ODLUKA

O UTVRĐIVANJU ZGRADE TEHNIČKOG FAKULTETA U BEOGRADU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 73/2007)

1. Zgrada Tehničkog fakulteta u Beogradu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Zgrada Tehničkog fakulteta u Beogradu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji opštine Palilula, u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra broj 73, u državnoj svojini, na katastarskoj parceli broj 1987/1, KO Palilula.

Spomenik kulture građen je u periodu od 1925. do 1931. godine, prema projektu arhitekata Nikole Nestorovića i Branka Tanazevića. Predstavlja prvi namenski zidan objekat za smeštaj tehničkih fakulteta. Prvobitna namena i danas je sačuvana. U zgradi su smeštena tri fakulteta iz oblasti tehničkih nauka. Posle Drugog svetskog rata, prema projektu arhitekte Mihaila Radovanovića, dozidan je treći sprat.

Postavljen severoistočno od Univerzitetske biblioteke, objekat je izveden kao slobodnostojeća građevina veoma razuđene osnove sa četiri unutrašnja dvorišta. Arhitektonski je oblikovan u duhu akademizma sa dominantnim klasicističkim elementima. Monumentalnih je dimenzija, bogato obrađenih fasada sa mnoštvom arhitektonske i dekorativne plastike. Najveća pažnja posvećena je glavnoj fasadi, dok je dekorativna obrada bočnih fasada jednostavnija. Najsvedenija rešenja primenjena su na dvorišnoj fasadi. Glavnom fasadom dominira centralni rizalit sa monumentalnim stepeništem koje vodi do trodelnog ulaza. Skulpture i reljefnu plastiku na pročelju fasade radili su akademski vajari Ilija Kolarević i Ivan Lučev, dok je autor ornamentalne plastike u veštačkom kamenu Bedrih Zeleni.

Spomenik kulture ima značajne arhitektonsko-stilske i urbanističke vrednosti kao jedno od najznačajnijih dela dvojice poznatih autora, izrazit primer akademskog metoda u oblikovanju i jedan od najistaknutijih objekata univerzitetskog kompleksa. Istovremeno, kao prva zgrada sagrađena za potrebe Tehničkog fakulteta poseduje i kulturno-istorijske vrednosti.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata katastarsku parcelu broj 1987/1, KO Palilula, u državnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture, horizontalnog i vertikalnog gabarita, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala i funkcionalnih karakteristika;

2) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada i enterijera;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost spomenika kulture;

4) instaliranje uređaja za zaštitu od požara.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje ili postavljanja objekata trajnog ili privremenog karaktera koji svojom namenom, gabaritom, volumenom ili oblikom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture ili njegovu zaštićenu okolinu;

2) zabrana gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".