ODLUKA

O UTVRĐIVANJU STUDENTSKOG DOMA KRALJA ALEKSANDRA I U BEOGRADU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 73/2007)

1. Studentski dom kralja Aleksandra I u Beogradu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Studentski dom kralja Aleksandra I u Beogradu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji opštine Zvezdara, u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra broj 75, u državnoj svojini, na katastarskoj parceli broj 2797, KO Zvezdara.

Spomenik kulture sagrađen je 1927/1928 godine, prema projektu ruskog arhitekte Georgija Pavloviča Kovaljevskog, za studente Beogradskog univerziteta. Koncipiran je kao slobodnostojeći objekat razuđene osnove trapezoidnog oblika koji u silueti ostvaruje masivnu kubusnu formu. Glavna fasada istaknuta ulaznom stepenišnom partijom i balkonom prvog sprata okrenuta je ka raskrsnici Ulice 27. marta i Bulevara kralja Aleksandra. Fasade su podeonim vencem raščlanjene na prizemlje i tri sprata, sa nizom ritmično raspoređenih prozorskih otvora. Prisutna gradacija na fasadama od zone prizemlja ka poslednjem spratu, ostvarena je primenom dekorativne plastike izvedene u tradiciji akademizma, što doprinosi reprezentativnosti objekta.

Spomenik kulture predstavlja tipičan primer arhitekture Beograda u periodu između dva rata, koji je otvorio mogućnost da se monumentalnim i raskošnim akademskim arhitektonskim rešenjem na najbolji način materijalizuje i prezentuje nova društvena stvarnost. Značajan urbanistički položaj u formiranju gradskog centra, specifična namena održana do danas, arhitektonski koncept koji svedoči o umeću jednog iz grupe ruskih arhitekata koji su u posleratno doba uticali na formiranje Beograda kao jedne od evropskih metropola, značajno doprinose njegovim arhitektonsko-urbanističkim i kulturno-istorijskim vrednostima.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata katastarsku parcelu broj 2797, KO Zvezdara, u državnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture, horizontalnog i vertikalnog gabarita, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala i funkcionalnih karakteristika;

2) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada i enterijera;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost objekta;

4) instaliranje uređaja za zaštitu od požara.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje ili postavljanja objekata trajnog ili privremenog karaktera koji svojom namenom, gabaritom, volumenom i oblikom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njegovu zaštićenu okolinu;

2) zabrana gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".