PRAVILNIK

O USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNJAVA ŠKOLA ILI ŠKOLSKI CENTAR ZA OBUČAVANJE VAZDUHOPLOVNOG OSOBLJA

("Sl. list SRJ", br. 68/93, 54/94 i 40/95 i "Sl. glasnik RS", br. 77/2007 - dr. pravilnik)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje mora da ispunjava škola ili školski centar za obučavanje letačkog, padobranskog i kabinskog osoblja (u daljem tekstu: centar za obuku) radi dobijanja dozvole, odnosno ovlašćenja koja se upisuju u dozvolu.

Član 2

Vazduhoplovno osoblje iz člana 1. ovog pravilnika obučava se u centru za obuku prema programu obučavanja za svaku vrstu obuke.

Član 3

Centar za obuku mora imati bazni aerodrom i prostorije za održavanje obuke i smeštaj uređaja, opreme, učila, školske dokumentacije, arhive i biblioteke.

Aerodrom, prostorije, uređaje, opremu i učila centar za obuku mora obezbediti za period koji ne može biti kraći od dvanaest meseci.

Svaka promena uslova rada centra za obuku mora se prijaviti Saveznom ministarstvu za saobraćaj i veze.

Član 4

Centar za obuku dužan je da obezbedi:

1) odgovarajuće vazduhoplove i padobrane;

2) uređen aerodrom, poligon ili drugi teren koji omogućava uspešno izvođenje nastave s praktičnom obukom, zavisno od vrste obuke za koju se koristi;

3) zatvoren hangar s odgovarajućom instalacijom;

4) skladište za avionsko gorivo i mazut, s uređenim prostorom za pretakanje goriva i pumpom za gorivo;

5) priručnu radionicu s magacinskim prostorom za rezervne delove;

6) ambulantu koja ispunjava propisane uslove;

7) kontrolni toranj ili drugu prostoriju za rukovođenje letenjem;

8) elektronska i radio-sredstva (telefon, teleks, radio-stanica i sl.).

Član 5

Bazni aerodrom, u smislu ovog pravilnika, jeste aerodrom na kome se nalazi sedište centra za obuku ili aerodrom koji je od sedišta centra udaljen najviše trideset kilometara.

Član 6

Centar za obuku može, ako to zahtevaju meteorološki uslovi ili ako nastane promena na baznom aerodromu, koja onemogućava izvođenje obuke, pojedine faze obuke vršiti i na drugom aerodromu, ali ne duže od trideset dana.

Aerodrom na kome se privremeno izvodi obuka mora ispunjavati propisane uslove i imati dozvolu za korišćenje koju je izdalo Savezno ministarstvo za saobraćaj i veze.

Član 7

Centar za obuku dužan je da obezbedi sledeća učila:

1) navigacionu kartu SRJ u razmeri 1:500000, s ucrtanim vazdušnim putevima i zabranjenim zonama,

2) geografsku kartu SRJ u razmeri 1:50000,

3) kartu aerodromske zone u razmeri 1:500000,

4) radio-navigacionu kartu SRJ,

5) zbornik vazduhoplovnih podataka (AIP),

6) zbornik vazduhoplovnih podataka za sportske aerodrome,

7) putni priručnik,

8) navigacioni računar s uputstvom za korišćenje.

Pored učila iz stava 1. ovog člana, centar za obuku dužan je da obezbedi i druga učila predviđena programom obuke kao što su makete, crteži, preseci instrumenata i opreme, audio-vizuelna sredstva, šeme sistema, instro-panel, crteže, aviokomponente i dr.

Član 8

Centar za obuku kandidata za sticanje dozvole profesionalnog pilota, profesionalnog pilota prve klase, saobraćajnog pilota, navigatora letača, inženjera letača, verifikatora letača i kabinskog osoblja, kao i za sticanje odgovarajućih ovlašćenja mora imati odgovarajući uređaj za simuliranje letenja (simulator), na kome se izvode vežbe propisane programom obuke.

Član 9

Prostorije centra za obuku moraju biti posebne građevinske celine ili moraju imati poseban ulaz i ne mogu biti deo ugostiteljskog ili stambenog objekta.

Prostorije centra za obuku moraju biti izgrađene tako da buka od letenja i buka od održavanja vazduhoplova ne ometa nastavu i da slušaoci iz jedne prostorije ne ometaju slušaoce u drugoj prostoriji.

Član 10

Centar za obuku na baznom aerodromu mora imati prostorije za pripremu pilota pred praktičnu obuku, i to odgovarajuću prostoriju za kandidate koji čekaju red za letenje i odgovarajuće prostorije za letačku pripremu i analizu letenja.

Član 11

Vazduhoplovi koji se u centru za obuku koriste za izvođenje praktičnog dela obuke moraju se koristiti zavisno od kategorije i namene za koju su homologovani, koje su upisane u uverenje o plovidbenosti.

Oprema, uređaji i instrumenti ugrađeni u vazduhoplov iz stava 1. ovog člana moraju biti ispravni u vreme izvođenja obuke.

Član 12

Centar za obuku, zavisno od broja kandidata na obuci i programa za odgovarajuću vrstu obuke, mora imati odgovarajući broj nastavnika i instruktora.

Član 13

Nastavnik teorijske obuke kandidata za sticanje dozvole pofesionalnog pilota, profesionalnog pilota prve klase, saobraćajnog pilota, navigatora-letača, inženjera-letača, verifikatora-letača i kabinskog osoblja, kao i za sticanje odgovarajućih ovlašćenja, mora imati najmanje višu stručnu spremu iz oblasti koju predaje i najmanje jednu godinu radnog iskustva u vazduhoplovstvu.

Rukovodilac teorijske obuke, pored toga što mora da ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana, mora imati i najmanje tri godine iskustva kao nastavnik teorijske obuke.

Član 14

Nastavnik teorijske obuke za sticanje dozvole sportskog pilota aviona, pilota ultralakih aviona, pilota jedrilice, pilota slobodnog balona, pilota zmaja i padobranca s odgovarajućim ovlašćenjima mora imati najmanje srednju stručnu spremu u odgovarajućoj oblasti, ili mora da poseduje, odnosno da je posedovao odgovarajuću dozvolu i ovlašćenje kao i tri godine radnog iskustva u vazduhoplovstvu.

Rukovodilac teorijske obuke, pored toga što mora da ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana mora imati i dve godine radnog iskustva kao nastavnik teorijske obuke.

Član 15

Nastavnik teorijske obuke može predavati najviše tri srodna teorijska predmeta.

Član 16

Rukovodilac letačkom obukom može biti lice koje poseduje odgovarajuću dozvolu i ovlašćenje instruktora, odnosno nastavnika letenja.

Rukovodilac letačkom obukom za sticanje dozvole iz čl. 8. i 14. ovog pravilnika može biti instruktor, odnosno nastavnik letenja koji, pored toga što mora da ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana, mora imati najmanje 1000, odnosno 300 časova letenja u svojstvu instruktora, odnosno nastavnika.

Član 17

Instruktor, odnosno nastavnik letenja u jednoj grupi može obučavati najviše šest kandidata.

Član 18

Rukovodilac letačkom i rukovodilac teorijskom obukom dužni su da prate nastavu, da se staraju o održavanju odgovarajućeg nivoa obuke, da overe izveštaj o obuci, da proveravaju pojedine faze letačke obuke i da izvrše završnu proveru kandidata na obuci.

Član 19

Centar za obuku dužan je da obezbedi:

1) nastavne planove i programe za svaku vrstu obuke, koji sadrže: ciljeve i zadatke obuke, plan obuke, opis svake lekcije, način izvođenja nastave, sredstva i učila koja se koriste, način provere po završetku pojedinih faza obuke, odnosno posle završetka obuke;

2) priručnike s utvrđenim postupcima u letu i na zemlji, kao i u slučaju nužde;

3) literaturu za obuku;

4) vođenje ličnih dosijea kandidata, koji sadrže: prijavu za obuku, rešenje o prijemu na obuku, lekarsko uverenje, podatke o položenim ispitima, karton o školovanju, polisu osiguranja kandidata i dr.;

5) vođenje dnevnika nastave;

6) vođenje dnevnika planova obuke;

7) vođenje dnevnika letenja, odnosno padobranskih skokova;

8) vođenje naloga za letove izvan zone aerodroma i navigacionih planova;

9) vođenje evidencije o udesima i nezgodama u toku obuke.

Član 20

Centar za obuku dužan je da vodi registar kandidata na obuci.

U registar kandidata unose se lični podaci kandidata i podaci o trajanju obuke, nastavniku, odnosno instruktoru koji vrši obuku, položenim ispitima, stepenu obučenosti i vrsti poslova za koje je kandidat obučen.

Član 21

Centar za obuku je dužan da za svakog kandidata obezbedi:

1) kopiju programa obuke;

2) kopiju bezbednosnih postupaka i kućnog reda centra za obuku;

3) uputstvo za eksploataciju i prinudne postupke za vazduhoplov na kome će se kandidat obučavati;

4) uputstvo za eksploataciju aerodroma na kome će se vršiti obuka;

5) liste provere redovnih i vanrednih postupaka za vazduhoplov na kome će se vršiti obuka.

Član 22

Svakom kandidatu koji je završio obuku za sticanje dozvole odnosno ovlašćenja centar za obuku izdaće potvrdu o stečenoj obučenosti.

Potvrda iz stava 1. ovog člana sadrži:

1 ) naziv centra,

2) matični broj iz registra obuke i redni broj uverenja,

3) lične podatke kandidata,

4) podatke o vrsti obuke koju je završio kandidat,

5) datum početka i završetka obuke,

6) ocene, po predmetima, i opšti uspeh kandidata.

Član 23

Uverenje o osposobljenosti za obučavanje vazduhoplovnog osoblja centru za obuku, na njegov zahtev, izdaje Savezno ministarstvo za saobraćaj i veze.

Uverenje se izdaje sa rokom važenja od 12 meseci.

Član 24

Uz zahtev za izdavanje uverenja podnose se sledeća dokumenta:

1) rešenje o upisu u registar vazduhoplovne organizacije, odnosno preduzeća koje izdaje nadležni organ;

2) priručnik o radu centra za obuku;

3) spisak stručnog osoblja koje će izvoditi teorijsku i praktičnu obuku, s navođenjem njihove stručne spreme i vrste dozvole i ovlašćenja koja poseduju;

4) nastavni plan i program svih vrsta obuke koji su usaglašeni s propisanim programima za obučavanje vazduhoplovnog osoblja;

5) popis i skice prostorija za izvođenje teorijske obuke, kao i podaci o opremi iz člana 4. ovog pravilnika;

6) spisak vazduhoplova na kojima će se obučavati kandidati, s podacima o tipu, modelu i opremi;

7) spisak ostalih uređaja i učila za izvođenje teorijske i praktične obuke za svaku vrstu obuke.

Uz zahtev za produženje važenja uverenja, odnosno uz zahtev za izmenu uverenja o ispunjavanju uslova za obuku druge vrste vazduhoplovnog osoblja prilažu se:

1) dokazi da su promene nastale u toku važenja uverenja u skladu sa ovim pravilnikom;

2) podatke o broju kandidata koji su položili ispit za sticanje dozvole, odnosno ovlašćenja po završenoj obuci u centru za obuku.

Član 25

Novčanom kaznom od 300 do 3.000 dinara kazniće se za prekršaj centar za obuku:

1) ako svaku promenu ne prijavi Saveznom ministarstvu za saobraćaj i veze (član 3. stav 3);

2) ako pojedine faze obuke vrši na drugom aerodromu u periodu dužem od 30 dana (član 6. stav 1);

3) ako ne obezbedi učila iz člana 7. ovog pravilnika;

4) ako ne obezbedi nastavne planove i programe, priručnike i literaturu za obuku, kao i vođenje ličnih dosijea kandidata, dnevnika nastave, dnevnika planova obuke, dnevnika letenja, odnosno padobranskih skokova, naloga za let i evidencije o udesima i nezgodama iz člana 19. ovog pravilnika;

5) ako ne vodi registar kandidata na obuci (član 20);

6) ako za svakog kandidata ne obezbedi kopiju programa obuke, kopiju bezbednosnih postupaka, kućnog reda, uputstvo za eksploataciju i prinudne postupke za vazduhoplov, uputstvo za eksploataciju aerodroma i liste provere redovnih i vanrednih postupaka za vazduhoplov (član 21).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u centru za obuku novčanom kaznom od 100 do 1.000 dinara.

Član 26

Novčanom kaznom od 100 do 1.000 dinara kazniće se rukovodilac letačke i rukovodilac teorijske obuke ako ne postupe po odredbama člana 18. ovog pravilnika.

Član 27

Centar za obuku koji je uverenje stekao po odredbama Pravilnika o uslovima koje mora da ispunjava škola ili školski centar za obučavanje vazduhoplovnog osoblja ("Službeni list SFRJ", br. 72/91), osposobljenost za obučavanje vazduhoplovnog osoblja uskladiće sa uslovima propisanim ovim pravilnikom najdocnije do 31. decembra 1994. godine.

Član 28

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima koje mora da ispunjava škola ili školski centar za obučavanje vazduhoplovnog osoblja ("Službeni list SFRJ", br. 72/91).

Član 29

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

Danom stupanja na snagu Pravilnika o centrima za obuku padobranaca ("Sl. glasnik RS", br. 77/2007), odnosno 25. avgusta 2007. godine, prestaje da važi Pravilnik o uslovima koje mora da ispunjava škola ili školski centar za obučavanje vazduhoplovnog osoblja ("Sl. list SRJ", br. 68/93, 54/94 i 40/95), u delu koji se odnosi na padobransko osoblje.