PROGRAM

AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA GRADA NOVOG SADA ZA 2007. GODINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 26/2007)

I

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Novi Sad, sa stanjem na dan 31. maja 2007. godine, evidentirano je 33.506 nezaposlenih lica.

Imajući u vidu veliku nezaposlenost prouzrokovanu nepovoljnim privrednim kretanjima, nedovoljnim investicionim ulaganjima koja bi omogućila otvaranje novih radnih mesta, sporog procesa prestruktuiranja i nepovoljnu strukturu nezaposlene radne snage, postoji potreba za donošenje programa aktivnih mera za unapređenje zapošljavanja na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad).

Donošenjem Programa aktivne politike zapošljavanja Grada Novog Sada za 2007. godinu (u daljem tekstu: Program), stvaraju se uslovi da Grad, u okviru svojih nadležnosti i raspoloživih finansijskih sredstava, preuzme aktivnu ulogu u politici zapošljavanja.

II

Prioriteti politike zapošljavanja na teritoriji Grada su:

- smanjenje nezaposlenosti i porast konkurentnosti na tržištu rada,

- povećanje obima i vrste aktivnih mera zapošljavanja,

- unapređenje socijalnog dijaloga i poboljšanje ponude radne snage kroz programe stručnog usavršavanja i obuke nezaposlenih lica.

III

Mere za sprovođenje aktivne politike zapošljavanja:

- podsticanje zapošljavanja mladih,

- podsticanje samozapošljavanja, razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva,

- učešće u organizovanju sajmova zapošljavanja,

- organizovanje javnih radova,

- dodatno obrazovanje i obuka.

1. Podsticanje zapošljavanja mladih

Od ukupnog broja nezaposlenih lica, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Novi Sad, nalazi se 3007 nezaposlenih sa visokom stručnom spremom. S obzirom da populacija mladih do trideset godina pripada rizičnoj grupi nezaposlenih, postoji potreba da se obezbedi zapošljavanje nezaposlenih lica sa visokom stručnom spremom u svojstvu pripravnika, u periodu od 12 meseci za zanimanje za koje su stekli određenu stručnu spremu, i time steknu uslov za polaganje pripravničkog ili stručnog ispita.

Na ovaj način pripravnici koji polože stručni ispit dobijaju mogućnost da, nakon isteka ugovorenog roka od 12 meseci, ostanu u radnom odnosu na neodređeno vreme, ako pokažu potrebno znanje.

Sredstva za realizaciju u iznosu od 15.000,00 dinara mesečno po pripravniku, za 50 pripravnika obezbediće se u budžetu Grada.

Ovu meru sprovešće Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Novi Sad (u daljem tekstu: Nacionalna služba za zapošljavanje) u saradnji sa Gradskom upravom za privredu (u daljem tekstu: Gradska uprava).

2. Podsticanje samozapošljavanja, razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva

U okviru svoje nadležnosti i raspoloživih finansijskih sredstava, Grad će obezbediti uslove za stvaranje adekvatnog poslovnog ambijenta za preduzetništvo u sektorima u kojima će se u Gradu kreirati nova radna mesta uključujući i pojednostavljenje procedura i stvaranje lokalnih uslova koji mogu da budu u funkciji zapošljavanja.

3. Učešće u organizovanju sajmova zapošljavanja

Grad će učestvovati u pripremi i organizaciji sajmova zapošljavanja koje organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje, a na kojima će se omogućiti direktno susretanje i kontakti lica koja traže zaposlenje, sa potencijalnim poslodavcima kojima su radnici potrebni, i na kojima će nezaposleni imati priliku da se upoznaju sa politikom zapošljavanja Grada, kao i sa merama i aktivnostima koje Grad preduzima za smanjenje nezaposlenosti.

4. Organizovanje javnih radova

Tokom 2007. godine, u okviru uređenja Grada realizovaće se poslovi uređenja javnih zelenih površina koje nisu u redovnom održavanju, čišćenje odvodnih kanala, uklanjanje divljih deponija i uništavanje ambrozije. Grad će za obavljanje navedenih poslova učestvovati i na javnom pozivu za organizovanje i finansiranje javnih radova od interesa za Republiku za 2007. godinu, sa svojim projektima. Na ovaj način bi se angažovao veći broj nezaposlenih lica i to nekvalifikovanih radnika starosne strukture između trideset i četrdeset godina.

5. Dodatno obrazovanje i nauka

Tokom 2007. godine Grad će uzeti aktivno učešće u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Udruženjem samostalnih privrednika Novog Sada, u programu obuke za deficitarna zanimanja i stare i umetničke zanate jednog broja nezaposlenih lica koja imaju takvu stručnu spremu da teško mogu naći zaposlenje u svojoj struci, a na evidenciji nezaposlenih lica su duže od pet godina.

IV

Sredstva za realizaciju Programa obezbediće se iz budžeta Grada i sredstava donacija, poklona i legata, i drugih sredstava u skladu sa zakonom.

Za realizaciju mere iz tačke III podtačka 1. Programa, za zapošljavanje 50 pripravnika sa visokom stručnom spremom na određeno vreme potrebna su sredstva u ukupnom iznosu od 9.000.000,00 dinara. S obzirom da obaveza vezana za zapošljavanje pripravnika traje 12 meseci, a da je početak realizacije predviđen za 1. septembar ove godine, deo sredstava obezbeđen je u budžetu Grada za 2007. godinu, u iznosu od 3.000.000,00 dinara, a preostali deo potrebnih sredstava, u iznosu od 6.000.000,00 dinara, treba da se obezbedi u budžetu Grada za 2008. godinu, na razdelu - Gradske uprave.

V

Međusobna prava i obaveze u sprovođenju mere iz tačke III podtačka 1. ovog programa urediće se ugovorom koji zaključuju Nacionalna služba za zapošljavanje i Gradonačelnik Grada Novog Sada ili lice koje ovlasti.

VI

Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe realizacije ovog programa obavljaće Gradska uprava za privredu.

VII

Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".