ODLUKA

O UTVRĐIVANJU ZGRADE PRAVNOG FAKULTETA U BEOGRADU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 73/2007)

1. Zgrada Pravnog fakulteta u Beogradu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Zgrada Pravnog fakulteta u Beogradu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji opštine Palilula, u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra broj 67, u državnoj svojini, na katastarskoj parceli broj 1983/2, KO Palilula.

Spomenik kulture građen je od 1936. do 1940. godine prema projektu arhitekte Petra Bajalovića, uz pomoć i razradu projekta prof. arh. Petra Anagnostija. Izveden je u modernističkom stilu, funkcionalnog je rešenja i bezornamentalnog oblikovanja, sa naglašenom ulaznom partijom na uglu. Arhitekta Bajalović je vrednovao lokaciju koja je bila određena za podizanje zgrade Pravnog fakulteta kao ugaonu lokaciju, tako da je obratio pažnju na oblikovanje fasada ka obe ulice, a kao poseban akcenat formirao je impozantnu ulaznu partiju na uglu. Osnova zgrade ima oblik zaobljenog trougla. Ceo korpus građevine deluje veoma dinamično zbog sučeljavanja kubičnih i zaobljenih formi koje se neprekidno smenjuju, kao i velikog kontrasta mirnih fasadnih površina i monumentalne ulazne partije. Ravne fasade naglašene su jedino horizontalama plitkih potprozornih venaca. Na rizalitima prema ulici istaknute su vertikale u obliku međuprozorskih ravnih pilastera. Fasada prema parku i hotelu "Metropol" je krajnje funkcionalistički rešena sa ravnim zidnim masama i prozorskim otvorima.

Spomenik kulture je delo arhitektonsko-urbanističkih vrednosti, kao ugaoni objekat izveden u skladu sa modernističkim konceptom, koji u značajnoj meri artikuliše širi prostor i kojim započinje deo kompleksa fakultetskih objekata. Kao prva građevina namenski građena za potrebe Pravnog fakulteta, jedne od najstarijih ustanova visokog obrazovanja u Srbiji, ima i kulturno-istorijsku vrednost.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata katastarsku parcelu broj 1983/2, KO Palilula, u državnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture, horizontalnog i vertikalnog gabarita, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala i funkcionalnih karakteristika;

2) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada i enterijera;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost spomenika kulture;

4) instaliranje uređaja za zaštitu od požara.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje ili postavljanja objekata trajnog ili privremenog karaktera koji svojom namenom, gabaritom, volumenom ili oblikom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture ili njegovu zaštićenu okolinu;

2) zabrana gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".