ODLUKA

O UTVRĐIVANJU HOTELA "AVALA" U BEOGRADU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 73/2007)

1. Hotel "Avala" u Beogradu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Hotel "Avala" u Beogradu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji opštine Voždovac, u Beogradu, na Avali, u društvenoj svojini, na katastarskoj parceli broj 1964/4, KO Beli Potok.

Spomenik kulture sagrađen je 1931. godine prema projektu ruskog arhitekte Viktora Lukomskog, na platou ispred kompleksa staza i stepeništa koji se u blagom usponu uzdižu ka vrhu Avale i spomeniku Neznanom junaku.

Sastoji se od visokog dvospratnog bloka sa ulazom i nižih, široko razvijenih aneksa koji se stepenasto pružaju niz avalsku padinu. Romantičarski razigrana, dinamična kompozicija volumena pleni otvorenošću i dopadljivošću kontura, renesansnim tretmanom oblika, ali i suptilno raspoređenom svedenom srpsko-vizantijskom dekoracijom (venci, stubovi, kapiteli, arhivolte). Elementi nacionalnog stila ogledaju se i u dominaciji lučnih tremova i otvora. Odsustvo četvorovodnog u korist modernog ravnog krova, kao i insistiranje na pravilnim pravougaonim otvorima neutralnih zidnih platana, utisnulo je znatno savremeniji graditeljski lik ovom objektu.

Na severnoj strani objekta, na ogradi stepeništa za terasu, nalaze se dve velike figure sfingi od veštačkog kamena, rad ruskog vajara Vladimira Zagorodnjuka.

Spomenik kulture je objekat značajnih arhitektonskih i kulturno-istorijskih vrednosti. Predstavlja uspešan spoj elemenata modernizma u obradi fasada i tradicionalnih srpskih motiva pozajmljenih iz srednjovekovnog graditeljskog repertoara. Može se smatrati jednim od vodećih ostvarenja u opusu ruskog arhitekte Viktora Lukomskog.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata katastarsku parcelu broj 1964/4, KO Beli Potok, u državnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture, horizontalnog i vertikalnog gabarita, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala i funkcionalnih karakteristika;

2) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada i enterijera;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost objekta;

4) instaliranje gromobranskih uređaja i uređaja za zaštitu od požara.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje ili postavljanja objekata trajnog ili privremenog karaktera koji svojom namenom, gabaritom, volumenom ili oblikom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture ili njegovu zaštićenu okolinu;

2) zabrana gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".