ODLUKA

O UTVRĐIVANJU ZGRADE PENZIONOG FONDA BEOČINSKE FABRIKE CEMENTA U BEOGRADU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 73/2007)

1. Zgrada Penzionog fonda Beočinske fabrike cementa u Beogradu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Zgrada Penzionog fonda Beočinske fabrike cementa u Beogradu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji opštine Stari grad, u Beogradu, ulice 29. novembra broj 10 i Braće Jugovića broj 21, u mešovitoj svojini, na katastarskoj parceli broj 2335, KO Stari grad.

Spomenik kulture sagrađen je 1934. godine, prema projektu istaknutog arhitekte Dragiše Brašovana, kao stambeni objekat. Arhitektonski je oblikovan u stilu modernizma. Ugao zdanja, oštrije akcentovan od podnožja rešen je u balkonima, a prizemlje i poslednji sprat su povučeni unutra (sa frontalne strane). Čeono platno zgrade je rešeno u ritmičkim nizovima prozorskih traka i balkona. Fasada je razuđena i ima jasniju strukturu gornjih spratova. Plastičnost objekta dopunjuje završna krovna terasa sa izvučenim serklažom i stubovima, koja je sve do naših dana ostala jedan od osnovnih motiva na kojima se "proverava savremenost jedne arhitekture". U samom potkrovlju pojavljuju se okrugli prozori, kao likovni znak, dok je na krovu kao i obično postavljen nosač za zastavu.

Svojom monumentalnošću, kompoziciono uravnoteženim odnosima delova i celine, formom kao primarnim elementom u spoljašnjem izrazu i posebnim akcentom na detalju, kao tipičnoj autorskoj sklonosti, spomenik kulture predstavlja značajno arhitektonsko-urbanističko ostvarenje, koje je postalo svojevrstan obrazac za građenje stambenog bloka prilagođenog stilu beogradskog arhitektonskog modernizma.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata katastarsku parcelu broj 2335, KO Stari grad, u mešovitoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture, horizontalnog i vertikalnog gabarita, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala i funkcionalnih karakteristika;

2) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada i enterijera;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost objekta;

4) instaliranje gromobranskih uređaja i uređaja za zaštitu od požara.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje ili postavljanja objekata trajnog ili privremenog karaktera koji svojom namenom, gabaritom, volumenom ili oblikom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture ili njegovu zaštićenu okolinu;

2) zabrana gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".