ODLUKA

O UTVRĐIVANJU KUĆE U DOSITEJEVOJ BROJ 10 U NOVOM SADU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 73/2007)

1. Kuća u Dositejevoj broj 10 u Novom Sadu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Kuća u Dositejevoj broj 10 u Novom Sadu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji Grada Novog Sada, u Novom Sadu, Ulica Dositejeva broj 10, u državnoj svojini, na katastarskoj parceli broj 8898, KO Novi Sad I.

Spomenik kulture sagrađen je početkom 20. veka kao velika parterna kuća nepravilne četvorougaone osnove. Smeštena je u nizu, na uličnoj regulaciji, na velikom placu uz sav sadržaj potreban jednoj bogatoj građanskoj porodici. Arhitektonski je oblikovana sa stilskim obeležjima secesije. Izuzetno je duge i bogato oblikovane fasade, sa dvanaest otvora i ajnfort prolazom povučenim u desnu stranu. Fasada je vertikalno raščlanjena sa tri rizalita, nadvišena visokim polulučnim atikama. Dva bočna rizalita su na samim krajevima fasade, dok je srednji, na kome je ajnfort viši i posebno bogato oblikovan. Nadvišen je visokom atikom koja u polju ima plastično izveden veliki krivolinijski ornament. Iznad samog ulaza je ravno malterisan poluluk, a desno i levo je po jedan, za secesiju tipičan ornament. Organizacija rasporeda otvora na fasadi, sa naglaskom na asimetrično postavljenom srednjem rizalitu i dekorativni sistem do detalja su u duhu secesije. Krovna konstrukcija je dvovodna, pokrivena falcovanim crepom.

Spomenik kulture poseduje arhitektonsko-stilske i kulturno-istorijske vrednosti. U arhitektonskom nasleđu Novog Sada izdvaja se kao arhitektonsko delo na kojem su dosledno primenjene stilske karakteristike secesije.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata katastarsku parcelu broj 8898, KO Novi Sad I, u državnoj svojini, kao i deo katastarske parcele broj 10519, KO Novi Sad I, u državnoj svojini, naspram katastarske parcele broj 8898, KO Novi Sad I, u državnoj svojini, oivičen osim Dositejeve ulice u Novom Sadu.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala i funkcionalnih karakteristika spomenika kulture;

2) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada, enterijera i ispravnosti instalacija u spomeniku kulture;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture;

4) zaštita spomenika kulture od krađe.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) ulični prostor ispred spomenika kulture urbanistički, komunalno i hortikulturno opremiti, urediti, održavati i koristiti kao javni prostor prevashodno namenjen pešacima.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".