PRAVILNIK

O TEHNIČKIM NORMATIVIMA ZA LASERSKE UREĐAJE I SISTEME

("Sl. list SFRJ", br. 72/87)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom određuju se:

1) uslovi i zahtevi koji moraju biti ispunjeni pri izradi, eksploataciji i održavanju laserskih uređaja i sistema (u daljem tekstu: laseri);

2) postupak i način označavanja i obeležavanja lasera;

3) tehničke mere zaštite lasera;

4) način rukovanja i održavanja lasera;

5) postupak i način obezbeđenja određenih svojstava i kvaliteta lasera pri njihovoj upotrebi;

6) bliži sadržaj tehničkog uputstva za lasere.

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se na laserske uređaje sastavljene od jednog lasera sa ili bez posebnog izvora napajanja, kao i na više lasera u složenom optoelektronskom sistemu.

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se na lasere za prikazivanje fizičkih pojava, obradu materijala, skladištenje i čitanje podataka (obradu podataka), prenos i prikazivanje informacija, u industriji, administrativnom poslovanju, u geodeziji i topografiji, nauci, telekomunikacijama, medicini, obrazovanju i u zabavne svrhe.

Član 2

Osim termina utvrđenih propisom o jugoslovenskom standardu za termine i definicije za lasere i uređaje za upravljanje laserskim zračenjem, u ovom pravilniku se upotrebljavaju niže navedeni termini, koji imaju sledeća značenja;

1) BEZBEDNI MALI NAPON je napon u laseru koji ne prelazi 50 V efektivne vrednosti;

2) BEZBEDNOSNA BLOKADA je blokada koja u slučaju otkaza lasera ne sme da otkaže;

3) BEZBEDNOSNA KONSTRUKCIJA je konstrukcija u kojoj defekt sastavnih delova ne povećava opasnost;

4) DIJAFRAGMA je otvor utvrđene površine na kojem se mere karakteristike zračenja;

5) DIVERGENCIJA SNOPA je prostorni ugao konusa snopa u kome je sadržano 63% ukupnog fluksa snage zračenja;

6) DOZVOLJENA GRANICA ZRAČENJA je najveća vrednost merene veličine zračenja za datu klasu lasera;

7) GLEDANJE U SNOP su svi uslovi pri kojima je oko izloženo laserskom zračenju;

8) KONTROLISANI PROSTOR je prostor u kojem se sprovode mere nadzora i zaštite od laserskog zračenja;

9) KORISNA PUTANJA je deo putanje laserskog snopa predviđen za određenu namenu;

10) LASER je generator elektromagnetskog zračenja u optičkom opsegu spektra na principu stimulisane emisije zračenja;

11) LASERSKI UREĐAJI, OPREMA I INSTALACIJE su uređaji, oprema i njihove kombinacije, uključujući sve potrebne električne instalacije, koji su potrebni za rad lasera ili laserskog sistema;

12) NAPRAVA ZA BLOKADU je automatska naprava na zaštitnom kućištu koja sprečava pristup zračenju lasera kad se deo kućišta ukloni ili pomeri;

13) NAPRAVA ZA PRINUDNO ZAUSTAVLJANJE je naprava koja trenutno prekida funkcionisanje lasera u slučaju opasnosti;

14) NAZIVNI NAPON, NAZIVNA FREKVENCIJA i NAZIVNA SNAGA OPTEREĆENJA su karakteristike mreže za napajanje na koju se priključuje laser;

15) OTVOR je ma koji otvor na zaštitnom kućištu kroz koji se emituje lasersko zračenje;

16) PRISTUPAČNI POKLOPAC je deo zaštitnog kućišta koji obezbeđuje pristup laserskom zračenju kada se ukloni ili pomeri;

17) PROVODNIK POD NAPONOM je provodnik kojim se prenosi električna energija (npr. fazni i neutralni provodnici u trofaznom sistemu za napajanje);

18) PROŠIRIVAČ SNOPA je konstrukcija optičkih elemenata kojom se širi laserski snop;

19) ZATVORENI LASERSKI UREĐAJ je laserski uređaj čija je klasa s obzirom na zaštitu od zračenja niža od mogućnosti ugrađenog lasera;

20) ZAŠTITNI PROVODNIK je provodnik koji spaja delove koji nisu pod naponom sa zaštitnim uzemljenjem;

21) ZAŠTITNO KUĆIŠTE su delovi lasera koji sprečavaju pristup laserskom zračenju većem od dozvoljenih granica za pojedine klase;

22) ZAŠTITNO OKLAPANJE su sredstva za sprečavanje nenamernog izlaganja laserskom zračenju;

23) ZAŠTITNO UZEMLJENJE je direktno povezivanje šasije i zaštitnih provodnika na zemlju.

II IZRADA, EKSPLOATACIJA I ODRŽAVANJE

Član 3

Laser, nezavisno od njegove klase, mora imati zaštitno kućište kojim se pri radu lasera omogućuje zaštita rukovaoca od laserskog zračenja koje je veće od dozvoljene granice zračenja za lasere klase 1.

Član 4

Svi delovi kućišta lasera, koji se uklanjaju ili pomeraju zbog održavanja, koji dozvoljavaju pristup laserskom zračenju većem od dozvoljene granice zračenja i koji rad lasera ne blokiraju automatski, moraju biti izrađeni tako da se mogu ukloniti ili pomeriti samo upotrebom alata.

Član 5

Pristupačni poklopci zaštitnog kućišta koji se uklanjaju ili pomeraju za vreme rada ili održavanja lasera, osim lasera klase 1 i 2, moraju da imaju napravu za blokadu. Ako je zračenje veće od dozvoljene granice zračenja za datu klasu lasera, naprava za blokadu sprečava uklanjanje ili pomeranje poklopca. Nepažljivo aktiviranje naprave za blokadu ne sme da izazove zračenje veće od dozvoljene granice zračenja za određenu klasu lasera.

Član 6

Mehanizam za neutralizaciju naprave za blokadu ne sme dejstvovati kada se pristupačni poklopac vrati u normalan položaj.

Ako je laser pod naponom ili se baterija kondenzatora nije potpuno ispraznila, bez obzira na to da li je poklopac uklonjen, odnosno pomeren ili ne, uključeni mehanizam za neutralizaciju naprave za blokadu mora davati jasno vizuelno ili zvučno upozorenje. Vizuelno upozorenje mora biti jasno vidljivo i kroz zaštitne naočari predviđene za talasnu dužinu ili dužine koje laser zrači.

Član 7

Laseri klase 3B i klase 4 moraju imati konektor za daljinsko blokiranje. Kada su priključci konektora otvoreni, zračenje ne sme preći dozvoljenu granicu zračenja za lasere klase 1 i klase 2.

Član 8

Laseri klase 3A, klase 3B i klase 4 moraju imati ključ za osnovno upravljanje s tim što laser ne sme da radi ako je ključ uklonjen.

Pojam "ključ" iz stava 1. ovog člana uključuje bilo koju kontrolnu napravu kao što su magnetske kartice, kombinacije cifara itd.

Član 9

Laseri klase 3A, klase 3B i klasa 4 moraju imati zvučno ili vizuelno upozorenje kada su uključeni, kada se baterija kondenzatora prazni ili kada ona nije potpuno ispražnjena. Vizuelno upozorenje mora se jasno videti kroz zaštitne naočari predviđene za talasnu dužinu ili za dužine koje laser zrači.

Ako laser i njegov izvor energije imaju posebna kućišta i ako mogu da rade na međusobnom rastojanju većem od 2 m, onda laser i njegov izvor energije moraju ponaosob imati zvučne ili vizuelne naprave za upozorenje. Vizuelna naprava ili naprave moraju biti tako postavljene da ne zahtevaju izlaganje laserskom zračenju većem od dozvoljene granice zračenja za lasere klase 1 i klase 2.

Član 10

Laseri klase 3A, klase 3B i klase 4 moraju imati jednu ili više stalno ugrađenih naprava koje sprečavaju pristup lica laserskom zračenju većem od dozvoljenih granica zračenja za lasere klase 1 ili klase 2.

Stalno ugrađene naprave iz stava 1. ovog člana ne odnose se na prekidač za snabdevanje lasera energijom, na glavni konektor niti na ključ za upravljanje.

Član 11

Komande na laseru moraju biti tako postavljene da podešavanje ili rad lasera ne zahteva izlaganje laserskom zračenju većem od dozvoljene granice zračenja za lasere klase 1 i klase 2.

Član 12

Optički sistem, prozor ili ekran za posmatranje koji su ugrađeni u laser moraju imati dovoljno slabljenje da zaštite rukovaoca od laserskog zračenja većeg od dozvoljene granice zračenja za lasere klase 1. Dijafragma ili promenljivi oslabljivač koji su ugrađeni u optički sistem i prozor ili ekran za posmatranje, moraju sprečiti:

1) pristup lica laserskom zračenju većem od dozvoljene granice zračenja za lasere klase 1 kada je dijafragma otvorena ili se slabljenje menja;

2) otvaranje dijafragme ili promenu oslabljivača kada je moguće izlaganje laserskom zračenju većem od dozvoljene granice zračenja za lasere klase 1.

Član 13

Laseri označeni i namenjeni da daju skanirajuće zračenje ne smeju, u slučaju otkaza u skaniranju ili promene u brzini ili amplitudi skaniranja, omogućiti pristup laserskom zračenju većem od granice dozvoljenog zračenja lasera date klase.

Član 14

Laseri klase 3B i klase 4 koji se koriste u medicini moraju imati merilo za merenje nivoa ozračivanja ljudskog tela sa greškom ne većom od ± 20%.

Laseri iz stava 1. ovog člana moraju imati napravu za pokazivanje mete.

Član 15

Za laserske sisteme sa prenosom zračenja optičkim vlaknima, konektori kablova sa optičkim vlaknima, ako čine deo zaštitnog kućišta, ne smeju se odvajati bez alata ako se prekoračuje dozvoljena granica zračenja za lasere klase I.

Zaštitu delimično obezbeđuju i mehanički oslabljivači snopa na konektorima i dužina kabla sa optičkim vlaknima, koja, ako je dovoljna, slabi snagu zračenja, tako da se sama dužina kabla smatra kao deo zaštitnog kućišta.

Član 16

Laseri moraju biti tako konstruisani da osim zaštite od laserskog zračenja obezbede i:

1) zaštitu od električnih opasnosti;

2) zaštitu od prevelikih temperatura i požara;

3) zaštitu od štetnih zračenja u normalnim radnim uslovima;

4) zaštitu od eksplozija i implozija;

5) zaštitu od otrovnih ili korozivnih supstanci koje mogu da nastanu usled laserskog zračenja ili usled kvara na laseru i njegovim delovima.

Član 17

Laseri mogu biti, u pogledu električnih opasnosti uređaji klase I, klase II i klase III.

Član 18

Za lasere klase I, svi pristupačni metalni delovi koji mogu biti pod naponom u slučaju otkaza moraju se električki povezati sa priključkom za zaštitno uzemljenje.

Ako postoji više odvojenih delova lasera, svi spojni kablovi moraju imati provodnik za zaštitno uzemljenje, osim koaksijalnih kablova.

Član 19

Veza priključka za zaštitno uzemljenje i pristupačnih metalnih delova lasera obezbeđuje se na jedan od sledećih načina:

1) direktno provodnikom dovoljnog poprečnog preseka da izdrži struju otkaza;

2) indirektno preko sprežne (pomoćne) naprave koja pouzdano radi kada su pristupačni metalni delovi pod naponom.

Član 20

Priključak za zaštitno uzemljenje lasera može se spojiti i za provodni zaštitni zaslon (ekran), s tim da zaslon mora biti odvojen od kola za napajanje i od svih kola koja su s njima u vezi, a izolacija mora biti kao u članu 23. ovog pravilnika.

Veza priključka za zaštitno uzemljenje lasera i zaslona može biti odvojiva.

Član 21

Laseri klase II nemaju priključak za zaštitno uzemljenje.

Za lasere klase II, čiji su šasija i kućište u potpunosti ili delom od metala ili je šasija izolovana od provodnog kućišta, zaštita se postiže na sledeći način:

1) oblaganjem unutrašnje strane kućišta izolovanim omotačem koji je ekvivalentan izolovanom kućištu oko šasije i onih mesta koja mogu biti dodirnuta olabavljenim delovima pod naponom;

2) konstrukcijom, tako da puzne staze i vazdušni razmaci, između šasije ili drugih delova pod naponom i kupišta, ne mogu zbog olabavljenih delova ili žica, da se smanje više od 50% od vrednosti datih u tabeli 1.

Uslov iz tačke 2. stava 2. ovog člana ispunjen je ako se dva nezavisna otkaza ne pojave istovremeno, vijci i navrtke sa podloškama ne olabave i žice mehanički pričvršćene i posebno lemljene ne olabave.

Član 22

Puzne staze i vazdušni razmaci između delova lasera koji su direktno spojeni sa izvorom za napajanje ne smeju imati vrednosti manje od vrednosti iz kolone 3 tabele 1.

Član 23

Izolacija lasera mora imati odgovarajuću dielektričnu čvrstoću da bi se sprečili električni i termički proboji i varničenje.

Izolaciona otpornost ne sme biti manja od 1 MΩ.

Odvodna struja ne sme biti veća od 100 µA.

Član 24

Uslovi za električnu izolaciju lasera moraju biti ispunjeni i ako nastaju gasovi ili isparenja pri normalnoj upotrebi.

Uslovi iz stava 1. ovog člana postižu se stavljanjem električne opreme lasera u hermetičko kućište ili odstranjenjem gasova i isparenja pomoću aspiratora.

Član 25

Ako laser ili njegova instalacija radi pri naponima višim od napona utvrđenih u tabeli 1, mora se obezbediti zaštita od upada u kućište stranih tela prečnika većeg od 1 mm.

Član 26

Laseri namenjeni upotrebi na otvorenom prostoru moraju biti zaštićeni od dodira alata, žica i drugih stranih predmeta debljine veće od 1 mm sa delovima pod naponom ili sa delovima u kućištu lasera.

Tabela 1 - Puzne staze i vazdušni razmaci

Nazivni napon ili napon izolacije U

Između pristupačnih metalnih delova lasera klase II

Između pristupačnih metalnih delova lasera klase I i između drugih kola lasera klase I i klase II

Jednosmerni napon ili efektivna vrednost sinusoidnog naizmeničnog napona

Vršna vrednost naizmeničnog napona ili kombinovani napon

Vazdušni razmak

Puzna staza

Vazdušni
razmak **)

Puzna staza **)

24 < U < 60

34 < U < 85

3(2)*)

3(2)*)

2(1)*)

2(1)*)

60 < U < 250

85 < U < 354

4(3)*)

4(3)*)

3(2)*)

3(2)*)

250 < U < 450

354 < U < 630

5

7

3,5

4,5

450 < U < 650

630 < U < 920

6

9

4

6

650 < U < 1000

920 < U < 1400

8

13

5,5

9

1000 < U < 1500

1400 < U < 2100

15

18

10

12

1500 < U < 2000

2100 < U < 2800

18

21

12

14

2000 < U < 2500

2800 < U < 3600

20

23

14

15,5

2500 < U

3600 < U

***)

***)

***)

***)

*) Vrednosti u zagradama odnose se na minijaturne komponente (štampana kola, mikromodul, itd).
**) Za lasere klase II sa dvostrukom izolacijom, vrednosti u koloni 5 i 6 odnose se posebno na osnovnu izolaciju i posebno na dopunsku izolaciju.
***) Nije dozvoljeno upadanje stranih tela u kućište.

Član 27

Laseri namenjeni upotrebi na otvorenom prostoru moraju biti zaštićeni od prodora kiše ako se kućište naginje pod uglom od 60° ili manjem u odnosu na vertikalnu osu.

Član 28

Laseri namenjeni upotrebi na otvorenom prostoru moraju biti zaštićeni od prskajućih tečnosti iz ma kog smera.

Član 29

Električni kablovi na laseru moraju biti takvi da izdrže napon dva puta veći od nazivnog napona lasera.

Član 30

Kablovi koji imaju mehaničku zaštitu moraju biti tom zaštitom električki spojeni sa delovima lasera pristupačnim na dodir.

Odredba iz stava 1. ovog člana odnosi se i na slučaj ako se mehanička zaštita kabla koristi kao povratna strujna putanja strujnih kola kablova.

Član 31

Kablovi lasera na koje se priključuje okidni napon, kao i kola lasera na koja dolazi okidni napon moraju izdržati napon 1,1 puta veći od nazivnog napona i broj okidnih impulsa duplo veći od broja impulsa u normalnom radnom periodu pražnjenja.

Okidna kola moraju izdržati i rad bez opterećenja.

Član 32

Kod impulsnih lasera mora se voditi računa i o najmanjem poluprečniku savijanja kablova.

Član 33

Utikači i utičnice lasera ne smeju biti opasni na dodir ni kada se utikači izvade iz utičnica.

Napon na kontaktima mora pasti ispod bezbednog malog napona u periodu od dve sekunde od odvajanja kontakta utikača iz utičnice.

Utikači lasera sa naponima iznad 1 kV moraju biti zaštićeni od nenamernog razdvajanja.

Član 34

Spojevi kablova na laseru moraju biti zaštićeni od povlačenja i savijanja.

Omotavanje provodnika u čvor ili omotavanje oko pomoćnih naprava ili navoja u laseru nije dozvoljeno.

Pleteni provodnici se moraju na krajevima tako pričvrstiti da se spreči trenje provodnika.

Član 35

Naprave za mehaničko rasterećenje provodnika moraju biti bezbedne i ne smeju biti pod naponom.

Član 36

Za lasere klase I svi pristupačni delovi, koji mogu doći pod napon u slučaju otkaza, moraju biti međusobno povezani zaštitnim provodnikom.

Metalne cevi se ne smeju koristiti za zaštitni provodnik ali se mogu na oba kraja spojiti sa zaštitnim provodnikom.

Ako su sastavni delovi normalno montirani na šasiji, šasija se može smatrati zaštitnim provodnikom, s tim da se u slučaju pomeranja ovih delova spojevi ne smeju prekinuti.

Za laser klase II spajanje šasije za zaštitni provodnik nije dozvoljeno.

Član 37

Kablovi, sastavni delovi i naprave za povezivanje moraju bita tako postavljeni da u slučaju proboja izolacije ili prekida žice napon na pristupačnim delovima ne pređe vrednost bezbednog malog napona.

Član 38

U normalnim radnim uslovima temperatura lasera ne sme da pređe dozvoljenu vrednost prema tabeli 2.

Vrednosti utvrđene u tabeli 2 predstavljaju vrednosti u ustaljenom režimu rada koji nastaje posle vremena od 4 h.

Tabela 2 - Porast temperature

Deo lasera

Dozvoljeni porast temperature

U normalnim
radnim uslovima

U uslovima otkaza

°C

°C

1

2

3

Spoljni delovi:

 

 

1) Metalni delovi, dugmad, ručica itd.

30

65

2) Metalna kućišta lasera ili njegovih delova (*)

40

65

3) Nemetalni delovi, dugmad, ručice itd.

50

65

4) Nemetalna kućišta lasera ili njegovih delova (*)

60

65

Delovi u kućištu od drveta ili izolacionog materijala

**)

**)

Namotaji transformatora i kalemova:

 

 

1) Žice sa izolacijom od neimpregnisane svile, pamuka itd.

55

75

2) Žice sa izolacijom od impregnisane svile, pamuka itd.

70

100

3) Žice lakirane uljanim smolama

70

135

4) Žice sa izolacijom od polivinil-formaldehida ili poliuretana

85

150

Magnetska jezgra

zavisno od namotaja

Izolacija gajtana za napajanje ožičenja polivinil-hloridom:
bez mehaničkog naprezanja
sa mehaničkim naprezanjem


60
45


100
100

Izolacija gajtana za napajanje i ožičenja prirodnom gumom

45

100

*) Za male površine gde se brzo uočava mesto zagrevanja, koje se obično ne dodiruje u normalnim radnim uslovima, dozvoljeno je 60 °C.
**) Porast temperature zavisi od vrste izolacionog materijala.
Prirodna i sintetička guma se ne smatraju termoplastičnim materijalima.
Za plastične materijale tipične vrednosti porasta temperature su:
- u normalnim radnim uslovima: temperatura 10 °C niža od temperature omekšavanja;
- u uslovima otkaza: temperatura omekšavanja.

Član 39

Pristupačni delovi lasera (uključujući i kontakte priključaka) ne smeju doći pod napon.

Delovi lasera pod naponom iznad 1 kV smeju postati pristupačni samo uz upotrebu alata.

Član 40

Osovine za upravljanje laserom koje su pod naponom moraju biti zaštićene.

Spoljašnje ručice, dugmad i sl., ako su pričvršćene na delove pod naponom, moraju biti od izolacionog materijala.

Član 41

Otvori za ventilaciju ne smeju da omoguće ulaz stranih tela u kućište lasera i moraju biti obezbeđeni tako da ne može doći do strujnog udara.

Otvori, predviđeni za ubacivanje odvrtke ili drugog alata za potrebe podešavanja lasera, moraju biti obezbeđeni tako da ne može doći do strujnog udara.

Delovi lasera koji se mogu dodirnuti pri skidanju poklopca ne smeju biti pod naponom.

Član 42

Ako dođe do kvara lasera u toku njegovog rada, ne sme doći do porasta temperature, izbijanja požara i ispuštanja otrovnih i korozivnih gasova i para.

Dozvoljeni porasti temperature iz stava 1. ovog člana dati su u koloni 2 tabele 2. Ako laser ima termostat, osigurače ili zaštitne otpornike, vrednosti iz tabele 2 su vrednosti koje se smeju dobiti dva minuta posle uključenja lasera. Ako laser nema termostate, vrednosti temperature u tabeli 2 su vrednosti u ustaljenom režimu rada koji nastaje posle vremena dužeg od 4 h.

Član 43

Zaštita od direktnog ili indirektnog dodira delova lasera pod naponom mora da radi i u slučaju otkaza.

Termostati ili slične naprave moraju da odvoje laser od faznog provodnika mreže za napajanje, odnosno od svih provodnika ako se faza mreže za napajanje jednoznačno ne može da identifikuje.

Član 44

Kućište lasera mora biti tako konstruisano da se pomoću utikača može potpuno odvojiti od mreže za napajanje.

Utikač mora biti takav da ne postoji rizik od električnog udara usled pražnjenja kondenzatora, odnosno mora postojati naprava za prinudno zaustavljanje.

Ako se laserski sistem sastoji od dva ili više odvojenih delova uslovi iz st. 2. i 3. ovog člana moraju biti ispunjeni za te delove za sve napone veće od bezbednog malog napona.

Član 45

Laseri moraju imati napravu za odvajanje od mreže za napajanje koja:

1) izoluje kola od izvora za napajanje i ima samo dva stabilna položaja;

2) ima indikator čije pokazivanje "ISKLJUČENO" je moguće samo ako je dovoljan razmak na svim kontaktima;

3) ima mogućnost da se zaključa u položaju "ISKLJUČENO" (npr. katancem za lasere klase 3 i 4);

4) razdvaja sve neuzemljene provodnike mreže za napajanje, uključujući i neutralni provodnik, u slučaju da se koristi jedan izvor za napajanje;

5) ako se koristi više izvora za napajanje ima mogućnost da spreči opasnost ili oštećenja koja mogu da budu posledica neistovremenog isključenja izvora za napajanje.

Član 46

Kola za osvetljenje lasera koja nisu izolovana napravom za odvajanje od mreže moraju imati svoj sopstveni prekidač na laseru ili instalaciji za napajanje.

Član 47

Kapacitet prekidanja naprave za odvajanje od mreže mora biti jednak kapacitetu prekidanja naprave za prinudno zaustavljanje.

Član 48

Dopunski prekidač za pražnjenje baterije kondenzatora mora postojati i on služi za aktiviranje rukom pre čišćenja, održavanja i opravke lasera.

Član 49

Naprava za prinudno zaustavljanje ne mora da isključi i pomoćna kola koja ne predstavljaju opasnost.

Ručica ili taster za aktiviranje naprave za prinudno zaustavljanje mora biti crvena, jasno vidljiva i brzo dohvatljiva za rukovaoca.

Na površini oko crvenog tastera mora postojati žuti okvir.

Ako postoji više radnih mesta na laserskom sistemu ili instalaciji, svako radno mesto mora imati taster za aktiviranje naprave za prinudno zaustavljanje.

Član 50

Elementi bezbednosnih kola kao što su kablovi, provodnici i prekidači moraju biti predviđeni za nazivni napon ne manji od 250 V, a izolaciona otpornost ne sme biti manja od 1 MΩ. Savitljivi kablovi moraju biti použeni i preseka ne manjeg od 0,75 mm2.

Otpornost kontakta priključaka ne sme biti veća od 0,5 mΩ.

Bezbednosna kola se ne smeju aktivirati pri oporavku napona posle pada napona izvora za napajanje niti pri otvaranju kola.

Član 51

Kvar lasera ne sme izazvati neodgovarajuće zračenje lasera.

Član 52

Referentne vrednosti uticajnih veličina za ispitivanje karakteristika lasera date su u tabeli 3.

Tabela 3. Referentne vrednosti uticajnih veličina

 

Jedinica

a

b

c

Temperatura

°C

20 ± 2

23 ± 2

27 ± 2

Relativna vlažnost

%

65 ± 5

50 ± 5

65 ± 5

Atmosferski pritisak

kPa

86 do 106

Član 53

Nazivni uslovi rada lasera su:

- temperatura od 15 °C do 35 °C;

- relativna vlažnost od 45% do 75%;

- atmosferski pritisak 86 kPa do 106 kPa;

- napon izvora napajanja 0,9 Un do 1,1 Un, gde je Un nazivna vrednost napona napajanja.

III OZNAČAVANJE I OBELEŽAVANJE

Član 54

Prema zaštiti od laserskog zračenja, laseri mogu biti klase 1, klase 2, klase 3A, klase 3B i klase 4.

Laseri kao električni uređaji mogu biti uređaji klase I, klase II i klase III, pri čemu se laseri klase III ne napajaju niti sadrže u sebi napon veći od bezbednog malog napona i ne mogu izazvati opasnost od električnog udara.

Član 55

Električna kola lasera i laserskih instalacija dele se na dve grupe, i to na:

1) kola i delove koji su direktno vezani sa izvorom za napajanje ili kola i delove koji nisu dovoljno izolovani od izvora za napajanje (npr.: gasne i vakuumske cevi i poluprovodničke komponente);

2) interna kola koja su preko transformatora povezana sa izvorom za napajanje.

Član 56

Laseri moraju imati oznaku na kućištu utvrđenu propisom o jugoslovenskom standardu za obeležavanje laserskih uređaja, zatvorenih prostorija i terena.

Član 57

Laseri moraju na kućištu imati trajno obeležene i sledeće podatke:

1) firmu, odnosno naziv i sedište proizvođača,

2) oznaku tipa,

3) energiju i talasnu dužinu ili energije i talasne dužine laserskog zračenja,

4) nazivni napon, nazivnu frekvenciju i nazivnu snagu napajanja,

5) grafičke simbole upozorenja za opasnost od laserskog zračenja, električnog udara, a po potrebi i od pregrevanja, požara, eksplozije, implozija, jonizujućeg zračenja, otrovnih i kerozivnih supstanci,

6) obeležene priključke za priključenje drugih uređaja u sistemu,

7) priključak za zaštitno uzemljenje.

Član 58

Ponovno obeležavanje lasera je neophodno ako se promene njegove karakteristike i njegova klasifikacija.

Član 59

Delovi zaštitnih kućišta lasera koji se pomeraju moraju biti obeleženi simbolima upozorenja.

IV TEHNIČKE MERE ZAŠTITE

Član 60

Konektor za daljinsko blokiranje lasera klase 3B i klase 4 mora biti spojen sa glavnom napravom za prinudno zaustavljanje ili sa prostorom, vratima ili nepokretnom blokadom.

Neutralizaciju konektora za daljinsko blokiranje lasera sme izvršiti samo stručno osposobljeno lice.

Član 61

Neovlašćeno korišćenje lasera klase 3A, klase 3B i klase 4 sprečava se zaključavanjem komande za uključenja.

Član 62

Neželjeno izlaganje posmatrača laserima klase 3A, klase 3B i klase 4 sprečava se pomoću oslabljivača snopa ili zaustavljanjem snopa.

Član 63

Ulazi u prostorije ili zaštitna kućišta koje sadrže lasere klase 3A, klase 3B i klase 4 moraju biti obeleženi simbolima upozorenja.

Član 64

Snop koji emituju laseri klase 2, klase 3A, klase 3B i klase 4 mora se završiti na kraju korisne putanje materijalom koji difuzno reflektuje ili koji je apsorber.

Otvorena laserska putanja postavlja se uvek iznad ili ispod nivoa očiju.

Jedna vrsta zaštite je da su laserski snopovi zatvoreni, na primer u cevi.

Član 65

Neželjene refleksije zračenja lasera klase 3B i klase 4 moraju se sprečiti. Ogledala, sočiva i delitelji snopa moraju biti čvrsto montirani, pri čemu je dok laser zrači dozvoljeno kontrolisano kretanje.

Član 66

Pri radu sa laserima klase 4 mora se koristiti zaštitno odelo otporno na plamen i toplotu.

Član 67

Štetna sporedna zračenja koja nastaju pri radu lasera moraju se sprečiti zaštitnim oklapanjem.

Član 68

Zaštita od električnog udara i od eksplozije unutar lasera mora da se osigura bezbednosnom konstrukcijom lasera.

Član 69

Laseri klase 3 i klase 4 ne smeju se koristiti za prikazivanje fizičkih pojava, za obradu informacija za administrativno poslovanje, u obrazovanju i u zabavne svrhe.

Član 70

Za lasere klase 2 i klase 3A mere zaštite se zahtevaju za sprečavanje neprekidnog gledanja u snop.

Primena optičkih pomagala (na primer, dogled ili durbin) predstavlja rizik i kod lasera klase 3A nije dozvoljena.

Član 71

Laseri klase 3B predstavljaju opasnost kako od direktnog snopa tako i od reflektovanog snopa. Da bi se sprečilo direktno gledanje snopa i kontrolisala refleksija, moraju se primeniti sledeće mere zaštite:

1) laser sme da radi samo u kontrolisanoj prostoriji,

2) neželjene refleksije moraju se sprečiti,

3) laserski snop mora se završiti na kraju korisne putanje difuznim materijalom takve boje i reflektivnosti tako da je moguće pozicionirati snop, a opasnost od refleksije smanjiti na minimum. Uslovi za bezbedno gledanje difuzne refleksije lasera vidljivog zračenja klase 3B su:

- najmanje rastojanje ekrana i oka 13 cm i najduže vreme gledanja 10 s;

- nošenje odgovarajućih naočara za zaštitu od laserskog zračenja ako nisu ispunjeni uslovi prethodne alineje;

- ulaz u prostoriju se mora obeležiti laserskim znakom upozorenja.

Član 72

Laseri klase 4 izazivaju povrede od direktnog snopa, od refleksija i od difuznih refleksija. Osim mera iz člana 71. ovog pravilnika za lasere klase 4 moraju se preduzeti i sledeće mere zaštite:

1) oklopiti putanju snopa, s tim da se pristup prostoriji sa laserom sme dozvoliti samo rukovaocima sa propisanim zaštitnim naočarima i zaštitnom odećom;

2) koristiti daljinsko upravljanje;

3) dobro osvetliti prostoriju gde se nosi zaštita za oči od laserskog zračenja, s tim da svetle obojene difuzne površine zidova poboljšavaju ovaj uslov;

4) zaustaviti snop vatrostalnim opekama ili drugim refrakcionim materijalom dovoljne debljine s tim da se mora voditi računa da glazirane površine ne produže izlaganje i tako povećaju refleksiju. Moraju se koristiti pogodne hlađene neravne metalne mete, kao što su konusi ili apsorberi;

5) moraju se preduzeti posebne mere zaštite od neželjenih refleksija u nevidljivom spektru u području dalekog infracrvenog laserskog zračenja, kada se snop i meta okružuju materijalom neprozirnim na talasnoj dužini lasera (čak i dublje metalne površine mogu postati jako refleksne na talasnoj dužini od 10,6 µm gasnog CO2 lasera).

Član 73

U geodeziji i topografiji koriste se, po pravilu, laseri klase 1 i klase 2.

Ako se u geodeziji i topografiji upotrebe laseri klase 3A, prostori na kojima se koriste ovi laseri moraju se obeležiti laserskim znakom upozorenja.

Gledanje u snop nije dozvoljeno, a gledanje pomoću optičkih instrumenata (teodoliti itd.) - samo prema tehničkom uputstvu proizvođača optičkih instrumenata.

Laserski snop se mora ograničiti na kraju korisne putanje.

Putanja laserskog snopa mora biti ispod ili iznad nivoa očiju rukovaoca.

Laserski snop se ne sme upraviti u ogledala i slične reflektujuće površine.

Laser klase 3A, kada se ne koristi, mora se čuvati od neovlašćene upotrebe.

Član 74

Ako je neophodno da se u geodeziji i topografiji koriste laseri klase 3B, pored uslova iz člana 73. ovog pravilnika ne sme se dozvoliti ulazak u snop koji ima sledeće karakteristike:

1) opseg talasnih dužina laserskog zračenja od 400 nm do 700 nm;

2)   snaga zračenja veća od 5 x 10-3W;

3)   trajanje ozračivanja duže od 3,8 x 10-4s.

Pri drugim uslovima trajanja ozračivanja i opsega zračenja dozvoljene su granice zračenja date za lasere klase 1.

Član 75

Za lasere klase 3B i klase 4 koji rade na otvorenom prostoru osim mera zaštite iz člana 73. ovog pravilnika mora se preduzeti i sledeće:

1) sve osoblje koje ne nosi zaštitne naočare i zaštitnu odeću mora se ukloniti sa putanje snopa i koristiti sva raspoloživa sredstva za osiguranje putanje snopa;

2) prolaženje vozila i aviona mora se zabraniti na rastojanjima na kojima je snaga snopa zračenja veća od snage za lasere klase 1;

3) sve površine koje mogu da izazovu refleksiju moraju se ukloniti sa putanje snopa.

V BLIŽI SADRŽAJ TEHNIČKOG UPUTSTVA ZA LASERE

Član 76

Tehničko uputstvo za lasere mora sadržati sledeće:

1) firmu, odnosno naziv ili znak proizvođača;

2) oznaku tipa lasera;

3) podatke o izvoru za napajanje i to:

a) nazivni napon ili opseg nazivnog napona,

b) nazivnu frekvenciju,

v) nazivnu snagu opterećenja;

4) podatke o klasi lasera s obzirom na zaštitu od laserskog zračenja;

5) podatke o klasi lasera s obzirom na zaštitu od električnog udara;

6) podatke o najvećoj energiji, trajanju impulsa i talasnoj dužini ili opsegu talasnih dužina laserskog zračenja;

7) podatke o lokaciji laserskih otvora;

8) podatke o ostalim neželjenim pojavama i to:

a) sporedno ultraljubičasto, vidljivo i infracrveno zračenje,

b) neželjeno jonizujuće zračenje,

v) opasnost od pregrevanja i požara,

g) opasnost od eksplozije i implozije,

d) opasnost od električnog udara,

đ) opasnost od stvaranja otrovnih i korozivnih gasova i isparenja;

9) objašnjenje grafičkih simbola za lasersko zračenje i za ostale neželjene pojave;

10) obeležavanje priključka za zaštitno uzemljenje;

11) obeležavanje priključaka za priključenje drugih uređaja u sistemu;

12) redosled priključivanja lasera i njihovog pribora u sistem sa izvorima za napajanje i međusobno, kao i upozorenje na sve postupke koji mogu da dovedu do opasnosti;

13) podatak o tehničkim merama zaštite ako laser klase 2 zrači kroz atenuator;

14) postupak kalibracije merila za lasere koji se koriste u medicini,

15) detaljne podatke o pravilnom postavljanju, održavanju i bezbednoj upotrebi lasera;

16) podatke o merama bezbednosti pri održavanju, o servisiranju i o ponovnoj kalibraciji;

17) postupak čišćenja.

Član 77

Ovaj pravilnik stupa na snagu po isteku dva meseca od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".