije 1:50.000

U 2007. godini planira se nastavak istraživanja na listovima Žagubica 4, Vlasotince 3, Zvornik 2, Šabac 4 i Valjevo 4.

2. Digitalizacija geoloških karata - prevođenje u GIS format

U cilju uspostavljanja i primene geološkog informacionog sistema neophodno je izvršiti digitalizaciju i georeferenciranje postojećih geoloških karata i njihovo usklađivanje sa standardima EU, i to:

1) Listove geološke karte Srbije 1: 50.000;

2) Preglednu formacionu geološku kartu 1: 300.000;

3) Geomorfološku kartu Srbije 1: 300.000.

Za sve navedene listove i prateće tumače potrebno je izvršiti recenzije.

III OSNOVNA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA GEOLOŠKIH RESURSA

1. Hidrogeološka istraživanja

Hidrogeološka istraživanja u 2007. godini imaju za cilj utvrđivanje stanja, potencijala i mogućnosti korišćenja resursa podzemnih voda i geotermalne energije na teritoriji Republike Srbije.

Planira se nastavak realizacije strateškog projekta "Istraživanje, optimalno korišćenje i održivo upravljanje podzemnim vodnim resursima Srbije", u okviru koga se realizuju podprojekti "Ocena rezervi regionalnih izvorišta podzemnih voda za vodosnabdevanje - regulacija izdani i povećanje kapaciteta", "Zaštita podzemnih vodnih resursa Srbije" i "Monitoring podzemnih vodnih resursa Srbije".

Ova istraživanja započeta su u 2006. godini. Predviđa se da u finansiranju istražnih radova planiranih ovim projektom, pored Ministarstva zaštite životne sredine, učestvuje i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Republička direkcija za vode.

Planira se nastavak realizacije projekata "Ocena geotermalnih resursa i resursa mineralnih voda Srbije" i "Formiranje baze podataka nacionalnih parkova Republike Srbije".

2. Inženjerskogeološka istraživanja

Inženjerskogeološka istraživanja koja će se obavljati u 2007. godini imaju za cilj utvrđivanje stanja, svojstava i karakteristika stena i tla, utvrđivanje geotehničkih osobina tla za potrebe planiranja namene prostora i pogodnosti terena za izgradnju.

U okviru ovih istraživanja planira se izrada projekta "Katastar klizišta i nestabilnih padina teritorije Srbije" čiji cilj je:

1) evidencija klizišta (aktivna, privremeno umirena i fosilna) i nestabilnih padina;

2) procena uslova i mogućnosti aktiviranja procesa klizanja i definisanje geometrije klizišta (površine i zapremine masa koje su ili bi bile zahvaćene procesom klizanja);

3) procena moguće štete koju bi prouzrokovalo aktiviranje procesa klizanja;

4) utvrđivanje prioriteta za detaljna geološka istraživanja, projektovanje i preduzimanje preventivnih ili sanacionih mera;

5) predlog uvođenja preventivnih mera koje bi opasnost od aktiviranja procesa klizanja svela na najmanju meru;

6) proširenje informacionog sistema i baze podataka o klizištima u Republici Srbiji;

7) izrada projekta osmatranja i kontrole procesa klizanja.

U finansiranju ovog projekta postoji mogućnost učešća Ministarstva za infrastrukturu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva rudarstva i energetike.

3. Istraživanje mineralnih sirovina

Osnovna geološka istraživanja mineralnih sirovina obuhvataju istraživanja metaličnih, nemetaličnih i energetskih mineralnih sirovina i realizuju se radi utvrđivanja potencijalnosti određenih geoloških prostora sa aspekta otkrivanja značajnih ležišta mineralnih sirovina.

3.1. Istraživanja metaličnih mineralnih sirovina

U 2007. godini planira se nastavak istraživanja metaličnih mineralnih sirovina po projektu "Prognozno-metalogenetska i geološko-ekonomska ocena resursa i rezervi metaličnih mineralnih sirovina Srbije". Započeta istraživanja realizovaće se kroz podprojekte:

1) "Prikupljanje, sinteza i analiza ostvarenih rezultata geoloških istraživanja metaličnih mineralnih resursa";

2) "Geološke, rudne i rudonosne formacije Srbije, metalogenetska rejonizacija, genetski modeli ekonomskih tipova ležišta metaličnih mineralnih sirovina Srbije";

3) "Razrada kriterijuma savremene geološko-ekonomske ocene resursa i rezervi metaličnih mineralnih sirovina Srbije";

4) "Utvrđivanje indikatora održivog razvoja u funkciji ocene resursa metaličnih mineralnih sirovina Srbije i njihovog održivog korišćenja";

5) "Baza podataka ležišta i pojava metaličnih mineralnih sirovina Srbije".

3.2. Istraživanja nemetaličnih mineralnih sirovina

U 2007. godini planira se nastavak istraživanja nemetaličnih mineralnih sirovina po projektu "Prognozno-mineragenetska i geološko-ekonomska ocena resursa i rezervi nemetaličnih mineralnih sirovina Srbije". Započeta istraživanja realizovaće se kroz podprojekte:

1) "Prikupljanje, sinteza i analiza ostvarenih rezultata geoloških istraživanja nemetaličnih mineralnih resursa";

2) "Geološke, rudne i rudonosne formacije Srbije, mineragenetska rejonizacija, genetski modeli ekonomskih tipova ležišta nemetaličnih mineralnih sirovina Srbije";

3) "Razrada kriterijuma savremene geološko-ekonomske ocene resursa i rezervi nemetaličnih mineralnih sirovina Srbije";

4) "Utvrđivanje indikatora održivog razvoja u funkciji ocene resursa nemetaličnih mineralnih sirovina Srbije i njihovog održivog korišćenja";

5) "Baza podataka ležišta i pojava nemetaličnih mineralnih sirovina Srbije".

Takođe, nastavak realizacije projekta "Mineragenetska karta nemetaličnih mineralnih sirovina 1:300.000", sa izradom pratećeg tumača obavljaće se prema planiranoj dinamici.

3.3. Istraživanja energetskih mineralnih sirovina

U 2007. godini planira se nastavak istraživanja energetskih mineralnih sirovina po projektu "Prognozno i geološko-ekonomska ocena resursa i rezervi fosilnih goriva Srbije".

Započeta istraživanja realizovaće se kroz:

1) utvrđivanje i komparativnu analizu relevantnih parametara geološko-ekonomske ocene;

2) dopunske laboratorijske i prateće terenske radove;

3) definisanje indikatora održivog razvoja u funkciji ocene resursa fosilnih goriva Republike Srbije i njihovog održivog korišćenja;

4) popunu baze podataka fosilnih goriva Republike Srbije i obradu i reinterpretaciju podataka o resursima i rezervama.

Cilj ovih istraživanja jeste geološko-ekonomska ocena rezervi i resursa fosilnih goriva za koje je urađena prognozna analiza ili koje su istražene do određenog nivoa (C1) uz definisanje potrebe detaljnih istraživanja u funkciji planiranja elektroenergetskih kapaciteta privrede.

IV IZRADA STUDIJA IZ OBLASTI GEOEKOLOGIJE

Geoekološka istraživanja se odnose na životnu sredinu, geološke vrednosti, retkosti i objekte koji imaju karakter geonasleđa.

U 2007. godini će se vršiti druga faza realizacije projekta "Katastar jalovišta tehnogenih ležišta mineralnih resursa Republike Srbije", uz procenu rizika i hazarda na životnu sredinu i ljudsko zdravlje, koja obuhvata izradu katastra tehnogenih ležišta mineralnih sirovina (flotacijska i metalurška jalovišta i odlagališta), u skladu sa direktivom EU o upravljanju rudarskim otpadom (COM 203 član 319), izvršenje kategorizacije rizika izvora i kapaciteta životne sredine, izradu inventara rudarskih objekata (aktivnih i zatvorenih), planiranje najoptimalnijih oblika intervencije za sve lokacije u vremenskom i ekonomskom smislu uz kategorizaciju rizika izvorišta i kapaciteta životne sredine.

U 2007. godini će se vršiti druga faza realizacije projekta "Utvrđivanje mogućnosti upotrebe geoekoloških materijala na osnovu do sada izvršenih istraživanja mineralnih sirovina i potencijalnosti mineralno-sirovinske baze Republike Srbije", uz precizno definisanje sirovina koje mogu imati primenu kao geoekološki materijali.

Potrebno je definisati perspektivne prostore za dalja geološka istraživanja ovih sirovina i utvrditi njihove fizičko mehaničke karakteristike.

U 2007. godini će se realizovati studije iz oblasti zaštite i promocije geodiverziteta "Geonasleđe i geodiverzitet severozapadne Srbije kao osnova za razvoj geoturizma, mogućnosti korišćenja prirodnih geoloških resursa i sagledavanja stepena ugroženosti životne sredine".

Cilj ove studije je promocija geologije i edukacija, inventar svih objekata geonasleđa u severozapadnoj Srbiji, uspostavljanje geoparka severozapadne Srbije, razvoj geoturizma sa objektima geonasleđa međunarodne i evropske vrednosti i registar geoloških resursa severozapadne Srbije.

V OSTALE STRUČNE AKTIVNOSTI

U 2007. godini planira se praćenje izrade, ocene kvaliteta istraživanja i revizije autorskih originala i digitalizovanih geoloških karata Republike Srbije i pratećih tumača, razmera 1:50.000 i manjih, njihova priprema za štampu i štampanje završenih listova državne karte.

VI DINAMIKA IZVOĐENJA RADOVA

Završetak realizacije Programa geoloških istražnih radova za 2007. godinu planiran je za 30. novembar 2007. godine.