ODLUKA

O UTVRĐIVANJU KIPA SVETOG FLORIJANA U PANČEVU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 73/2007)

1. Kip Svetog Florijana u Pančevu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Kip Svetog Florijana u Pančevu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji opštine Pančevo, u Pančevu, na uglu ulica Vojvode Radomira Putnika i Cara Lazara, u državnoj svojini, na katastarskoj parceli broj 8051, KO Pančevo.

Spomenik kulture je javni spomenik, postavljen 1813. godine u slobodnom prostoru, na uglu današnjih ulica Vojvode Radomira Putnika i Cara Lazara. Predstavlja Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Izliven u gvožđu, nalazi se na zidanom postolju četvorougaonog oblika, visine 177 cm. Natpis na postamentu ukazuje na to da je izrađen u radionici "Blansko". Visina same skulpture je 233 cm. Ograđen je ogradom sa četiri stuba koji su povezani lancima. Lance je izradio Anton Herman Gromberg, posle 1825. godine.

Spomenik kulture poseduje kulturno-istorijske, likovne i ambijentalne vrednosti. Predstavlja redak očuvan primer skulpture 19. veka u slobodnom prostoru u ovom delu Banata. Nalazi se u centru grada i jedan je od najstarijih javnih spomenika i značajan vizuelni simbol Pančeva.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata delove katastarskih parcela br. 8051 i 8053, KO Pančevo, u državnoj svojini.

Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata prostor u obliku kružnice čiji je prečnik pet metara, a centar kružnice je presek dijagonala osnove spomenika kulture.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda, originalnih materijala i horizontalnog i vertikalnog gabarita spomenika kulture;

2) redovno održavanje i uklanjanje grafita;

3) zabrana postavljanja tabli i natpisa na spomenik kulture.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) hortikulturno uređenje;

2) zabrana postavljanja pokretnih tezgi, kioska i drugih privremenih objekata na trotoarima unutar zaštićene okoline spomenika kulture;

3) redovno uklanjanje korova i vegetacije koja ugrožava spomenik kulture;

4) zabrana izvođenja radova koji mogu ugroziti konstruktivno-statičku stabilnost spomenika kulture.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".