ODLUKA

O UTVRĐIVANJU ZGRADE STARE POŠTE U PANČEVU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 73/2007)

1. Zgrada Stare pošte u Pančevu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Zgrada Stare pošte u Pančevu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji opštine Pančevo, u Pančevu, Ulica Štrosmajerova broj 4, u državnoj svojini, na katastarskoj parceli broj 4142, KO Pančevo.

Spomenik kulture sagrađen je 1940. godine za potrebe Agencije Državne hipotekarne banke Jugoslavije, po projektima ruskih arhitekata V. F. Baumgartena i A. Solodova. Posle Drugog svetskog rata preuređen je za potrebe PTT službe grada Pančeva. Građen je kao monumentalan trospratni objekat. Ulične fasade izvedene su od veštačkog kamena, dok su sokl zgrade, prozorski banci, stubovi glavne fasade i ulazno stepenište od jablaničkog crnog granita. Arhitektonsko oblikovanje nosi obeležja kasnog modernizma oličenih u strogo kubičnoj formi, monumentalnim stubovima koji markiraju ulaz kroz više etaža i snažnom krovnom vencu.

Spomenik kulture poseduje arhitektonsko-stilske i ambijentalne vrednosti. Značajno je autorsko ostvarenje dvojice poznatih ruskih arhitekata koji su ovim delom, u nekada najlepšem i najprometnijem delu grada, na jednom od dva glavna gradska trga, realizovali prvu moderno koncipiranu monumentalnu građevinu u Pančevu.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata sledeće katastarske parcele: br. 4142, 4143/1, 4143/2 i 4143/3, KO Pančevo, u državnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, originalnih materijala, konstruktivnih i dekorativnih elemenata;

2) zabrana držanja eksplozivnih materijala u spomeniku kulture;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost spomenika kulture;

4) usklađivanje postavljanja reklama, tabli i drugih natpisa sa kompozicijom fasade;

5) zadržavanje postojeće namene (PTT) ili vraćanje prvobitne (banka).

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana izvođenja radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost spomenika kulture;

2) zabrana skladištenja zapaljivog i eksplozivnog materijala.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".