PRAVILNIK

O TEHNIČKIM NORMATIVIMA ZA ELEKTROENERGETSKA POSTROJENJA NAZIVNOG NAPONA 10 kV ZA RAD POD NAPONOM 20 kV

("Sl. list SFRJ", br. 10/79)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuju tehnički normativi za elektroenergetska postrojenja, nazivnog napona 10 kV ako rade u mreži nazivnog napona 20 kV.

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se na elektroenergetska postrojenja izgrađena po propisima o jugoslovenskim standardima i tehničkim normativima koji su važili do 2. februara 1974. godine.

Odredbe ovog pravilnika ne odnose se na kablovske vodove nazivnog napona 10 kV.

Član 2

Elektroenergetska postrojenja, u smislu ovog pravilnika, su nadzemni vodovi, razvodna postrojenja i transformatorske stanice, u mreži nazivnog napona 10 kV.

Član 3

Ako ovim pravilnikom nije drukčije određeno, na elektroenergetska postrojenja shodno se primenjuju i propisi o tehničkim normativima i jugoslovenskim standardima za elektroenergetska postrojenja nazivnog napona iznad 1000 V, za zaštitu elektroenergetskih postrojenja od prenapona i za izgradnju nadzemnih elektroenergetskih vodova.

Član 4

Elektroenergetska postrojenja mogu se koristiti za rad u mreži nazivnog napona 20 kV pod sledećim uslovima:

1) mreža u kojoj se nalaze ta postrojenja mora imati uzemljenu neutralnu tačku preko male impedanse i mora biti opremljena uređajima za brzo isključenje u slučaju kvara;

2) u razvodnim postrojenjima i transformatorskim stanicama mogu se koristiti rastavljači, potporni i provodni izolatori i sabirnice, nazivnog napona 10 kV, a sva ostala oprema mora biti za nazivni napon 20 kV;

3) minimalni razmaci između golih provodnika i drugih izolacijom nepokrivenih delova postrojenja pod naponom prema zemlji ili susednim delovima postrojenja, ne mogu biti manji od razmaka propisanih za stupanj izolacije 12 Si 28/75, odnosno za nazivni napon 10 kV.

Član 5

Elektroenergetska postrojenja mogu se pod uslovima iz člana 4. ovog pravilnika koristiti najviše 10 godina od dana stavljanja pod naponom 20 kV, osim opreme na metalnim i betonskim stubovima vodova napona 10 kV, koja se može koristiti najviše 5 godina od dana stavljanja pod napon od 20 kV.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".