ODLUKA

O UTVRĐIVANJU KUĆE FLAŠAR U BEOGRADU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 73/2007)

1. Kuća Flašar u Beogradu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Kuća Flašar u Beogradu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji opštine Vračar, u Beogradu, Ulica Kornelija Stankovića broj 16, u privatnoj svojini, na katastarskoj parceli broj 4147, KO Vračar.

Spomenik kulture sagrađen je 1932. godine prema projektu arhitekte Milutina Borisavljevića. Koncipiran je kao porodična vila pravougaone osnove, prvobitno sa jednim spratom, i sa potpuno simetričnim rasporedom prostorija. Vila je izvedena u duhu akademske tradicije, sa monumentalnim, udvojenim pilastrima duž čitave fasade, koji se završavaju elegantnim jonskim volutama. Krov je ravan, oivičen balustradom sa ukrasima u obliku urni. Prozori u prizemlju, kao i ulaz u kuću, lučnog su oblika sa "slepim" balustradama ispod, dok su prozori na spratu pravougaoni prozori-balkoni sa ogradama od kovanog gvožđa. Naročito je interesantan ukrasni detalj iznad ulaznih vrata koji čitavom izgledu celine daje svečan karakter. Ulaz u kuću nalazi se na glavnoj, uličnoj fasadi, u središnjoj zoni prizemlja, u takvom rasporedu otvora i površina koji jasno oslikava i unutrašnji sklop prostorija. Iako se kuća nalazi na terenu između dve ulice, od kojih je ona kojoj je okrenut ulaz u kuću osetnog pada, ništa ne narušava njenu skladnu čvrstinu, već naprotiv, kuća dominira terenom na kome se nalazi.

Godine 1936. kuću je od vlasnika otkupio Ignjat Flašar, nakon čega je nadzidan sprat sa terasom, za koji je arhitekta Milutin Borisavljević takođe izradio projekat. Nadzidani deo kuće ne obuhvata čitavu površinu krova već samo jednu polovinu, dok je druga iskorišćena kao terasa.

Spomenik kulture je objekat značajne arhitektonske i kulturno-istorijske vrednosti. Precizna izrada detalja spoljašnjosti, lakoća perceptivnosti i harmoničan odnos jasno proporcionisanih delova i celine, glavne su karakteristike ostvarene u arhitekturi objekta, koji se sa pravom smatra jednim od najznačajnijih ostvarenja u celokupnom Borisavljevićevom stvaralaštvu.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata katastarsku parcelu broj 4147, KO Vračar, u privatnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture, horizontalnog i vertikalnog gabarita, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala i funkcionalnih karakteristika;

2) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada i enterijera;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost spomenika kulture;

4) instaliranje gromobranskih uređaja i uređaja za zaštitu od požara.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje ili postavljanja objekata trajnog ili privremenog karaktera koji svojom namenom, gabaritom, volumenom ili oblikom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture ili njegovu zaštićenu okolinu;

2) zabrana gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".